Vakantie met jonge kinderen

Vakantie met jonge kinderen Vaak zijn kinderen langere tijd op de achterbank geen feestje. Met de auto op vakantie als je jonge kinderen hebt wil dat dus zeggen… heel veel regelen om de kinderen rustig te houden en enigszins ontspannen op de vakantiebestemming aan te komen. Kinderen hebben niets met tijd en dat maakt het moeilijk om ze ergens qua tijd naar toe te brengen. Op een natuurlijke manier bezig zijn met ze en ze wat afleiden, werkt het beste.

Wat maakt het anders?

Als je op vakantie gaat en minimaal meerdere uren in de auto moet zitten om op de vakantiebestemming te geraken, moet je iets ondernemen om kinderen bezig te houden. Door kinderen uit hun vertrouwde omgeving te halen en hen om veel geduld te vragen, maak je het kinderen niet gemakkelijk. Bovendien moeten ze, om de tijd een beetje goed door te komen ook nog eens langere tijd geconcentreerd zijn. Niet de meest voor de hand liggende zaken bij jonge kinderen en dat maakt zo’n rit het voor menig kind een beproeving.

Waar je als volwassene even in een andere omgeving en in een ander tempo wilt leven, zitten kinderen daar in principe veel minder op te wachten. Kinderen hechten behalve aan mensen, ook aan een bepaalde omgeving en aan rituelen. Dit wekt het zo belangrijke veilige en vertrouwde gevoel op. Tijdens een vakantie haal je kinderen helemaal uit deze belangrijke omgeving en rituelen en zijn de ouders/opvoeders “anders” (lees ook: meer ontspannen, doen andere dingen, slapen uit etc.). Als het dan ook nog met een aanloop van vele uren in de auto is, dan kunnen kinderen behoorlijk van slag zijn of zelfs afwijkend gedrag vertonen.

Geen besef van tijd

Jonge kinderen (tot pakweg 6 of 7 jaar oud) hebben geen besef van tijd en “over een uurtje zijn we er” of “we zijn er bijna” zegt een kind dus niets. Als je al een tijdsaanduiding wilt maken, kan je beter iets bekends in tijd nemen. Een voorbeeld is “na 2x Sesamstraat zijn we er” of neem een film waar het kind graag naar kijkt en zeg dat als de film afgelopen is, je er bent. Dit kan iets meer een idee geven van wat het in tijd wil zeggen, maar belangrijker nog, voor de kinderen komt het een na het ander en geeft het logisch. Maar dit werkt natuurlijk weer niet als je over 6 of 7 keer Sesamstraat kijken praat. Het moet compact en te overzien zijn.

Wat te doen?

Natuurlijk zijn er altijd wel wat dingen die je kunt doen om de jonge kinderen een zo prettige tijd op de achterbank te laten beleven … wat voor iedereen wel zo prettig is. Zo komen kinderen relatief ontspannen aan en dat maakt het begin op het vakantieadres voor iedereen gemakkelijker.

Veiligheid

Zorg dat bij jonge kinderen het gevoel van veiligheid hoog is. Zowel tijdens de rit als op het vakantieadres. Dat wil zeggen dat ze in eigen tempo dingen moeten kunnen doen. Stimuleren mag, maar nooit in dwingende zin iets laten doen. Als ze iets (nog) niet durven heeft dat te maken met het verminderde gevoel van veiligheid. Probeer het normale ritme van zaken zoveel als mogelijk vast te houden en pas je tempo op het vakantieadres in alle rust en geleidelijk aan.

Bron: Milli Lu, PixabayBron: Milli Lu, Pixabay
Tijdspanne
Het concentratievermogen van jonge kinderen is niet lang. Ook als ze iets leuk vinden kan dit nog binnen 10 tot 12 minuten al weer voorbij zijn. Als je - zeker in de auto - dingen met ze onderneemt, laat het dan korte dingen zijn. Een spelletje, een dvd’tje, even een plaspauze etc. Waarbij meer keer stoppen maar wel korte stopjes beter is, dan één lange pauze.

Als het gaat over de duur van de reis, is het ook goed om te kijken naar wat je allemaal in die periode kunt doen en hoe je het de kinderen duidelijk kunt maken dat het nog vele uren is, zonder het als zodanig uit te spreken. Probeer het in voor hen bekende zaken uit te drukken. Twee filmpjes (van een favoriete tekenfilmfiguur) bijvoorbeeld of maak vooraf een planning van wat je gedurende de reis wilt doen en als alles klaar is, ben je er. Zet dit op een ijst die in de auto hangt en zo kan je iedere keer iets doorstrepen tot je onderaan de lijst bent… en je dus op de plaats van bestemming bent.

Afwisseling

Voor de meeste kinderen geldt dat afwisseling prettig werkt en ze een dvd met film te laten bekijken, is natuurlijk prima. Maar er zijn meer mogelijkheden en betrek er ook de omgeving bij. Denk maar eens aan spelletjes van wat ze langs de weg zien, bepaalde kleuren, nummerborden, tellen van specifieke zaken etc. Maar ook muziek die je op verschillende momenten kort uitzet en dan moeten de kinderen de eerstvolgende woorden raden. Het is afhankelijk van de leeftijd wat leuk voor ze is en als ze iets ouder zijn, kunnen ze zelf ook met iets komen. Spreekt voor zich dat het goed is om zelf ook actief mee te doen, dat stimuleert kinderen bovendien.

Tot slot

De kinderen én zelf ontspannen in de auto stappen is een must om een langere rit op een prettige manier door te komen. Zo kan je veel meer hebben, want rumoer op de achterbank heb je met kinderen sowieso, en kom je ook nog op een prettige manier aan op de plaats van bestemming. Zo kan je met kinderen gemakkelijker in de vakantie-flow komen en gaat het voor de kinderen heel natuurlijk. Laat de vakantie voor iedereen beginnen op het moment dat je in de auto stapt!
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…
Geen lening afsluiten voor een vakantieGeen lening afsluiten voor een vakantieIn de zomer een paar weekjes naar de zon, of in de winter op wintersport, kunt u echt aan toe zijn. Het kost u veel geld…
Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Met kinderen op vakantie als alleenstaande ouder?Wat zijn de mogelijkheden voor op vakantie gaan als je als alleenstaande ouder bent, ook wel eenoudergezin genoemd. Uit…
De staycation, vakantie in eigen huisDe staycation, vakantie in eigen huisDe staycation is in opkomst om verschillende redenen. De één besluit de vakanties thuis door te brengen uit geldgebrek o…

Hoe te handelen bij vakantiekwalenHoe te handelen bij vakantiekwalenDe EHBO-doos is tijdens de vakantie net even anders ingericht dan de normale EHBO-doos thuis. Maar in de EHBO-doos mag o…
Hoe spenderen we onze vrije tijd?Hoe spenderen we onze vrije tijd?Behalve dat er een groep mensen is die met de vrije tijd geen raad weet, is er ook een grote groep die te weinig vrije t…
Bronnen en referenties
  • Daniel Speksteen – pedagoog
  • Afbeelding bron 1: Milli Lu, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.