Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het?

Vulkaaneifel: waar kan je gaan vissen en wat kost het? Sommige mensen vinden het leuk om tijdens hun vakantie te gaan vissen. Maar in elk land zijn de regels om te mogen vissen verschillend. Hoe zit het nu juist in de Vulkaaneifel? Zoals overal in Duitsland heb je ook in de Vulkaaneifel een vergunning nodig om te mogen vissen. Deze vergunning geldt voor een kalenderjaar. Bovenop deze jaarvergunning heb je ook een dagpas nodig, die je kan gaan halen in de plaats waar je wilt gaan vissen. Is dat allemaal in orde, dan moet je ook nog aan aas geraken. Vissen in de Vulkaaneifel, niet zo eenvoudig!

Visvergunningen in Duitsland

Visvergunningen voor Duitsers

Duitsers zijn zeer streng als het op vissen aankomt. De Duitsers zelf moeten een serieuze visvergunning hebben, waar ze een week of vijf les voor moeten volgen, waarna ze dan een heus visexamen moeten afleggen alvorens de vergunning te bekomen.

Visvergunningen voor buitenlanders in de Eifel

Om in Duitsland te mogen vissen als toerist moet je deze procedure gelukkig niet doorlopen. Om te kunnen vissen, heb je drie dingen nodig:
  • Een Fischereischein: enkel voor buitenlanders, niet officieel ingeschreven in Duitsland. Het Fischereischein kan je gaan halen bij de gemeente en is geldig voor één kalenderjaar, dus van 1 januari tot 31 december (+/- 20 euro in 2020). Meenemen: recente pasfoto en identiteitsbewijs!
  • Een Angelererlaubnis of Tages-Fischerei-Erlaubnisschein: deze bijkomende vergunning is geldig voor één dag en kan je kopen op elke plaats waar je wil gaan vissen bij toeristische info’s of in visschops. Van enkele euro’s tot 50 euro naargelang de plaats.
  • Maden en visgerief: in visschops (angelladen).

Waar kan je gaan vissen in de Vulkaaneifel?

Vissen in het Ulmenermaar
Om te mogen vissen in het Ulmenermaar betaal je zo’n 15 euro per persoon (2020). Het maar wordt onderhouden door de visclub en is dus prima in orde en zeer visrijk. Een visvergunning kan opgehaald worden op het gemeentehuis van Ulmen. Dit is echter maar beperkt open, dus een goede planning is essentieel. Familieleden die niet zo van vissen houden, kunnen een mooie wandeling rond het maar maken. Overal rond het maar staan informatieborden, met informatie in het Nederlands, het Duits en het Engels. Ook aan de kinderen is gedacht, want ook voor hen is er speciale informatie voorzien die hen wordt verschaft door vier vriendjes: de bij, het basalt, de vleermuis en de egel. Nadeel is dat er in het Ulmenermaar ook gezwommen wordt. Het kan er dus best druk zijn.

Aan de andere kant van de snelweg is een andere plas, de Jungferweiher, waar je voor 10 euro per persoon kan gaan vissen (2020). Deze plas wordt niet onderhouden door de vissersclub, maar is ook erg visrijk. Het is een natuurreservaat, dus geen zwemmers en maar zelden een bootje.

Vissen in de Laacher See
Ook in het meer bij het klooster van Maria Laach mag gevist worden. Met een oppervlakte van 330 ha is de Laacher See het grootste Eifelmaar. In de Laacher See zal je vooral snoek kunnen vissen. Twee mogelijkheden worden hier aangeboden. Of je huurt een vissersboot en gaat er zelf op uit, of je gaat vissen onder begeleiding. Tageskarten kunnen bekomen worden op twee adressen: bij het LoRiSo Angelzentrum, Berggärtenstr. 40, 56564 Neuwied (Tel: 02631 959088 - www.Raubfischjagd.de) of bij Angelsport Bonn,
Kesselgasse 3, 5311 Bonn (0228 1803333). Voor 1 persoon betaal je zo'n 25 euro per dag, voor twee personen komt het op 45 euro per dag (2020). Rond de Laacher See kan gewandeld worden en er mag ook gezwommen worden. Een bezoek aan het klooster of aan de Klostergartnerei is ook altijd mogelijk en zeer interessant.

