Couchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landen

Couchsurfing: gratis overnachten in meer dan 200 landen Voor reizigers zijn de kosten van verblijf vaak hoog. Hotels zijn duur en hostels zijn goedkoper maar alleen geschikt voor backpackers met weinig eisen. Wie geïnteresseerd is in de echte cultuur van het land, komt ook bedrogen uit, want je ontmoet alleen andere reizigers of mensen uit de toeristenbranche. Voor een gratis overnachting met contact met de plaatselijke bevolking is er maar een oplossing: couchsurfing.

Wat is couchsurfing?

Couchsurfing is een internationaal netwerk van mensen die hun huis op stellen voor reizigers om er te slapen. Op Couchsurfing.com kun je lid worden en op zoek gaan naar slaapplekken bij mensen thuis in ruim 230 landen. Couchsurfing draait niet alleen om het gratis aspect, maar om het ontmoeten van nieuwe mensen en vriendschappen ontwikkelen. Via culturele uitwisseling hoopt Couchsurfing bij te dragen aan een betere wereld.

Achtergrond

Oprichter Casey Fenton kreeg het idee voor de website nadat hij een goedkoop ticket had gescoord voor IJsland. Hij had een vlucht, maar geen geld voor een hotel of hostel. Als oplossing stuurde hij een spam-mail naar 1500 IJslandse studenten met de vraag of hij bij hen kon overnachten. Tijdens zijn trip overnachtte hij bij verschillende studenten die hem de geheime plekjes van Reykjavik lieten zien. De website werd op 1 januari 2003 gelanceerd om dit soort overnachtingen te vergemakkelijken door een platform te bieden voor contact.

Veiligheid

De eerste zorg voor elke reiziger is veiligheid. Waarom zou je een vreemde in je huis laten? En omgekeerd, waarom zou je bij een vreemde overnachten? De couchsurfing website biedt verschillende manieren om veiligheid te verbeteren.

Verificatie

Elk lid kan ervoor kiezen om de drie stappen van de verificatieprocedure te doorlopen. Stap 1 verifieert dat je inlogt vanaf de plek waar je zegt dat je vandaan komt. De tweede stap verbindt je echte naam met de naam op je credit card of bankrekening. Het lid krijgt dan per post een code toegestuurd die moet worden ingevoerd op de website. De derde stap is een donatie aan het couchsurfing project. Het minimumbedrag is vastgesteld aan de hand van de gemiddelde bestedingsmogelijkheid van het land waar je woont. Voor Nederland en veel West-Europese landen ligt dit rond 22 dollar. Op het profiel van elk lid is te zien welk verificatieniveau ze hebben.

Referenties

Elk lid kan een referentie achterlaten bij een ander lid. Na een ontmoeting of couchsurf kunnen zowel de gastheer/vrouw als de gast een bericht achterlaten over hun ervaring. Beide partijen kunnen aangeven of de ervaring positief, neutraal of negatief was. Door referenties op het profiel te lezen, kun je zien hoe betrouwbaar de persoon is.

Vouching

Een lid kan via een vouch instaan voor de betrouwbaarheid van de andere persoon. Leden worden aangemoedigd om alleen voor iemand te vouchen als ze de persoon echt goed kennen. Immers, instaan voor een slecht persoon staat ook niet goed voor jezelf. Je kan pas voor anderen instaan als je zelf drie maal een vouch hebt ontvangen.

Een profiel aanmaken

Lid worden is heel eenvoudig: ga naar couchsurfing.com en klik op "sign up now". Je moet een nickname aanmaken en je profiel opvullen.

Algemeen

In het algemene deel moet je je naam geven, je e-mailadres, je verjaardag en je geslacht. Als je wilt, kun je ook je website en etniciteit opgeven.

Locatie

Onder locatie geef je aan waar je je in de wereld bevindt: van regio naar land naar woonplaats.

Reizen

Onder dit kopje kun je aangeven waar je gewoond hebt, waar je gereisd hebt, waar je graag heen zou willen en waar je binnenkort naar toe gaat.

Talen

Je kunt tien talen opgeven die je spreekt op het niveau van expert, intermediair en beginner.

Beschrijving

Hier kun je meer persoonlijke informatie kwijt zoals over waar je bent opgegroeid, wat je beroep is en de persoonlijke missie die je nastreeft. Je kunt informatie geven over jezelf, je couchsurfervaringen, interesses, mening, enz.

Foto's

Je kunt foto's uploaden van jezelf en je bank zodat anderen een beter idee hebben wie je bent en wat hun mogelijke slaapplaats is. Een foto is een goed idee als je zelf wilt surfen of mensen wilt laten surfen. Mensen vinden het prettig om voor een ontmoeting alvast een foto en wat andere informatie kunnen vinden.

