Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huis

Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huis Wie Eifel zegt, denkt bossen, heuvels, rivieren en weilanden. Klopt helemaal. De Eifel is een gebied in Duitsland, dicht bij Nederland, België en Luxemburg met heel veel variatie qua natuur en kultuur. Je kan er aan watersporten doen, je kan er eindeloos wandelen en fietsen en je kan er burchten en lokale musea bezoeken. Je kan er gaan shoppen en je kan er lekker gaan eten en drinken. Daarom is het zeker een toffe vakantieplek voor een korte of langere vakantie.

Eifel: ligging

De Eifel is het gebied naast Nederland, België en Luxemburg. Het wordt in het oosten begrensd door de Rijn, in het zuiden door de Moezel, in het noorden door de autosnelweg Aken-Keulen en in het westen door de Belgische Ardennen. Het gebied is 9000 km² groot en erg dunbevolkt. Qua natuur is het erg afwisselend. Je vindt er zowel heuvels als vulkaanlandschappen, je vindt er wouden en rivieren, stuwmeren en wijnhellingen, rotspartijen en glooiende landschappen, koolzaad- en graanvelden. Je vindt er typische vakwerkhuizen, maar ook Romeinse ruïnes, burchten, kastelen, kerken en industriële monumenten. Je kan er gaan shoppen. Ze hebben er lekkere wijn en je kan er heerlijk eten. Kortom, de Eifel biedt voor elk wat wils.

Eifel: onderverdeling

In de Eifel kan je vijf grote gebieden onderscheiden: Nordeifel, Südeifel, Ahrtal, Vulkaneifel of Hohe Eifel en het Moezeldal.

Nordeifel

Hierin bevinden zich de toeristische trekpleister Monschau met de mooie vakwerkhuizen en het National Park Nordeifel. Verder wordt het landschap in deze regio ook gekenmerkt door de vele stuwmeren. Op sommige kan men aan waterrecreatie doen, op andere is dit strikt verboden vanwege de sterke stromingen. In de Nordeifel bevindt zich ook de stad Aken.

Südeifel

In de Südeifel ligt de Schnee-eifel, ook wel Schneifel genoemd. Zoals de naam het al aangeeft, bevinden zich hier bergen, waar men in de winter kan gaan skieën. In de Südeifel bevindt zich de stad Bitburg, bekend van het bier en de spreuk Bitte ein Bitt. Ook Prüm en Stadtkyll bevinden zich in dit deel van de Eifel.

Vulkaneifel of Hohe Eifel

Ook hier verklapt de naam al de belangrijkste toeristische attractie van de streek. In dit gebied was er heel wat vulkaanactiviteit en een overblijfsel hiervan zijn de maren, ook wel de ogen van de Eifel genoemd. Maren zijn geen vulkaankraters die zich gevuld hebben met water. Neen, het zijn uithollingen die zich gevormd hebben door gasexplosies. Later hebben de uithollingen zich dan gevuld met water. In de Vulkaaneifel kan je er zo zestien vinden. De Pulvermaar is met zijn 75 meter diepte bovendien het diepste meer van heel Duitsland. Sommige maren zijn geklasseerd als natuurgebied, op andere zijn watersporten mogelijk. In de Vulkaneifel vinden we onder andere de steden Daun en Mayen.

Ahrtal

Het Ahrtal wordt doorkruist door de rivier de Ahr. Op de glooiende hellingen wordt wijn verbouwd en dus zie je overal wijnranken.
Hier vindt je Blankenheim en Altenahr.

Moezeldal

De kronkelende Moezel baant zich een weg door het Moezeldal en ook hier zijn de flanken van de heuvels bezaait met wijnranken. In het Moezeldal bevindt zich de oudste stad van Duitsland, Trier en de pittoreske stad op de heuvel, Cochem.

Interessante musea om de streek beter te leren kennen

Het Eifelmuseum in Mayen

Het Eifelmuseum van Mayen bevindt zich in de Genovevaburcht. Een echte must voor wie de Eifel beter wil leren kennen. Op een leuke manier wordt hier alles uit de doeken gedaan over de cultuur en de geschiedenis van de Eifel. Rond het kasteel vind je ook nog werktuigen en onder het kasteel zijn grotten die tijdens WO II werden uitgegraven om te dienen als schuilkelder.

Het Eifel Vulkan Museum in Daun

Wie de streek van de Vulkaneifel beter wil leren kennen, moet absoluut een bezoekje brengen aan het Eifel Vulkan Museum in Daun. Hier leer je alles over vulkanen en over het ontstaan van deze bizarre landschappen.

Het Rheinisches Freilichtmuseum in Kommern

Het Duitse Bokrijk. Oude boerderijen uit de hele streek werden steen voor steen terug opgebouwd in dit openluchtmuseum. Ook moestuintjes en boerderijdieren mochten hier niet ontbreken. Voor een reis terug in de tijd.

Het Maarmuseum in Manderscheid

In dit museum leer je meer over de ogen van de Eifel, de maren. Ontstaan uit gasexplosies na het uitbarsten van de vulkanen en daarna volgelopen met water. Een klein maar erg interessant museum.

Sportmogelijkheden in de Eifel

Wie Eifel zegt, denkt wandelen en fietsen. Maar je kan er nog veel meer!

