De bazaar, een gezellige markt!

Op de bazaar is er van alles te zien, kopen, beleven, ruiken en eten. Het is er altijd gezellig en u kunt er zelf ook aan deelnemen aan de Bazaar. Op verschillende plaatsen worden bazaars georganiseerd. Vaak worden ze aangekondigd in kranten of door pamfletten. Een zwarte markt is eigenlijk een markt waarvan alles verkocht wordt zowel door bedrijven als door particulieren.

Geschiedenis

De bazaar werd vroeger (en nu nog weleens hoewel het in principe niet meer toepasselijk is) de zwarte markt genoemd. Vroeger waren dit namelijk markten waar gehandeld werd, spullen werden dus gekocht en verkocht zonder daar belasting over te betalen en vaak ging dit dan ook om drugs, wapens en meer criminele dingen. Deze markten werden destijds stiekem georganiseerd zodat de standhouders ook geen vergunning hoefde aan te vragen. Wanneer de eerste zwarte markt plaats vond is dan ook onduidelijk.

De bazaar nu

Inmiddels gaat het allemaal legaal en kan men bijvoorbeeld een stand huren om zowel nieuw als tweedehands artikelen te verkopen en word de zwarte markt veelal bazaar genoemd wat in het Perzisch ook wel marktplaats betekent. Bij vele markten die ook wel onder de naam bazaar gaan staan toch wel vaak dezelfde verkopers die het tot een soort eigen bedrijfje hebben gemaakt en daar wekelijks spullen verkopen. Verwacht daarom niet dat u elke week andere dingen op de markt aan zult treffen. Het kan ook zijn dat u een aantal dezelfde kramen tegen komt, op een bazaar is het niet ongewoon om te bieden op artikelen, zo kunt u kiezen en voordelig winkelen.

Wat kunt u er kopen?

U kunt er in principe van alles tegenkomen van boeken tot sieraden en van kleding tot fietsen. U kunt zelfs gebruik maken van een kapper en/of nagelsalon. U kunt eigenlijk alles tegen komen behalve:
  • eten bij een normale standhouder(ivm de keuringsdienst van waarde)
  • bloemen
  • planten
  • alcohol
Er zijn soms kramen die dezelfde producten verkopen, maar dit kan in uw voordeel zijn omdat u het bij de één misschien goedkoper kunt krijgen dan bij de ander.

Zelf verkopen

Als u nog spullen in huis heeft, maar als u niet wilt wachten tot Koningsdag dan kunt u ook een stand huren. De meeste bazaars zijn tegenwoordig overdekt en u heeft vaak de keuze uit verschillende mogelijkheden qua grootte en prijs. Zorg dat uw spullen er netjes en verkoopbaar uit zien, dat u voldoende wisselgeld bij u heeft en hou er rekening mee dat mensen ook bij de zwarte markt zullen gaan afdingen. Zorg dat u de prijzen van uw artikelen weet of dat u deze op de artikelen plakt. Twijfel niet over wat u zelf voor iets wilt hebben. Als u nieuwe spullen wilt verkopen laat u dan goed informeren door de Kamer van koophandel wat de mogelijkheden zijn en wat er wel of niet mag.

Waar vindt ik de bazaar?

De grootste bazaar van Nederland bevind zich in Beverwijk. In eerste instantie was dit in 1980 een bloemen en groente markt maar al snel werd het groter. Deze bazaar is over meerdere stukken verdeeld welke allemaal overdekt zijn, maar waardoor u wel via buiten naar de volgende zaal kan. De bazaar is net als de meeste bazaars geopend op de zaterdag en de zondag. De entree is gratis, maar als u met de auto komt betaalt u wel 5,- parkeergeld.
Helaas moest de Utrechtse bazaar gesloten worden, op 25 en 26 februari 2020 was deze voor het laatst geopend. Een andere grote bazaar die u kunt bezoeken is de zwarte markt in Slagharen. U kunt er gratis parkeren en u kunt uw entreekaartje inwisselen voor een kop koffie, thee of chocomelk.
© 2010 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tweedehands spullen scheelt u de helftU kunt veel geld besparen door niet nieuw te kopen. Op deze manier kunt u eenvoudig de helft besparen op het aankoopbedr…
Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Het aanschaffen van studieboeken, dat kan goedkoper!Of u nu naar het MBO, het HBO of de universiteit gaat, u heeft altijd studieboeken nodig. Vaak kunt u via de school uw s…
Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Laptop of computer verkopen, hoe en waar?Uw ‘oude’ laptop of gebruikte computer verkopen, hoe doet u dat en waar kunt u computers te koop aanbieden? Een laptop o…

Hoe maak je een reisbudget planReizen is erg duur. Zelfs als je erg low-budget reist, kost het nog steeds veel meer geld dan wanneer je gewoon thuis ge…
mijn kijk opWat is couchsurfen en hoe doe je dat veilig?Couchsurfing is een online sociaal netwerk dat gebaseerd is op de gastvrijheid van mensen, dat al jaren bestaat. Je kunt…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Bazaar
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_markt
  • www.debazaar.nl
  • http://www.utrechtsebazaar.nl/
  • www.zwartemarktslagharen.nl/
Bembi (500 artikelen)
Laatste update: 19-03-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.