Staycation: Lekker op vakantie in eigen huis

Elk jaar in de zomer is er weer een uittocht van Nederlanders die op vakantie gaan, uren in de file staan en van tevoren stress hebben over wat ze allemaal mee moeten nemen op vakantie. Natuurlijk is een grotere garantie op mooi weer een goede reden om toch met z'n allen die auto weer in te stappen of aan te sluiten bij de lange rijen op Schiphol, maar wat zijn de voordelen van een thuisvakantie en wat zou je allemaal kunnen gaan doen?

Wat is een staycation?

Een staycation is een vakantie in eigen huis. Vanuit je eigen huis en in je eigen huis onderneem je dingen die je normaal gesproken ook op vakantie zou doen. De staycation is in Amerika begonnen als voordelige vakantie tijdens de crisis, maar in Nederland is het een trend in vakantievieren geworden.

Voordelen van een staycation

Als je niet veel geld of tijd hebt om op vakantie te gaan, is een staycation een goede manier om toch op te laden van de dagelijkse gang van zaken. Aangezien je geen accommodatie hoeft te huren en toch al de huur of hypotheek voor je huis betaalt, ben je daar geen extra geld aan kwijt, daarnaast hoef je ook geen reiskosten te betalen, want je bent al op de plaats van bestemming. Dit voordeel is tweeledig, want je bent ook geen reistijd kwijt en zodra je vakantie begint, kan je dus meteen gaan genieten.

Doordat je niet op een andere bestemming overnacht, hoef je ook niet na te denken over wat je mee moet nemen en hoef je dus ook je spullen niet te pakken, wat bij veel mensen toch veel vakantiestress oplevert. Oftewel je kan meteen stressvrij aan je vakantie beginnen. Een ander voordeel is dat je heerlijk in je eigen bed kan slapen, geen doorgezakte matrassen of juist veel te harde matrassen, geen te kleine bedden of kriebelende dekens, maar elke avond je heerlijke vertrouwde eigen bedje. Ook is een staycaytion minder belastend voor het milieu, aangezien er geen benzine/kerosine nodig is om op de plaats van bestemming te komen.

Nadelen van een staycation

Natuurlijk zijn er ook wel nadelen aan een staycation. We leven nu eenmaal in Nederland en het gebeurt regelmatig dat het in de zomer wel een periode achter elkaar regent. Daarnaast zijn we, als we thuis zijn, toch snel geneigd om ons bezig te houden met het huishouden en andere dingen waar we de rest van het jaar niet aan toe komen. Om dit op te vangen zorg je ervoor dat je huis opgeruimd en schoon is zodat je dit niet tijdens je staycation hoeft te gaan doen, doe tijdens de staycation alleen het hoognodige. Misschien wel de grootste valkuil is dat je in je vakantie tijd hebt om klussen aan te pakken waar je de rest van het jaar niet aan toe komt, laat dit wachten tot na je staycation (baken je staycation-tijd heel duidelijk af). Als je echt nog heel veel dingen te doen hebt, waar je de rest van het jaar niet aan toe komt, zorg dan dat je een deel van je vakantie daar voor inplant.

Begin je vakantie met die klusjes en de schoonmaakwerkzaamheden zoals eerder genoemd en houd daarna je staycation. Plan het goed van te voren en alles wat niet gedaan is op de dag dat de staycation begint, moet wachten tot de volgende keer. Een ander nadeel is dat mensen denken dat ze je wel mogen storen als je toch niet weg bent. Wees eerlijk tegen je omgeving en zeg dat je een staycation houdt en niet gestoord wil worden, mochten er mensen zijn waarvan je weet dat ze je alsnog zullen gaan storen, zeg dan dat je een last-minute gaat boeken. Zorg voor je zakelijke e-mail en telefoon voor een out-of-office-bericht.

