Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de Vulkaaneifel

Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de Vulkaaneifel In de Eifel zijn er heel wat wandelpaden, onder andere de Eifelsteig. Andere afgebakende wandelpaden, misschien iets minder bekend, zijn de Traumpfaden, de droompaden. Oorspronkelijk een elftal, nu al meer dan twintig. Verspreid over het Eifelgebied, elk met een apart karakter en prima bewegwijzerd. Voor grote en kleine wandelaars, want er zijn al Traumpfaden van een zestal kilometer en er zijn er ook die meer dan twintig kilometer lang zijn. Door bossen, over heuvels, langs burchten, naast rivieren. Met her en der het typische Traumpfadenmeubilair om op uit te rusten.

Ontstaan van de Traumpfaden

De Vordereifel is "Boos"

Overal in de Eifel waren er bewegwijzerde wandelpaden, behalve in de Vordereifel. Dit gebied ligt tussen Moezel, Eifel en Rijn, meer bepaald tussen de Nürburgring en de Laacher See. Omdat de inwoners van dit gebied boos waren dat zij geen Steig kregen zoals de andere gebieden, zochten ze zelf naar een alternatief. Het werden de Traumpfaden, de droompaden, een concept dat werd bedacht door Rainer Brämer, erevoorzitter van het Duitse wandelinstituut. En, symbolisch misschien, een van de eerste Traumpfaden lag in de buurt van het dorpje Boos.

Van elf naar zesentwintig

Aanvankelijk werd begonnen met een elftal Traumpfaden, waarvan zes in de Vordereifel. Door het grote succes zijn het er nu al zesentwintig geworden, allemaal uniek en prima bewegwijzerd. Ieder jaar wordt een Traumpfad genomineerd voor de titel van Duitslands mooiste wandeling. In 2015 kreeg de Pyrmonter Felsensteig de titel. De Traumpfaden worden traditioneel onderverdeeld in drie regio's: die van de Eifel (Oost-Eifel of Vulkaaneifel), die van de Rijn en die van de Moezel.

Bron: Gabrielemlink, PixabayBron: Gabrielemlink, Pixabay

Het Traumpfaden meubilair

Op alle Traumpfaden vind je regelmatig zit- en rustplaatsen. Op sommige Traumpfaden staat het mooie Eifelmeubilair, speciaal ontwikkeld voor de Traumpfaden. Allemaal economisch en ergonomisch, gemaakt uit natuurlijke materialen. Wat dacht je van een houten ligstoel met een super aangename ligvorm, de zogenoemde droomsofa. Of een bankje helemaal van boomstammen gemaakt. De meeste zit- en rustplaatsen bevinden zich ook nog eens op plaatsen van waar je een schitterend uitzicht hebt op het mooie landschap rondom. Kraterkegels, vulkaanmeren, heidelandschappen met jeneverbessen en brem, burchten, pittoreske dorpjes en uitgestrekte bossen. Zit-en rustplaatsen om heerlijk uit te puffen na een steile klim of om comfortabel een hapje en een drankje te nuttigen, midden in de natuur.

Het speciale Traumpfaden - T-shirt

Op de site www.traumpfade.info kan je een speciaal T-shirt bestellen, uit 100% katoen. Op de voorkant van het T-shirt het oranje Traumpfade-teken, waarmee ook de wandelwegen bewegwijzerd zijn. Op de rug een lijst van alle bestaande traumpfaden, met voor elk Traumpfad een blokje dat je kan aanvinken wanneer je een droompad hebt bewandeld.

Bron: Thomashendele, PixabayBron: Thomashendele, Pixabay

Op alle Traumpfaden wel iets speciaals: Traumpfaden in de Vulkaaneifel

Op pad op de Traumpfaden

Je kan een speciale kaart kopen om de wandelingen te maken, maar de paden zelf zijn zo goed bewegwijzerd, dat dit eigenlijk niet nodig is. Je vindt ook regelmatig een groot bord met de volledige wandeling op en onderweg tal van infoborden met uitleg over fauna, flora en andere wetenswaardigheden. Op de website www.traumpfade.info vind je een beschrijving van de 26 droompaden, met een interactieve routeplanner. Je kan hiermee de routes downloaden in GPS-formaat of afdrukken, met wandelkaart, reliëf en trajectinformatie.

De hond mag mee!

Ook op www.hunde-reisefuehrer.de vind je leuke beschrijvingen van de routes en een heleboel foto's van onderweg. Zo krijg je al een goed idee van wat je te wachten staat. En zoals de naam van de site al doet vermoeden, zijn deze wandelwegen echte paradijzen voor de hond.

Prima onderhouden, prima aangegeven

De lengte van de Traumpfaden varieert van 6 tot 18 kilometer. Het zijn allemaal rondwandelingen, je komt dus steeds keurig terug bij het beginpunt uit. Ben je moe, dan kan je gewoon terugwandelen, want de aanduidingen staan in de twee richtingen prima aangegeven. Overal zijn parkeermogelijkheden voorzien. Tussen twee aan elkaar grenzende wandelwegen zijn er meestal verbindingspaden, zodanig dat je twee of meer wandelingen kan combineren mocht je er maar niet genoeg van krijgen!



