Hoe maak je een reisbudget plan

Reizen is erg duur. Zelfs als je erg low-budget reist, kost het nog steeds veel meer geld dan wanneer je gewoon thuis gebleven was. En ook wanneer je wel veel geld te besteden hebt , is het handig om een budget op te stellen, zodat je een algemeen idd krijgt van de te verwachten kosten. Als je op reis gaat, is het slim om vantevoren een reisplan op te stellen. Op deze manier heb je een algemeen idee van wat je reis zal kosten per dag. Dit zal voorkomen dat je veel geld uit aan het begin, en dat je er halverwege ineens achter komt dat je de tweede helft van de reis zuinig aan moet doen. Of juist andersom, omdat je in het begin heel zuinig was heb je niet alle coole activiteiten gedaan die je leuk leken omdat je dacht dat je ze niet kon veroorloven, terwijl je aan het eind nog veel geld overhield. Maar het kan moeilijk zijn om een reisbudget plan te maken, dus hier zijn een aantal tips om je op weg te helpen.

Het reisbudget plan

De belangrijkste kostenposten voor je reisbudget zijn huisvesting, voedsel, vervoer en activiteiten. Een andere categorie is voorbereidingskosten. Dus probeer uit te zoeken wat de kosten zijn voor elk van deze categorieën, en je zal een algemeen reisbudget hebben.

Accommodatie

Ga je in hotels of hostels slapen of logeer je bij vrienden? Deze opties hebben allemaal een verschillend prijskaartje. Zoek op google voor de gemiddelde hotel of hostel prijzen per nacht, en vermenigvuldig dit met het aantal nachten dat je op reis bent. Prijzen kunnen verschillen naar gelang de seizoenen veranderen, in het hoogseizoen zijn prijzen over het algemeen een stuk hoger. Of als je vooraf je accommodatie al geboekt hebt, weet je al precies welk bedrag hier voor staat.

Eten

Probeer om de gemiddelde voedselkosten van je plaats van bestemming te googelen. Als je zelf kookt elke avond, zullen deze kosten een stuk lager zijn dan wanneer je van plan bent om elke avond uit eten te gaan. Houd ook rekening met de prijzen van alcohol in restaurants en bars. Als je op vakantie bent is het leuk om uit te gaan en zo nu en dan een drankje te nuttigen. Dit zijn vaak kosten die mensen vergeten in hun begroting op te nemen, maar het kan snel oplopen want bier, wijn of sterke drank zijn vaak duur.

Transport

Hoeveel kosten je vluchten? En als je eenmaal op je bestemming bent aangekomen, reis je dan met een gehuurde auto of met het openbaar vervoer. Zoek uit hoeveel het kost per dag om een auto te huren, en zoek uit hoeveel bussen of treinen je zal kosten.

Activiteiten

Er zijn zoveel leuke en spannende activiteiten te doen overal ter wereld. Zoek uit wat voor activiteiten en trips je zou willen doen. Zoals bijvoorbeeld museuabezoeken, safari's, kano of fietsverhuur, walvissen spotten, begeleide gletsjerwandelingen, bungy jumps, een spabezoek, of iets anders wat je wilt doen wat geld kost. Ga naar de websites van de musea en de tours om een idee van de prijzen te krijgen.

De voorbereiding van de reis

Voor sommige landen moet je je laten vaccineren. Zoek uit of je visa nodig hebt voor de landen die je gaat bezoeken en of je dat geld kost. Of misschien moet je wandelschoenen, ski’s, zomerkleding, of andere benodigdheden aanschaffen. Een reisgids over je bestemming is altijd een goede aankoop. Veel landen hebben andere soorten stekkers, dus je moet misschien een adapter voor je telefoon en camera opladers kopen.

Extra dingen

Vergeet niet om dingen als souvenirs in je begroting op te nemen. De meeste mensen nemen iets mee voor zichzelf en kadootjes voor de mensen thuis, je familie, vrienden en de buurman die op je hond, kat of hamster heeft gepast en je planten water heeft gegeven. Ga je veel tijd besteden in internet cafes? Zijn er nog meer dingen die je misschien in je begroting zou moeten opnemen?

