Staycation: vakantie thuis vieren

Staycation: vakantie thuis vieren Vakantie, heerlijk. Even er helemaal uit. Vakantiebeurzen bezoeken, exotische reizen, of toch niet? Denk ook eens aan een vakantie in eigen huis, een staycation. Een staycation is op vakantie gaan in eigen huis, oftewel een thuisblijfvakantie. Je hoeft niet altijd weg te gaan om toch een heerlijke vakantie te hebben. Speel toerist in eigen land, eigen stad, ga op bezoek bij vrienden of familie en heb een heerlijke vakantie! Het is natuurlijk zonde om jouw vrije dagen ‘gewoon’ thuis door te brengen. Zorg ervoor dat je van de vakantie gezellige weken maakt, waar je met plezier aan terug denkt.

Trend

De betekenis van een staycation is een vakantie in eigen huis. De staycation is al sinds 2008 een trend in Amerika. Deze trend is via Engeland naar ons land overgewaaid. Het NBTC-NIPO berekende in 2012 dat er in dat jaar al meer dan 400.000 Nederlanders in de zomer minder op vakantie naar het buitenland gingen dan in 2010. Het ziet er dan ook naar uit dat ook in Nederland de staycation aan populariteit gaat winnen.

Een trend wordt eerst altijd gezet door trendsetters, pas daarna zullen de trendvolgers de trend oppikken. Naar verwachting zal daarom de staycation aan populariteit gaan winnen.

Redenen voor een staycation

Geen geld

Er is niet altijd geld om op vakantie te gaan. Mensen besluiten dan dat ze liever niet op vakantie gaan dan dat zij zich in de schulden steken voor een vakantie buitenshuis.

Geld besparen

De vakantie aan huis werd geboren uit financiële nood. Er was geen geld voor een vakantie. Door de tijd heen is de staycation veranderd van noodzakelijk naar hip. Mensen willen het geld dat ze besparen door geen buitenlandse reizen te maken investeren in bijvoorbeeld hun huis, door een nieuwe keuken te laten plaatsen, of er een nieuwe auto van te kopen. Ook kan een deel van de hypotheek worden afgelost, of kan er pensioen van gekocht worden.

Milieu

Een vakantie in het buitenland betekent automatisch: reizen. Of je nu met het vliegtuig reist of met de auto, je zult altijd CO₂-uitstoot hebben. Een vakantie thuis is dus beter voor het milieu.

Massa ontlopen

Als iedereen op vakantie is, heb je rust in de buurt. Er zijn weinig mensen thuis, er is geen of weinig file en het zwembad is rustig.

Heerlijk thuis

Het is heerlijk om thuis te zijn. Niets slaapt er zo heerlijk als je eigen bed. Alles wat je nodig hebt, heb je bij de hand. Als je thuis blijft heb je geen stress van het in- en uitpakken. Je hebt geen stress van het reizen.

Tips voor een heerlijke thuisblijfvakantie

Maak van je staycation een heerlijke thuisblijfvakantie.

Word toerist in je eigen land

Zoek eens leuke plekjes in je eigen buurt op. Ga eens naar de VVV in je eigen woonplaats of gemeente en speel de toerist in je eigen buurt. Bezoek musea, dierentuinen, mooie kerken en gebouwen. Maak rondwandelingen in steden, ga naar het bos of strand, ga naar het zwembad. Doe eens in Nederland wat je normaal in het buitenland zou gaan doen en wees verrast.

Als je in het buitenland foto’s zou maken van bezienswaardigheden, maak dan dezelfde soort foto’s in Nederland. Bekijk bijvoorbeeld de Dam in Amsterdam eens door de ogen van een toerist.

Lekker thuis

Ook in je huis kan je het vakantiegevoel hebben. Ga geen ‘klusjes’ doen, maar ga met de kinderen hutten bouwen of in de tuin kamperen. Geniet in de zomer van je tuin, koop een hangmat, een zwembad(je) huur een bakfiets of een sloep. Als je op vakantie een stapel boeken meeneemt om te lezen, zorg er dan voor dat je deze ook tijdens de staycation in huis hebt. Maak van je badkamer een spa: neem een lang bad met heerlijke luchtjes, smeerseltjes en gezichtsmaskertjes.

Eten

Zorg ervoor dat je een weekmenu in huis haalt, ga niet elke dag boodschappen doen. Als het kan, neem dan net even wat luxer eten mee: een afbakbroodje of croissantje voor in ochtend, luxer eten voor in de avond, of ga eens gezellig uit eten. Misschien eens net wat luxer dan je gewend bent.

Uitjes

Ga lekker op stap. Vraag bij de VVV of er ergens boerenmarkten zijn in de buurt of festivals. Ga naar een pretpark of een subtropisch zwemparadijs. Ga lekker uit eten en sluit de avond af met een toneelstuk of een bioscoopbezoek.

Geen werk

Laat op je werk niet weten dat je een vakantie in eigen land viert. De meeste collega’s vinden dan dat ze je toch wel even mogen storen voor problemen. Wanneer collega’s vragen waar je naar toe gaat, kun je altijd aangeven dat je het nog niet weet en misschien een last-minute gaat boeken. Als je terugkomt op je werk kan je altijd aangeven dat je geen leuke last-minute hebt kunnen vinden.

Berg ook je werkgerelateerde spullen op. Ga niet je mail checken en zet je telefoon op stil. Door regelmatig je mail te controleren kom je nog niet los van je werk.

Kinderen

Ook kinderen kunnen heerlijk genieten van vakantie in eigen huis. Ze hoeven niet een vervelende lange heen- en terugreis achter in de auto mee te maken. De vakantie is meteen begonnen! Kinderen vinden het leuk om te logeren, of om een zwembad in de tuin te hebben, watergevechten te houden. Neem ook een abonnement op een zwembad of speeltuin. Ga naar het strand, het bos, ga een boomhut bouwen, ga kamperen in eigen tuin en nodig wat vriendjes uit.
© 2016 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De staycation, vakantie in eigen huisDe staycation, vakantie in eigen huisDe staycation is in opkomst om verschillende redenen. De één besluit de vakanties thuis door te brengen uit geldgebrek o…
Staycation: Lekker op vakantie in eigen huisElk jaar in de zomer is er weer een uittocht van Nederlanders die op vakantie gaan, uren in de file staan en van tevoren…
Goedkoop op vakantie door lage verblijfskostenGoedkoop op vakantie door lage verblijfskostenVakantieplannen worden volop gemaakt. Wat ga je dit jaar doen? Kies je voor zon en strand? Ga je naar de bergen? Of wil…

Reizigerssyndroom: wanneer reizen een nachtmerrie wordtReizigerssyndroom: wanneer reizen een nachtmerrie wordtSteeds meer mensen gaan op reis. Niet alleen in de zomer, maar het hele jaar door. Sommige mensen gaan naar verre landen…
Rondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het VechtdalRondje Hardenberg Beerze: fietsroute in het VechtdalRondje Hardenberg Beerze is een fietsroute die u meevoert door het Vechtdal met zijn afwisselende en glooiende landschap…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • http://pretwerk.nl/topnieuws/staycation-nieuwste-trend-in-nederland/13732
  • http://positiefbesparen.nl/acties/staycation-10-tips-voor-een-geweldige-vakantie-in-je-eigen-huis/
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 20-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.