Hoe spenderen we onze vrije tijd?

Hoe spenderen we onze vrije tijd? Behalve dat er een groep mensen is die met de vrije tijd geen raad weet, is er ook een grote groep die te weinig vrije tijd heeft of denkt te hebben. Dit alles in ogenschouw nemende, wil dat zeggen dat de meeste mensen zinvol en geordend met hun vrije tijd omgaan. Als dit dan in kaart gebracht wordt door onderzoekers (in Nederland en Duitsland), blijkt dat het helemaal niet zo divers is.

Vrij en dan ...

We organiseren onze vrije tijd vooral sterk geordend. De vaste zaken plannen we vrij strak in en dit heeft te maken met hetgeen we allemaal in onze vrije tijd willen doen (we zijn een veeleisend volk, met name vragen we ook veel van onszelf). Dan is er relatief weinig ruimte voor spontane en niet geplande zaken. In deze valt er nog iets te zeggen voor de gezinssituatie, maar ook daarbuiten plannen we vrij strak.

Wat doen we in grote lijnen?

Onderstaand de grootste opslokkers qua vrije tijd.

Kijkbuiskinderen

Sinds de televisie in de huiskamers en slaapkamers te vinden is, is het aantal uren gestegen (met een kleine dip begin deze eeuw). Hoewel het internet een grote concurrent is geworden, heeft televisie toch nog steeds de overhand. Dat wil zeggen dat we gemiddeld zo’n 3 uur per dag televisie kijken. De emoties kunnen hier behoorlijk bij oplopen, is het verbale uitingen door de mannen bij spannende sportevenementen dan is het gesnif bij emotionele programma’s veelal door vrouwen. Diezelfde verdeling geldt ook voor waar we naar kijken als er niet direct emoties een rol spelen. Sport past, voor de televisie althans, meer bij mannen en programma’s met een emotionele ondertoon meer bij vrouwen. Nieuwsrubrieken worden zowel door mannen als vrouwen bekeken, alleen achtergronden verhoudingsgewijs toch weer meer bij mannen (2x zoveel).

Internet

We kunnen niet meer zonder internet, want bij ruim 85% van de geënquêteerde is alle dagen van de week bezig met internet. Veel surfen, maar met name gericht zaken zoeken op internet. Enerzijds voor informatie, dus de vervanging van de encyclopedie, en anderzijds het vergelijken en bestellen van producten. Verder is het fenomeen social media een niet meer weer te denken onderdeel van internet, waarbij Facebook veruit de belangrijkste is en voor een bepaalde groep zelfs verslavend. Verhoudingsgewijs zijn iets meer vrouwen actief dan mannen als het om privéactiviteiten op Facebook gaat. Zakelijk liggen deze cijfers wat anders. Is de televisie nog zo’n 3 uur de baas over de vrije tijd, voor wat betreft internet ligt dit op ruim 1,5 uur per dag en stijgende.

Bron: ThomasWolter, PixabayBron: ThomasWolter, Pixabay
Sport en spel
Als we van het dagelijkse aspect afstappen, komen we toch wel bij het meer keer per week actief zijn met sport e/o spel. Gemiddeld sporten mensen 2x per week en hier wordt ook een flinke wandeling in meegenomen (28%). Waarbij gezegd moet worden dan wandelen, en dan bedoelen we meer dan de hond even uitlaten, steeds populairder wordt. Het is goed voor de dagelijkse beweging en door bijna iedereen te doen. Verder is fietsen ook een populaire vrije tijdsbesteding en zo’n 21% is hier met enige regelmaat actief mee. Ook de sportschool wordt regelmatig bezocht en heeft het zwemmen ingehaald (17% t.o.v. 14%) en het buitensporten, bijvoorbeeld de bootcamps, is ook in opmars aan het maken.

Uitjes

De uitjes zijn, wellicht onder invloed van de recessie, iets minder geworden. Bij uitjes praten we met name over de bekende attractieparken, dagje zwembad of theater/bioscoop/museum in combinatie met bijvoorbeeld uit eten. Iets toegenomen is zwemmen in het vrije water (meer, rivier of zee), wandelingen in de natuur (bos, heide en duinen) en opvallend de dierentuin. Maar we zijn ook in deze planners, want ruim 85% van de mensen die iets onderneemt plant dit vooraf.

Cursus

De cursus is ook een activiteit die in populariteit wint, enerzijds de cursus ten behoeve van het werk en anderzijds de cursus om iets heel anders qua werk te gaan doen of echt iets voor de hobby. Met name die omslag in werk en daarvoor een cursus gevolgd wordt is een stevige stijger van 3% naar 9%. Ook dit heeft mogelijk met de veranderende economie te maken, mensen worden zich steeds meer bewust van het werk wat ze doen, het plezier wat ze er aan beleven of niet en maken de keuze iets anders te gaan doen (het hart te volgen). Soms ingegeven door ontslag, maar bij velen toch ook nog vanuit een bestaande baan.

Alleen of samen

Veruit de meeste mensen brengen hun tijd toch het liefst gezamenlijk door met partner en afhankelijk van de activiteit ook met kinderen. Ruim 65% van de vrije tijd gaat samen op met deze mens(en) en de rest van de vrije tijd spenderen we het liefst alleen.

Tot slot

Veel mensen zijn tevreden met de vrije tijd en de groep met gezin is iets kleiner dan de groep alleenstaanden of alleen met partner. Dit is wel te verklaren, maar levert ook geen “gejammer” op, is slechts een constatering. Over het algemeen is men redelijk tevreden ook al is er verhoudingsgewijs bij zo’n 65% net even wat minder geld om te spenderen aan vrijetijdsactiviteiten.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een grote hoeveelheid kinderhobby’sEen grote hoeveelheid kinderhobby’sElk kind heeft een hobby nodig. Een interessante kinderhobby is iets waar het kind van kan leren en bovendien iets wat h…
Ik wil een hobbyEr zijn talloze hobby's te bedenken, maar toch is een passende hobby zoeken best lastig. Het is belangrijk om een hobby…
Nintendo spellen downloaden en de wetNintendo spellen downloaden en de wetNintendo spel downloaden en de wet hierop: Nintendo is een populaire spelcomputer. We onderscheiden de DS, de DSI en de…
Oorsprong van het schakenHet schaken is een oud bordspel. Het wordt door mensen vaak gespeeld. De meesten spelen voor plezier in de club, thuis o…

Vakantie met jonge kinderenVakantie met jonge kinderenVaak zijn kinderen langere tijd op de achterbank geen feestje. Met de auto op vakantie als je jonge kinderen hebt wil da…
Naar Berlijn met weinig budget? Het is mogelijk!Berlijn is hip. Niet voor niks trekken er jaarlijks vele toeristen naar deze dynamische stad. De beroemde Brandenburger…
Bronnen en referenties
  • Onderzoekers: Wilfried Nuijens - Daan Vermeer - Annelise Didier (rapportage 2012)
  • Afbeelding bron 1: ThomasWolter, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.