Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar Monreal

Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar Monreal Iedereen heeft al wel eens horen praten over de Camino naar Santiago de Compostela. Velen zouden hem wel eens willen lopen, maar slechts weinigen zetten echt de stap. Het is natuurlijk niet niks, vertrekken vanuit Nederland of België. Maar je hoeft natuurlijk niet zo'n eind te lopen. Je kan ook overal kleine stukjes Camino lopen. Zo heb je bijvoorbeeld de Eifelcamino, de Moselcamino en de Lahncamino in Duitsland. De Eifelcamino biedt mooie stukjes natuur, afgewisseld met steden als Maria Laach, Mayen, Mendig, Kottenheim, Andernach, Plaidt en Monreal.

Santiago de Compostela

Het summum voor een echte pelgrim is natuurlijk de Camino lopen naar Santiago de Compostela in Spanje. Maar hiervoor heb je veel tijd nodig, een goede gezondheid en een goed uithoudingsvermogen. Niet iedereen heeft vier à zes maanden tijd om de weg vanuit Nederland of België af te leggen. Niet iedereens gezondheid laat het toe om dagelijks uren en uren aan een stuk te stappen en daarna te slapen in soms erg primitieve omstandigheden. Natuurlijk is het niet meer als in de Middeleeuwen, maar je moet toch tegen een stootje kunnen.

Stukjes camino

Gelukkig zijn er in alle landen ook Camino's naar Compostela waar je een stukje van kan lopen. Je krijgt dan wel geen Credential en geen stempels, maar je kan genieten van de natuur, van de mooie kerken en van de steden die je doorkruist. Zo kan je in België heel wat Camino's lopen, zowel in Vlaanderen als in Wallonië. Ook rond de Eifelstreek in Duitsland zijn er drie mooie Camino's: de Eifelcamino, de Moselcamino en de Lahncamino. Dit artikel behandelt de Eifelcamino, die van Namedy bij de Rijn naar Heunenhof nabij Monreal gaat. Over deze camino bestaat een mooie brochure met uitleg over alle dorpen en steden die je voorbijgaat. In verschillende steden staan ook nog eens informatieborden. Op de Eifelcamino kan je op verschillende plaatsen mooie stempels bekomen, die bewijzen dat je de camino hebt gelopen.

Bron: Tiburi, PixabayBron: Tiburi, Pixabay

De Eifelcamino

Matthias-Bruderschaft Mayen

Over de voormalige Romeinse weg tussen Andernach en Trier loopt een oude pelgrimsweg. De Matthias-Bruderschaft (oorspronkelijk opgericht in 1640 en terug actief geworden in 1998) heeft zich tot doel gesteld om de pelgrimswegen in de Landkreis Mayen-Koblenz (MYK) terug levend te maken. Pelgrimsstenen en informatieborden in basalt, de lokale steensoort, werden uitgehouwen en op verschillende plaatsen opgericht. De Jacobsschelp dook overal terug op, zowel de stenen variant als de bekende gestyleerde gele schelp op blauwe achtergrond. Stickers met diezelfde schelp werden op palen gekleefd. Zo kan je heel makkelijk de mooie weg volgen.

Eifelcamino: Van Namedy naar Heunenhof

Start in Namedy

De Eifelcamino vangt aan in Namedy, aan de Rijn, voorbij de grootste koudwatergeyser ter wereld. Via de laatgotische Burg Namedy gaat het naar Andernach (A), zo'n 6,5 kilometer verderop. In Andernach heb je de prachtige Liebfrauenkirche die je kan gaan bezoeken.

Van Andernach naar Miesenheim

Na Andernach gaat het richting Miesenheim (B), 7 kilometer in totaal. Je komt voorbij de St. Castorkerk. Aan de rand van het Neuwieder Becken werden in het begin van de jaren negentig belangrijke opgravingen gedaan. Zij bewezen dat er al 500.000 jaar geleden menselijke aanwezigheid was op deze plaats.

Van Miesenheim naar Plaidt: rechtdoor of via een omweg

Na Miesenheim heb je de keuze: rechtdoor naar Plaidt (2 kilometer) of naar Plaidt (C) via een omweg over Saffig (D). Deze weg is zo'n 3 kilometer lang. Bezienswaardigheid is hier de barokke Sint-Ceciliakerk, gebouwd door de beroemde barokmeester Balthasar Neumann. Ook het Vulkaanpark Infocentrum Rauschermühle met het Rauscherpark in het Nettedal vind je hier. Beslist de kleine omweg waard dus.

Van Plaidt naar Kretz

Na Plaidt gaat het naar Kretz (3,3 kilometer). In Plaidt kan men een tijdje verpozen, want hier zijn volop cafés en restaurants. De weg van Plaidt naar Kretz is zeer mooi. In Kretz (E) kan je naar de Römerbergwerk Meurin, waar je een kijkje kan gaan nemen hoe er hier vroeger gewerkt werd. Je krijgt ook een film te zien, gemaakt met de modernste 3D-techniek.

