Eifel: skigebieden dicht bij huis in Duitsland

Eifel: skigebieden dicht bij huis in Duitsland Zin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer van Nederland en zo'n 300 kilometer van België vind je niet onaardige skigebieden. Denk maar aan Monschau, Daun, Hellenthal, Adenau en Prüm. Niet echt spectaculair, maar wel leuk voor een dagje skieën, langlaufen, rodelen of snowboarden met de hele familie. Wie houdt van een stevige après-ski is in de Duitse Eifel wel niet aan het juiste adres, want de skigebieden zijn niet zo uitgebouwd als in Oostenrijk, Frankrijk of Zwitserland.

Waar vind je de Eifel?

De Eifel is het gebied in Duitsland afgebakend door de Belgische grens in het oosten, de Rijn in het zuiden en de Moezel in het westen, binnen de driehoek Aken, Koblenz, Trier. Belangrijke steden in de Eifel zijn Aken, Koblenz, Mayen, Daun, Monschau, Bitburg, Adenau en Ahrweiler. Sommige van deze steden liggen net over de Belgische grens, zoals bijvoorbeeld Monschau. Andere liggen al iets verder in Duitsland, zoals bijvoorbeeld Daun en Bitburg. Gemiddeld is het vanuit België zo'n twee à drie uur rijden naar het Eifelgebied, vanuit sommige plaatsen in Nederland is men er al op een uurtje.

Wat kan je verwachten van de skigebieden in de Eifel?

In de skigebieden van de Eifel moet je natuurlijk geen spectaculaire dingen verwachten. Het hoogste punt van de Eifel ligt immers maar rond de 750 meter. Ook de infrastructuur is helemaal niet te vergelijken met wat je in skigebieden in Oostenrijk, Frankrijk, Italië of Zwitserland vindt. Snowboarders zullen wat ontgoocheld zijn, maar voor beginnende snowboarders of kinderen zijn deze gebieden ideaal. Toch kan je er een leuk dagje op de latten doorbrengen en je vindt er ook mooie langlaufloipes. Ideaal dus voor de ganse familie en voor beginnende skiërs.

Waar vind je de skigebieden in de Eifel?

In de Eifel heb je vijf grote skigebieden: Monschau, Hellenthal, Prüm, Adenau en Daun.

Hellenthal

Bij Hellenthal aan de Duits-Belgische grens vind je het skigebied Hollerath/Udenbreth. De hoogste top is er 690 meter. Er zijn twee sleepliften. De langste afdaling is 550 meter. In Udenbreth is er ook een lift om de slee mee naar boven te nemen. Leuk voor de kinderen. In Hollerath kan je je uitleven op niet minder dan 27 kilometer uitgestippelde langlaufpistes, de Skiarena Weisser Stein. Je kan hier ook nog rodelen en er is een speciale rodellift. Voor de après-ski kan je hier terecht in de bijzonder gezellige Weisssteinhütte. In het Weisser Stein skigebied moet je zeker eens een kijkje gaan nemen tijdens de carnavalsperiode. Naast en op de skipistes wordt duchtig gevierd en is het er heel gezellig. Voor meer info kan je terecht op www.hellenthal.de of www.eifel-tourismus.de.

Monschau

Bij Monschau vind je het skigebied Rohren, waar de hoogste top zo'n 650 meter is. Er zijn drie sleepliften en hier is de langste afdaling 1000 meter. Het is wel een heel klein skigebied, maar dat maakt dat het de ideale plek is om wat te gaan oefenen voor men naar de grote skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland of Frankrijk trekt. En na het skiën kan je ook nog een wandeling maken in het idyllische stadje of gaan eten in één van de gezellige restaurantjes. Meer info vind je op www.monschau.de of op www.eifel-tourismus.de.

