Vulkaaneifel: Mayen, mix van cultuur, natuur en shopping
Zin in een leuk weekendje in de Duitse Eifelstreek met een mix van cultuur, natuur en shopping? Dan zit je goed in de gezellige stad Mayen. Je kan er de Genovevaburcht bezoeken en een middag doorbrengen in het Eifelmuseum en alles te weten komen over vulkanisme en het leven vroeger en nu in de Eifelstreek. Je kan er meer leren over de Romeinen op de Katzenberg of je kan een duik nemen binnen of buiten in het Nettebad. Je kan slot Burresheim in de bossen gaan bezoeken en je kan een hoogteparcours gaan afleggen. Of je kan gaan shoppen in de vele winkels. Mayen is al dit en nog veel meer!
Waar ligt Mayen?
Je vindt Mayen in de
Vulkaaneifel. De stad wordt ook wel eens de deur naar de
Eifel genoemd. Ze ligt zo'n 35 kilometer ten westen van
Koblenz en zo'n 30 kilometer ten noorden van Cochem aan de
Moezel. Je kan Mayen bereiken vanuit het noorden door op de A61 richting Koblenz ter hoogte van
Maria Laach de uitrit Mendig / Maria Laach te nemen. Vanuit het westen, het oosten of het zuiden via de A48 neem je de afrit Mayen. Door de stad vloeit de rivier de Nette.
725 jaar stad
Sinds 1291 mag Mayen zich officieel Stadt noemen. 725 jaar dus in 2016 en dat laten de inwoners niet ongemerkt voorbijgaan. Er zijn tal van activiteiten gedurende het hele jaar en er wordt een boek uitgegeven.
Wapenschild van Mayen
In het wapenschild van Mayen staat een rood kruis. In de linkerbovenhoek en de rechteronderhoek staat telkens een rode sleutel. In de rechterbovenhoek en de linkeronderhoek staat telkens een groene boom, de meiboom. Op de foto is de vlag getrokken vanaf de achterkant, daarom staat het teken verkeerd.
Wat kan je allemaal bezichtigen in Mayen?
Genovevaburcht
De Genovevaburcht is gebouwd in 1280 in opdracht van aartsbisschop Heinrich von Finstingen en het gezicht van de stad Mayen. In de burcht bevindt zich het Eifelmuseum (zie hieronder) in de voormalige paardenstallen. De burcht zelf wordt nu gebruikt voor bruiloften en festiviteiten. Op de binnenhof van de burcht kan men tijdens de zomermaanden genieten van de Burgfestspiele (zie verder). Wie op de 34 meter hoge Golotoren klimt wordt beloond met een schitterend uitzicht over de stad en de streek.
Stadsommuring
Sinds de Middeleeuwen werd de stad verdedigd door een lange muur van zo'n 10 meter hoog met 16 verdedigingstorens en vier stadspoorten. De Brückentor en de Obertor staan er nog, evenaals de Mühlenturm en de Vogelsturm. Ook zijn er her en der nog stukken van de stadsmuur overeind gebleven.
Altes Rathaus
Het Altes Rathaus werd gebouwd in 1717 in barokke stijl. Ernstig beschadigd in
WO II en daarna gerestaureerd. Nu herbergt het oude stadhuis de toeristische dienst van Mayen. Op de hoek naast het Rathaus de schandpaal uit 1758 en een beeld van een schooljongen.
Altes Arresthaus
Het Altes Arresthaus was onder de Pruisen een gevangenis, daarna een jeugdinrichting. Nu bevindt er zich het stadsarchief en worden er regelmatig tentoonstellingen gehouden. Op de binnenplaats de "Kleine zaal" voor de Burgfestspiele. Ook op de binnenplaats een beeldhouwwerk met sprookjesfiguren van beeld-en steenhouwer Carl Burger.
Eifelmuseum
Het Eifelmuseum bevindt zich in de voormalige paardenstallen van en onder de Genovevaburcht. Het vertelt op vijf verdiepingen de geschiedenis van de Eifelstreek. Waar ligt de
Eifel? Hoe ruikt de Eifel? Hoe is de natuur in de Eifelstreek geëvolueerd? Wat deden de
Romeinen en de Kelten in deze streek? Hoe en van wat leefden de mensen in de Eifel? Hoe belangrijk is het geloof voor de Eifelbewoners? Hoe ontstond het Eifellandschap? Op deze en vele andere vragen krijg je een verhelderend antwoord. Ook de
legende van Genoveva en Golo wordt hier uitvoerig uit de doeken gedaan. Daarna kan je ook nog de mijn in, de Deutsche Schieferbergwerk. Ook hier weer vijf thema's: de leisteenzee, de leisteenmijnbouw, de leisteenbewerking, de leisteenbenutting en de leisteenhandel. Uitgedost met een helm en een jas en gewapend met een plattegrond ga je op onderzoek in de mijngangen waar vroeger leisteen werd gewonnen. "Glückauf" was de groet waarmee de mijnwerkers elkaar begroetten in de leisteengroeve. Müllers Jupp, de mijnwerker uit 1929, vertelt je alles over het leven in de mijn. Dan is het tijd voor de virtuele lorrierit met de leisteenexpress. Een belevenis! Tijdens
de Tweede Wereldoorlog waren de mijngangen ook erg belangrijk. Het was de schuilplaats tijdens bombardementen. Hier werden heel wat mensenlevens gered! Het Eifelmuseum sluit van 1 november tot 15 februari, maar is open tijdens de kerstvakantie. Verder is het alle dagen open, behalve op maandag.
