Wat kan je doen in de Nordeifel? Natuur en cultuur!

Wat kan je doen in de Nordeifel? Natuur en cultuur! Wie Duitse Nordeifel zegt, denkt onmiddellijk aan Monschau. Een mooi, schilderachtig dorpje met prachtige vakwerkhuizen. Maar de Nordeifel biedt nog veel meer dan alleen maar Monschau! Zo vind je er ook Brühl, waar het attractiepark Phantasialand gelegen is. Je hebt er de Rursee, waar je allerlei watersporten kan beoefenen. Je kan er naar Hillesheim, de stad van de misdaadroman (de krimi). Je kan er beginnen aan de Eifelsteig. En je kan er gaan rondwandelen in Vogelsang, een voormalig nazikamp. Genoeg te doen dus in deze prachtige streek!

Nordeifel: ligging

Al naargelang de bron, ligt de Nordeifel niet helemaal op dezelfde plaats. Sommige bronnen situeren de Nordeifel echt in het noorden, van Aken tot Monschau met inbegrip van de Rursee en Brühl. Andere bronnen gaan dieper naar het zuiden en gaan tot Hillesheim. Vast staat dat de Nordeifel wordt gekenmerkt door grote stuwmeren. Daaraan dankt deze streek trouwens ook zijn andere naam: Eifeler Seenplatte. Op sommige stuwmeren kan men watersporten beoefenen, op andere is dit ten strengste verboden vanwege de veiligheid of de speciale natuur. De Nordeifel biedt een mengeling van cultuur, natuur, spanning en avontuur.

Het Rurseegebied: een complex systeem van stuwmeren

Met de bouw van de Urfttalsperre werd begonnen in 1900 en het eerste stuwmeer was klaar in 1904. Samen met tal van andere stuwmeren in de buurt (Dreilägerbachtalsperre, Rurtalsperre, Kalltalsperre, Oleftalsperre) vormt het Rurseegebied nu de grootste water- en energieleverancier van West-Europa. Ook zwemmen, roeien, kanoën en hengelen kan men naar believen in en op de Rursee beoefenen. En rond het meer kan men naar hartenlust fietsen en wandelen. Tussen Schwammenauel, Woffelsbach en Rurberg vaart van Pasen tot half-oktober een boot. Begin november kan je hier deelnemen aan de Rursee-Marathon. Meer info op www.rursee-marathon.de.

Nationalpark Eifel

Sport

Het gebied rond de Rursee en de Urfttalsperre is sinds 2004 een nationaal park van 110 m². Voor een groot deel bestaat dit gebied uit staatsbossen. Aan de Rursee is er een jachthaven in Woffelsbach. Men kan er ook zwemmen, roeien, kanoën en hengelen. Verder kan er ook gewandeld en gefietst worden en bij slecht weer kan men zijn toevlucht zoeken in de vele schuilhutten.

Natuur

Voor de natuurliefhebber is vooral de bijzondere fauna en flora interessant. Men vindt er onder andere de wilde kat en de zwarte ooievaar. In Monschau-Höfen start trouwens een vierdaagse wandelroute, waarbij men kattenkoppen moet volgen. Na vier etappes van 18 tot 25 kilometer elk doorheen schitterende natuur komt men aan in Hürtgenwald-Zerkall. Een hoorspel in het bezoekerscentrum van Tor Heimbach leidt de bezoekers door een beukenlabyrint. In Gemünd kan men een Kneippkuur volgen en behandeld worden in medicinale baden. Hoofdthema in het Tor Gemünd parkinformatiecentrum is het bosleven. Er zijn ook speciale paden aangelegd, zoals het Wildpfad, een Trimmpfad en een Waldlehrpfad. Volg één van deze paden en je leert alles over wat er in het bos leeft, bloeit en groeit. Terugkeren naar je vertrekpunt kan je met de boot.

