Hoe te handelen bij vakantiekwalen

Hoe te handelen bij vakantiekwalen De EHBO-doos is tijdens de vakantie net even anders ingericht dan de normale EHBO-doos thuis. Maar in de EHBO-doos mag ook een lijstje met oplossingen voor allerlei kwaaltjes die je tijdens de vakantie op kunt lopen. Kwaaltjes waar je in eerste instantie niet per se voor naar de dokter hoeft of waar je juist wel direct een dokter voor op moet zoeken. Voorkomen is beter dan genezen, maar genezen is beter dan niet weten hoe te handelen.

Waarom de vakantie EHBO-doos?

Een aantal van de zaken tegen diarree of zonnebrand en een pilletje tegen hoofdpijn wordt over het algemeen nog wel in de koffer opgeborgen, maar veel verder komen de meeste mensen niet. Dit, terwijl je ook of juist in buitenland of buitengebied van alles op kunt lopen. Niet om iemand bang te maken, maar de omgeving is anders, net zoals het eten en veelal ook de zon. Dit alles kan zijn weerslag op je hebben en dan maakt het niet uit dat je thuis nooit ziek bent. Bovendien is de dokter opzoeken in het buitenland of andere vreemde omgeving niet altijd even gemakkelijk en dan is eerste hulp erg welkom. Voorkomen is beter dan genezen en als het dan toch zover is… eerste hulp is snel geboden!

Wat mee te nemen?

Spreekt voor zich dat je ook je “normale” EHBO-doos spullen bij je hebt, dat is altijd handig, maar vul dit aan met:
  • Hoofdpijntabletten
  • Koortsthermometer
  • Spullen voor de darmen om diarree of obstipatie op te heffen
  • Zonnebrandcrème (met een hoge factor)
  • Spullen voor het ontsmetten van water (handig in diverse landen)
  • Tekentang
  • Tegen insectenbeten: om te voorkomen middel met DEET en een middel tegen de jeuk als er gestoken is
  • Antimalariamiddel (is afhankelijk waar je bent)
  • Oorbeschermers (kapjes om de pootjes van de bril, indien je niet gewend bent een bril te dragen)
Naast deze middelen is een lijstje met hoe om te gaan met enkele typische vakantiekwalen erg handig. Zaken die je bij de huisartspraktijk kunt navragen of via internet op kunt zoeken, zoals:

Darmproblemen

Hoewel mensen er lang niet altijd bij stil staan, immers thuis werken de darmen prima, ligt dat op het vakantieadres iets genuanceerder. Maaltijd, hoe gezond en veilig klaar ook gemaakt, bevatten deze maaltijden toch andere producten en/of bereidingswijze en daar kunnen je darmen op reageren. Bij obstipatie is het zinvol om genoeg te drinken, geen alcohol en geen bubbelende drankjes, maar gewoon water bij voorkeur en niet meteen met sterk laxerende middelen te werken. Dit kan net iets te hard gaan, terwijl je lichaam gewoon moest wennen aan het andere eten. Rustig aan dus en pas als het na een dag of twee nog niet is oplost, een middel innemen.

Ditzelfde geldt voor problemen met diarree. Laat je lichaam eerst proberen zelf te wennen aan het andere eten en als dit niet werkt met een middel komen. Blijven drinken is wel van belang, want uitdroging ligt bij diarree op de loer. Bij kinderen moet je iets waakzamer zijn, want het proces kan hier sneller gaan. Voor al deze middelen geldt dat je het maar enkele dagen achter elkaar mag gebruiken.

Verder moet je sowieso uitkijken met je eten, want een vergiftiging ligt op de loer. Eten daarom altijd goed gekoeld bewaren, klaarmaken op voldoende temperatuur, niet zomaar langs de weg eten kopen en geen reeds geschild fruit eten. Een lichte voedselvergiftiging geeft een ongerieflijk gevoel in de buik en kan je met een dagje rustig aan doen, overleven. Is het zwaarder, raadpleeg dan een arts.

