Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel?

Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel? De Sudeifel is een klein stukje Eifel, geprangd tussen België, Luxemburg en de Vulkaaneifel. Het Naturpark Sudeifel is een prachtig natuurgebied met rotspartijen en spannende wandelingen. Je kan er rondlopen in de dorpjes Prüm, Gonsdorf, Fliessem en Bitburg. Misschien niet zo spectaculair als de dorpjes uit de Vulkaaneifel, het Ahrdal of de Nordeifel, maar daarom niet minder leuk om te bezoeken. Wie houdt van Romeinse geschiedenis kan hier zeker ook zijn hartje ophalen!

Südeifel of Zuid-Eifel

Waar vind je de Sudeifel?

Je vindt de Zuid-Eifel in Duitsland tussen België, Luxemburg en de Vulkaaneifel. De Südeifel is minder bevolkt dan de andere delen van de Eifel en veel woester qua natuur. Het ongerepte landschap nodigt echt uit tot een paar flinke wandelingen.

Wintersport

Fans van wintersport kunnen in de Südeifel hun hartje ophalen, want de Schnee-eifel maakt deel uit van dit gebied. De Schwarzer Mann biedt heel wat skiplezier en bovendien kan je er ook rodelen.

Fietsen

Voor fietsers zijn er twee interessante fietsroutes. De eerste is de Eifel-Ardennen-Radweg, die het Belgische Waimes met het Duitse Daun verbindt via een oud spoorwegtraject. Deze goed berijdbare route rijdt dus een heel deel door de Südeifel. Onderweg kom je een beverdam en een vleermuistunnel tegen. Je rijdt dan ook door een prachtig natuurgebied, de Hohes Venn-Eifel. De andere fietsroute is de Prümtalradweg, die zo'n 88 kilometer lang is.

Prüm

Middeleeuwen

Prüm is een Middeleeuwse stad, omringt door een bebost berglandschap. De abdij uit 721 is tegenwoordig een school en het kantongerecht is eveneens in dit oude gebouw gehuisvest. Voor de geschiedenis van de stad kan je terecht in het Museum Prüm.

Park

Voor 2 euro kan je rondwandelen in het Brunnen- und Skulpturenpark. Je vindt er fonteinen en beelden, waarvan sommige zijn opgebouwd uit gerecycleerd materiaal.

Lünebach-Pronsfeld en de Eifel-Zoo

Een beetje buiten Prüm, in Lünebach-Pronsfeld, leven zo'n 400 dieren in de Eifel-Zoo. Inheemse dieren, maar ook leeuwen en Bengaalse tijgers. Over het domein rijdt een treintje dat je naar de dieren brengt.

Uitrusten na het fietsen

De Eifel-Ardennen-Radweg komt door Prüm. Hier kan je dan een nachtje uitrusten of de innerlijke mens wat gaan versterken.

Bitburg

Bier

Iedereen kent wel de slogan "Bitte ein Bit". Deze refereert naar het bier dat hier sinds 1817 gebrouwen wordt in de Birburger Pilsbrouwerij. Tijdens feestelijkheden spuit de nabijgelegen fontein bier in plaats van water. In de Bitburger Marken-Erlebniswelt krijg je de volledige geschiedenis van het beroemde bier en kan je het ook zelf gaan uittesten.

Romeinen

Gek op Romeinen? Via de Archäologischer Rundweg kom je langs de Romeinse sporen van Vicus Beda. Onder deze Latijnse naam lag Bitburg vroeger op de weg tussen Trier en Keulen. In de hal van het Rathaus kan je gaan kijken naar een maquette van het Romeins castellum.

Stausee en Cascade

Op de Bitburger Stausee bij Biersdorf kan je gaan afkoelen op warme dagen. Je kan er ook allerhande watersporten beoefenen. Ook in het zwembad Cascade kan je heerlijk gaan plonzen en glijden op de 55 meter lange tunnelglijbaan.

Fliessem

Romeinen

Nog zin in een stukje Romeinse geschiedenis? In Fliessem kan je de Villa Otrang gaan bezoeken. De Villa Otrang zijn overblijfselen van een Romeinse villa uit de 2de eeuw met prachtige badruimtes. De goud-bruine mozaïekvloeren zijn echt een ommetje waard!

Reptielen

In het Tropic Park kan je reptielen gaan bewonderen, maar er is ook een insectuarium en een vogelmuseum.