De Sint-Clemenskerk
Je kan er niet naast kijken. Net als in
Kaisersesch heeft ook de 14de-eeuwse Sint- Clemenskerk van Mayen een gedraaide toren. De oorzaak hiervoor? Een constructiefout en weersinvloeden. Tijdens de tweede wereldoorlog werd de kerk volledig verwoest. Daarna werd deze kerk terug opgebouwd met de gedraaide kerktoren, zo typisch voor deze stad.
Terra Vulcania
An den Mühlsteinen 7, even buiten de stad Mayen, vind je het Erlebnis-Zentrum Terra Vulcania. Hier leer je meer over vulkanen en wat ze in deze streek betekenden voor mens en landschap. Je gaat terug naar de tijd van de
Romeinen en naar de Middeleeuwen. Op het Grubenfeld werden vulkanische rotsen ontgonnen. Je leert wat de mensen met deze stenen deden. In de steengroeve word je zelf steenhouwer en ontginner. Daarna krijg je een film te zien, een mix van folioscoop en tekenfilm. Hier ook weer de impact van vulkanen op mens en landschap. Verder ook een blik op de toekomst: zullen er binnenkort nog vulkanen uitbarsten? Daarna kan je nog op het Grubenfeld zelf gaan wandelen. Er is het sculpturenpark Lapidea en de Silbersee. 's Avonds kan je er ook nog eens genieten van de duizenden rondfladderende vleermuizen. Het Grubenfeld is dan ook het belangrijkste Duitse vleermuiskwartier en geniet ook veel faam in de rest van Europa. Terra Vulcania is gesloten van 1 november tot en met 15 februari, met uitzondering van de kerstvakantie. De rest van het jaar steeds geopend, behalve op maandag.
Katzenberg
Om meer te weten te komen over de Romeinen in de stad Mayen, moet je op de Katzenberg zijn. Het lijkt vreemd, maar in deze streek hebben veel
Romeinen gezeten. Op de Katzenberg vind je een gereconstrueerde laat- Romeinse vesting van zo'n 1,2 hectare.
Evenementen in Mayen
Burgfestspiele
Elke zomer, sinds meer dan 30 jaar, worden er op de binnenplaats van de Genovevaburcht toneelstukken opgevoerd. Er is altijd een toneelstuk voor kinderen. In 2013 was het
een sprookje van Grimm, 2012 volgde Phileas Fogg op zijn reis rond de wereld in 80 dagen. Daarnaast is er ook een programma voor volwassenen. Voor wie het Duits machtig is, een leuk cultureel uitstapje.
Romeins feest op de Katzenberg
Het Romeins feest vindt plaats het derde weekend van juli met heel wat activiteiten, ambachtelijke kampen en optredens. Tal van workshops zoals broodbakken in speciale ovens. Overal lopen Romeinen rond. Soldaten zijn uitgedost met legeruitrusting.
Stein- und Burgfest
Op het marktplein en in en rond de Genovevaburcht laten ambachtsmannen en bedrijven in september hun kunstvaardigheid zien. In de feesttent is er muziek, hapjes en drankjes.
Lukasmarkt
Jaarmarkt in de binnenstad, ieder jaar half oktober. Paarden-en schapenmarkt en fantastisch reuzerad.
Hexen- und Magiermarkt
Ieder jaar verandert de omgeving van de Genovevaburcht het laatste weekend van oktober in een middeleeuws tafereel. Het is dan tijd voor de
Hexen- und Magiermarkt. Gedurende dat weekend nemen heksen, griezels allerhande, goochelaars, tovenaars, ridders en ambachtslui de stad over. Een leuke aanloop naar Halloween, want er worden ook griezelverhalen voorgelezen, pompoenen uitgehold en nog veel meer.
Adventmarkt in Mayen
In de Genovevaburcht is er het eerste weekend van de advent een adventmarkt. De Golotoren wordt omgetoverd in een reuzenkaars en overal zijn er lichtjes. Op het marktplein wordt Glühwein geserveerd.