Vissen in Schönbach

In Schönbach vind je kunstmatig aangelegde vijvers waar je kan gaan vissen op forel. Je betaalt 20 euro voor een kind en iets meer voor een volwassenen (2020). Voor deze prijs kan je een hele dag vissen van 6 uur in de ochtend tot 18 uur ’s avonds. De forellen worden voor je in de vijver geworpen. Aan jou om ze er uit te halen. Niets vangen is echter geld kwijt. Een trucje: ga 's morgens vroeg vissen, dan zitten de vissen van de vorige dag er nog mee in! De vijver is pas toegankelijk vanaf eind april.

Vissen in Daun

Om te mogen vissen in het Gemündener Maar moet je toestemming vragen aan de Angelsportverein Daun 1966 e.V., meer bepaald bij Herr Rother, telefoon 06592/3944. Een dagkaart kost rond de tien euro en kan je bekomen in Daun-Gemünden, bij Hotel Müller in de Lieserstasse 17 of bij het Waldcafé in de Maarstrasse 7. Wie wil vissen in de Teichanlage Winkelbach kan een dagkaart bekomen voor zo'n 10 euro bij Angelgeräte Bretthauer in de Bahnhofstrasse 9 in Daun of bij Gasthaus Lenerz in de Udersdorferstrasse 15 in Daun-Weiersbach (prijzen 2020).

Vissen in Eisenschmitt

De gasten van hotel Molitors Mühle kunnen vissen in de buurt van het hotel in vier visvijvers en in de rivier op forel, baars, paling en witvis.

Vissen in Holzmaar en Pulvermaar

Voor zo'n tien euro per dag (2020) kan je vissen in het Holzmaar of in het Pulvermaar. De dagvergunning kan je gaan halen bij de Gaststätte Zum Holzmaar in de Holzmaarstrasse 37 of bij het kapsalon Thiel in de Pulvermaarstrasse 12, beide in Gillenfeld.
Ook kan je de Angelerlaubnis kopen bij Reinhard Gier – Keltenweg 17a – 54558 Gillenfeld (www.eifel-fishing.de). Hier vind je ook visbenodigdheden en lokaas en je krijgt er een vriendelijke uitleg gratis bovenop. In het Holzmaar vis je vanop de kant, in het Pulvermaar vanop een boot, omdat er weinig mogelijkheden zijn om aan de kant te zitten. Voor wie niet van vissen houdt, zijn er aan beide maren mooie wandelingen te maken. Het Holzmaar is natuurgebied maar in het Pulvermaar kan je ook gaan zwemmen. Reinhard Gier kan ook vergunningen uitschrijven voor: Teichanlage Winkelbach – Stausee Trittscheid – Waldsee Tettscheid en het Schalkenmehren Maar.

Vissen in Grosslittgen

Om te mogen vissen in de visvijver van Himmerod moet je een dagkaart kopen in Angelschop Schüller. Voor zo'n tien euro kan je dan een ganse dag vissen op forel, baars, karper en paling (2020).

Vissen in Manderscheid

In Manderscheid is er weer een andere wet van kracht: om te mogen vissen in de rivier moet je kunnen bewijzen dat je minstens twee nachten in de regio Manderscheid verblijft aan de hand van een reservering. Bovendien loopt het seizoen van 1 april tot 15 oktober. Een dagkaart kost hier zo'n 15 euro, een weekkaart rond de 65 euro (2020). Je kan hier vissen op forel of witvis, maar je mag maximum 3 stuks vangen en je mag ook alleen maar vliegvissen.

Vissen in het Meerfelder Maar

Vergunningen zijn verkrijgbaar in Landhotel Maarblick en in Gasthaus Brunnenstübchen in Meerfeld. Voor een dagkaart betaal je zo'n 7 euro, voor een weekkaart zo'n 25 euro en voor een maandkaart zo'n 55 euro (2020). Wat kan je hier allemaal vissen? Snoek, baars, paling en karper. In het Meerfeldermaar kan je ook gaan zwemmen en zond het maar is een schitterende wandeling voor familieleden die mee willen maar die niet van vissen houden.

