Eilandvakantie in de Pacifische Oceaan

Tussen de continenten Azië en de Amerika´s ligt de Grote, Pacifische of Stille Oceaan. In dit gebied liggen honderden piepkleine koraaleilandjes. Vrijwel alle eilanden worden omringd door een turquoise lagune. Een lagune wordt gevormd door een combinatie van vulkanische activiteit en koraalgroei. De eilanden van de Stille Oceaan zijn niet alleen boven water mooi maar ook onder water. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Ga eens naar de Stille Oceaan

Wie op vakantie gaat denkt er niet snel aan om de Stille Oceaan te bezoeken. Het is ver weg van Nederland en geen druk bezocht toeristisch gebied. Daarom is het bezoeken van de Stille Oceaan een aanslag op de portemonnee. In Nederland kennen we de organisatie Pacific Island Travel die reizen organiseert naar dit gebied. De goedkoopste manier om er te komen is waarschijnlijk via Nieuw Zeeland. Je kunt vanaf daar een ticket naar de Cookeilanden bestellen. De Cookeilanden hebben lang bij Nieuw Zeeland gehoord maar zijn nu onafhankelijk. De twee vormen nog wel een monetaire unie, wat inhoudt dat je met Nieuw Zeelandse dollars kunt betalen in de Cookeilanden.

Taal en cultuur

In deze eilanden wordt Engels gesproken. De lokale bevolking, Polynesiërs spreken een eigen taal; het Maori. Ze staan bekend om de typische zang en dans, begeleid door trommelmuziek op holle boomstammen en ukeleles. Dezelfde muziek en taal wordt ook in Frans Polynesië gehanteerd. Tahiti is het hoofdeiland van Frans Polynesië en Rarotonga het hoofdeiland van de Cookeilanden. De liedjes worden veelal gezongen in de oorspronkelijke Polynesische taal. Kia Orana betekent bijvoorbeeld goedendag. In dit gedeelte van de wereld zul je vaak met ¨Kia Orana¨ begroet worden.

Het weer

De temperatuur in heel Polynesië is tropisch. ´s Nachts wordt het niet kouder dan 24 graden en overdag is het ongeveer 29 graden. Het kan ook 35 graden worden. Als u zulke hitte niet gewend bent is het aan te raden om dezelfde voorzorgsmaatregelen te nemen als tijdens een hittegolf in Nederland. In de tropen is het permanent heter dan tijdens een hittegolf. De eerste drie maanden van het jaar is het regenseizoen. Toch zijn er dan volop zonnige dagen. Regen in combinatie met een zachte zeebries kan hier juist voor een aangename afkoeling zorgen. Op een Pacifisch eiland wordt door vrijwel iedereen slippers en korte broek gedragen. Dikke jassen zijn er niet te koop.

Tropische avond

Ook ´s avonds is het lekker warm. Eigenlijk is de temperatuur in de avond en nacht het meest ideaal omdat het dan niet zo heet is. ´s Nachts is het een goede tip om naar boven te kijken, naar de sterrenhemel. Op een onbewolkte dag, als de maan niet aan de hemel staat, dan kunt u miljoenen sterren zien fonkelen. In het westen is er teveel lichtvervuiling en luchtvervuiling waardoor de aanblik op het firmament vertroebeld is. Maar in deze regio bestaan nog echt heldere sterrennachten.

Geologisch ontstaan

Ieder eiland is weer anders. Er zijn verschillende soorten geologische activiteit vooraf gegaan aan het ontstaan van eilanden. De Pacifische Oceaan wordt omsloten door de Pacifische ring van vuur; het is een groot gebied waar veel vulkanen voorkomen. Er zijn twee soorten eilanden; eilanden met gebergte ontstaan door vulkanische activiteit en de zogenoemde atollen, eilanden ontstaan door koraalgroei op een vulkaan die niet boven zeeniveau is uitgekomen. Beiden soorten eilanden liggen in lagunes waar vaak zeer mooi koraal groeit en honderden vissensoorten te zien zijn. Rangiroa is een ringatol in Frans Polynesië en is één van de mooiste plekken ter wereld om te duiken of te snorkelen. De ring is zeer smal; hooguit 300 meter breed maar het beslaat een groot oppervlakte want de binnenzee is 70 kilometer breed. Het eiland vertoont de vorm van en grote langwerpige ring. De ring is niet geheel gesloten; er zijn een aantal losse eilandjes. Sommige zijn vrijwel aaneen gegroeid. Maar er zijn een paar natuurlijke doorgangen van 30 of 40 meter diep; genoeg voor een cruiseschip. Rangiroa wordt regelmatig aangedaan door cruiseschepen. Deze beginnen hun reis in Papeete, de hoofdstad van Tahiti.