Shopping
Winkels in het centrum
In Mayen kan je heel leuk shoppen. Er zijn twee grote shopplaatsen. De eerste bevindt zich in de binnenstad, naast de Genovevaburcht. Parkeren kan hier al wel eens problemen opleveren. De winkelstraat zelf is autovrij. Je kan er dus op je gemak van winkel naar winkel wandelen. Je vindt er speelgoedwinkels, juweliers, hifi-en elektrowinkels, kledingzaken, een grote sportwinkel, bakkers, etc. Op de marktplaats vind je de toeristische dienst en een paar tavernes. Voor de boekenwinkel en de Tedi-winkel moet je in de zijstraten zijn.
Katzenberg
Het tweede shopcentrum bevindt zich aan de Katzenberg. Hier heb je heel wat grote winkels met veel parkeerplaats. Gezellig shoppen is het niet, omdat je naast een grote baan moet lopen of op de parkeerterreinen. Maar het aanbod aan winkels is enorm. Je hebt er hifi-winkels, heel wat kledingzaken, drogisten, een enorme winkel met niet echt dure verkleedkleren (Pierro's), etc.
Markten
Verschillende malen in de week zijn er markten in Mayen. Je kan er fruit en groenten kopen, vlees, brood, kleren en nog veel meer.
Slot Bürresheim
Even buiten Mayen, in een dal, ligt Slot Bürresheim. Het slot ligt in het schilderachtige Nettedal op een rots. Aan de voet van de rots komen vier riviertjes samen: de Nette, de Nitz, de Fraubach en de Welsenbach. Een leuke uitstap in de natuur buiten de stad. Samen met Burg Eltz is Slot Bürresheim het enige slot in de Eifel dat nooit werd veroverd of verwoest. Tijdens een bepaalde periode woonde er zelfs een Belgische familie in! Slot Bürresheim bestaat uit de ruïne van de Kölner Burg, die niet kan bezocht worden en de Trierer Burg, die onder begeleiding kan bezocht worden. De binnenplaats van het slot is schitterend! Slot Bürresheim werd al vaak als decor gebruikt in films. Zo bijvoorbeeld als Slot Brunwald in Indiana Jones and the last Crusade, in de kinderfilm Der Prinz und der Prügelknabe als het slot van de koning en in de WDR sprookjesfilm Rumpelstilzchen. Ook de slottuin is beslist de moeite waard! Wanneer je het
Traumpfad Förstersteig aflegt vanop de Kürrenberg, heb je een schitterend zicht op slot Bürresheim in het dal. Van hierboven kan je ook naar het slot, zo'n 4 kilometer stappen, altijd naar beneden! De weg terug is iets vermoeiender!
Eifelcamino
Als je zin hebt om een eindje te wandelen langs mooie wegen, dan kan je een stukje van of de hele
Eifelcamino afleggen. Of je het nu doet uit overtuiging of gewoon om in de natuur te zijn, je zal sowieso onder de indruk zijn van de mooie landschappen die je onderweg gaat tegenkomen. De Eifelcamino loopt ook door de stad Mayen. Je vindt de schelptekens op muren en op de grond. Her en der vind je ook infoborden over de Eifelcamino. In Mayen is er een Sint-Jacobskerk met daarop een beeld van de pelgrim op weg naar Santiago de Compostela.
Kinderpretpark "Tolli-park"
Even buiten Mayen ligt het kinderpretpark Tolli-park. Het is makkelijk bereikbaar en omvat een binnen-en buitenspeeltuin. Voor kinderen tot zo'n 12 jaar.
Waar kan je aan sport doen in Mayen?
Zwemmen
Nettebad: binnen - en buitenzwembad. Met buiten ruime ligweiden en een 140 meter lange waterglijbaan met een hoogteverschil van 12 meter. De hoogste van Duitsland! In het gloednieuwe binnenzwembad (2012) is de attractie de vulkaangrot. Ook aanwezig: sauna en stoombad. In de nabijheid: minigolf.
Klauteren en klimmen
Adventure Forest Kletterwald. Het klimparcours van Mayen in de buitenwijk Kürrenberg. Een van de drie Kletterwalden in de streek. Niet makkelijk! Je krijgt eerst een kleine initiatie en dan mag je er zelf op uit, stevig vastgemaakt natuurlijk! De deadride op het einde is superleuk, ook voor kinderen. Voor de Tarzansprong moet je twee euro bijbetalen. Hiervoor mag je dan 12 meter hoog en dan aan een touw heen en weer slingeren als een echte bosaap! Wie niet van klimmen houdt, kan ondertussen in het mooie, achterliggende bos gaan wandelen.
Wandelen en fietsen
De Eifelstreek is een echt wandel- en fietsparadijs. Rond Mayen bevinden zich niet minder dan acht van de 26
Traumpfaden. Ook de Förstersteig ligt hier in de buurt. In de buitenwijk Kürrenberg is er een rolstoelwandelpad. Met de fiets kan je de Vulkanpark-fietsroute tussen Mayen en Andernach afleggen en de Maifeld-fietsroute, tussen Mayen en het Maifeld, over de oude spoorweg.
Zoals je kan zien, zal je met een weekend niet toekomen om alles te zien, te doen en te beleven in Mayen!