Daun

Bij Daun kan je gaan skiën in het skigebied Mauseberg. De hoogste top bevindt zich hier op 650 meter en de langste afdaling is hier 1000 meter. Je kan naar boven met één van de drie sleepliften. Het skigebied bevindt zich in de omgeving van de drie maren. Je hebt hier dus ook prachtige vergezichten en vele wandelmogelijkheden. Het langlaufcentrum bevindt zich in Ernstberg. Je hebt er drie langlaufparcours, een van 1 kilometer en twee van 2,5 kilometer lang. Info op www.daun.de of www.eifel-tourismus.de.

Adenau

Bij Adenau vind je het skigebied Hohe Acht, met zijn 747 meter het hoogste skigebied uit de Eifel en dus ook het meest aantrekkelijke voor geroutineerde skiërs. Het wintersportgebied bevindt zich nabij Hohe Acht/ Jammelshofen en je kan er terecht op twee pistes van elk een kilometer lang. Bij het gehucht Kaltenborn vind je heel wat langlaufmogelijkheden.

Prüm

Het skigebied Schwarzer Mann/ Wolfsschlucht vind je nabij Prüm. De hoogste top is 698 meter en de langste afdaling is 800 meter. Er zijn drie sleepliften. In het Schwarzer-Mann gebied vind je 10 kilometer langlaufpistes, in de Wolfsschlucht iets meer dan 9 kilometer . In het Schwarzer Mann skigebied is ook een rodellift. Op www.pruem.de of www.eifel-tourismus.de kan je meer info vinden.

Andere mogelijkheden?

Buiten deze vijf grote skigebieden, zijn er natuurlijk ook nog een heleboel kleinere initiatieven. Zo zijn er in Büllingen minstens vijf langlaufloipes en kan je in het wintersportgebied Arft bij Mayen ook leuk skiën en snowboarden. Bovendien heeft dit gebied ook het eerste ski-en snowboard funpark van de Eifel. Het park gaat open wanneer er minstens tien centimeter sneeuw ligt. In dit park kan je ook gratis op de 450 meter lange rodelbaan. Nabij de Nürburgburcht is er ook een skipiste.

Wandelen in de sneeuw of sleeën

Geen held op de latten? Ook in de rest van de Eifel kan je veel sneeuwplezier beleven tijdens een lange wandeling in de verse sneeuw of in een veldje op de slee. Sneeuwpoppen maken met de kinderen of een sneeuwballengevecht behoren natuurlijk ook tot de mogelijkheden!

Sneeuwt het in de Eifel?

Wil je weten of er in een van deze gebieden sneeuw ligt? Dan kan je terecht op www.eifelinfo.nl. Hier krijg je dagelijks updates over de weersomstandigheden. Ook op weeronline.nl of meteovista.be kan je terecht voor online weerberichten.

De beste periodes om te skiën en met de meeste kans op sneeuwval in de Eifel zijn ongetwijfeld de maanden januari en februari.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…
Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisEifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisWie Eifel zegt, denkt bossen, heuvels, rivieren en weilanden. Klopt helemaal. De Eifel is een gebied in Duitsland, dicht…
Vijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVijf sneeuwzekere skigebieden in DuitslandVeel wintersportliefhebbers denken bij skiën en snowboarden vaak aan Frankrijk, Oostenrijk en Zwitserland, maar niet aan…
Ontdekkingen in de noordelijke Eifel - Nationaal Park EifelHet Nationaal Park Eifel is het enige nationale park van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit gebied is belangri…

Vakantie in SpanjeSpanje is in de zomer zeer in trek, maar in de winter wordt dit vakantieland ook goed bezocht. Er zijn verschillende moo…
Tenerife - Het noordoosten & La Laguna, de universiteitsstadHet noordoosten van Tenerife wordt relatief weinig bezocht. Het heeft echter veel te bieden. In het Anaga gebergte kunt…
Bronnen en referenties
  • www.anwb.nl/wintersport
  • www.eifelinfo.nl
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 23-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.