Heb je alle kosten voor elke categorie? Maak nu een overzicht van al je kosten.
Nu heb je een idee van hoeveel geld je nodig zal hebben om rond te komen. Heb je genoeg geld? Zo niet, dan moet je wellicht goedkopere accommodatie zoeken, of bepaalde activiteiten uit je lijst verwijderen.

Voorbeeld: Mijn Nieuw-Zeeland reisbegroting voor het Noordereiland

  • Hostels: gemiddeld 25NZD per nacht
  • Eten: gemiddelde 20NZD per dag
  • Transport: Magic Bus pass 439NZD
  • Activiteiten:
    • Rondleiding door Coromandel 80NZD
    • Rotorua Spa Dag 80NZD
    • Culturele Avond Maori 80NZD
    • Lake Taupo Skydive 250NZD
    • Bungyjump 130NZD
    • Rotorua White Water Rafting 80NZD
    • WaitomoBlack Water Cave Rafting 95NZD
    • Tongariro Crossing Shuttle Bus 45NZD
  • Extra dingen:
    • Was 8NZD per week
    • Internet cafes 10NZD per week
    • Souvenirs en ansichtkaarten 50NZD

Ik ging 3 weken over het eiland reizen, dus de totale accommodatie was 525 NZD en de totale etenskoste waren 420NZD. Ik kookte meestal voor mezelf, dat is een beetje goedkoper dan 20NZD per dag, maar ik ging ook soms uit eten, dat was een beetje duurder. Het voedselgeld was ook voor drankjes als ik uit zou gaan. Mijn totale budget kwam uit op 2328NZD voor 3 weken. Op de dagen dat ik geen enkele tours deed, ging ik de mooiste wandelingen maken(gratis). Sommige hostels hadden gratis fietsen en kanos waarvan de gasten gebruik konden maken, dus deed ik dat ook. Niet alles wat je doet hoeft geld te kosten.

Ik heb mijn voorbereidingskosten niet opgenomen in deze begroting. Ik had al mijn vluchten geboekt en een visum aangevraagd lang voordat ik wegging, omdat deze Nieuw-Zeeland reis een onderdeel was van een grote reis rond de wereld. En al die kosten zaten dus al in een groter buget verwerkt, dat te lang en uitgebreid is om in deze tekst op te nemen.
In Wellington heb ik nog besloten om een Lord of the Rings tour te doen die ik niet had begroot, en er waren een aantal andere onverwachte kosten. Uiteindelijk kwamen mijn uitgaven op ongeveer 2600NZD in totaal. Ik had express meer geld meegenomen dan ik had begroot, voor dat soort extra’s.

Onverwachte uitgaven

Je zult altijd tegen onverwachte kosten aanlopen. Soms blijken dingen zoals voedsel of reizen duurder te zijn dan je dacht. Of je verliest iets dat vervangen moet worden (zoals camera's, telefoons, opladers of iets anders). Of je vindt een grote extra activiteit die je gewoon moet doen. Dus zorg er altijd voor dat je budget wat ruimte overlaat voor dit soort scenario's. Of zorg ervoor dat je kunt beschikken over een noodfonds, dat je zou kunnen aanboren voor

Lees verder

© 2010 - 2024 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is een rijksbegroting?Wat is een rijksbegroting?Een rijksbegroting is te vergelijken met het huishoudboekje binnen een gezin. Jaarlijks wordt de rijksbegroting gepresen…
Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help!Mijn kind moet met het openbaar vervoer (OV) reizen, help!Elk jaar als de scholen weer beginnen staan er rijen met hopeloze ouders bij het station of bij punten waar u buskaarten…
Sommen oplossen met een verhoudingstabelSommen oplossen met een verhoudingstabelEen verhoudingstabel is een methode die voor het oplossen van veel wiskunde sommen op de middelbare school kan worden ge…
Economie: Het maken van een begrotingGeld uitgeven is niet moeilijk, maar niet te veel geld uitgeven is een stuk moeilijker. Vooral voor mensen met een klein…
De bazaar, een gezellige markt!Op de bazaar is er van alles te zien, kopen, beleven, ruiken en eten. Het is er altijd gezellig en u kunt er zelf ook aa…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-11-2010
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.