Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in Bermel

Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in Bermel In het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via berg en dal, door bossen en langs weiden, op hoge rotsen en langs een basaltgroeve. Met flinke klimpartijen en hoogteverschillen. Geniet er van de stilte en de rust, van de weidse landschappen en van de plaatselijke fauna en flora! En vergeet niet hier en daar te gaan uitrusten in de mooie en comfortabele Eifelzetels.

Bermel en het Traumpfad Hochbermel

Je vindt het dorpje Bermel in de Duitse Vulkaaneifel. De Vulkaaneifel ligt grofweg tussen Koblenz en de Rijn in het noorden, de Moezel in het oosten, Bitburg in het zuiden en Daun in het westen. Om in Bermel te geraken neem je de E44, afrit Laubach. Vervolgens neem je richting Monreal. Je komt door de dorpjes Eppenberg en Kalenborn. Even verderop moet je rechtsaf slaan, richting Monreal. Het dorpje Bermel ligt op de heuvel, aan de rechterkant. Om bij de start van het Traumpfad te geraken, moet je tot helemaal bovenin het dorp rijden, zo'n 2 kilometer verderop. Hier staat het begin van het Traumpfad aangegeven en kan je parkeren op een grote parking bij een sportplaats, midden in het bos. De wandeling start onmiddellijk naast de sportplaats.

Traumpfad Hochbermel

Het Traumpfad Hochbermel is zo'n 10,2 kilometer lang. Je moet ongeveer drie uur rekenen om dit Traumpfad af te leggen. Stop je geregeld om te genieten van uitzicht, het eifelmeubilair, de fauna en de flora of heb je kinderen bij, dan moet je er zeker twee uur bij rekenen. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld. Het hoogste punt ligt op 555 meter, het niveauverschil bedraagt 344 meter. Je kan deze wandelroute gratis downloaden op papier of op GPS op www.wander-touren.com met de code T2X8TX1. Wanneer je bij de sportplaats in Bermel vertrekt heb je de keuze om naar links te gaan, richting Fensterseifen (zo'n 2 kilometer verderop) of om naar rechts te gaan. Wil je alleen naar Fensterseifen maar wil je toch ook genieten van een prachtig uitzicht, dan kan je eerst even naar rechts gaan om zo'n kleine kilometer verder naar het panorama te gaan. Leg je het hele Traumpfad af, dan kom je er op het einde voorbij. Start je langs rechts, dan kom je er na één kilometer ook automatisch voorbij. Honden zijn van harte welkom op deze wandeling. Normaal moeten ze aangelijnd blijven, maar de meesten laten hun viervoeter vrolijk loslopen. Je komt er op bepaalde momenten dan ook niemand tegen! Toch even oppassen in het voorjaar, wanneer de dieren in het bos met jong zitten! Dan is het inderdaad beter om de hond constant aan de lijn te houden.

Markering

De markering van de Traumpfaden is voortreffelijk. Het oranje teken met het witte pad staat om de zoveel meter klaar en duidelijk aangegeven. Je vindt de tekens terug op bomen, op rotsen, op palen, etc. De tekens weerkaatsen ook het licht, zodanig dat je ook in het donker je weg nog terugvindt. De weg is heen en terug gemarkeerd, zodanig dat je langs alle kanten kan beginnen en eindigen of op je stappen kan terugkeren. Geregeld vind je ook wegwijzers met de juiste afstanden. Handig om te weten waar je ongeveer zit en hoe ver het nog is.


Fauna en flora

Neem rustig de tijd voor de wandeling, want onderweg kom je heel wat bloemen en planten tegen. Met een beetje geluk zie je ook een hert of misschien zelfs een vos, een haas of een everzwijn. Wil je weten of bepaalde bessen eetbaar zijn, neem dan zeker een plantengids mee. Let bij het eten van bramen ook op voor de vossenlintworm. Bramen die te laag hangen, kunnen vaak besmet zijn door de uitwerpselen van vossen en kunnen zo de mens ook ziek maken. In de krater van de vulkaan waar vroeger een basaltgroeve was, is nu een natuurgebied. Je mag dan ook niet in de groeve komen. Op de kraterwanden leven nu hagedissen en heel wat verschillende vogelsoorten. Ook vlinders fladderen hier talrijk rond.

Eifelmeubilair

Onderweg kan je ook regelmatig rusten, drinken of zelfs picknicken. Naast de gewone, traditionele banken, vind je ook regelmatig eifelmeubilair. Deze stoelen en banken werden speciaal ontworpen. Ze zijn ergonomisch en uitsluitend gemaakt uit hout. Je lichaam volgt de vorm van het meubel. Je kan er gerust met twee of drie naast elkaar op gaan zitten. De meubels zijn stevig verankerd en voorzien van het teken van de Traumpfaden, dat in het hout gekerfd is.

