Tenerife - Het noordoosten & La Laguna, de universiteitsstad

Het noordoosten van Tenerife wordt relatief weinig bezocht. Het heeft echter veel te bieden. In het Anaga gebergte kunt u volop wandelen, surfen in het noorden, wijn proeven op diverse locaties en een bezoek brengen aan La Laguna, de universiteitsstad.

Het noordoosten

Richting het noorden en het oosten strekt zich het Anaga gebergte. Een ruw gebergte waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. De moeite waard om te bezoeken zijn het kuststadje Taganana en de rotshuizen van Chinamada. Verschillende strandjes en dorpen vindt u langs de kust van het noorden. Dit deel van het eiland wordt dan ook druk bezocht door surfers.
Ten westen van La Laguna ligt het wijngebied, waar u meer over te weten komt in het wijnmuseum. Gaat u richting Puerto de la Cruz, neem de oude weg en ontdek een aantal stadjes. Tevens is het mogelijk naar Bosque de la Esperanza te gaan, ten zuiden van La Laguna. Deze weg leidt u ook naar de berg Teide.

La Laguna

La Laguna, ook wel San Cristóbal de la Laguna genoemd, is de vroegere hoofdstad van Tenerife. Op ongeveer tien kilometer van Santa Cruz ligt de oude stad, wat tot in de 18e eeuw de hoofdstad was van de hele archipel. Het bezit kerken, kloosters en herenhuizen in diverse kleuren. Het hoofdkwartier van de Canarische Eilanden bevond zich ook hier en sinds 1819 is het de zetel van het Nivarische bisdom. Dit bisdom beslaat Tenerife, La Gomera, El Hierro en La Palma. Nivaria was de oude Latijnse naam van Tenerife. Buiten de bezienswaardigheden heeft La Laguna een goed studentennachtleven.

In de stad

Wilt u La Laguna ontdekken, begint u het beste bij het stadhuis (ayuntamiento). Hier bevindt zich een drukke markt op het Plaza del Adelantado, midden in La Laguna. Het oorspronkelijke huis van de militaire leiders van het land, Casa de los Capitanes, ligt achter het stadhuis. Dit is een gebouw uit de 17e eeuw en wordt nu gebruikt voor exposities.

Kathedraal, kerken en Canarische landhuizen

De katedraal herkent u aan de neoklassieke façade en is in 1913 herbouwd in neogotische stijl. Martin de Vos, een leerling van één van de Grote Meesters Tintoretto, heeft het Retablo de los Remedios gemaakt en deze schildering vindt u in de kathedraal.
De klokkentoren van Iglesia de la Concepción staat bekend als La Torre (de toren). U herkent het religieuze van La Laguna aan deze kerk. Niet alles van de kerk uit de 16e eeuw is bewaard gebleven, maar een aantal elementen in de façade en de ingangen herinneren aan de oorsprong. Hernández de Quintana en Juan de Miranda waren twee belangrijke kunstenaars van de Canarische Eilanden en in deze kerk vindt u hun schilderijen.

Buiten kerken vindt u ook kloosters in La Laguna. Een belangrijk klooster is Convento de Santa Clara, een kloosterkerk met een houten plafond.

Landhuizen

Veel mensen vinden de Canarische landhuizen de moeite waard om te bezoeken. Deze landhuizen zijn nooit hoger dan drie verdiepingen en herkenbaar aan het houtwerk wat gebruikt werd voor de versierde deuren en ramen en kozijnen. Deze huizen bezitten schitterende binnenpatio's met op de eerste verdieping houten galerijen.

Tip

Bezoek de Calle San Augustin en ontdek deze huizen.
  • Het huis van de bisschop, nummer 28 - Casa Salazar, is op werktijden normaal gezien geopend en kunt u de patio bewonderen.
  • Casa Montanés, nummer 16, werd in de 17e eeuw gebouwd met houtwerk op de deuren, ramen en binnenplaatsen.
  • Casa Lercaro, hierin is het Museo de Historia de Tenerife in gevestigd. Let hier op het gepolijste hout, van plafonds tot vloer.
© 2012 - 2024 Jootje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeWandelen in het Anagagebergte, Noord TenerifeIn het noordoosten van Tenerife ligt het Anagagebergte. Heerlijk wandelen in het natuurpark Anaga met het unieke bosgede…
Openbaar vervoer op Tenerife: de tramOpenbaar vervoer op Tenerife: de tramBestaat er een tram op Tenerife? Op Tenerife, Canarische eilanden, Spanje, bestaat twee tramlijnen. Er is een tramlijn v…
Renault Laguna occasionDe modelnaam Laguna werd bij Renault in 1994 geïntroduceerd voor de opvolger van de Renault 21 die van 1986 tot 1994 het…
Port Laguna: entreegebied van attractiepark ToverlandPort Laguna: entreegebied van attractiepark ToverlandSinds 2018 is Port Laguna het nieuwe entreegebied van attractiepark Toverland in Sevenum. Het is vormgegeven als een kle…

Eifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandEifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandZin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer va…
Het prachtige Oberstdorf in de AllgäuOberstdorf is een prachtig dorp en het puntje van Zuid-Duitsland, gelegen tegen de Oostenrijkse grens. Bij toeristen is…
Bronnen en referenties
  • Wat&Hoe reisgids
Jootje (353 artikelen)
Gepubliceerd: 15-11-2012
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.