mijn kijk op

Wat is couchsurfen en hoe doe je dat veilig?

Couchsurfing is een online sociaal netwerk dat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen, dat al jaren bestaat. Je kunt je aanmelden voor een account, en dan kun je andere leden van over de hele wereld berichtjes sturen met de vraag of je enkele dagen bij hen mag logeren. Of je kan iets aanbieden aan de andere leden die jouw woonplaats willen bezoeken. Dit kan een bank (of bed) zijn om een paar dagen te verblijven, of misschien een rondleiding door de stad waar je woont. Als je momenteel op reis bent of geen plek hebt om andere mensen te herbergen is dat ook prima. Je kunt nog steeds lid geworden en andere mensen bezoeken. Wees wel voorzichtig bij het selecteren van mensen die bij jou willen verblijven, of mensen die je wilt bezoeken. Maar mijn ervaringen met deze site zijn enkel positief. Het is een geweldige manier om leuke mensen te ontmoeten uit alle hoeken van de wereld, en een zeer goedkope manier van reizen, want er is geen geld bij betrokken.

De basis

Wanneer je je aanmeldt kunt je een profiel invullen. Hier kunt je wat informatie kwijt over jezelf. Je kunt net zoveel of zo weinig persoonlijke informatie geven als je wil. Dit is ook waar je invult waar je je bevind en wat je aan andere leden te bieden hebt. Je kunt zeggen wat de maximale tijd is die mensen kunnen blijven, en of je eventuele extra's zoals een rondleiding door de stad, of een avond in de beste pub in de stad, met ze wil doen. Als je niet wil dat mensen bij jou logeren, kun je je voorkeur instellen op 'te ontmoeten voor een kopje koffie'. Dit betekent dat je wel met bezoekers van jouw stad kunt afspreken voor koffie en ze wat meer over jouw stad te vertellen of mee te nemen naar jouw favoriete plek.

CouchSurfing etiquette

Je bent te gast bij iemand thuis, dus gedraagen je ook als een goede gast. Wees beleefd, doe niets wat je ook niet in je eigen huis zou doen. Ruim je eigen zooi op en zorg ervoor dat je je houdt aan alle regels die je gastheer of gastvrouw stelt.

Ik neem altijd wat typische Nederlandse kadootjes mee, zoals drop (let op de meeste buitenlanders houden niet echt van drop) of een T-shirt van Amsterdam. Dit is een klein aardigheidje en toont je waardering voor de gastvrijheid van iemand. Ze laten je vaak een paar dagen blijven, en dat is voor hen niet altijd even handig. Sommige mensen bieden ook aan om een keertje te koken voor hun gastgezin, of om te helpen in en om het huis.

Verwacht niet dat je gastheer of vrouw je ten alle tijde gaat vermaken. Vaak moeten zij gewoon werken of naar school en hebben dus niet veel tijd voor jou. Dus zorg ervoor dat je naar buiten gaat en zelf dingen gaat doen en de omgeving verkennen.