Plannen van een staycation

Het succes van een staycation hangt af van de voorbereiding. Een staycation plan je bijna op dezelfde manier waarop je een vakantie op een andere bestemming zou plannen. Hier volgt een overzicht van de stappen die je kunt nemen om de staycation te plannen:
 • Bepaal wanneer de staycation plaats gaat vinden.
 • Geef aan anderen (familieleden, vrienden en/of het werk) door wanneer je staycation is.
 • Zorg dat je in de periode van de staycation niks anders plant.
 • Maak een lijst van leuke dingen die je in de staycation zou kunnen gaan doen (voor ideeën zie verderop in het artikel).
 • Zorg dat je in de week voor de staycation het huis opgeruimd en schoon is, zodat je niet in de verleiding komt om dit in de staycation aan te gaan pakken.
 • Kijk op veilingsites voor veilingen voor dagjes weg.

Ideeën voor een staycation

Vul je staycation in zoals je een vakantie op een andere bestemming ook zou invullen. Hou je er bijvoorbeeld van om steden te bezoeken, ga dan in je eigen omgeving bekijken welke plaatsen je nog niet/nauwelijks bezocht hebt, ga naar de plaatselijke VVV en koop een wandelroute en ga de plaats verkennen, zo leer je ook nog wat over je eigen omgeving. Ook voor informatie over allerlei evenementen, bezienswaardigheden en attracties kun je bij de VVV terecht. Begin de staycation zoals je een andere vakantie ook zou beginnen, ga je op vakantie naar de plaatselijke supermarkt, ga dan in je eigen woonplaats of in een nabijgelegen plaats naar een supermarkt waar je niet zo vaak komt en ga de boodschappen doen voor de rest van de vakantie. Koop de dingen die je anders op vakantie ook zou kopen, maar in ieder geval andere dingen dan de dingen die je dagelijks eet.

Overzicht van dingen die je tijdens een staycation zou kunnen gaan doen:
 • zwemmen in een zwembad in de buurt (vaak meerbadenkaarten te koop)
 • naar het strand gaan
 • een wandel-/fietstocht door een stad/dorp maken
 • bos bezoeken
 • een attractiepark/dierentuin bezoeken
 • in je eigen tuin luieren
 • barbecueën in je eigen tuin
 • uit eten gaan
 • ergens anders gaan ontbijten of lunchen
 • een tent opzetten in je eigen tuin en daarin overnachten (zeker leuk als je kinderen hebt)
 • knutselen
 • festivals, braderieën of andere plaatselijke festiviteiten bezoeken (informatie op te vragen bij de plaatselijke VVV's)
 • winkelen in een andere stad
 • museum bezoeken
 • bioscoop bezoeken
 • boeken/tijdschriften lezen
 • picknicken
 • welnesscentre bezoeken
 • thuis een filmmarathon houden
 • spelletjes spelen

Deze lijst is een voorbeeld van dingen die je kan gaan doen, er is nog veel meer te bedenken, maar dat hangt allemaal af van je eigen interesses. Alle dingen die je op vakantie op een andere bestemming zou doen, kun je ook tijdens een staycation doen. Je zult verbaasd zijn over wat er allemaal voor leuke dingen te doen zijn in je eigen omgeving. Zeker in de zomermaanden worden er veel activiteiten georganiseerd die vaak gratis te bezoeken zijn.
© 2015 - 2024 Praktijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De staycation, vakantie in eigen huisDe staycation, vakantie in eigen huisDe staycation is in opkomst om verschillende redenen. De één besluit de vakanties thuis door te brengen uit geldgebrek o…
Staycation: vakantie thuis vierenStaycation: vakantie thuis vierenVakantie, heerlijk. Even er helemaal uit. Vakantiebeurzen bezoeken, exotische reizen, of toch niet? Denk ook eens aan ee…
Voorkom vakantiestressVoorkom vakantiestressEen vakantie geeft voor sommigen meer stress dan rust. U moet veel organiseren voordat u weg kunt. Niet alleen privé, ma…

Antwerpen: recreatie LinkeroeverAntwerpen: recreatie LinkeroeverLinkeroever biedt een adembenemend uitzicht over Antwerpen. Wanneer de zon onder is gegaan en de straatverlichting aanga…
Bronnen en referenties
 • http://positiefbesparen.nl/acties/staycation-10-tips-voor-een-geweldige-vakantie-in-je-eigen-huis/
 • http://pretwerk.nl/topnieuws/staycation-nieuwste-trend-in-nederland/13732
Praktijk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 13-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.