Couch

Onder dit kopje kun je alle informatie kwijt over de slaapplek: wat de slaapplek is (bed, bank, etc.), of het gedeelde ruimte is, hoeveel mensen kunnen overnachten, welk geslacht je voorkeur heeft en of een rolstoel binnen kan. In een tekst kan het lid beschrijven hoe hij/zij leeft: waar, met hoeveel mensen, huisdieren, of er gerookt wordt, of hij/zij tijd voor je heeft, hoe laat hij/zij naar bed gaat, hoe lang je kunt blijven en meer. Het lid kan hier veranderen of er een bank beschikbaar is of niet. "Yes, definately" geeft aan dat dit lid graag iemand te gast wil hebben. Andere opties zijn ja, nee, misschien, alleen voor koffie en momenteel op reis.

IM

Dit staat voor Instant Messaging. Hier kun je je naam opgeven voor programma's als Skype.

Andere onderdelen van de website

De website is erg uitgebreid en laat je wereldwijd zoeken naar gratis slaapplaatsen. Er zijn ook nog een aantal andere onderdelen die je als lid kan gebruiken.

Berichten

Via de website kun je berichten sturen naar andere leden zonder dat je je e-mailadres hoeft te geven. Verzoeken om te couchsurfen en reacties daarop lopen via de website.

Groepen

Je kunt lid worden van een bepaalde groep, bijvoorbeeld voor je land of regio. Er zijn ook groepen voor speciale categorieën reizigers, zoals homoseksuelen, vrouwen, sporters, studenten en muzikanten. Als je lid bent van de groep, kun je vragen en informatie posten voor andere reizigers.

Events

Couchsurfing is op sommige plekken een heel actieve community die allerlei evenementen organiseert. Onder events kun je per regio de activiteiten vinden.

Chat

De website heeft een chat online waar je andere leden kunt ontmoeten.

Wiki

Voor nieuwe leden is de Wiki erg handig. Hier is allerlei informatie verzameld, zoals tips hoe je een goede gast kunt zijn, hoe je de veiligheid kan vergroten en hoe je ambassadeur kan worden. Hier vind je ook informatie van leden over de verschillende landen en meer informatie voor speciale groepen reizigers zoals vrouwen alleen.

Voor- en nadelen

Couchsurfing heeft de volgende voordelen:
  • Je legt nieuwe contacten en maakt nieuwe vrienden.
  • Je kunt je huis openstellen voor anderen en tegelijkertijd gebruik maken van het netwerk.
  • Als gast: Je ontmoet de lokale bevolking.
  • Als gast: Je hebt mogelijk een lokale gids die goedbewaarde plekjes kent om te bezoeken.
  • Als gast: Het is gratis! De website moedigt mensen aan om iets terug te doen, zoals betalen voor eten.
  • Als gastheer/vrouw: Je ontmoet interessante mensen van over de hele wereld zonder zelf te reizen.

Couchsurfing heeft de volgende nadelen:
  • Hoewel de website veel doet voor veiligheid zijn er geen garanties.
  • Je gast of gastheer/vrouw is mogelijk niet een persoon met wie je overweg kan.
  • Als gast: Je hebt altijd nog een plan B nodig mocht je gastheer/vrouw afzeggen vanwege ziekte o.i.d.

Lees verder

© 2008 - 2024 Jantrao, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goedkoop overnachten op vakantieGoedkoop overnachten op vakantieGa jij op vakantie? Dan weet je vast wel dat de kosten soms behoorlijk kunnen oplopen. Het is niet goedkoop om een paar…
Couchsurfing, gratis overnachten in heel de wereldCouchsurfing, gratis overnachten in heel de wereldSommigen denken dat de wereld alleen maar slecht is en alles om geld draait. Zij kennen de gastvrijheidssites niet! Er z…
Goedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandGoedkoop in een hotel overnachten in het buitenlandDe meeste mensen willen op vakantie het maximale uit hun geld halen, en het liefst in een mooie hotelkamer overnachten a…

Vakantiewerk op een campingWil je vakantie en werk combineren? Misschien moet je er eens overna denken om je vakantie door te brengen op een campin…
Welke bagage mag (niet) mee op het vliegtuig?De stijgende brandstofprijzen zijn overal merkbaar, ook als je tegenwoordig een vliegreisje boekt. Maar dat is niet het…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Alexas Fotos, Pixabay
  • www.couchsurfing.com
Reactie

Imke (infoteur), 12-01-2009 #1
Heb je het zelf wel eens gedaan? Reactie infoteur, 13-01-2009
Hey Imke,

Ik heb nog niet zelf bij iemand gesurfd, maar wel al een surfer op bezoek gehad. Dat was een goede ervaring. Als je op de couchsurfing website gaat, zie je dat de meerderheid van de mensen positieve ervaringen heeft met het systeem. De meesten die zelf surfen, hebben ook een couch voor surfers, dus het is een soort "voor wat hoort wat" gevoel.

Jantrao

Jantrao (202 artikelen)
Laatste update: 01-11-2015
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.