Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Rijn

Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de Rijn Wie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn er een aantal leuke bewegwijzerde wandelpaden, de Traumpfaden. Over de hele Vordereifel zijn er zo'n zesentwintig Traumpfaden, elk met een apart karakter en met leuke details. De meeste Traumpfaden liggen in de Vulkaaneifel, omdat het concept daar ontstaan is, maar ook aan de Rijn zijn er vijf. Ook op de vijf Traumpfaden langs de Rijn valt heel wat te beleven!

Ontstaan Traumpfaden

Tegenhanger Eifelsteig

Bron: Gabrielemlink, PixabayBron: Gabrielemlink, Pixabay
Iedereen kent wel de Eifelsteig, de lange bewegwijzerde wandelweg. Het was juist omdat ze in de Vulkaaneifel een beetje kwaad waren omdat zij geen "steig" kregen, een "Vulkaansteig" bijvoorbeeld, dat in 2006 het idee kwam om zelf wandelwegen uit te stippelen. Het werden de Traumpfaden.

Van elf naar zesentwintig

Oorspronkelijk waren het er een elftal, maar door het succes van de wandelwegen, kwamen er steeds nieuwe bij. Nu zijn het er al zesentwintig. De Traumpfaden liggen verspreid over de streken Eifel (Vulkaaneifel), Moezel en Rijn. Ze liggen allemaal in het gebied Rheinland-Pfalz, in de streek Mayen-Koblenz. Typisch voor de Traumpfaden is dat ze allemaal verschillend zijn en dat er onderweg werd gekozen voor originele rustplaatsen. Op sommige van deze rustplaatsen vindt men Eifelmeubilair, met onder andere de zogenoemde droomsofa's, ecologisch en ergonomisch verantwoorde houten zetels die heerlijk liggen.

Traumpfaden aan de Rijn

Ligging

De Traumpfaden aan de Rijn liggen allemaal rond Koblenz. Twee liggen onder Koblenz, drie er boven.

Moeilijkheidsgraad

De Traumpfaden aan de Rijn zijn niet erg moeilijk. Het hoogteverschil is klein, echte kuitenbijters zitten er hier niet tussen. Men wandelt er dikwijls door velden en naast riviertjes in een dal. Kinderen kunnen makkelijk mee, mits ze een flink eindje kunnen stappen. Ook de hond zal het hier best naar zijn zin hebben en hij mag zelfs loslopen in de uitgestrekte bossen en op de veldwegen tussen de weiden.


Een overzicht van de Traumpfaden aan de Rijn

Vele Traumpfaden aan de Rijn hebben als thema de Romeinen. In Wolfsdelle kom je voorbij de Köningsstuhl en in een prachtige middeleeuwse stad. De Saynsteig voert je langs het prachtige Schloss Sayn en bij de Höhlen-und schluchtensteig loop je in de buurt van de Vulkanexpress. Ieder Traumpfad is dus uniek en biedt iets anders.

Rheingoldbogen (A)

12,6 kilometer. Startplaats: Brey (kerkhof).
Dit Traumpfad staat in het teken van de Romeinen en van de wijnbouw. Je komt voorbij een Romeinse waterleiding en mooie rotspartijen. Bij het jezuïtenklooster Jacobsberg kan je verpozen op een mooie houten bank met grillige vormen. Je komt doorheen weilanden en wandelt naast fruitbomen. In de lente levert dit prachtige foto's op met al de bloesems. Tijdens de lange wandeling op de bergtoppen naast de Rijn heb je een mooi uitzicht op de machtige stroom beneden en kan je genieten van de voorbijvarende binnenschepen.

Bron: Katjasv, PixabayBron: Katjasv, Pixabay
Wolfsdelle (B)
10,4 kilometer. Startplaats: Rhens (Marktplaats).
Je start hier midden in het stadje Rhens met de prachtige middeleeuwse stadswallen en poort. Kijk ook eens naar de details van de prachtige vakwerkhuizen. Daarna kom je aan de Köningsstuhl, een monument uit basaltsteen. Boven heb je een schitterend zicht op de Rijn, dus zeker even naar boven! Na het Joods kerkhof kom je aan de Rheinhöhe Kriesenkopf en de holle weg, de Wolfsdelle. Geniet van de bomen met hun vreemde vormen, want weldra ben je terug aangekomen in het stadje Rhens.

Waldschluchtenweg (C)

11,5 kilometer. Startplaats: Vallendar.
Een rustige wandeling, langs dalen met klaterende riviertjes. Je komt ook voorbij de Limeswall, sinds 2005 geklasseerd als UNESCO-werelderfgoed. Je ziet ook Romeinse overblijfselen en bomen met wel erg grillige vormen.

Saynsteig (D)

15,3 kilometer. Startplaats: Berndorf-Sayn, aan Schloss Sayn.
Dit Traumpfad staat in het teken van ridders en Romeinen. Je start aan het prachtige Schloss Sayn, komt dan voorbij de burcht Sayn en later voorbij de abdij Sayn. Je wandelt door het UNESCO-werelderfgoed Limes met de gereconstrueerde Romeinse toren. Ook kom je voorbij de Saynsteig met het riviertje in het dal en voorbij eeuwenoude bronnen. Tenslotte heb je nog een prachtig zicht op het Rijndal. Als je na de wandeling nog fut hebt, kan je nog naar een roofvogelshow gaan kijken.

Höhlen- und Schluchtensteig Kell (E)

12,1 kilometer. Startplaats: Andernach-Kell.
Je komt voorbij een schitterende waterval, grotten en bronnen. Je wandelt tussen indrukwekkende rotswanden en loopt over de rivier via houten bruggetjes. Je loopt in de buurt van de Vulkaanexpress en met wat geluk zie je de mooie stoomtrein voorbijtuffen. Na de ruïne van het klooster Tönisstein (van het beroemde Tönissteinwater) te zijn gepasseerd, ga je terug naar Andernach via velden die in de lente en de zomer rood zien van de klaprozen, geel van het raapzaad en blauw van de korenbloemen.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelEifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelIn de Eifel zijn er heel wat wandelpaden, onder andere de Eifelsteig. Andere afgebakende wandelpaden, misschien iets min…
Romeinse overblijfselen in Duitsland: Limes of oude grensRomeinse overblijfselen in Duitsland: Limes of oude grensWat veel mensen niet weten, is dat de Romeinen tot in Duitsland hebben gezeten. De meest noordelijke grens van hun immen…
Vulkaaneifel: Rieden met zijn Waldsee en zijn SauerbronnenVulkaaneifel: Rieden met zijn Waldsee en zijn SauerbronnenRieden is een kleine plaats midden in het groen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Je kan in de Riedener Waldsee gaa…

Pelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaPelgrimsroutes in België: acht routes naar CompostelaWie pelgrimstocht zegt, denkt onmiddellijk aan Santiago de Compostela, aan Spanje en misschien aan Frankrijk. Maar de to…
Hoe worden radiografische vliegtuigjes gemaaktDe eerste radiografisch bestuurbare straaljagers vlogen in de jaren 1970. Het zijn intussen geavanceerde toestellen gewo…
Bronnen en referenties
  • www.traumpfade.info
  • www.hunde-reisefuehrer.de
  • Afbeelding bron 1: Gabrielemlink, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Katjasv, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 21-03-2017
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Vrije tijd
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.