Vulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maar

Vulkaaneifel: Ulmen, charmante stad met burcht en maar Op zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kaisersesch en 20 kilometer ten noorden van Daun ligt het kleine stadje Ulmen. Minder gekend dan Daun, maar zeker zo charmant. Met een maar waar men kan gaan in zwemmen of waar men een interessante wandeling rond kan maken. Even hogerop een burcht vanwaar men een schitterend zicht heeft op het maar. Op het marktplein de sprookjesfontein en tavernes waar je lekker kan eten en drinken. Rond Ulmen kan je ook de bijenwandeling afleggen. Wie het liever wat griezeliger heeft, kiest voor de Heksenwandeling.

Ulmen in de Vulkaaneifel

De Vulkaaneifel

Je vindt de Vulkaaneifel in Duitsland, op zo'n 300 kilometer van Antwerpen, 200 kilometer van het Nederlandse Heerlen. De Vulkaaneifel is de streek die afgebakend is door de Moezel in het Oosten en de Rijn in het Noorden.

Ulmen

In de Vulkaaneifel, op zo'n 10 kilometer ten zuiden van Kaisersesch, 20 kilometer ten noorden van Daun en 15 kilometer ten westen van Cochem vind je het pittoreske stadje Ulmen. Ulmen ligt in het Cochem-Zell district en in de staat Rijnland-Pfalts. Het rustige en groene Ulmen heeft heel wat te bieden. Je vindt er een maar, een burcht, een kerk, de sprookjesfontein en de bron voor zwangere vrouwen. Wie houdt van wandelen moet zeker de bijenwandeling of de heksenwandeling doen. Genoeg dus om er een gevarieerd dagje door te brengen!

Geschiedenis van Ulmen

De eerste aantekening over Ulmen dateert van 1047, maar graven van Merovingers ten zuiden van het kasteel bewijzen dat er vroeger al inwoners in de buurt waren. Onder Lodewijk de Veertiende werd Ulmen tweemaal in de as gelegd. De tweede maal werd de burcht niet terug opgebouwd en gebruikten de inwoners van Ulmen de stenen om hun huizen mee te restaureren. In 1794 stond Ulmen onder Franse heerschappij. In 1815 werd Ulmen aan Pruisen toegewezen. Sinds 1946 maakt het deel uit van de staat Rijnland-Pfalts. Sinds 2 oktober 2009 mag Ulmen zich officieel een stad noemen.

Het Ulmener Maar

Zwemmen in het maar

In Ulmen vind je naast de kerk het Ulmener Maar. Dit maar is het jongste van de maren van de Vulkaaneifel. Het is "amper" 10.000 jaar oud! Het maar is 37 meter diep op zijn diepste punt en 325 meter lang. Vier meter onder het oppervlak vind je bellen of mofetten, een teken van vulkanische activiteit. Je mag officieel niet in het maar zwemmen, maar het wordt gedoogd mits je stil bent en de natuur respecteert. In tegenstelling tot de andere maren rond Daun bijvoorbeeld, is er hier geen bewaking en is er niets afgebakend. Er is ook geen accommodatie, dus geen douches en geen kleedkamers. Er is wel een toilet op de berg. Er komen vooral Duitsers en er is niet veel plaats om te zitten of om te liggen als het heel warm is. Voordeel is wel dat het zwemmen er gratis is. Ander voordeel is, dat er in het water een aantal rotsen zijn. Er zijn dus plekken waar je kan staan, in tegenstelling tot de andere maren, waar je ineens in het water moet duiken.

Waterschutzgebied

Het maar is een Waterschutzgebied. Met het water van het 5,5 ha grote maar worden 70 omliggende dorpen en steden van drinkwater bevoorraad. In de 19de eeuw werden twee tunnels gegraven om het water van het maar op peil te houden. Het is ook daarom dat honden ten strengste verboden zijn in het maar. Word je betrapt met een hond, dan wacht je een fikse boete.

