Vulkaaneifel: Rieden met zijn Waldsee en zijn Sauerbronnen

Vulkaaneifel: Rieden met zijn Waldsee en zijn Sauerbronnen Rieden is een kleine plaats midden in het groen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Je kan in de Riedener Waldsee gaan zwemmen in een prachtig stuwmeer of gaan wandelen op het bijna dertien kilometer lange Traumpfad Waldseepfad Rieden. Voor wie dit te lang vindt, is er ook het Traumpfadchen van vijf kilometer. Het dorp ligt in een oude vulkaankrater of caldera. Rond het dorp wordt vulkanische tuf gewonnen, Riedener Tuff genaamd. Verder kan je ook gaan proeven van het ijzerhoudende water uit de nabijgelegen Sauerbronnen.

Waar ligt Rieden in de Eifel?

Rieden ligt in de Duitse Vulkaaneifel, in de deelstaat Rijnland-Palts en in de Landkreis Mayen-Koblenz. Je vindt Rieden op zo'n 40 kilometer onder Koblenz en op zo'n 15 kilometer boven Mayen. Rieden ligt in een dal dat werd uitgesleten tijdens de laatste ijstijd. Het ontstaan van de streek rond Rieden is vergelijkbaar met het ontstaan van de Laacher See. Het zijn beide caldera's. Rond Rieden zijn er heel wat vulkanische kegels. Een deel van het dorp, de Riedener Mühlen, is sinds 1973 een luchtkuuroord. Het eerste luchtkuuroord uit de Kreis!

Rieden



Waldsee Rieden

Door de gemeente Rieden vloeit de Rehbach, die uiteindelijk uitvloeit in de Waldsee Rieden. Aan de andere kant van het meer vloeit de rivier naar het Riedener Tal om uiteindelijk uit te monden in de Nette. De Waldsee is een stuwmeer, voltooid in 1982 en werd dus kunstmatig gecreëerd, vooral met het oog op toerisme. Desondanks ziet het vier hectaren grote meer er erg natuurlijk uit.

Zwemmen

In de Waldsee (bosmeer) van Rieden mag je gratis gaan zwemmen. Er zijn een paar kleedhokjes voorzien en je kan gaan zitten op het grasveld naast het meer. In het meer is een ponton waar je naartoe kan zwemmen en waar je kan gaan uitrusten. Het meer is omgeven door planten. Er zitten vissen in en er zwemmen eendjes rond.

Met de pedalo het meer over

Aan het meer kan je ook pedalo's of bootjes huren. Erg groot is het meer niet dus je bent snel over en weer. Wel kan je aan boord van een pedalo of een bootje mooie foto's schieten van de omliggende beboste heuvels en van de waterkant.

Genieten van flora en fauna

Waar water is, zijn beestjes en insecten. Het is aan de Waldsee Rieden niet anders. Je ziet er heel wat soorten libellen, er zwemmen eenden rond, er zijn vlinders in alle maten en kleuren en met wat geluk zie je roofvogels over vliegen. In het water kan je genieten van prachtige waterlelies. De waterval over de trappen aan de andere kant van het meer maakt het geheel af.

Fotogenieke plaats

Met zo veel natuurschoon is Waldsee Rieden een erg fotogenieke plaats. Je kan hier gerust komen voor een fotoshoot voor een communie, lentefeest, verjaardag of een trouwpartij. Vooral de waterval levert mooie beelden op.

Riedener Tuff

De ondergrond bestaat uit tufsteen. Deze steensoort fungeert als een spons en houdt het regenwater vast. Met dit regenwater en de nabijgelegen bronnen wordt gezorgd voor het drinkwater van onder andere de stad Mayen. De tufsteen gewonnen in Rieden wordt verwerkt tot onder andere bouwstenen, vensterbanken en grafstenen. De Marienkapelle en enkele huizen van Rieden zijn met tufsteen gebouwd. Ook voor de bakoven is deze steen perfect.

ijzerhoudend bronwaterijzerhoudend bronwater
SauerbronSauerbron
KneippbeckenKneippbecken

Sauerbronnen

In het westelijk deel van de gemeente liggen Sauerbronnen. Het water uit deze bronnen bevat zeer veel ijzer en kan zonder gezuiverd te worden, worden gedronken.

Kneippbecken

Een geliefde bezigheid van de Duitsers is het Kneippen. Sebastian Kneipp was een Duitse priester en de grondlegger van de natuurgeneeskunde. Hij is vooral bekend voor de Kneippkuur gebaseerd op hydrotherapie. Hij verkondigde dat het heel gezond was om op blote voeten te lopen op bedauwd gras en om koude waterbaden te nemen met de benen en de voeten. Naast de Sauerbron vind je zo'n Kneippbecken. Je kan hier door koud water lopen tot op kniehoogte.

Traumpfad en Traumpafdchen

De Eifelstreek telt zo'n 26 Traumpfaden, keurig bewegwijzerde wandelpaden variërend tussen 10 en 20 kilometer lang. Voor de Traumpfaden volg je de oranje bordjes met een witte weg. Toen er kritiek kwam dat die Traumpfaden toch wel lang waren en dat niet iedereen zo ver kon wandelen, werden de Traumpfadchen in leven geroepen. Meestal in dezelfde streek als de Traumpaden maar veel korter. Om deze wandelpaden van zo'n vijf kilometer te wandelen, volg je de lichtblauwe bordjes met een witte weg. Ook in Rieden vind je beide wandelpaden broederlijk naast elkaar: het 14,2 kilometer lange Waldseepfad Rieden en het vijf kilometer lange Riedener Seeblick.

