Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter Felsensteig

Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter Felsensteig In heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De Traumpfaden worden allemaal aangeduid met een witte, kronkelende weg op een oranje achtergrond. Deze aanduidingen staan op bomen, op palen en op rotsen. Je kan de wandelwegen in beide richtingen afleggen. Ook in Roes vind je zo'n Traumpfad, het Traumpfad Pyrmonter Felsensteig. Dit wandelpad is zo mooi dat het in 2015 zelfs werd verkozen tot mooiste wandelpad van Duitsland. Niet verwonderlijk, want er zijn een aantal heel romantische punten en schitterende vergezichten op dit pad.


Hoe kom je bij het Traumpfad Pyrmonter Felsensteig?

Het Traumpfad Pyrmonter Felsensteig ligt dicht bij het dorpje Roes. Roes ligt in de Vulkaaneifel, op zo'n 20 kilometer ten oosten van Kaisersesch, zo'n 20 kilometer ten zuiden van Mayen en op zo'n 30 kilometer ten noorden van Cochem aan de Moezel. De startplaats ligt aan de K27, aan de voet van de burcht, op zo'n 3 kilometer van Roes. Ook met de bus kan je hier raken. Hiervoor neem je de bus tussen Kaisersesch Bahnhof en Roes of die tussen Treis-Karden en Roes. Ook de Burgenbus stopt hier, een speciale bus die tijdens de zomermaanden verschillende burchten aandoet, onder andere Burg Pyrmont en Burg Eltz.

Bron: Gabrielemlink, PixabayBron: Gabrielemlink, Pixabay

Wat zijn Traumpfaden?

Traumpfaden zijn perfect aangeduide wandelpaden. Overal vind je aanduidingen met de oranje rechthoek waarin een wit slingerend wandelpad afgebeeld staat. Deze markeringen lichten op in het donker en bevinden zich op bomen, paaltjes, huizen, rotsen, stenen, enz. Je vindt ze in twee richtingen, zodanig dat je de Traumpfaden in beide richtingen kan afleggen of dat je eender waar rechtsomkeer kan maken. Onderweg vind je heel wat rustplaatsen. Gewone banken, maar ook Eifelmeubilair. Dit zijn een soort houten ligstoelen waarin je heerlijk kan genieten van het zonnetje. Ook vind je geregeld picknickbanken. Je kan dus gerust een daguitstap maken van je wandeling en een lekkere picknick meenemen. Onderweg zijn er steeds monumenten, gebouwen en heel wat mooie natuur. Vaak zijn er ook rivieren en beken. Soms zal je stevig moeten klimmen. Dit is zeker het geval voor de Pyrmonter Felsensteig.

Bron: Eigen foto infobord nabij Burg PyrmontBron: Eigen foto infobord nabij Burg Pyrmont

Pyrmonter Felsensteig, een pittige wandeling met natuur en cultuur

Rotsen, water en mooie vergezichten

Dit wandelpad is 11,5 kilometer lang. Je doet er zo'n drie uur en half over. Tenminste, als je doorstapt en nergens stopt. Beter is het om er een daguitstap van te maken en onderweg regelmatig te pauzeren om te genieten van de vele mooie plekjes. Stevige wandelschoenen en water zijn ook zeker een must, want je zal bij wijlen stevig moeten klimmen. Je moet dus wel iets of wat in goede conditie zijn. Heb je de hond bij, neem dan zeker wat water en snoepjes voor hem wat mee, want buiten de rivier de Elz is er geen water in de buurt. Ook onontbeerlijk: het fototoestel. Er zijn heel wat mooie plaatjes te schieten onderweg. In de winter is het pad af te raden, omdat de smalle weggetjes op de rotsen dan glad kunnen zijn. Maar je kan natuurlijk altijd een stukje naast de (bevroren) Elz gaan wandelen. Onderweg kan je genieten van mooie vergezichten en kan je een kijkje gaan nemen bij Burg Pyrmont, bij de watermolen en bij het kleine kapelletje met adelaar.

Start aan Burcht Pyrmont
De start van de Pyrmonter Felsensteig ligt aan de voet van Burcht Pyrmont. Deze burcht werd voor de eerste maal vermeld in een document van 1225. In de zomer, van mei tot oktober, kan je de burcht bezoeken en teruggaan naar de Middeleeuwen. Vergeet zeker de folterkamer niet te bezoeken! In tegenstelling tot vele burchten aan de Rijn, bleef Burcht Pyrmont in de loop van de geschiedenis intact. Ook kan je hier sinds 2014 trouwen en daarna je feest geven in de mooie ridderzaal. Een zeer romantische locatie en een zeer fotogenieke plek. Geen wonder dat je lang op voorhand moet reserveren.

Naar de watermolen
Al van bij de start doet het Droompad zijn naam alle eer aan. Het gaat meteen steil naar boven, de rotsen uit leisteen op. Na een halve kilometer zie je een gat in de rotsen. Boven heb je een spectaculair zicht op het dal. Na de steile klim gaat het terug naar het dal, richting watermolen. Weer een schitterend plaatje: burcht, molen en waterval in een kader. Wie zin heeft, kan hier gerust pootje baden en even spelen in de rivier. Ook kan je een hapje eten in de molen of picknicken op het grasveld naast het water. Pas maar op dat je hier niet blijft plakken!