Traumpfaden in de Vulkaaneifel of Oost-Eifel, het groene hart van Europa

Op elk Traumpfad kan je wel iets unieks of speciaals zien. Een overzicht voor de Traumpfaden in de Vulkaaneifel, een regio die door natuurliefhebbers ook wel eens "het groene hart van Europa" wordt genoemd:
  • Virne-Burgweg (A): tijdens deze bijna 10 kilometer lange wandeling kom je voorbij de romantische Virneburg, het Nitzbachtal, de heide op de Schafberg, de Blumenratherheide
  • Booser Doppelmaartour (B): iets meer dan 9 kilometer. De Schneeberg, het hoogste punt van de route. Met hierop de houten Eifeltoren met zijn 125 traptreden om nog hoger te klimmen en een schitterend uitzicht te hebben over de mooie vulkaanstreek. De Lavabombe, een enorme lavasteen waarin de verschillende lavalagen prima zichtbaar zijn. Het Doppelmaar, twee naast elkaar liggende kratermeren. De boomschommel. Opgepast: enkel voor mensen onder de 60 kilo! Deze wandeling kan prima gecombineerd worden met de Stumpfarmweg (B), die strikt genomen geen Traumpfad is. Deze wandeling is bijna 16 kilometer en is een themawandeling, gewijd aan het leven van de eenarmige (vandaar Stumpfarm) massamoordenaar Johan Mayer. Hij vermoordde vijf mensen en begroef hun lichamen in de omgeving. Je passeert alle plaatsen waar hij een moord beging en waar hij wild stroopte. Hij werd ter dood veroordeeld en werd met de guillotine geëxecuteerd. Daarmee was hij de laatste geguillotineerde van Duitsland. Een creepy wandeling, niet echt geschikt voor kinderen en watjes, tenzij je een paar slapeloze nachten wil doorbrengen.
  • Hochbermeler (C): 10 kilometer, en één van de laatst gecreëerde Traumpfaden. De Hochbermeler, een 570 meter hoge vulkaankegel.
  • Monrealer Ridderschlag (D): bijna 14 kilometer. De burcht van Monreal, zicht op de Eltzvallei en op de vulkaanlandschappen.
  • Vier Berge Tour (E): 13 kilometer. Start Mendig. Zoals de naam al doet vermoeden, ga je hier vier bergen te zien krijgen. Tufsteenwanden. Uitzicht op Laacher See. Grot Genovevahöhle. Kellbachtal.
  • Bergheidenweg (rond Langenfeld) (F) : iets meer dan 10 kilometer. de Rassberg, Bergheidegebied Heidbüchel met jeneverbessen, de Nettevallei met typische Netteboerderijen, zicht op de Hohe Acht, het hoogste punt van de Eifel met 747 meter. De stenen Kaiser-Wilhelmtoren. Zicht op de Nürburgring. De ruïne Nürburg. Het Konrad Adenauermonument.
  • Wacholderweg (naast de Bergheidenweg) (G): 8,8 kilometer. Nettetal, Wabelsberg, Büschberg, vergezichten
  • Wanderatherweg (H): 12 kilometer . Start: Baar-Wanderath. Zwarte Madonna, Jodokusbronnen, Sint-Jostkapel, zicht op Wanderath-Welschenbach
  • Vulkanpfad (I): 6,6 kilometer. Ettringen. Uitzicht op de vulkanen, steengroeve, Sieben Stube, (grotten waar de mensen in schuilden tijdens WO II)
  • Heidehimmel Volkesfeld (J): 9,3. Start: Volkesfeld. Mineraalwaterbronnen, zicht over de Nettevallei
  • Nette-Schieferpfad (K): 9,2. Start: Trimbs. Natuurgebied Nettetal. Trimbser Schweiz, leisteenformaties, viaduct en vroegere spoorwegtunnel
  • Pellenzer Seepfad (L): 16 kilometer. Start: Nickenich. Teufelskanzel, zicht op Laacher See en op de abdij Maria Laach, zicht op Siebengebirge, Romeinse tumulus
  • Waldseepfad Rieden(M): 14,2. Start: Rieden. Zicht over Eifel en Rijn. Felsenmeer met enorme rotsblokken, bronnen met mineraalwater, Zendmast
  • Förstersteig (N): 15 kilometer. Start: Mayen-Kurrenberg. Geclassificeerd als Premium Wandelroute. Schloss Bürresheim. Uitzicht over Mayen, Maifeld en de Rhijn. Steengroeve met basalt. Hammesmühle.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Eifelliefhebber: toeristische informatie op het internetEifelliefhebber: toeristische informatie op het internetBen je ook verliefd op de Eifel? Ga je er ieder vrij moment naar toe? Wil je op de hoogte zijn van alles wat er te belev…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…

Pelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaPelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaWie pelgrimstocht zegt, denkt onmiddellijk aan Santiago de Compostela, aan Spanje en misschien aan Frankrijk. Maar de to…
Hoe worden radiografische vliegtuigjes gemaaktDe eerste radiografisch bestuurbare straaljagers vlogen in de jaren 1970. Het zijn intussen geavanceerde toestellen gewo…
Bronnen en referenties
  • www.eifelinfo.nl
  • www.traumpfade.info
  • Op weg februari - maart 2011 (Droompaden in de Eifel)
  • www.hunde-reisefuehrer.de
  • Afbeelding bron 1: Gabrielemlink, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Thomashendele, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.