Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel?

Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel? Niet zo gek ver hier vandaan, op zo'n 300 kilometer van Antwerpen en zo'n 150 kilometer van Heerlen ligt de Vulkaaneifel. Een prachtige streek met pure lucht, glooiende landschappen en postkaartdorpjes. In de Vulkaaneifel kan iedereen zich vermaken. Denk maar aan de zoo en de rodelbaan van Daun, het kasteel van Gerolstein, de stoomtrein in het Brohltal, het stadje Kaisersesch, de prachtige "ogen van de Eifel", de vele musea en nog veel meer. Volg de gids en weet wat je moet doen in je vakantieplek.

Vulkaaneifel

Ligging

De Vulkaaneifel is het meest zuid-oostelijke gebied van de Eifel. Vanuit Belgisch Limburg ben je er op een kleine twee uur, vanuit Nederlands Limburg is het amper anderhalf uur rijden. De Vulkaaneifel ligt onder de Rijn, ten westen van de Moezel, tussen Trier en Bitburg in het zuiden.

Vulkanen

Zoals de naam het al aangeeft, is de Vulkaaneifel een vulkaangebied. Sinds begin 2012 zorgt dit gebied daardoor voor heel wat commotie. Aangezien er in de Laacher See luchtbellen werden waargenomen en dat voor eind 2012 het einde van de wereld werd voorspeld, geloofden velen dat de supervulkaan in 2012 wel eens zou kunnen uitbarsten. Met catastrofale gevolgen voor het gebied zelf, maar ook voor grote delen van België en Nederland. Gelukkig gebeurde er niets in 2012. Toch wordt de Laacher See angstvallig in het oog gehouden. De "mofetten" zouden kunnen wijzen op het feit dat de vulkaan vroeg of laat terug actief zou kunnen worden. Voor meer uitleg over de uitbarstingsgeschiedenis van de Laacher See kan je terecht in Wingertsberg.

Natuur en cultuur

Voor wie hier allemaal niet erg in gelooft en het toch aandurft om naar de Vulkaaneifel op vakantie te trekken, is er in dit prachtige gebied echt van alles te beleven. Naast een ongelooflijk pure lucht (er is haast geen industrie in de streek), kan je er ook cultuur opsnuiven of genieten van allerlei sportactiviteiten. Bovendien zijn de mensen er ongelooflijk vriendelijk en gastvrij. En kan men er iedere middag lekkere Küchen en Kaffee verorberen! Maar genoeg gedroomd en gesmuld, over naar de feiten en op verkenning in een aantal dorpen en steden van de Vulkaaneifel!

Gerolstein

De naam Gerolstein klinkt je waarschijnlijk bekend in de oren. Het is inderdaad de plaats waar het licht bruisende mineraalwater met dezelfde naam ontspruit. In het stadspark bij de rivier Kyll kan je het water gratis tappen. Het laatste weekend van augustus is er het Gerolsteiner Sprudelfest, een groot volksfeest met veel muziek.

De Löwenburg

Op 436 meter hoogte torent de Löwenburg boven de stad Gerolstein uit. Oorspronkelijk heette de burcht Gerardstein en werd ze in de 13de eeuw door de graven van Blankenheim gebouwd.

Natuurkundemuseum

In het oude raadhuis vind je het natuurkundemuseum. Je kan er meer leren over gesteenten en archeologische vondsten. Ook kan je er een prachtige vlindercollectie bewonderen. Je vindt het Natuurkundemuseum in de Hauptstrasse 72. Van maandag tot zaterdag kan je er terecht van 14 tot 17 uur, op zondag van 11 tot 17 uur. Volwassenen betalen 2 euro, kinderen 1 euro.

Kreisheimatmuseum

In een oude pastorij, die zich in de Sarresdörferstrasse 25 bevindt, kan je kennismaken met de wooncultuur uit de Eifel door de eeuwen heen. Dit museum is open van mei tot september, iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 11 tot 18 uur. Ook hier moet je het voor de prijs niet laten: volwassenen betalen 2 euro, kinderen 1 euro.

Erlöserkirche en Villa Sarabodis

In dezelfde straat als het Kreisheimatmuseum vind je de Erlöserkirche met prachtige, hoofdzakelijk goudkleurige mozaïeken. Bij de bouw van deze kerk in 1907 werden restanten van een Romeinse villa opgegraven. In de Villa Sarabodis kan je kijken naar de grondvesten en een hypocaustum (een Romeins systeem van verwarming).