Wandelen

De Eifel is een super wandelgebied. Het is erg dunbevolkt, dus je kan er uren wandelen zonder iets of iemand tegen te komen. Er is bovendien voor elk wat wils. Je hebt weilanden, bossen en rotspartijen. Je kan naast rivieren gaan wandelen, je kan een toer doen rond de vele meren en rond de maren, je kan pittoreske dorpjes gaan bezoeken of je kan kuieren in grotere steden. De Eifelverein waakt over de paden, geeft wandelbrochures en -gidsen uit en plaatst informatieborden langs de wegen. Je kan bij hen terecht op www.eifelverein.de voor het bestellen van materiaal of voor allerlei informatie in verband met wandelen. Ook de Traumpfaden zijn perfect uitgestippelde wandelpaden.

Fietsen

Ook fietsers en mountainbikkers kunnen terecht in de Eifel. Voor de minder geoefende fietser zijn er de prima paden naast de Moezel. Tamelijk vlak en niet te moeilijk. Voor de meer geoefende fietser en de mountainbikers zijn er de vele bossen en hellingen. Voor materiaal, informatie en kaarten kan je terecht op www.eifel-radtouren.de.

Skieën

De Eifel is niet echt een populair skigebied. Het ligt nog in het bereik van de maritieme lucht en de bergen zijn er niet erg hoog. Als het al eens sneeuwt, blijft de sneeuw meestal niet erg lang liggen. Er is niet zo'n goede infrastructuur als in Oostenrijk of Zwitserland. Toch leent deze streek zich prima voor een shortski. Een prima skiplek is de Hohe Acht bij Adenau, de hoogste berg van de Eifel met 747 m. Verder is er ook de omgeving rond Daun, rond Hellenthal, rond Manderscheid, rond Monschau en rond Mayen.

Kanovaren

Ook deze sport is minder populair dan in de Ardennen. De rivieren staan meestal te laag in de zomer om goed te kunnen kanovaren. In de winter zwellen de rivieren dan weer aan door het water uit de bergen en dan moet je weer een geoefende kanovaarder zijn om je kano te kunnen besturen. Op de Moezel kan je aan kanovaren doen, maar dan moet je weer oppassen voor de beroepsvaart en de pleziervaart. Ook op sommige maren en meren mag er met kano's gevaren worden.

Rodelen

In de zomer kan er op verschillende plaatsen gerodeld worden op banen die soms meer dan 600 m lang zijn. Zo kan je bijvoorbeeld rodelen op de rodelbahn van Daun voor 2 per rit.

Ballonvaren

Met zo'n mooie landschappen is ook ballonvaren erg populair. Toch blijft het een dure aangelegenheid: reken toch maar zo'n 150 per persoon. Met een klein vliegtuigje over de maren kan dan al weer voor een kleine 20 per persoon.

Rolschaatsen

Ook dit kan prima op de vlakke en prima paden naast de Moezel.

Andere attracties in de Eifel

Attractiepark Phantasialand

In Bruhl, naast Keulen ligt het grote attractiepark Phantasialand. Goed voor een hele dag plezier!

Dieren- en wildparken

Zowat verspreid over het hele gebied liggen de dieren-en wildparken. In vele van deze parken kan je terecht voor roofvogelshows, maar je kan er ook beren en wolven zien. Zo heb je onder andere dierenparken in Daun, in Klotten en in Gondorf.

De Nürburgring

Het Duitse Zolder, Le Mans of Francorchamps. Het bekende racecircuit van Nürburg, in achtvorm, ligt nabij Adenau. Hier kan iedere liefhebber met de auto of met de moto een toertje rijden, tegen betaling weliswaar.

Hillesheim: the place to be voor krimiliefhebbers

In Hillesheim vind je tal van winkeltjes met misdaadromans van heel wat Duitse auteurs. Verder vind je er ook krimicafés en een waar krimihotel. Geïnspireerd door de krimiverhalen van Jacques Berndorf werden er ook spannende wandelingen uitgestippeld.

Koraalriffen bij Gerolstein

In vroegere tijden stond bijna heel het Eifelgebied onder water. Er heerste zo'n warm klimaat dat er heel wat koraaldiertjes voorkwamen in het gebied. Tegen het einde van het Devoon en het begin van het Carboon werd de zeebodem opgestuwd, waardoor er bergen ontstonden. Maar de koraalriffen bleven! De moeite waard om dit eens te gaan bekijken.

Zin gekregen om al dit moois live te gaan ontdekken? Boek dan snel een vakantie in deze prachtige streek. Nog niet echt overtuigd? Kijk dan even op www.eifel-blicke.de.

En tot slot: wil je weten welk weer het in je vakantiegebied zal zijn, dan kan je altijd terecht op www.donnerwetter.de.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…
Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel?Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel?De Sudeifel is een klein stukje Eifel, geprangd tussen België, Luxemburg en de Vulkaaneifel. Het Naturpark Sudeifel is e…
Eifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandEifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandZin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer va…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…

Het ándere Zuid-Spanje: Costa de la LuzEen heerlijke vakantie in de Zuid-Spaanse zon: genietend van de nog maagdelijke stranden van Costa de la Luz, dwalend do…
Cruise - De eerste keerCruise - De eerste keerWe kiezen alsmaar vaker voor een cruisevakantie. In vijf jaar tijd is er een verdubbeling van het aantal passagiers. Doo…
Bronnen en referenties
  • ANWB extra - Eifel - 2011
  • ANWB actief - Eifel / Moezel - 2007
  • ANWB goud - Rijn, Eifel, Moezel - 2006
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 07-05-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.