Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burcht

Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burcht De Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 'slechts' heuvelachtig is, zitten er soms toch stevige kuitenbijters tussen. Het Traumpfad Virneburg in de gelijknamige gemeente behoort tot de categorie 'middelmatig'. Goed te doen dus, ook met kinderen. De totale rondwandeling is elf kilometer lang en je krijgt een goede mix tussen cultuur en natuur onderweg. De burcht is een ruïne maar heeft wel een prachtige muur met vele doorkijkjes, een toegangspoort en een uitkijktoren.

Waar ligt de Vulkaaneifel?

De Vulkaaneifel ligt in het westen van Duitsland. Het maakt deel uit van het grotere gebied Eifel dat zich over Duitsland en België uitspreidt. Je vindt de Vulkaaneifel onder Aken en tussen de Rijn en de Moezel. Het gebied wordt gekenmerkt, zoals zijn naam het al aangeeft, door vulkanen. Uitgedoofde vulkanen weliswaar maar de kegels zijn overal goed zichtbaar. In sommige kraters kan je gaan zwemmen. Deze kraters worden in de Vulkaaneifel maren genoemd.

Virneburg

Het stadje Virneburg bevindt zich in de Vulkaaneifel, in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Je vindt Virneburg op zo'n vijftien kilometer ten noorden van Kaisersesch en op zo'n vijftien kilometer ten zuiden van Adenau. Het stadje ligt in een vallei, omgeven door vier bergen: de Brauberg, de Schafsberg, de Mühlenberg en de Bleiberg. Je bereikt Virneburg na een steile afdaling vol haarspeldbochten. Het is een mooi, klein stadje met heel wat vakwerkhuizen, dat werd opgebouwd rond de gelijknamige burcht in de twaalfde eeuw. Er wonen zo'n kleine 500 mensen in het dorp (2017), wat toch bijna een verdubbeling is sinds 1815 toen het dorp 259 inwoners telde. Door het dorp vloeit de Nitzbach. Deze beek vloeit in Mayen bij Schloss Bürresheim in de Nette.


Burcht Virneburg

In tegenstelling tot de meeste burchten, ligt de burcht van Virneburg in een vallei, op een kleine heuvel. Je hoeft dus niet te turen op de heuveltoppen, want daar zal je de burcht niet vinden. De eertijds mooie en grote burcht, opgericht in de twaalfde eeuw en woonplaats van de graven van Virneburg, is nu nog slechts een ruïne. Net als vele andere burchten in de Vulkaaneifel werd ook de Virneburg stukgeschoten door de Fransen. In 1689 meer bepaald. In 1910 werd de ruïne openbaar verkocht voor 1.080 Mark aan de Rheinischen Verein für Denkmalpflege und Landschaftsschutz. Deze vereniging is belast met het onderhoud van de Virneburg. Ondanks het feit dat de burcht een ruïne is, loont het zeker de moeite om hier eens een kijkje te gaan nemen. Je kan de burcht langs verschillende kanten bereiken. De ene kant is al wat steiler dan de andere. Van de burcht blijft nog een muur over met heel wat kijkgaten waardoor je een mooi uitzicht hebt op het stadje en op de omliggende heuvels. In deze muur bevindt zich ook een schouw. Ooit was dit de keuken van de burcht. Naast de muur bevindt zich een ronde uitkijktoren en hiernaast de toegangspoort tot de burcht.

Kapel Sint-Trinitas

Net voor de burcht ligt een kapel met witte muren en een donker dak, de Sint-Trinitaskapel. Deze werd gebouwd op het einde van de zeventiende eeuw.

Traumpfad Virneburg

Verloop van de rondwandeling

Het Traumpfad Virneburg leidt je gedurende elf kilometer op en rond de burcht. Je krijgt mooie zichten op de burcht en op het Eifellandschap te zien tijdens de wandeling. Het Traumpfad Virneburg, opgericht in het voorjaar van 2008, kreeg de notatie 'middelmatig', wat betekent dat het niet de gemakkelijkste, maar ook niet de moeilijkste wandeling is. Toch zitten er stevige kuitenbijters in. De tocht leidt je door beukenbossen en langs weiden. Vooral de heide met jeneverbessen op de Schafsberg en de Blumenratherheide (waar de heide in het najaar purper kleurt) zijn zeer de moeite waard. In het voorjaar heb je prachtige vergezichten met in de vallei een lappendeken van groene weiden en gele koolzaadvelden. Vanop de Blumenratherheide heb je trouwens ook een prachtig uitzicht op de burcht van Nürburg bij helder weer. Na de Brauberg daal je af naar het Nitzbachtal en loop je een tijdje naast de beek. Bij warm weer kan je hier even verkoeling zoeken.


Bewegwijzering

Zoals alle Traumpfaden is dit Traumpfad prima bewegwijzerd. De oranje bordjes met de witte, kronkelende wandelweg kan in beide richtingen gevolgd worden. Ben je het dus beu na een tijdje, dan kan je heel makkelijk rechtsomkeer maken zonder te verdwalen. Ben je moe, dan kan je uitrusten op houten banken of op het Eifelmeubilair, mooi gevormde, comfortabele, houten ligstoelen. Onderweg is ook aan een picknicktafel gedacht. In september 2008 werd het Traumpfad Virneburg uitgeroepen tot 'Wandelweg van het jaar' in de categorie dagtochten.

Startpunten

Het Traumpfad Virneburg telt zeven startpunten. Het meest voor de hand liggende is dat bij de burcht. Andere mogelijke startpunten zijn: de parkeerplaats bij het gemeentehuis, de parkeerplaats aan de brug bij de Nitzbach, de parkeerplaats op de Schafberg, de parkeerplaats bij de kruising met de B258, de Schutzhütte Virneburg en op de parkeerplaats Schöne Aussicht.

Natje en droogje

In de Hauptstrasse van Virneburg vind je bakkerij/ café / restaurant Zur Burg en even verderop café / bistro / restaurant Das Wohnzimmer. Op het Traumpfad kan je picknicken maar dan moet je natuurlijk zelf je eten en drinken meenemen. Elf kilometer is best lang, dus vergeet vooral in de zomer geen water mee te nemen!
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenVulkaaneifel: herfstparadijs voor wandelaars en fotografenKlaterende beekjes, goudgele bladeren, een golvend landschap, burchten en pittoreske steden. Juist, je bent in de Duitse…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…
Vulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealVulkaaneifel: het schilderachtige dorpje MonrealMonreal in het Elztal, in de Duitse Vulkaaneifel. Het mooiste dorp van de Eifel, een titel die het dorp al meerdere kere…
Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…

De Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandDe Kepler Track in Fiordland, Nieuw-ZeelandIn Nieuw-Zeeland kun je prachtig wandelen, of je nu een dagwandeling wilt maken of meerdere dagen met je rugzak de natuu…
Logeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsLogeren in Parador in Spanje is kennis maken met luxe hotelsSpanje kent van oudsher veel mooie gebouwen die als parador zijn ingericht. Het zijn hotels gevestigd in kastelen, kloos…
Bronnen en referenties
  • Boekje met beschrijving Traumpfaden - Band I - Idee-Media - Ulrike Poller / Wolfgang Todt
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Virneburg (op 08.11.2017)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Virneburg_(Burg) (op 08.11.2017)
  • http://www.traumpfade.info/nl/traumpfade-rijn-moezel-eifel/eifel/virne-burgweg/ (op 08.11.2017)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 09-11-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.