Veilig CouchSurfen

Zorg ervoor dat je het altijd zo veilig mogelijk aanpakt. De meerderheid van de couchsurfers zijn fatsoenlijke mensen, die voor hun plezier mensen ontvangen en bezoeken. Maar er zi ooktten soms enkele duistere figuren tussen. Gelukkig is couchsurfing.com zo opgezet dat je een redelijk goed geinformeerde keuze kunt maken over waar je gaat slapen en wie je bij jou binnen laat. Als vrouw moet je extra voorzichtig zijn, maar ook mannen moeten zeker opletten. Dit zijn enkele van mijn regels bij het selecteren van verblijfadressen of gasten.
  • Neem een kijkje op het profiel van een gebruiker. Als het niet is ingevuld, neem ik niet eens de moeite contact met hen op te nemen, en zal ze waarschijnlijk ook niet bij mij laten logeren.
  • Er zijn verschillende badges en niveaus te bereiken als couchsurfer. Je kunt bijvoorbeeld je adres laten verifieren door couchsurfing.com en hier krijg je punten voor. En je kunt je ook laten verifieren met je credit card (die je vervolgens ook kunt gebruiken om de organisatie een donatie te sturen). Er zijn ook enkele extra badges van vertrouwen die gebruikers kunnen verdienen. Ik kijk altijd naar deze statistieken, en als iemand niet is geverifieerd, of nog geen enkele badge heeft, ben ik wat voorzichtiger. Mensen kunnen ook recensies schrijven over hun gasten of over hun logeeradressen. Deze badges moeten worden verdiend, en om dit te doen moet u een actief lid te worden. En als het profiel en de recensies er goed uit zien, zal ik ze vaak wel bezoeken of bij mij laten logeren.
  • Neem een kijkje bij de recensies die je gast of gastheer kreeg van andere mensen, en de recensies die hij schreef over anderen. Als er veel en ze zijn allemaal positief, is dat een goede zaak. Als er veel negatieve recensies zijn, zal ik daar niet willen logeren en ik zal diegene ook niet bij mij laten logeren. Als er nog geen recensies zijn , kan dat zijn omdat diegene nog niet zeer actief is geweest, of is nieuw bij couchsurfing. In dit geval ga ik terug naar het profiel, en kijk ik of deze persoon heeft laten verifieren wie hij is, of al andere badges heeft.
  • Ik vind het contact dat je hebt met je potentiële gastheer of gast ook erg belangrijk. Is de persoon vriendelijk, komt hij of zij over als betrouwbaar. Geeft hij naar tevredenheid antwoord op alle vragen die je hebt. Als de plannen voortdurend wijzigen, komt dat over als zeer onbetrouwbaar. Maar als de potentiële gast aanbiedt om iets te doen voor je, zoals bijvoorbeeld koken, is dat een dikke plus.
  • Uiteindelijk ga ik altijd met mijn onderbuikgevoel. Je zult deze persoon een paar dagen om je heen hebben. Of hij of zij zit bij jou in huis, of jij bent bij hen, dus het is belangrijk dat je redelijk met elkaar kunt opschieten, en niet te bang of wantrouwend bent. Tot dusver zijn mijn ervaringen alleen positief, maar ik hou me altijd aan deze simpele regels, en als ik het niet vertrouw of het zit me niet lekker ga ik niet, of zeg ik nee tegen potentiele gasten. Ik heb net op de site naar de statistieken gekeken en daar staat dat 99,47% van de gemelde ervaringen positief zijn (en met meer dan 4.624.026 ervaringen in totaal is dat een goede score). Ik heb echter een paar keer nee gezegd tegen mensen die bij mij wilden logeren (veel vaker zei ik wel ja!), En ik ben altijd zorgvuldig in het selecteren bij wie ik wel en niet wil verblijven in het buitenland.

Ik hoop dat je hier gevonden hebt wat je zocht, en ik hoop dat je een tevreden lid van de CouchSurfing gemeenschap wordt! Het is een leuke en goedkope manier van reizen, en je ontmoet veel interessante mensen. Het is ook een geweldige kans om wat te laten zien van je eigen stad en land aan bezoekers. Als je nog vragen hebt, stel ze dan in de commentaarsectie. Of, als je al lid bent, vertel me over jouw ervaringen met couchsurfing!

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Couchsurfing, gratis overnachten in heel de wereldCouchsurfing, gratis overnachten in heel de wereldSommigen denken dat de wereld alleen maar slecht is en alles om geld draait. Zij kennen de gastvrijheidssites niet! Er z…
Couchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landenCouchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landenVoor reizigers zijn de kosten van verblijf vaak hoog. Hotels zijn duur en hostels zijn goedkoper maar alleen geschikt vo…
Gastheerschap en gastvrijheidEten is meer dan een primaire levensbehoefte. Aan de ene kant kan een mens niet overleven zonder eten en drinken en aan…
BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?BeWelcome: het nieuwe couchsurfen?Stel, je wilt op vakantie, maar wil graag wat meer leren over de cultuur en gewoonten aldaar. Wat is er dan beter dan bi…

De bazaar, een gezellige markt!Op de bazaar is er van alles te zien, kopen, beleven, ruiken en eten. Het is er altijd gezellig en u kunt er zelf ook aa…
Vakantieveilingen vergelekenVakantieveilingen vergelekenVeilingen zijn er op allerlei gebied. Inboedels worden geveild maar ook huizen en auto's. Dus waarom geen vakantieveilin…
Mieka (82 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.