De staycation, vakantie in eigen huis

De staycation, vakantie in eigen huis De staycation is in opkomst om verschillende redenen. De één besluit de vakanties thuis door te brengen uit geldgebrek of om geld uit te sparen voor een grote aankoop en de ander vindt het gewoon fijner om meerdere keren per jaar kort op vakantie te gaan. Wat zijn nu de voordelen en de nadelen van een vakantie in eigen huis? Het woord staycation is in 2003 bedacht door de Canadese komiek Brent Butt en is een samentrekking van “stay-at-home” en “vacation”.

Hoe houd je een staycation?

Een staycation is een vakantie in eigen huis. Je gedraagt je hierbij alsof je op vakantie bent, dus geen administratie, geen mails beantwoorden en vooral niemand laten weten dat je thuis bent.

Doe hetgeen je normaal ook zou doen op vakantie. Lekker luieren met een boekje en een drankje. Wandelen, fietsen, zwemmen, buiten eten, bootje huren, picknicken, naar het bos of naar het strand. ’s Morgens voor het ontbijt even naar de winkel voor stokbrood en verse croissantjes en een keer naar een overdekt zwembad, barbecue, tuinhaard aan, bowlingbaan bezoeken of midgetgolven met de kinderen. Nog een bezoek aan een braderie of rommelmarkt inplannen en je vakantie begint al aardig te lijken op een vakantie waarbij je weg gaat. Het enige wat mee moet werken is het weer, maar dat is bij iedere vakantie zo.

Bekijk je woonplaats eens door de ogen van een toerist. Vaak ontdek je dan je woonplaats en de omgeving hiervan weer opnieuw. Gedraag je hierbij ook als een toerist en maak foto’s.

Bedenk dat een vakantie meestal gaat om tijd vrijmaken voor elkaar en samen dingen ondernemen. Buiten de vakantieperiode heeft iedereen het druk met zijn of haar eigen bezigheden en heb je veel minder tijd om samen dingen te doen.

Voordelen van een staycation

De voordelen van een staycation zijn duidelijk. Je spaart geld uit, je hebt meer comfort op je vakantieadres en er is geen sprake van vakantiestress en vakantie-ongemakken zoals uren lang in de auto, vertragingen, files en reisdagen. Daarnaast is het relaxed, je hoeft niet te plannen waar je moet slapen, hoe je er moet komen en iedere dag vol te proppen met activiteiten. Je weet al waar je eet, waar je slaapt en met een flink zwembad in de tuin heb je ook al een activiteit. Het bespaart je heel veel planning.

De lange kindervakantie

Kinderen hebben zes weken zomervakantie en vaak doen ouders hun best om tijdens die zes weken zoveel mogelijk vrij te nemen om bij de kinderen te zijn, toch kiezen steeds meer ouders er voor om meerdere keren per jaar korter op vakantie te gaan. Ze kiezen voor een keer een stedentrip, wintersport, familieweekend, midweek of een wintervakantie naar de zon en zodoende zitten ze tijdens de lange zomervakantie van hun kinderen voor het grootste gedeelte thuis. Omdat traditioneel veel mensen toch weg gaan in de zomervakantie, zijn er veel vrienden, kennissen en collega’s weg. Het ideale moment dus voor een staycation.

Meerdere keren kort op vakantie

Meerdere keren kort op vakantie geeft vaak meer plezier dan twee tot drie weken die dan ook niet mogen mislukken. Zo heb je meerdere malen per jaar een korte onderbreking en iets leuks om naar uit te kijken. Volgens onderzoek helpt dit beter om te ontstressen en maakt dit gelukkiger dan één keer per jaar een lange vakantie.

Nadelen van een staycation

Een staycation heeft natuurlijk ook nadelen. Je blijft in dezelfde omgeving, komt grotendeels dezelfde mensen tegen en voor sommige zal het om die reden niet als een echte vakantie voelen. Je zal meer moeite moeten doen om jezelf uit te dagen. Natuurlijk is dat wel mogelijk, door een keer iets te doen wat je nog nooit eerder hebt gedaan zoals bijvoorbeeld paintballen, waterskiën of een ballonvaart.
© 2015 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Staycation: vakantie thuis vierenStaycation: vakantie thuis vierenVakantie, heerlijk. Even er helemaal uit. Vakantiebeurzen bezoeken, exotische reizen, of toch niet? Denk ook eens aan ee…
Staycation: Lekker op vakantie in eigen huisElk jaar in de zomer is er weer een uittocht van Nederlanders die op vakantie gaan, uren in de file staan en van tevoren…
Vakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierVakantie - één jaar sparen voor twee weken plezierEen vakantie kunt u zo duur maken als u zelf wenst. Twee weken op vakantie in het hoogseizoen is echter kostbaar. Sommig…

Vulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachVulkaaneifel: Laacher See en Maria LaachLaacher See, dat ken ik van ergens! Dat zegt me iets! Ja, het zou zeker kunnen dat dit je iets zegt. De Laacher See is e…
Als vakantie vieren niet leuk meer isAls vakantie vieren niet leuk meer isWe kijken uit naar de vakantie, we hebben er zin. Of het nu een ongerept strand is, een heerlijk geurend naaldbos of een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zdenet, Pixabay
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Staycation
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.