Van Kretz naar Kruft

En dan naar Kruft (F), zo'n 2,3 kilometer verderop. De gemeente Kruft heeft een lange pelgrimstraditie. Kruft is één van de weinige gemeenten die in zijn wapenschild het beeld van Moeder Maria heeft.

Van Kruft naar Mayen: twee varianten
Na Kruft zijn er weer twee varianten om in Mayen te geraken. De eerste variant is de rechtstreekse weg. Deze gaat van Kruft naar Fraukirch, zo'n 5,6 kilometer stappen. Hier ook een mooie kerk, één van de oudste uit de Eifel. Het altaar stelt een tafereel uit de Genovevasage voor. Daarna ga je naar het Golokreuz, dat het jaartal 1472 draagt en in verband wordt gebracht met de Genovevasage. Van hieruit gaat het naar Mayen, via het mooie natuurgebied Thürer Wiesen (G). Hier kan je, met wat geluk, heel wat vogels spotten. De tweede variant is langer. Van Kruft ga je naar (H) Maria Laach (6 kilometer), waar je een kijkje kan gaan nemen in de mooie abdij en genieten van de Laacher See. Bij goed weer kan je hier een verkwikkende duik nemen of een extra wandeling rond het maar maken. Daarna gaat het naar Jakobsherberge (4,5 kilometer) en dan naar Kottenheim (3,7 kilometer). Hier kan je ook weer een kerk bezoeken, de Sint-Nicolaaskerk. In Kottenheim (J) leer je ook meer over de geschiedenis van het basalt. Door het woud en over de groeve gaat het dan richting Mayen (3,5 kilometer).

Doorsteek Maria Laach naar Golokreuz

Je kan ook de twee varianten combineren door vanuit Maria Laach naar Mendig (I) te gaan. Onderweg kom je voorbij Jakobsherberge, waar je de nacht kan doorbrengen. In Mendig kom je voorbij de Sint-Genovevakerk, de enige kerk in Duitsland die aan de patroonheilige van Parijs gewijd is. Nog in Mendig kan je een kijkje nemen in het Vulkaanmuseum Lava-Dome.

Klooster Martenthal - bron@MapaKlooster Martenthal - bron@Mapa
Mayen - Monreal
Na Mayen (K) ga je naar Monreal en het eindpunt ligt in Heunenhof, nabij Bermel. In Mayen is de bezienswaardigheid de Genovevaburcht. In de Genovevaburcht kan je naar het Eifelmuseum, waar je meer leert over deze boeiende streek. Let ook op de scheve toren. Na Mayen voert de weg naar Monreal (L), zo'n 6,3 kilometer verder. De "parel van het Elzdal" met zijn vele vakwerkhuizen is al eeuwenlang een bijna verplichte stopplaats voor de pelgrims. In de kerk "Zum Heiligen Kreuz" lagen vroeger relikwieën van de heilige Jakobus des Alteren. Nu kan je deze bewonderen in de Obhut van de Sint-Matthias-Bruderschaft van Mayen. Na het mooie Monreal gaat de weg nog 4 kilometer verder naar de eindplaats Heunenhof (M). De naam is afkomstig van de bergflank, waartegen het dorp gebouwd werd. De kleine kapel uit 1495 herbergt een standbeeld van de heilige Jakobus. Na het Heunenhof kan men zijn weg nog vervolgen naar het Kreis Cochem-Zell en naar het Klooster Martental. Op 23 april 2015 werd ter gelegenheid van een driedaagse voettocht van Mayen naar Trier een pelgrimsteen ingehuldigd. Deze steen werd gemaakt uit basalt van de groeve in Mayen en beeldhouwer Achim Hippel gaf hem zijn mooie vorm.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Santiago de Compostela: Heiligdom van Apostel JakobusSantiago de Compostela: Heiligdom van Apostel JakobusDe ontdekking van het stoffelijk overschot van een van Christus discipelen leidde tot de stichting van een Heilige stad.…
Sint Jacobiparochie - Santiago aan het wadSint Jacobiparochie - Santiago aan het wadHet netwerk van paden dwars door Europa naar Santiago de Compostela is een beroemde pelgrimsroute. Nederland kent zijn e…
Pelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaPelgrimspad: start van route naar Santiago de CompostelaBegin jaren negentig van de vorige eeuw startten de ANWB en de Stichting LAW met het uitstippelen van een totaal opgekna…

De werking van het openbaar vervoer in RomeRome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd. Als u er geweest bent, zult u weten waarom! Het verleden en heden zijn hier…
Vulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelVulkaaneifel: Traumpfad Hochbermel in BermelIn het kleine Duitse dorpje Bermel start één van de vele Traumpfaden van de Vulkaaneifel. Een prachtige wandeling via be…
Bronnen en referenties
  • Brochure Eifelcamino
  • Brochure Mayen
  • Brochure Mendig
  • Rgion im Blick 18/2015 - Pilgerstein
  • Afbeelding bron 1: Tiburi, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 10-11-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.