Bewoners

Het grootste deel van de eilanden wordt bewoond door de Polynesiërs. De taal die men onderling spreekt is het Maori. Algemeen wordt aangenomen dat de Polynesiërs een ras is wat ontstaan is uit het Aziaten en de Melanesiërs, oftwel de Papua´s uit Nieuw Guinea, wat ook aan de Pacifische Oceaan ligt. Er wordt verondersteld door de grootste groep wetenschappers dat Polynesiërs via schepen van de Aziatische kust zijn gereisd op zoek naar nieuw land. Maar er zijn ook andere theoriën over het ontstaan van de Polynesiërs. James Churchward schreef een boek waarin hij het ondergaan van het continent Mu beschreef. De Polynesiërs zijn volgens hem afstammelingen van de overlevenden van deze grote wereldramp.

Pas Op! Vallende Kokosnoten!

Het grootste gevaar van tropische eilanden zijn de vallende kokosnoten. Ga daarom nooit onder een kokospalm zitten. De kokosnoten kunnen vanzelf vallen, als ze rijp zijn, of ze kunnen door een kokosnootkrab worden los gemaakt zodat hij te eten heeft.

Tropische bomen en planten

Naast kokospalmen is de tropische amandelboom een regelmatig terugkerend verschijnsel op het strand van Pacifische eilanden. Hij heeft een vrucht die in het water blijft drijven, net als de kokospalm. Zo verplaatst deze boom zich van het ene naar het andere eiland. De tropische amandelboom heeft een dik gebladerte zodat hij voor veel schaduw zorgt. Een andere veel voorkomende boom is de casuarine. Deze kan ook voor heerlijke schaduw zorgen op het strand. De tiare is een boom waarvan veel mensen de bloemen plukken om het haar mee te versieren; net als de hibiscus overigens. De hibiscus is wijd verspreid in de tropen. Er zijn legio variéteiten. Sommige bloemen kunnen erg groot worden.

Megalithische bouwwerken

Paaseiland is een unieke bestemming in de Stille Oceaan. Het staat bekend om zijn grote megalithische beelden. Er is veel nagedacht en onderzocht wat nu de oorsprong kan zijn van deze beelden. Overigens zijn op vrijwel alle eilanden megalithische overblijfselen te zien. In de Marquesas-eilanden van Frans Polynesië liggen bijzonder veel plateaus. Alles overdenkende doemt er een beeld op dat er vroeger een hoogstaande, wereldwijde cultuur moet zijn geweest. Maar de wetenschap is nog niet aan die conclusie toe en onderzoekt alle megalithische archeologie wereldwijd als unieke en op zich zelf staande verschijnselen. Er is in de Marquesas in Frans Polynesië een heel complex met een oud beeld wat nog maar kort aan de voortwoekerende bossen is onttrokken. Hier worden regelmatig traditionele dansfeesten gehouden. Deze feesten zijn niet voor toeristen bedoeld maar het is wel heel bijzonder om het mee te maken als toerist.

Hawaï

Hawaï is misschien wel de bekendste bestemming in de Pacifische Oceaan. Dit eiland hoort bij de gelijknamige staat van De Verenigde Staten. Er zijn in totaal 139 Hawaïaanse eilanden. Hawaï is het meest toeristische eiland van de Pacifische Oceaan. Je kunt er heerlijk surfen, zonnen en genieten van tropische muziek maar dit deel van de Pacifische Oceaan is ook het meest verwesterd.

