Haal meer uit je vakantie

Haal meer uit je vakantie Mede door de economische crisis gaan we minder op vakantie en is het zeker zo belangrijk dat je optimaal geniet van die –mogelijk- ene vakantie die je onderneemt. Nu is vakantie altijd belangrijk, om juist die tegenhanger te kunnen zijn van het drukke bestaan. Hoewel dat een algemeen bekend gegeven is, neemt dat niet weg dat we ook tijdens de vakantie massaal stress hebben. Stress om heel andere zaken, maar wat maakt dat je niet optimaal van je vakantie geniet.

Aanvang vakantie

Het begint al bij de aanvang van de vakantie. Of zelfs al lange tijd voor de vakantie, als bedacht wordt dat er meer kleding en andere spullen mee moeten dan feitelijk kunnen. Spullen wel of niet mee en bang iets vergeten te zijn, het kan allemaal reden zijn om stress te ontwikkelen vóór de vakantie.

Ga uit van de basismaterialen die je nodig hebt om in je levensonderhoud te voorzien. Als je bang bent dat je die gaat vergeten, maak je hier een lijstje van en pakt de koffer vlak voor aanvang met deze spullen. Daarna ga je kijken wat je nog meer mee wilt nemen (vergeet je daar iets van, dan is er is niets aan de hand). Ga niet weken van te voren al aan de slag met pakken, dat wil immers zeggen dat je weken van te voren al met de gedachten in je hoofd loopt, dat je mogelijk iets kunt vergeten.
Immers, van al het andere kan je zeggen dat als je het vergeten bent, je het altijd ergens op je vakantieadres kunt kopen. Onnodig en niet optimaal om hier stress over te krijgen.

Er naar toe leven…

Gebruik de weken voor je vakantie hooguit om je te verheugen op de vakantie. Lekker die paar weken in een andere omgeving, niets doen c.q. lekker luieren of juist op een andere manier actief zijn. Maar vooral niets moeten … Kortom, momenten genoeg om al een voorpretje over te hebben.

Planning vakantie

Of je nu een actieve of een inactieve vakantie hebt, voor vakantie geldt dat “moeten” er niet bij is. Je wordt rustig wat ondernemen op het moment dat je er zin in hebt of het je het beste uitkomt. Als je al een planning maakt, zorg dat dat deze niet vol gepropt zit en je nauwelijks kunt ademhalen.

Bovendien, als je wat specifieke zaken gepland hebt, bewaar dan het leukste uitje – voorzover je dat denkt in te kunnen schatten – voor het laatst. Je hersenen werken zo, dat het laatste het beste blijft hangen en je herinnering oplevert. Zou je laatste dag hangen in de hangmat zijn, omdat je zo moe bent, dan blijft dat hangen. Dat is toch zonde van een leuke vakantie.

Slapen

Als je het nodig hebt is het prima dat je veel slaapt, en het is gebleken … dat doen we! Zeker 1/3 van de tijd verslapen we. Maar dat is niet erg, want het stresshormoon cortisol vermindert, ons denk vermogen wordt versterkt en het is goed voor de lijn. Luister naar je lichaam en als slapen nodig is, dan is dat wat je moet doen.

Meer vakantiegevoel

Als je nog meer vakantiegevoel wilt hebben, is het goed om de vakantie op te knippen. Dat wil zeggen als je bijvoorbeeld 3 weken gepland hebt en je hebt iets van 10 dagen geboekt. Zet die dan aan het begin van de vakantie, daarna blijf je enkele dagen thuis in de eigen omgeving en plan daarna nog enkele dagen in een vakantieachtige omgeving. Dat kan ook in de buurt zijn, een weekendje aan zee of lekker in de bossen.
Aangetoond is dat het vakantie gevoel intenser voelt als je een knip in je vakantieperiode legt.

Napret

Altijd weer jammer als de vakantie erop zit, maar je krijgt dat vakantiegevoel weer terug als je iets meeneemt wat je nadrukkelijk herinnert aan je vakantie. Natuurlijk kunnen dat foto’s zijn, maar het gevoel komt net zo nadrukkelijk terug bij een lekker geurtje wat je daar voor je haar of je huid gebruikte of een jurkje wat je op het vakantieadres gekocht hebt.

Tot slot

Iedereen heeft vakantie nodig en je hoeft daarvoor niet per se naar het buitenland (los van het feit of je het je kunt veroorloven). Het vaste patroon van dingen die moeten doorbreken en even nergens aan hoeven denken, kan al het vakantiegevoel geven. Dat kan bij wijze van spreken zelfs in huis. In dat geval ook daadwerkelijk de dagelijkse discipline doorbreken en de dagindeling maken, zoals je die het liefst invult.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zo houdt u uw vakantiegevoel vastZo houdt u uw vakantiegevoel vastVeel mensen genieten van een welverdiende vakantie. Het nadeel is dat de mensen na de vakantie vaak weer snel in hun oud…
Vakanties voor mensen met een licht verstandelijke beperkingU heeft vast wel eens gedacht, kon ik maar op vakantie. Kon mijn kind maar op vakantie. Konden we zelf maar eens een kee…
Hét ultieme vakantiegevoel bereik je zo!Hét ultieme vakantiegevoel bereik je zo!Kun je je nog herinneren dat je altijd zo uitkeek naar de grote vakantie toen je klein was? Samen met je ouders lekker o…
Staycation: vakantie thuis vierenStaycation: vakantie thuis vierenVakantie, heerlijk. Even er helemaal uit. Vakantiebeurzen bezoeken, exotische reizen, of toch niet? Denk ook eens aan ee…
Kinderen bezig houden op de achterbankKinderen bezig houden op de achterbankWe gaan weer op vakantie en dat betekent vaak uren rijden voordat we op de plaats van bestemming zijn terwijl de kindere…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 23-06-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.