De Dolomieten

Op de steil omhoog rijzende dolomietrotsen kan je restanten bewonderen van een oeroud koraalrif. Lang, lang geleden stond dit gebied immers volledig onder water. Getuigen hiervan zijn de achtergebleven koraalriffen.

Daun

Het Eifel-Vulkanmuseum

In Daun bevindt zich het Eifel-Vulkanmuseum. Hier leer je meer over de verschillende kenmerken van een vulkaanlandschap. Een must om deze streek beter te begrijpen.

De drie maren

Ten zuiden van Daun bevinden zich op de Mäuseberg drie prachtige maren: het Schalkenmehrener Maar, het Weinfelder of TotenMaar en het Gemündener Maar. In het Gemündener Maar kan men zwemmen, roeien en kanoën. Het Totenmaar dankt haar naam aan het feit dat er in de 16de eeuw in het verdwenen dorpje Weinfeld de pest uitbrak. Een groot deel van de bevolking stierf toen. Een eenzaam kerkje bij de oever beklemtoont de mysterieuze sfeer van de plaats. Spijtig genoeg is er rond dit gebied vanaf 2013 een elektrische omheining gekomen. Daardoor heeft het flink aan authenticiteit ingeboet. Boven de drie maren kan je ook een tocht met een luchtballon maken (reken op zo'n 150 euro per persoon) of met een klein vliegtuigje (goedkoper: tussen 30 en 60 euro per persoon). Het vliegveld bevindt zich bij Daun. Rond de drie maren kan je ook de 10,5 km lange Maarerlebnisroute wandelen. De start is in het Kurpark van Daun. Reken zo'n 3 uur voor de hele rondwandeling. Je kan ook een verkorte versie van 7 kilometer wandelen.

Wild-und Erlebnispark

In het Wild-und Erlebenispark van Daun kan je op safari met de eigen auto of te voet doorheen het park van 200 ha. Tijdens een belevenisparcours van zo'n 8 kilometer zal je emoes, yaks, herten, wilde zwijnen, moeflons en roofvogels zien. Daarna kan je tussen de berberaapjes lopen. Voor volwassenen betaal je zo'n 7 euro, voor kinderen 4,50 euro. In de zomer is er ook een rodelbaan van 600 m, waar je wel voor moet bijbetalen. Ook is er een grote speeltuin met leuke springballonnen en trampolines. Kortom, goed voor een leuk dagje uit.

Wallenborn

De attractie in Wallenborn is zijn geiser. Deze ontstond in 1933 tijdens grondwerkzaamheden. Tijdens het boren naar een koolzuurbron werd een met gas gevulde holte geraakt. Onder druk van het gas werd het water zo'n vier meter omhoog gespoten. Men maakte er een betalende attractie van (1 euro voor volwassenen, onder de 14 jaar gratis). Om het half uur spuit er grijsbruin water de lucht in.

Mayen

De Genovevaburg

In Mayen kan je naar de Genovevaburg, een 13de eeuwse burcht met hoektorens op zo'n 1280 meter hoogte. In de burcht is een streekmuseum met als voornaamste thema's: landschap, rol van de mens, geloof en bijgeloof, geologie.

Leisteenmijn

Deze mijn bevindt zich onder de Genovevaburcht. In WO II werd deze mijn gebruikt als vluchtbunker.

Katzenberg

Rond de Katzenberg vind je Romeinse restanten, een klauterbos, slot Burresheim met een prachtige tuin en voor kinderen onder de twaalf jaar de grote indoor - en outdoor speeltuin "Tollipark".

Meerfeld

Bij Meerfeld vind je het Meerfelder Maar, de grootste Maar van de Vulkaaneifel met een doorsnede van 1500 meter. Je kan er zwemmen en/of andere watersporten beoefenen. Natuurlijk kan je er ook een mooie wandeling maken.

Mendig

In het Lavadome gaat het ook weer over vulkanen. Je kan hier een Nederlandstalige audiogids verkrijgen en binnentreden in de wereld van digitale en gesimuleerde vulkanen. Je krijgt er ook een uitleg over de grootste vulkanen en ook over de recent uitgebarsten vulkanen ter wereld. Een beetje verder is de Lavakeller. 30 m onder de grond kan je rondwandelen in een bijzonder onderaards lavalandschap.

Monreal

Neen, wij zijn niet verkast naar Canada, we zitten nog steeds in de Eifel. Trouwens, in Canada is het Montreal, met een "t". De Monreal uit de Eifel ligt aan de voet van twee burchtruïnes, de burg Monreal en de Philippsburg. De burg Monreal is niet meer dan een ruïne en men mag er vrij rondlopen. Om de twee jaar vindt hier begin september een handwerk- en boerenmarkt plaats. Historisch en folkloristisch.