Vogelsang

Een minder vrolijk aspect in het Nationalpark Eifel is het voormalige nazikamp Vogelsang. In dit kamp werden toekomstige partijfunctionarissen van het nationaalsocialisme opgeleid. Over deze periode kan men een tentoonstelling bezoeken in Vogelsang. Heden en verleden worden vergeleken en ook rassendiscriminatie komt uitgebreid aan bod. Tijdens een rondleiding in het nazikamp kan men ook de toren bezoeken. Wandelaars kunnen er vrij tochten maken van 6,5 tot 14 kilometer. In een van de barakken heeft het Belgische leger een bioscoop, inclusief orkestbak, laten bouwen. Ook nu nog worden er concerten gegeven voor zo'n 850 toeschouwers. Verder kan men in het domein ook deelnemen aan speciale vleermuistochten en kan men er gaan zwemmen in het oorspronkelijke zwembad. Je vindt Vogelsang in de Einruhrer Strasse in Morsbach. Het domein is geopend van april tot oktober, telkens van 8 uur tot 20 uur. Iedere dag om 14 uur start een rondleiding. Deze rondleiding is een aanrader. In sommige gebouwen mag men immers niet binnen zonder gids.

Monschau

Schitterend dorp

Juist over de Belgische grens ligt het prachtige Monschau, het vroegere Montjoie. Iedereen kent wel de typische postkaartfoto's met de rivier (de Rur) en de witte vakwerkhuizen. Monschau is een van de meest bezochte dorpen uit de hele Eifelstreek. Het kleine zusje van Monschau, Monreal, ligt in de Vulkaaneifel.

Wolweverijen

De Rur zorgde aan het einde van de 16de eeuw voor waswater en energie voor de vele wolhandelaren die naar Monschau waren gevlucht nadat ze uit Aken waren verdreven. Door deze bloeiende wolweverijen plaatste Monschau zich op de kaart. Het bekende Rotes Haus werd gebouwd in opdracht van de rijke lakenfabrikant Johann Heinrich Schleiber en kan bezocht worden.

Mosterd

Andere specialiteit van het kleine dorp is mosterd. In de Senfmühle kan je gaan kijken hoe de mosterd daar wordt gemaakt. Niet minder dan 18 verschillende soorten mosterd worden hier geproduceerd. Verder wordt de mosterd ook verwerkt in snoepjes (!), in cosmetica en in badartikelen.

Glas en andere handwerkspecialiteiten

Ook glas is een van de specialiteiten uit de streek. In de Monschauer Glashütte kan je de arbeid bewonderen van de traditionele glasblazers. Nog geld over? Dan kan je ook nog houtsnijwerk en beschilderde zijde kopen in het Handwerkersdorf. Of kerstartikelen. Of vilt.

Specialiteiten

Voor de innerlijke mens is er ook nog bier, printen (een soort koek met een wafelstructuur), Venn Brocken (bonbons met marsepein), koffie (gebrand volgens een speciaal procédé) en Dütchen (eierkoekwafel).

Rondwandeling

Wanneer je de rondwandeling door Monschau volgt, kom je langs alle hoogtepunten van het dorp. Vertrek hiervoor aan de parkeerplaats ten zuiden van Monschau. De marathon van Monschau kan je lopen in augustus (www.monschau-marathon.de). Rond kerstmis kan je op de binnenplaats van de burcht naar de kerstmarkt. Niet ver van Monschau, in Rohren, bevindt zich een rodelbaan van zo'n 1000 meter. Per rit betaal je 2. In Elsenborn kan je op een spoorfiets een ritje maken op het oude spoortracé.

Brühl en Phantasialand

Iedereen kent wel het attractiepark Phantasialand in Brühl. In verschillende thema's (Afrika, Mexico, Berlijn, China Town, etc) vind je verschillende adembenemende attracties. Het park is open van april tot begin november en tijdens de kerstperiode voor een speciale winterse editie. Meer info vind je op www.phantasialand.de en het park bevindt zich in de Berggeiststrasse 41 in Brühl. Bovendien is er ook nog goed nieuws voor de hondenliefhebbers. Je troeteldier mag mee in het park mits hij aangelijnd is. Uiteraard mag je er niet mee op de attracties.