Vissen in het Schalkenmeren maar
Ook om te vissen in het Schalkenmeer betaal je zo'n 10 euro per dag (2020). Voor een vergunning moet je in het Dorfgasthof Schmitz in de Mehrenerstrasse 13 zijn, maar ook in het hotel Haus am Maar in de Maarstrasse 22, in Café Maarblick in de Maarstrasse 16 of in de Touristinformation in de Maarstrasse 2 kan je terecht.

Vissen in Udersdorf

Dagkaart zo'n 10 euro, verkrijgbaar in het Gasthaus Steinebach in de Daunerstrasse 1 of bij Fit Hotel in de Daunerstrasse 6. Om in Udersdorf-Tettscheid te mogen vissen koop je een visvergunning eveneens voor zo'n 10 euro in Gasthaus Sonnenschein in de Lieserweg 10. Ook in Udersdorf-Trittscheid kan je voor 10 euro een ganse dag aan de slag (2020). Vergunningen verkrijgbaar in de Udersdorfer Mühle, in Gasthaus Lenerz in de Udersdorferstrasse 15 in Daun-Weiersbach en in de Lavastrasse 13 in Trittscheid.

Vissen in Barweiler

In het Angelpark Barweiler Mühle in Barweiler (www.barweilermuehle.de) kan je ook terecht om te vissen. Je hebt er ook een camping en een blokhuttenpark. Hier kan je vissen zoals in Canada vanuit eiland– en boothuizen. Iedere woensdag vissen voor gepensioneerden vanaf 60 jaar.

Vissen nabij Gerolstein

In deze streek kan je gaan vissen in het Angelpark Oosbachtal bij Gerolstein (www.angelparkoosbachtal.de). Vier ha wateroppervlak met huisjes direct aan het meer.

Waar kan je aan aas geraken?

Voor aas kan je terecht in Angelshops. Je vindt er eentje in onder andere Darscheid (bij Steffi’s Angeln & Freizeit). Het adres is Hörscheider Strasse 19. Een piepklein winkeltje waar maden en wormen worden verkocht, maar ook vissersgereedschap en -uitrusting. De openingsuren zijn dinsdag en donderdag van 9 u 30 tot 12 u 30 en vrijdag van 17 tot 19 uur, maar als de mensen thuis zijn, komen ze ook wel even (ze wonen naast de winkel). Je kan ook op afspraak gaan kopen na een telefoontje op 06592/9834707. Verder in Gillenfeld, bij Reinhard Gier, Keltenweg 17a in 54558 Gillenfeld.

Verse en zuivere vis

Zeker is dat de vis die je in de Vulkaaneifel vangt, erg zuiver is. Er is immers weinig industrie in de buurt en de waterlopen en maren zijn dus weinig bevuild. Let wel goed op dat je met alles in orde bent, want de Duitse wetgeving omtrent vissen is erg streng. Word je betrapt op illegaal vissen, dan kan zelfs je auto in beslag genomen worden!

Veel visplezier! Petri Heil!
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visvakantie: vissen in NoorwegenVisvakantie: vissen in NoorwegenVissen in Noorwegen is populair. Dat komt door de ongerepte natuur van het land. Daardoor is er een grote visstand. Het…
Kopen en aanvragen van de vispasKopen en aanvragen van de vispasWie in Nederland wilt gaan vissen heeft een vergunning nodig. In Nederland is dat de zogeheten VISpas. Deze kan worden a…
Vulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarVulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maarOp zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kaisersesch en 20 kilometer ten noorden van Daun ligt het kleine stadje Ulmen. Minde…
Overeenkomsten tussen Boogschutter en VissenOvereenkomsten tussen Boogschutter en VissenHoewel de verschillen tussen Boogschutter en Vissen aanzienlijk zijn, betekent dat niet dat er geen relatie tussen beide…

Sportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenSportieve activiteiten op de Loonse en Drunense DuinenAls je sportief bent en van de natuur houdt, dan kun je jezelf heel goed vermaken op de Loonse en Drunense Duinen. Dit p…
Kanovaren in de WeerribbenIn het noordwestelijke deel van Overijssel bevindt zich het Nationaal Park Weerribben. Dit natuurgebied (3500 hectare gr…
Bronnen en referenties
  • Plaatselijke brochure: Gaste-Info der Ferienregionen Daun und Manderscheid
  • Toeristische dienst Kaisersesch
  • Plaatselijke folders van visparken
  • http://fischerei-marialaach.de/index.php
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-10-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.