Wandelen rond het maar
Wie niet zo'n waterrat is, kan een mooie wandeling van anderhalve kilometer rond het maar maken. Het is niet zo maar een wandeling. Je komt onderweg van alles tegen! Eerst en vooral krijg je uitleg over het maar en het ontstaan van het maar op een groot informatiebord. Ook de kleine kindervriend Basalt geeft zijn visie van de feiten. Dan is er een natuurwandeling. Je kan ze volgen door de informatieborden te volgen. Je krijgt op de borden info over fauna en flora. Aan de andere kant van het maar kom je een put en een kruis tegen, de zogenaamde Kinderquelle of Dietzjes Bärechje. Hier kwamen zwangere vrouwen bidden voor een snelle bevalling en gezonde kinderen. Naast de bron werden Romeinse en Keltische figuren gevonden. Nog een beetje verder is er een waterloop met een raar hoofd. Er is ook een vervallen huis waar de waterpomp in staat. Hier kan je even verpozen of vissen. Van de andere kant van het maar heb je ook een schitterend zicht op de burcht, de kerk en het dorp.

Vissen in het maar

Net als op andere plaatsen in de Vulkaaneifel, kan je ook hier vissen. Je hebt er wel een vergunning voor nodig.

De Jungferweiher

Ten noorden van het Ulmener Maar ligt de Jungferweiher. Dit deels opgedroogde maar zie je van de autoweg wanneer je van Kaisersesch komt. Dit voormalige maar is 118.000 jaar oud en was oorspronkelijk een pak groter dan het Ulmener Maar. De burchtheren gebruikten dit maar als visgebied, later werd er turf in gewonnen. In 1942 werd het maar terug onder water gezet. Nu is het twee meter diepe maar een vogelgebied. Je kan er zo'n 150 verschillende soorten vogels spotten. Ook vissen mag je hier. Meer dan 20 soorten vis kan je bevissen. Voor een dagpas kan je terecht bij de Verbandsgemeindeverwaltung, Marktplatz 1.

De burcht

Deze burcht is een echte riddersburcht. De burcht werd rond het jaar 1000 gebouwd. Ze zou gebouwd zijn op Romeinse ruïnes. Vroeger bestond de burcht uit een boven-en een benedenburcht. Tot tweemaal toe werd de burcht vernietigd door de troepen van Koning Lodewijk de Veertiende, de Zonnekoning. In 1831 brandde Ulmen plat en de inwoners gebruikten de stenen van de burcht om hun huizen terug op te bouwen. Nu kan je de ruïnes van de burcht bewonderen van op de oevers van het maar of er zelf in gaan ronddolen. Het is wel een flinke klim naar boven. In juli zijn er in Ulmen "Burcht und Heimatfesten" en dan is ook de burcht 's avonds mooi verlicht.

De stadskern van Ulmen

Naast het Ulmener Maar vind je de Pfarrkirche St. Matthias. Op de Postplatz staat de sprookjesfontein, de Märchenbrunnen. Grappige figuren beelden het sprookje uit en worden uitgebreid gefotografeerd door iedereen die Ulmen bezoekt.

Wandelen rond Ulmen

Wie een langere en leerrijke wandeling wil maken, kan het bijenpad volgen. Zoals de naam het zelf zegt, leer je hier alles over onze zoemende vrienden. Voor een spannende wandeling moet je dan weer de heksenwandeling doen. Op deze tocht leer je meer over heksen en moordenaars.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemVulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemIn de Vulkaaneifel zijn er heel wat bewegwijzerde wandelingen. Je hebt er natuurlijk de vele Traumpfaden en de kortereTr…
Vulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenVulkaaneifel: wandelingen voor groot en klein nabij UlmenUlmen is een klein dorpje in de Vulkaaneifel. In en rond Ulmen kan je mooie wandelingen maken. Ulmen telt twee maren: de…
Vulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelVulkaaneifel: de maren of ogen van de EifelDe ogen van de Eifel. Zo worden de maren genoemd. En dat zijn ze ook net wanneer je ze vanuit de lucht bekijkt. Kogelron…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…

Berlijn tips: de leukste dingen om te doen in BerlijnBent u zelf ook van plan om naar Berlijn te gaan? Maak dan gebruik van deze "Berlijn tips"! Dit artikel weergeeft de leu…
Bezienswaardigheden in AmsterdamBezienswaardigheden in AmsterdamIn vakantietijd boeken veel mensen een stedentrip. Rome, Parijs en Londen zijn populaire steden. Maar waarom doe je niet…
Bronnen en referenties
  • Reiseführer Vulkaneifel - Bruni Mahlberg-Gräper/Jürgen Gräper - J.P. Bachem Verlag - 2011
  • Wikipedia
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.