Hillesheim: krimitown

Op het eerste zicht lijkt Hillesheim een doodgewoon dorp. Vergis je niet! Hillesheim is Krimitown! In het Kriminalhaus in de Augustinerstrasse 4 vindt je heel wat sporen van de Duitse Krimi (misdaadromans). Je vindt er namelijk een bibliotheek met banden en bordspelen. Allemaal met als thema moord en doodslag. In de boekenwinkel kan je je reeks krimi's vervolledigen en in het Café Sherlock kan je een aangepast drankje nuttigen. Nog niet genoeg gehuiverd? Breng dan de nacht door in het Krimihotel, helemaal volgens het thema ingericht! Of u een oog gaat dichtdoen... dat is een ander paar mouwen! In hotel Zum Amtsrichter brengt u de nacht door in de gevangenis. Het avondmaal is helemaal aangepast aan de locatie! Wel een pak duurder dan het Krimihotel! Voor nog meer mysterie kan je langs de Hexen- en Mühlentoren lopen, een overblijfsel van de heksenvervolgingen in de 16de en 17de eeuw. Om de twee jaar wordt er in september Tatort Eifel georganiseerd, een heus krimifestival. Voor het volgende festival moet je echter wachten tot 2013. Geïnteresseerd? Meer info op www.tatort-eifel.de. Voor de wandelaars en de fietsers zijn er ook echte krimiroutes uitgewerkt. Meer info hierover vind je op www.eifelkrimiwanderweg.de en bij Eifel Tourismus. De moorddadige sfeer helemaal beu? Ga dan ontspannen op het 1,5 kilometer lange blotevoetenpad (Barfusspfad), naast het Sportpark.

Blankenheim

Om de Eifel beter te begrijpen moet je in Blankenheim zijn. In het Eifelmuseum krijg je een overzicht van de geologische geschiedenis van het hele Eifelgebied, en kan je prehistorische vondsten en opgezette dieren bewonderen. Ook het middeleeuws centrum, met zijn kleine, steile straatjes en pittoreske trapjes, de mooie 16de eeuwse stadspoorten, de oude burcht en de prachtige vakwerkhuizen is meer dan de moeite waard. IIn de Freilinger See kan je gaan zwemmen, surfen, roeien en vissen. Wel niet vergeten om voor het vissen voorafgaandelijk een vergunning aan te vragen!

Eifelsteig

In Kornelimünster start de Eifelsteig. De Eifelsteig is een wandelroute van zo'n 313 kilometer, die Aken verbindt met Trier. Onderweg kom je door heel wat mooie Eifeldorpen en -steden. Toch maar even de benen insmeren voor je er aan begint, want erg vlak is de streek niet echt te noemen!

Kommern

Zin in een dagje uit in het Duitse Bokrijk? Dan moet je in Kommern zijn, in het Rheinisches Freilichtmuseum Kommern. Net als in Bokrijk werden ook hier huizen uit de verschillende Eifelstreken steen voor steen terug opgebouwd. Huizen uit een bepaalde streek vormen als het ware een dorpje op zich. Binnen vind je meubels en voorwerpen uit de oude tijd. Ook een school en een bakhuis mogen niet ontbreken in dit park, dat je vindt Auf dem Kahlenbusch. Het museum is het hele jaar door open. Ook het dorp Kommern zelf is prachtig: een mooie burcht en vakwerkhuizen.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisEifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisWie Eifel zegt, denkt bossen, heuvels, rivieren en weilanden. Klopt helemaal. De Eifel is een gebied in Duitsland, dicht…
Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - Nationaal Park EifelHet Nationaal Park Eifel is het enige nationale park van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit gebied is belangri…
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…
Horst Tappert alias Derrick: de Duitse Krimi hoofdinspecteurHorst Tappert alias Derrick: de Duitse Krimi hoofdinspecteurDerrick, gespeeld door Horst Tappert, is zonder twijfel het meest bekende gezicht van de Duitse "Krimi". In het land der…

Eilandvakantie in de Pacifische OceaanTussen de continenten Azië en de Amerika´s ligt de Grote, Pacifische of Stille Oceaan. In dit gebied liggen honderden pi…
Vakantie zonder stressVakantie zonder stressHet hele jaar beul je jezelf af om eens lekker op vakantie te kunnen gaan. Eindelijk die ontspanning die je al zo lang h…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cocoparisienne, Pixabay
  • ANWB extra - Eifel
  • ANWB Goud - Rijn, Eifel, Moezel
  • ANWB actief - Eifel, Moezel
  • Wikipedia
  • Plaatselijke brochures en folders
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 17-01-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.