De watermolen

De watermolen Pyrmonter Mühle werd in 1350 gebouwd. Elf generaties molenaars zijn er gepasseerd. In 1930 werd de watermolen een restaurant dat het ganse jaar geopend was. In 1992 brandde de molen af. Hij werd terug opgebouwd en in 1994 ging het restaurant terug open. Tevens waren er nu acht kamers beschikbaar in de watermolen. Naast de K35 gaat het dan verder over een smalle wandelweg. Let ook op het kleine kapelletje boven op de brug en de paal met de adelaar. Ook dat is zeker een foto waard. Daarna gaat het terug omhoog in zigzag door het bos. Na een veld kruis je de K35 nog eens. Let op de statie "Drei Kreuze", daterend uit de 17de eeuw. Na de statie gaan we terug het veld in. In de lente kan je genieten van het prachtige geel van de koolzaadvelden. Bossen en weiden wisselen elkaar in snel tempo af. In de verte zie je een kruis. Daar gaat het naartoe!

Sammetzkopf

Na een zestal kilometer bereik je het houten kruis op de Sammetzkopf. Overal heb je gele brem naast de weg in de lente, rode klaprozen en blauwe korenbloemen in de zomer en purperen heide in de nazomer. Een prachtig zicht! Gelukkig staan er boven op de Sammetzkopf banken waar je even kan verpozen. De Sammetzkopf is het noordelijkste punt van de wandeling. Over de Juckelberg, aan de rand van het natuurgebied, gaat het verder. Weer wisselen veld en bos elkaar af. Op 7,3 kilometer vind je een schuilhut. Goed om weten als het weer niet echt meezit. Nadien gaat het terug richting Elzdal. We komen in de buurt van de Brückenmühle, ook hier kan je even verpozen.

Teufelskammer

Naast de Elz en terug de rotsen op, naar de Teufelskammer. Buiten een stevige klim is hier niets engs aan. Daarna gaat het terug richting rivier. Geniet van de fluitende vogels en het klateren van het water. Neem de tijd om de vele bloemen en planten te bestuderen. Daarna is het tijd om de schoenen nog eens uit te trekken en de vermoeide voeten af te koelen. Naargelang het seizoen zal er veel of weinig water in de Elz zijn. Wanneer het water hoog staat, kan je er zelfs lekker in plonzen. Wel frisjes! Even verder moet je naar de andere oever en komt er een einde aan de mooie wandeling.

Traumpfad Pyrmonter Felsensteig: Duitslands mooiste wandelpad 2015

Met zo'n mooi parcours is het niet moeilijk dat het Traumpfad Pyrmonter Felsensteig werd genomineerd als mooiste wandelweg van Duitsland voor 2015. Had je het pad zelf afgewandeld of leek het je wel wat, dan kon je stemmen tot 30 juni 2015. Onder de deelnemers werden mooie prijzen verloot. Zo zaten er wandelschoenen, wandelsokken en ander wandelgerief in de prijzenpot. Blijkbaar hebben er veel mensen voor de Pyrmonter Felsensteig gestemd, want uiteindelijk werd deze wandelweg uitgeroepen tot mooiste wandelweg 2015! Eerder al, in 2011 om precies te zijn, won het Traumpfad rond het pittoreske dorpje Monreal, de Monrealer Ritterschlag. In 2013 viel het Traumpfad Eltzer Burgpanorama in de prijzen. Deze erkenning betekent heel veel voor de Vulkaaneifel en voor de winnende route op het gebied van aantal bezoekers en bekendheid.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelEifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelIn de Eifel zijn er heel wat wandelpaden, onder andere de Eifelsteig. Andere afgebakende wandelpaden, misschien iets min…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…

Het Hashima eiland in JapanHet Hashima eiland in JapanJapan heeft veel geheimzinnige plekken die allemaal erg divers zijn. Een daarvan is toch zeker het onbewoonde eiland Has…
10 dingen om te doen in Playa del Carmen10 dingen om te doen in Playa del CarmenPlaya del Carmen is een mooi stadje gelegen aan de kust van de Caraïbische zee in Yucatan, Mexico. Het uitgaansleven dra…
Bronnen en referenties
  • www.burg-pyrmont.de (op 30.04.2015)
  • Plaatselijke folders en brochures
  • Traumpfade - Ulrike Poller en Wolfgang Todt - Ideemedia - 2015
  • www.traumpfade.info (op 30.04.2015)
  • Filmpjes op YouTube over Pyrmonter Felsensteig (op 30.04.2015)
  • http://hunde-reisefuehrer.de/wandern-mit-hund/wandern-auf-den-traumpfaden/pyrmonter-felsensteig (op 30.04.2015)
  • Region im Blick - Schieferland Kaisersesch 26.02.2015 - 9/2015
  • Eigen wandeling
  • Afbeelding bron 1: Gabrielemlink, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen foto infobord nabij Burg Pyrmont
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.