Gondorf

Eifelpark Gondorf

Voor meer beestjes moet je in het Eifelpark Gondorf zijn. Naast wilde zwijnen en moeflons, zie je er ook steenbokken, herten en gemzen. De dieren mogen door de bezoekers gevoederd worden. Hiervoor staan automaten met voedsel over heel het park verspreid. In blokhutten is er ook nog een kleine tentoonstelling over het leven in het woud. De kleintjes kunnen zich na het bezoek aan het dierenpark nog gaan vermaken in de speeltuin.

Kordel

Ook dit plaatsje was vroeger een Romeinse nederzetting, Cortellum genaamd. Op een heuvel staan de resten van Burg Ramstein, gebouwd rond 900. Verder vind je in dit dorpje ook de Genovevahöhle, een grot waarin vondsten werden gedaan die er op duiden dat hier reeds mensen leefden in de steentijd en waarin Genoveva ook een tijdje doorbracht.

Speicher

Nog meer Romeinse resten? Richting Speicher dan maar. Ook dit dorpje is van Romeinse oorsprong, getuige zijn Latijnse naam, Madabodi Spicarium. In dit dorp bakten de Romeinen potten en tot in de Middeleeuwen was dit een bloeiend handelsproduct. In het Speichener Wald zijn resten gevonden van de Romeinse Langmauer en bakstenen ovens uit de Romeinse tijd en uit de Middeleeuwen. Wil je meer weten over het pottenbakken door de eeuwen heen? Dan moet je in Plewa Werke zijn!

Kyllburg

Het dorpje Kyllburg is een Kneipp-kuuroord en er is een minerale bron aanwezig, de Lindenquelle. Op sommige plaatsen heb je een prachtig uitzicht over het Kylldal.

Krippana

In Hergersberg nabij Losheim kan je Krippana gaan bezoeken. Het hele jaar door kan je hier kerststallen gaan bewonderen in alle maten en uit alle landen. Zo heb je al piepkleine kersttafereeltjes in een uitgehold ei, maar ook hele grote kerststallen. Je hebt kerststallen uit Rusland, maar ook uit Peru. Voor wie alvast in de kerstsfeer wil komen of midden in de zomer even wat verkoeling wil.

Natuurpark Südeifel

Teufelsschlucht

Dit prachtige natuurgebied zal ook tieners die niet graag wandelen in hun wandelschoenen doen springen! Het gebied trekt een beetje op het Luxemburgse Klein-Zwitserland: hoge rotspartijen en smalle, enge kloven! De Teufelsschlucht is wellicht het hoogtepunt van de wandeling!

Irrel

In de iets verder gelegen Wasserfall bij Irrel worden in het najaar internationale wildwaterwedstrijden gehouden. Ook kan hier het Waldlehrpfad worden afgelopen en kan men een kijkje gaan nemen in het Waldmuseum. Wandel je nog een beetje verder, dan kom je een drie meter hoge menhir tegen, overblijfsel van de Kelten.

Wintersport

Op de Schwarzer Mann (698 m), die deel uitmaakt van de Schnee-Eifel kan je skieën en rodelen.

Waldfreibad

Ooit al gezwommen in de bossen en tussen de bergen? Een unieke ervaring! Je vindt twee openluchtzwembaden in de Südeifel: één in Schönecken en één in Bleialf.

Lees verder

© 2012 - 2023 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel - populaire vakantiebestemming in DuitslandDe Eifel is een regio die voor het grootste gedeelte in Duitsland ligt en een populaire vakantiebestemming is voor Neder…
Eifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandEifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandZin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer va…
Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vo…
Eifel: karten in openlucht in het Duitse DahlemEifel: karten in openlucht in het Duitse DahlemAls je houdt van karten, moet je dat echt eens in de Duitse Eifel gaan doen. Er zijn vier grote kartbanen in de Eifel: D…

Rhodos, het mooiste eiland van GriekenlandRhodos, het mooiste eiland van GriekenlandVolgens een eeuwenoude mythe was het zo dat de zonnegod Helios met Rhodos trouwde en haar zegende met vegetatie, licht e…
Eilandvakantie in de Pacifische OceaanTussen de continenten Azië en de Amerika´s ligt de Grote, Pacifische of Stille Oceaan. In dit gebied liggen honderden pi…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • ANWB Extra: Eifel
  • ANWB Goud: Rijn, Eifel, Moezel
  • Plaatselijke folders en brochures
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.