Hochbermel: de wandeling zelf

Starten in Hochbermel

Zoals hierboven gezegd, start je best bij de sportplaats in Hochbermel. Je kan eventueel ook starten op de parking in Fensterseifen. Vanop de sportplaats ga je naar links en klim je via een bos omhoog naar een smal weggetje van waar je een prachtig uitzicht hebt over de streek. Bij helder weer kan je heel ver kijken en zie je al de dorpjes in de dalen. Maar ook bij grijs weer zie je even verderop een burcht op een heuvel. Op dit weggetje staat ook een ligstoel waar je al even kan verpozen en genieten van het weidse uitzicht.
Steengroeve
Daarna gaat het terug bergaf en kom je bij een steengroeve, die werd uitgegraven in een vulkaan.Volgens de plaatselijke bevolking wilden de Nederlanders deze steengroeve opkopen en de hele berg weggraven, maar dat zagen de Eifelbewoners niet zitten. Je mag de krater niet in. Geniet er van op een afstand van de fauna en flora zoals hierboven beschreven, maar blijf uit de krater, aangezien het hier nu om een natuurgebied gaat. Als je rechts naar boven kijkt, zie je het platform van waar je een panoramisch uitzicht hebt op Hochbermel en waar je straks, bijna op het einde van de wandeling, zal voorbijkomen.

Fensterseifen

Je vervolgt je weg door het bos, nog steeds bergafwaarts en komt aan in Fensterseifen, een deelgemeente van Bermel. Hier moet je naar rechts om je weg te vervolgen. Na in de weiden te hebben gelopen, kom je terug in het bos. Hier kan je in de herfst volop beukennootjes rapen. Na een steile klim komen we tussen de eikenbomen terecht. Aan het einde van dit bos wachten er terug weiden op ons. Hier hebben we terug een prachtig uitzicht op de dorpjes in de dalen.

Schälskopf

Na de weilanden komen we aan bij het volgende stuk bos, dat de Schälskopf herbergt, een hoge basaltrots. Naar beneden dan maar weer, terug naar de open velden. We bereiken de hoogvlakte "Heunen" en genieten weer van het uitzicht. Niet ver van hier loopt het Traumpfad Ritterschlag, dat in Monreal begint. We wandelen terug naar het dal en kruisen een kleine beek. Daarna is het terug bergopwaarts, terug naar de prachtige vergezichten. Verder gaat het. Ook de volgende kilometers volgen berg en dal, bos en weiland elkaar op. Even verderop kruisen we weer een beekje. Tijd voor verfrissing!

Naar de Köhlerhutte

Daarna voert het Traumpfad ons naar de "Köhlerhutte", een rust- en schuilplaats voor de arbeiders in de groeve. Verder wandelend komen we weer de beek tegen. Ze stroomt nu in een kleine kloof. Even verderop weer een schitterend vergezicht voor ons over Kalenborn met zijn vele windmolens.

Naar de flanken van de Hochbermel

Na de velden volgt één der mooiste stukken van dit Traumpfad. Na door een sprookjesachtig naaldwoud te hebben gelopen, komen we op de flanken van de Hochbermel terecht. Hier genieten we van de rotsen, waar men zelfs op kan verpozen. Nog even verder wandelen en dan zien we de houten constructie met een prachtig uitzicht over Hochbermel. Nog een kleine kilometer verder bergafwaarts en we bevinden ons terug bij de sportplaats. Een stevige wandeling!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Vulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegVulkaaneifel: fietsen op de Eifel-Schiefer-RadwegWie graag eens op de fiets springt tijdens zijn vakantie, kan in de Vulkaaneifel op pad op de Eifel-Schiefer-Radweg. Dez…
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
Vulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigVulkaaneifel: Traumpfad Pyrmonter FelsensteigIn heel de Vulkaaneifel vind je Traumpfaden, toffe wandelwegen naast de Rijn, naast de Moezel en in het achterland. De T…

Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealEifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealIedereen heeft al wel eens horen praten over de Camino naar Santiago de Compostela. Velen zouden hem wel eens willen lop…
recensieRocha Brava in Carvoeiro, PortugalIn de Algarve in Portugal ligt het vakantiecomplex Rocha Brava. Dit vrij grote vier sterren complex is gelegen op een kl…
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 14-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.