Vulkaaneifel: leuke, korte uitstapjes

Vulkaaneifel: leuke, korte uitstapjes De Vulkaaneifel is een prachtige, gevarieerde streek in Duitsland. Je vindt er bergen, weidse landschappen, watervallen, maren, charmante dorpjes, burchten, en nog veel meer. Maar soms heb je geen grote toeristische attracties nodig om een leuke middag door te brengen. Neem nu het blote voetenpad van Gillenfeld. Het wordt niet meer onderhouden, maar je kan je er best vermaken. Of de waterval bij het Klooster Maria Marthental. Vele mensen bezoeken het klooster en de prachtige kerk, maar vergeten het bos in te wandelen om naar de prachtige waterval te gaan. Volg de gids en ontdek een aantal leuke, weinig gekende plekjes!

Ligging Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel is het meest oostelijke deel van de Eifel. Je vindt de Vulkaaneifel onder Bonn en Keulen, tussen Rijn en Moezel. Eén van de bekendste steden van de streek is ongetwijfeld de burchtstad Cochem aan de Moezel. Verder vind je er ook nog Daun, Kaisersesch, Gerolstein, Maria Laach, Manderscheid en Bitburg.

Gillenfeld: blote voetenpad

Ligging van Gillenfeld en van het blote voetenpad

Het dorp Gillenfeld ligt even voorbij het Pulvermaar wanneer men vanuit Daun komt. Om in Daun te komen, neem je de A48 vanuit Koblenz of de A61 vanuit Bonn. Vervolgens neem je de 257 en daarna richting Gillenfeld en Maren. In Gillenfeld kan men naar een grappig blote voetenpad, midden in een bos. Sla hiervoor rechtsaf in het dorp en volg de pijlen "Waldschule". Men komt in een doodlopende straat. Laat de auto hier staan en ga te voet het bos in via het Rad-Moselpad. Zo’n 200 meter verder, aan de linkerkant, vind je dan de Waldschule. Een aantal banken met één bank vooraan voor de leraar. Hier begint het “blote voeten pad”.

Het blote voetenpad

Het blote voetenpad van Gillenfeld wordt niet meer onderhouden en uitgebaat, maar je kan je er gratis even gaan amuseren. Je houdt best wel je schoenen aan, want aangezien het niet meer wordt onderhouden, is het serieus verwilderd en ligt er van alles op het pad dat er niet hoort, zoals mastentoppen en steentjes. Na de Waldschule staat er een blokhut, waarschijnlijk vroeger de ontvangstruimte. Voor de blokhut staat een houten beest met een staart en een hoofd waar je kan over klimmen. Aan de andere kant staat een kleine boomhut en nog wat verderop hebben kinderen een kamp gebouwd. Op één van de boomstammen links van de boomstammen, staat een rode één op een witte achtergrond. Het begin van het blote voetenpad! Eerst een padje tussen dunne boomstammen waar je restjes vindt van verschillende soorten steentjes tussen de nummers 1 en 3. Ook vind je er een boomstam die wiebelt. Even verder op loop je het bos uit en moet je naar links. Je ziet dan een aantal houten pijlen met daarop de volgende “attracties”: de "kriechtunnel" en "durch die luft". Eerst een soort houten tunnel waar je op handen en voeten door moet, de fameuse Kriechtunnel of oorlogstunnel. Daarna een parcours “in de lucht”, over stalen kabels. Niet erg hoog, zo'n metertje boven de grond, dus goed te doen voor kinderen en angsthazen! Daarna nog een overblijfsel van een “verzamelplaats” en dan heb je het gehad!

Wat doe je daarna?

Veel is hier niet te doen, maar je kan er gratis even de aap gaan uithangen en vooral kleine kinderen zullen dit reuze vinden! Neem je een picknick mee, dan kan je hier rustig een hapje eten. In de Waldschule kan je schooltje spelen en even de strenge juf of meester uithangen. Daarna kan je kiezen tussen verder gaan wandelen in het bos of terug keren richting Daun en een duik nemen in het Pulvermaar of er rond wandelen bij slechter weer.

De waterval van het Klooster Marthental bij Kaisersesch

Ligging Kaiseresch

Om in Kaiseresch te geraken volg je de A48. Het ligt op zo'n 18 kilometer van Cochem, een dertigtal kilometer van Koblenz en een twintigtal kilometer van Ulmen.

Eifel Camino

Vanuit Kaisersesch volg je de pijlen naar het Kloster Marthental. Daar parkeer je de auto en ga je te voet verder het dal in, naar de kerk en de Pilgergaststatte via een mooie witte trap of via de weg. In de Pilgergaststatte kan je boeken, postkaarten en godsdienstige souvenirs kopen. Je kan er ook een stempel voor de Eifel Camino gaan halen. Immers, door de Eifel loopt één van de Duitse wegen van de Camino naar Compostela. Ter gelegenheid van een driedaagse voettocht van Mayen naar Trier (graf van de apostel Sint-Matthias) werd op 23 april 2015 een "pelgrimsteen" ingehuldigd. De steen is uit basalt van de groeve in Mayen en kunstenaar Achim Hippel gaf de steen zijn vorm.

Naar de waterval

Links van de Pilgergaststatte is een parking en links daarvan is een padje naar beneden in het bos. Volg de pijlen “Pilgerpad II” en “Wasserfall”. Je wandelt naast een kruisweg en daarna ga je een houten bruggetje over. Onder dit houten bruggetje stroomt de waterval of de “Rausch”. Zeven meter lager stroomt het riviertje de Endert rustig verder. Je kan naar beneden via een aantal steile paadjes. Onderaan de waterval is een “zwembadje”, maar dit is wel heel diep en het water is ijskoud! Je kan ook met je voeten door het ijskoude water van de Endert waden. Of je kan een hapje eten naast de klaterende waterval. Na deze verpozing kan je terugwandelen, omhoog deze keer!
Of je kan verder wandelen, links naar Cochem, een wandeling van zo'n zeventien kilometer waarbij je voorbij heel wat watermolens komt. Rechts gaat het naar Ulmen. Dichterbij kan je via een pad te voet terug naar Kaisersesch. Of je kan het Schiefer-Erlebenispad volgen, dat staat aangegeven op bordjes van, hoe kan het ook anders, leisteen! De omgeving is prachtig en de verschillende wandelingen zijn goed aangegeven.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemVulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemIn de Vulkaaneifel zijn er heel wat bewegwijzerde wandelingen. Je hebt er natuurlijk de vele Traumpfaden en de kortereTr…
Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenVulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenKlaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse…
Vulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveVulkaaneifel: Kaulenbachtal, wandelen in een leisteengroeveIn het Kaulenbachtal nabij Kaisersesch kan je een mooie en interessante wandeling maken. Je gaat helemaal in het dal naa…
Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het?Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het?Sommige mensen vinden het leuk om tijdens hun vakantie te gaan vissen. Maar in elk land zijn de regels om te mogen visse…

Vulkaaneifel: waar kan je gaan zwemmen?Vulkaaneifel: waar kan je gaan zwemmen?Ondanks het feit dat het Vulkaaneifelgebied in Duitsland bergachtig is, kan het er toch behoorlijk warm worden. Velen on…
Vulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealVulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealMonreal in het Elztal, in de Duitse Vulkaaneifel. Het mooiste dorp van de Eifel, een titel die het dorp al meerdere kere…
Bronnen en referenties
  • Region im Blick 18/2015 - Pilgerstein
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 28-08-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.