Tropische vruchten

Een aanrader is het om de lokale vruchten te proberen. In het pacifisch gebied groeien allerlei vruchten die niet in het Europa verkocht worden. De vruchten in Polynesié , Hawaï en overige eilanden hebben voor westerlingen onbekende variëteiten kennen. Er zijn bijvoorbeeld 10 soorten bananen op de markt die allemaal anders smaken. Ook een vrucht als de ananas is veel lekkerder als hij zo vers uit de grond komt. Maak overigens niet de fout door te vragen waar ananasbomen staan. Ananas groeit namelijk op de grond. Het is een lage plant. Uit de bladeren op de top van de ananas kweekt met een nieuwe ananasplant op. Andere aanraders zijn: zuurzak, avocado, papaya, jonge koskosnoot, passievrucht, carambola of stervrucht en mango in allerlei soorten. Daarnaast zijn de groenten ook heel lekker. De komkommer is bijvoorbeeld veel voller van smaak en de tomaten zijn ook minder waterig. Veel mensen kweken hun groenten biologisch dynamisch, dat wil zeggen zonder bestrijdingsmiddelen.

Vliegen en varen

Het meest gebruikelijke vervoermiddel tussen de eilanden is tegenwoordig het vliegtuig. Vliegtuigverbindingen tussen eilanden zijn er vaak dagelijks. De meer afgelegen eilanden kennen minder vaak vkliegverbindingen. In Frans Polynesië zul je veel met Air Tahiti Nui kunnen vliegen. Op de Cookeilanden is Air Rarotonga een belangrijke luchtvaartmaatschappij. Daarnaast varen er ook schepen. Deze vervoeren vooral vracht maar je kunt er ook als passagier mee varen. Een vlucht van een paar uur is een bootreis van enkele dagen. In Frans Polynesië kun je vele eilanden bezoeken in drie weken met de Aranui, een vrachtschip wat passiers vervoert.

Werken in de Pacific

De meeste eilandbewoners werken in de toeristische sector. In sommige eilanden, zoals de Cookeilanden, is er geen gebrek aan werkgelegenheid. Er zijn zelfs te weinig eilanders om alle vacatures te vervullen want met importeert gastarbeiders uit de Filipijnen, Indonesië en Thailand. Mensen uit het buitenland werken alleen met tijdelijke contracten. Eilandbewoners gaan vaak overzee werken omdat daar betere opleidingsmogelijkheden zijn en meer geld te verdienen valt. Australië en Nieuw Zeeland zijn bekende gebieden voor Cookeilanders om naartoe te gaan. Ze komen na enkele jaren terug om hun verworven kennis toe te passen op het eiland. Of soms blijven ze weg en begint men een nieuw leven in Australië. Er is sprake van een langzame leegloop of ontvolking van de eilanden. Soms zijn er meer toeristen op een eiland dan oorspronkelijke bewoners. Overigens is werken hier niet een noodzaak. Mensen hebben een eigen stukje grond waar ze eten verbouwen zoals tarot, avocado´s, kokosnoten, mango´s, papaya´s, tomaten, komkommers, aubergines, tapioca, aardappelen, citrusvruchten, zuurzak en passievruchten. Men is kundig genoeg om zelf huizen te bouwen en een boot te maken om op zee vis te vangen. Op deze manier is het niet nodig om te werken voor een baas. Aan de andere kant willen eilandbewoners steeds meer luxe-producten zoals mooie auto´ s en elektronische apparatuur. Voor hen is het wel belangrijk om een baan te hebben.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Diepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogDiepste plek op aarde: het ontstaan van de MarianentrogGeografische extremen, zo mag je het diepste punt op aarde wel noemen. Hoe ontstaat een diepe plek in de aarde? Hoe komt…
Bora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora – de parel van Frans-PolynesiëBora Bora wordt wel de Parel van Polynesië genoemd. Velen vinden Bora Bora het mooiste eiland van de wereld en US News n…
Traditionele geneeskunde in PolynesiëTraditionele geneeskunde in PolynesiëHet belangrijkste onderscheid in traditionele kruidengeneeskunde in Polynesië, Europa en China is dat men in Polynesië d…

Eifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het AhrdalEifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het AhrdalHet Ahrdal is het gebied rond de rivier de Ahr. Naast de Ahr kan je gaan fietsen en genieten van de vele wijngaarden. De…
Wat kan je doen in de Nordeifel? Natuur en cultuur!Wat kan je doen in de Nordeifel? Natuur en cultuur!Wie Duitse Nordeifel zegt, denkt onmiddellijk aan Monschau. Een mooi, schilderachtig dorpje met prachtige vakwerkhuizen.…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hawa%C3%AF
  • http://www.cookislands.travel/
  • http://www.tahiti-explorer.com/
  • http://www.netaxs.com/~trance/rapanui.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Laatste update: 17-05-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.