InfoNu.nl > Reizen en Recreatie > Buitenland > Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?
nieuws uitgelicht

Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?

Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig? De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vooral wandelliefhebbers en liefhebbers van wildwatersporten komen in dit rijk beboste middelgebergtelandschap aan hun trekken. In het Eifelgebied bevindt zich naast de vele dode vulkanen ook nog een supervulkaan. Deze vulkaan is gelegen in de Laacher See. Begin 2012 werd bekend dat deze vulkaan sporen van activiteit vertoont en al jaren "over tijd" is. Je zou je daarom kunnen afvragen of een vakantie naar de Eifel nog wel veilig is.

De Eifel

De Eifel is het oostelijke deel van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Het gebied ligt in de drie landen driehoek Duitsland-België-Luxemburg, maar bevindt zich grotendeels in Duitsland. Het Duitse deel van de Eifel ligt in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts.

Wandelgebied

De Eifel is een geliefd vakantiegebied vanwege de vele mogelijkheden om prachtige wandelingen te maken, daarnaast is het gebied zeer geliefd bij de wildwatersporters. Ook voor cultuurliefhebbers is er in de Eifel genoeg te beleven. In het Eifelgebergte zijn nog een aantal hele mooie bouwwerken te vinden die nog afkomstig zijn uit de middeleeuwen. Naast dit alles zijn er in het gebied ook nog enkele prachtige dierenparken en attractieparken te vinden, waardoor de Eifel een uitstekende bestemming is voor een vakantie met het hele gezin.

Steden gelegen in de Eifel die zeker eens het bezoeken waard zijn

LandSteden
DuitslandAdenau, Andernach, Bad Münstereifel, Bad Neuenahr-Ahrweiler, Bitburg, Daun, Euskirchen, Gerolstein, Hillesheim, Kall, Kaisersesch, Wallendorf, Kyllburg, Manderscheid, Mayen, Mechernich, Monschau, Neuerburg, Prüm, Schleiden, Schweich, Wittlich
België Sankt Vith, Büllingen, Amel, Burg-Reuland

Laacher See

In de deelstaat Rijn-Palts ligt het prachtige meer de Laacher See. Het meer maakt deel uit van het natuurgebied de Laacher See dat zich in het vulkanisch gebied van de Eifel bevindt. Het meer, de Laacher See, is een natuurlijk recreatie- en zwemmeer, gelegen 259 m boven zeeniveau, waar naar hartenlust gezwommen, gezeild en gesurft kan worden. Het water is ongelofelijk blauw en helder, maar men moet wel rekening houden met een vrij koude watertemperatuur.

Kratermeer

Het meer de Laacher See is een zogeheten kratermeer, dat wil zeggen dat het meer zich heeft gevormd om een vulkanische krater of calderda. In het geval van de Laacher See gaat het om een caldera, een komvormige krater. De calderda in het natuurgebied de Laacher See is de enige caldera gelegen in Centraal Europa. De caldera is ontstaan ruim 12.900 jaar geleden na de uitbarsting van de Vulkaan de Laacher See.

Vulkaan de Laacher See

De vulkaan in de Laacher See is een zogeheten supervulkaan en bevindt zich ongeveer 120 kilometer vanaf de Nederlandse grens. De vulkaan is ruim 12.900 jaar geleden voor het laatst tot uitbarsting gekomen. Toch bestaat er nog altijd een kans op een nieuwe uitbarsting, want de vulkaan is nog altijd actief. Volgens historische ervaringen zou de vulkaan om de ongeveer 12.000 jaar uitbarsten. In 2017 is de vulkaan dan ook al behoorlijk "over tijd". In januari 2012 was de vulkaan in de Laacher See herhaaldelijk in het nieuws vanwege berichten dat de Laacher See vulkaan op het punt van uitbarsten zou staan. Deze beweringen werden gedaan, nadat onderzoekers luchtbellen hadden waargenomen rondom het vulkanisch gebied. Wanneer de vulkaan in de Laacher See tot uitbarsting zou komen zou het grootste gedeelte van Europa onder een laag as bedolven worden.

Veilig?

De berichten over de vulkaan in de Laacher See, waren begin 2012 onderwerp van gesprek en uit onderzoek van het tv-programma van RTL4, Editie NL, bleek dat ruim 40% van de Nederlanders zich ernstig zorgen maakten en bang waren dat de vulkaan daadwerkelijk tot uitbarsting zou komen. Je kunt je dan ook afvragen of een vakantie naar het Eifelgebied nog wel veilig is. Op deze vraag is echter geen kant en klaar antwoord te geven, want ook deskundigen kunnen niet precies voorspellen of en wanneer de Laacher See vulkaan tot uitbarsting zal komen. Wel valt vast te stellen dat de luchtbellen die zijn waargenomen in januari 2012, rondom de Laacher See vulkaan geen nieuwe verschijnselen zijn. In 2008 al zijn er foto's gemaakt van deze luchtbellen. De meeste wetenschappers denken dan ook dat een vulkaanuitbarsting van de Laacher See vulkaan nog wel enige tijd op zich zal laten wachten, waarschijnlijk zal de bevolkingsgroep die in 2017 op de aarde leeft dat dan ook niet meer meemaken, maar zeker weten doen we het natuurlijk nooit.

Lees verder

© 2012 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldDe gevolgen van een vulkaanuitbarsting voor de wereldEen vulkaanuitbarsting behoort tot één van de meest spectaculaire en fascinerende natuurverschijnsels die er op de aarde…
De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 2012De kansen op wereldwijde vulkaanuitbarstingen in 20122012 is volgens velen het jaar dat de wereld zal vergaan. Op 21 december 2012 zou de wereld te maken krijgen met een gro…
De Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima, zeer gevaarlijk en actiefDe Japanse vulkaan Sakurajima is behalve een zeer gevaarlijke ook een zeer actieve stratovulkaan. Is dit de meest actief…
Gevaarlijke vulkaan Unzen Nagasaki JapanDe Japanse vulkaan Unzen, in het zuiden van Japan, is een gevaarlijke vulkaan. De Japanse vulkaan staat op de lijst van…
Filippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefFilippijnse vulkaan Mount Taal, gevaarlijk en actiefDe Filippijnse vulkaan Mount Taal is een originele vulkaan: hij ligt in het zoetwatermeer Taalmeer en bestaat uit een kl…
Bronnen en referenties
  • www.ad.nl
  • www.nrc.nl

Reageer op het artikel "Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 02-07-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Special: Vulkaanuitbarstingen
Bronnen en referenties: 2
Nieuws uitgelicht…
Deze rubriek bevat artikelen welke zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en kunnen daarom mogelijk gedateerde informatie bevatten.
Schrijf mee!