Manderscheid

Maarmuseum

In Manderscheid moet je beslist een bezoekje brengen aan het Maarmuseum. De Vulkaaneifel staat bekend om zijn maren. Maren zijn geen kratermeren. Zij zijn ontstaan door de explosie van waterdamp. Deze en nog meer uitleg over deze fascinerende natuurfenomenen vind je in dit museum. Bovendien krijg je de uitleg ook in het Nederlands en er zijn ook twee heuse speurtochten voor twee leeftijdsgroepen, eveneens in het Nederlands te doen.

Niederburg en Oberburg

De twee burchten lagen jaren vijandig tegenover elkaar. In 1673 werd de Oberburg door de Fransen beschoten. De ruïne kan nu vrij beklommen worden. Ook de Niederburg kan bezocht worden, maar hiervoor moet men wel enkele eurootjes neertellen.

Het kratermeer van Manderscheid

Hoewel je in Manderscheid het maarmuseum vindt, is het meer in Manderscheid toch een echt kratermeer, het Hinkelsmaar. Bij een kratermeer zijn de vulkaanpijpen afgesloten en hierdoor kan de krater zich met water vullen.

Puppenmuseum Laufeld

Iets helemaal anders, dit poppenmuseum. Poppen, poppenhuizen, beren, pluche beestjes en de onvermijdelijke shop!

Nürburg

In en rond Nürburg ligt de Nürburgring, het Duitse Zolder of Le Mans. Je kan er natuurlijk naar de race gaan kijken, maar je kan ook zelf een stukje op het parcours rijden. Op het circuit worden ook wielerwedstrijden gereden. In 1978 werd Gerrie Kneteman hier kampioen, Rond de Nürburgring ligt ook een 30 km lang mountainbikeparcours. Ook korte en langere wandelroutes liggen naast het parcours. Verder is hier ook een kartparcours en een attractiepark in verband met Formule 1. Eens per jaar vindt in Nurburg "Rock am Ring" plaats. Vergeet ook de Nurburg zelf niet te bezoeken! Deze burchtruïne zie je van ver op verschillende plaatsen van de streek.

Traumpfaden

In de Vulkaaneifel liggen toffe wandelroutes, verschillend in lengte en in landschap. Ze worden Traumpfaden genoemd en hebben allemaal een prima bewegwijzering. Je kan ze herkennen aan het oranje vlak met de witte wandelweg.

De Vulkan- Express of de Eifelquerbahn?

De Vulkan-Express was een stoomtreintje tussen Brohl-Lützing en Engeln. Van juni tot september kon men dagelijks genieten van de 17,5 km lange weg doorheen prachtige landschappen. De Eifelquerbahn begaf zich tussen Gerolstein en Kaisersesch. Van 1 mei tot 30 oktober kon men een tochtje maken in historische tramvoertuigen over zo'n 52 kilometer. Spijtig genoeg is dit stukje historie sinds 2013 verloren gegaan. Door gebrek aan middelen en investeringen rijden er sinds dan geen treinen meer. Meer info hierover op www.eifelquerbahn.de

Wat vooral ook opvalt in Duitsland zijn de goedkope toegangsprijzen. Voor 2 à 3 eurootjes kan je al een burcht of een museum bezoeken. Een dierenpark mag je al in rond de 7 euro. Wat een verschil met België of Nederland!

Lees verder

© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Gedurende twaalf jaar hebben heel wat toeristen gebruik kunnen maken van de Eifelquerbahn. Deze trein verbond de steden…
Vulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesVulkaaneifel: leuke, korte uitstapjesDe Vulkaaneifel is een prachtige, gevarieerde streek in Duitsland. Je vindt er bergen, weidse landschappen, watervallen,…
Vulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteVulkaaneifel: de makkelijke Maare-Mosel-fietsrouteWie Vulkaaneifel zegt, denkt aan vulkanen. En wie vulkanen zegt, denkt aan heuvels. En heuvels zijn niet erg geschikt vo…
Vulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieVulkaaneifel: tips voor een leuke herfstvakantieWil je er tijdens de herfstvakantie even tussenuit maar wil je niet te ver rijden? Dan is de Vulkaaneifel een perfecte b…

Stedentrip RomeStedentrip RomeRome, de hoofdstad van Italië, staat vol met musea, oude gebouwen en historische kerken. Duizenden bezoekers stromen elk…
Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vo…
Bronnen en referenties
  • ANWBextra - Eifel
  • Twg.gerolsteiner-land.eu
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 02-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.