Traumpfad Waldseepfad Rieden

Het Traumpfad Waldseepfad Rieden is 14,2 kilometer lang. Zoals alle Traumpfaden is ook deze wandeling lusvormig. Je kan dus in principe overal beginnen aan de wandeling. Aan Waldsee Rieden is echter een grote parking voorzien. Je kan dus het makkelijkst hier starten. Je vertrekt naast het meer en komt eerst bij de Sauerbron. Daarna volg je de Rehbach naar het dorp Rieden. Daarna gaat het door het bos. De weg stijgt bijna zonder dat je het merkt. Na het bos kom je bij een open vlakte en daarna terug door een bos, het "Tannenwäldchen". Zo kom je bij de Gänsehals, een grote zendmast waar je in mag klimmen en die altijd open is. Vanop de zendmast heb je een prachtig zicht over de omgeving en op het Neuwieder Becken. Door een ander bos en langs open velden kom je vervolgens bij de Gänsehalshütte, waar je ook een schitterend uitzicht over de streek hebt. Bij Udelsheck heb je een schitterend uitzicht over het Nettetal en Kirchwald. Vervolgens gaat het naar het Laubwald, waar een zee aan grote rotsblokken ons opwacht. En dan nader je terug het beginpunt: de Riedener Waldsee. Voor deze wandeling moet je toch ruim vier uur rekenen.

Traumpfadchen Riedener Seeblick

Voor wie 14,2 kilometer iets te veel van het goede vindt, is er het Traumpadchen Riedener Seeblick. Deze lusvormige wandeling is slechts vijf kilometer lang. Het vertrekpunt is hier ook de Waldsee maar deze keer vertrek je tussen de vakantiehuizen door naar boven. Je gaat boven het bos in en krijgt een spectaculair uitzicht over de streek. Voorbij een schuilhut gaat het, door bossen en over weiden. Na weer een schuilhut kom je bij de Udelsheck. Na nog een paar meter heb je een schitterend uitzicht over Rieden. Van hieruit gaat het terug bergaf. Door het dorp Rieden gaat het naar het Kneippbecken. Vul je drinkfles bij aan de Sauerbrunnen en na enkele meter ben je alweer terug bij Waldsee Rieden. Voor deze toer moet je toch ook een kleine twee uur rekenen.

Traumpfad wegwijzersTraumpfad wegwijzers
TraumpfadTraumpfad
TraumpfadchenTraumpfadchen

In de buurt verblijven en gaan eten

Vakantiedorp

Aan de Waldsee in Rieden werd in 2005 op de nabijgelegen heuvel een heel vakantiedorp gebouwd. Je verblijft er in bungalows met terras en met zicht op het bosmeer. In sommige zijn honden toegelaten. Voor wie iedere dag het water in wil, leuke uitstappen wil maken en 's avonds wil genieten van een zonsondergang op het meer.

Eten en drinken

Direct aan het meer heb je een restaurant. Hier kan je gaan eten terwijl je geniet van de zwemmende mensen en het natuurschoon. Op de heuvel bij het vakantiedorp heb je een Italiaan en een ijsjesbar. Goed voor een snelle hap, eveneens met zicht op het bosmeer.
© 2019 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Vulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke TraumpfädchenVulkaaneifel: op stap met de kindvriendelijke TraumpfädchenIn de Duitse Vulkaaneifel heb je sinds 2006 Traumpfaden. Deze bewegwijzerde wandelingen werden gecreëerd als antwoord op…
Eifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelEifel: Wandelen op de Traumpfaden in de VulkaaneifelIn de Eifel zijn er heel wat wandelpaden, onder andere de Eifelsteig. Andere afgebakende wandelpaden, misschien iets min…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…

Wandeling van de molen, recreatie in Waalse dorp OpprebaisWandeling van de molen, recreatie in Waalse dorp OpprebaisWanneer je op de landkaart een lijn trekt tussen het Vlaamse Leuven en het Waalse Namen, ligt precies in het midden van…
Vulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemVulkaaneifel: Im Tal der Wilden Endert van Ulmen naar CochemIn de Vulkaaneifel zijn er heel wat bewegwijzerde wandelingen. Je hebt er natuurlijk de vele Traumpfaden en de kortereTr…
Bronnen en referenties
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Rieden_(Eifel) (op 13.06.2019)
  • https://www.eifelinfo.nl/wandelen-in-de-eifel-eifel-traumpfad-waldseepfad-rieden/ (op 14.06.2019)
  • https://www.traumpfade.info/nl/traumpfade-rijn-moezel-eifel/eifel/waldseepfad-rieden/ (op 14.06.2019)
  • https://www.traumpfade.info/traumpfaedchen/traumpfaedchen/riedener-seeblick/ (op 14.06.2019)
  • https://www.eifelgids.nl/rieden.html (op 14.06.2019)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Riedener_Tuff (op 14.06.2019)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Sebastian_Kneipp (op 14.06.2019)
Mapa (704 artikelen)
Gepubliceerd: 14-06-2019
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.