Als vakantie vieren niet leuk meer is

Als vakantie vieren niet leuk meer is We kijken uit naar de vakantie, we hebben er zin. Of het nu een ongerept strand is, een heerlijk geurend naaldbos of een prachtig museum bezoeken … waar het om gaat is de zinnen verzetten. De drukte van alle dag van je afzetten, een andere omgeving verkennen en inspiratie op doen of gewoon uitgeteld op een strand gaan liggen bakken, voor iedereen is er een ideale vakantie te bedenken. Maar ja, wat nu als die vakantie toch niet zo leuk verloopt?

Waarom geen leuke vakantie?

Hoewel vakantie leuk en ontspannend moet zijn, is dat het helaas niet altijd. Los van het gegeven dat de accommodatie zwaar tegen kan vallen, hebben we zelf ook nogal wat “issues” die een rol kunnen spelen in het hebben van een vakantie die zwaar tegenvalt. Hoewel we het liever niet zien, onderstaand toch een aantal situaties opgesomd die we helaas nog wel eens tegenkomen … en waarbij je nu kunt bedenken er iets aan te doen.

Ruzie

Het meest bekend is wel als mensen al met ruzie op pad gaan. Om wat voor reden is er thuis een ruzie ontstaan - wat zelfs over het koffers inpakken kan gaan - die doorzeurt en je met een onprettig gevoel in de auto doet laten stappen.

Zorg dat je zonder conflict op reis gaat en dat wil misschien ook wel zeggen dat je iets aan je voorbij laat gaan, wat normaal een discussie op zou hebben geleverd. Het reist echt een stuk prettiger en er valt niets meer uit te praten, wat meestal toch nog moet plaatsvinden ergens tijdens de reis.

Doe je het niet, accepteer dan dat er ergens een moment komt dat je het uit moet spreken en gegeven het feit dat je er dan al lang mee gelopen hebt, kan het ook nog eens escaleren. Het is soms een kwestie van je verlies nemen.

Stress

Stress is een grote vakantie-verzieker. Er zijn nogal wat mensen die met veel stress op pad gaan. Vanuit een drukke baan of een hectische thuisomgeving rechtstreeks de auto in naar het vakantieadres of naar de luchthaven, werkt voor veel mensen niet goed. Men kan als het waren niet ontladen en men is niet zelden de eerste dagen van de vakantie, niet te genieten.

Beter is het om in ieder geval een tweetal dagen eerder vrij te zijn en in de vakantie- c.q. relaxstemming komen. Als het toch niet anders kan, laat de betreffende persoon dan even zijn/haar gang gaan. Claim niet en wacht tot hij of zij wel die ontspanning ervaart.

Jetlag

De een heeft meer last van jetlag dan de ander. Als je naar het oosten gaat, zal je meer kans op je vakantieadres last hebben van je jetlag. Je kunt feitelijk niet anders doen dan er aan toegeven. Reken grofweg één dag voor ieder uur tijdverschil. Ook als het de weg naar huis is, rekening meer houden dus.

Het handigste is om er rekening mee te houden voordat je op vakantie gaat. Trek bijvoorbeeld een twee- of drietal dagen uit dat je niet meteen actief bent. Dit geeft je net iets meer ruimte om je jetlag achter je te laten en te acclimatiseren. Ook als het de weg naar huis is, is het goed rekening te houden met de datum dat je weer aan de slag gaat.

Werk werk werk

Als je direct na je vakantie weer aan de slag moet, kan het werk (lees: werk wat zich opgestapeld heeft) je parten spelen zo tegen het eind van je vakantie. Je ziet je e-mailbox al uitpuilen, stapels op je bureau toenemen of meer en meer voicemailberichten die afgeluisterd en beantwoord moeten worden.

Tegen dit soort zaken is maar één ding wat je kunt doen en dat is goed afronden voor je vakantie. Dat geeft geen garanties, maar meer kan je namelijk niet doen. Draag over wat lopende is. Werk alles af wat nog half in je hoofd hing en zorg dat collega’s altijd alles kunnen vinden (fysiek of op de centrale schijf van de zaak). Komt er dan nog veel op je af, dan is het een kwestie van beginnen bij het begin en één voor één afwerken. Relativeren dus en je vooral niet gek laten maken.

Ziekte

Een goede voorbereiding van de vakantie is het halve werk. Je zorgt dat je goed geïnformeerd bent over beesten die kunnen steken of bijten, wel of geen leidingwater drinken, het vermijden van de zon en alles rond hygiëne. Inenten en eventueel wat spulletjes in de koffer, zijn handig. Maar dat zegt nog niets over het feit of je ziek wordt. Dat kan namelijk altijd gebeuren.

Als je, ondanks je goede voorbereiding, toch ziek wordt, zorg dan dat je in een normaal verzekerd ziekenhuis terecht komt (mocht dat nodig zijn). Geen privéklinieken waar je torenhoge rekeningen van kunt verwachten. Als je twijfelt, op het pasje van je zorgverzekeraar staat altijd een te bellen nummer.

Stelen

Tja, en als je alles denkt goed voor elkaar te hebben, kan er altijd iemand op je afkomen die je besteelt. Kan je dat voorkomen? Niet voor de volle honderd procent. Maar het kan je vakantieplezier wel verzieken.

Wat je wel kunt doen is niet teveel geld meenemen als je onderweg bent. Geen paspoort of andere belangrijke papieren mee onderweg nemen (kijk of er een kluisje in het hotel is) en wat je wel bij je hebt, op een plaats bewaren waar het niet gemakkelijk is te stelen (een binnenzak aan de broekriem, een gordeltasje of zelfs de binnenzool kan dienst doen als portemonnee). Laat je niet afleiden door (groepen) mannen of vrouwen en probeer desondanks toch te genieten van hetgeen je van plan was te gaan ondernemen.

Relaxed de vakantie tegemoet treden

Relaxed de vakantie tegemoet treden hoeft niet zo complex te zijn. Denk aan enkele zaken die je voor elkaar moet hebben, zoals:
  • Begin tijdig met de voorbereiding (inenting, oppas dieren, benodigde materialen).
  • Zorg dat je huishoudelijke taken tijdig klaar zijn en draag over aan de thuisblijver(s).
  • Werk zaken op het werk af, draag over en zorg dat iedereen wijs kan uit je aantekeningen etc.
  • Neem enkele dagen voor- en na je daadwerkelijke vakantie vrij om te acclimatiseren.

Tot slot

Vakantie is er voor om bij te komen, op te laden en er weer een hele tijd tegenaan te kunnen. Accepteer dat je dit veelal in enkele weken per jaar moet doen en zorg dus dat “de rest” goed geregeld is. Fijne vakantie!
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Adviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAdviezen voor diabetespatienten op reis en tijdens vakantieAls je diabetespatiënt bent wil je natuurlijk ook graag af en toe op vakantie. Maar aan welke zaken dien je dan vooraf t…
Haal meer uit je vakantieHaal meer uit je vakantieMede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die…
Voorkom vakantiestressVoorkom vakantiestressEen vakantie geeft voor sommigen meer stress dan rust. U moet veel organiseren voordat u weg kunt. Niet alleen privé, ma…
Vakantie zonder stressVakantie zonder stressHet hele jaar beul je jezelf af om eens lekker op vakantie te kunnen gaan. Eindelijk die ontspanning die je al zo lang h…
Winkelen bij Victoria's SecretVictoria's Secret verkoopt prachtige lingerie en nog veel meer. Het is van oorsprong een Amerikaanse bedrijf en daardoor…
Bronnen en referenties
  • Psychologie Magazine, nr 7/8 2015
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.