Zonnesteek

Net op je vakantieadres, de zon schijnt lekker … en dus de zon in. De zon mijden tijdens de warmste uren is een must, zoek de schaduw op, zet iets op je hoofd, smeer je goed in, draag natuurlijke materialen (geen synthetische) of beter nog breng deze uren binnen door. Als je dit alles toch niet gedaan hebt dan is een zonnesteek zeerwel mogelijk en als het zover is, hoe te handelen? Als je een zonnesteek hebt, is je lichaamstemperatuur veel te hoog (kan wel 42 graden worden). Zorg dat je genoeg drinkt – wat eigenlijk altijd goed is – en niet te koud. Ga in een koele ruimte zitten met je voeten in een koel voetenbad en laat koud water over je polsen stromen. Doe rustig aan en laat je lichaam als het ware afkoelen. Als je sterke duizelingen hebt is het goed een arts te raadplegen.

Bron: Elionas, PixabayBron: Elionas, Pixabay
Allemaal beestjes
Tekenbeet - In de bossen, in het hoge gras… je hebt er zo een op de voet en je komt er niet zomaar vanaf. Met een tekentang in de EHBO-doos kan je deze er met een beweging uittrekken. Als het beestje zich nog niet heeft vastgezet aan de huid kan je hem ook met een stukje pleister weghalen (dan kleeft de teek aan het plakmiddel), maar meestal kom je er pas achter als hij al vast zit op je huid. Het enige wat van belang is dat er niets achterblijft in de huid en de huid binnen enkele weken niet een vreemde verkleuring moet krijgen. Met Lyme, wat je via een tekenbeet op kunt lopen, moet je naar de huisarts. Overigens brengen lang niet alle teken Lyme over.

Wespensteek – Een wespensteek is, als je geen allergie hebt, niet ernstig. Toch is het beter om de eventueel achtergebleven angel weg te schrapen met je nagels of iets anders scherps (wat je huid niet beschadigt). Een pincet moet je niet gebruiken, want dit kan het gifzakje kapotmaken. De plek goed koelen om de zwelling en eventuele jeuk tegen te gaan. Wordt de plek toch dik, raadpleeg dan een arts en dit geldt ook als de steek in de mondstreek heeft plaatsgevonden (bijvoorbeeld als je drinkt en je overziet een wesp in je glas niet).

Kwal
De kwal wordt door menigeen als een viezig ding aangezien en kan je bij een kwallenbeet het beste niets kunt doen. Dit, terwijl het enorm kan jeuken en je liever stevig wilt krabben. Een zo heet mogelijke douche of juist heel koel houden, kan de jeuk sneller doen afnemen. Meestal ben je er met zo’n 15 tot 20 minuten wel weer vanaf. Afhankelijk waar je zit kan een tropische soort wel gevaarlijk zijn en dan is zo snel mogelijk een arts raadplegen belangrijk. Als hulpmiddel wil azijn nog wel eens helpen.

Tot slot

Beter is het allemaal te mijden, maar sommige zaken kan je niet altijd voorkomen. Dan is het beter om de juiste spullen bij je te hebben en te weten hoe te handelen als het toch fout gaat. Laat je hele vakantie niet vergallen en dan is een kleine voorbereiding mogelijk net genoeg om erger te voorkomen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verstopping en diarreeVerstopping en diarreeTwee uitersten van elkaar: verstopping/obstipatie en diarree/buikloop. Niet naar de wc kunnen gaan of juist erg vaak moe…
Spijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenSpijsvertering- & stoelgangproblemen - Natuurlijke middelenProblemen met de spijsvertering of stoelgang (maag- en darmklachten) kunnen heel vervelend zijn. Diverse klachten kunnen…
Obstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenObstipatie; verstopping dikke darm oorzaken en oplossingenEen obstipatie van de ontlasting in de darmen kan erg vervelend zijn en kent vele oorzaken. Om een obstipatie op te loss…
Last van obstipatie?Last van obstipatie?Wanneer je last hebt van obstipatie heb je problemen met je stoelgang. Dit is erg vervelend en kan best pijnlijk zijn. H…

BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?Stel, je wilt op vakantie, maar wil graag wat meer leren over de cultuur en gewoonten aldaar. Wat is er dan beter dan bi…
Vakantie met jonge kinderenVakantie met jonge kinderenVaak zijn kinderen langere tijd op de achterbank geen feestje. Met de auto op vakantie als je jonge kinderen hebt wil da…
Bronnen en referenties
  • Afbeelding bron 1: Elionas, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.