Sayn-Bendorf: van Romeinse Limes tot vlindertuin en burchten

Sayn-Bendorf: van Romeinse Limes tot vlindertuin en burchten Sayn maakt deel uit van de stad Bendorf en ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Pfalz. Het pronkstuk van de stad is Schloss Sayn met een prachtig park in Engelse stijl. Hierin ligt ook de vlindertuin van Sayn. Boven Schloss Sayn vind je Burg Sayn, een oude ruïne uit de twaalfde eeuw. Al dit moois kan bezocht worden. Wie meer houdt van de sportieve kant, zal kunnen wandelen op Traumpfad Saynsteig of op de Fernwanderweg van de Rheinsteig. Ook met de fiets kan je in deze streek je gang gaan op de Deutsche-Limes-Radweg die in Sayn voorbij een reconstructie komt van een Romeinse wachttoren en paalschutting.

Sayn: ligging

Sayn-Bendorf ligt in de Landkreis Mayen-Koblenz in de deelstaat Rijnland-Pfalz. Je vindt het tussen Koblenz en Neuwied, aan de rand van het Westerwald. Twee riviertjes lopen er door: de Sayn en de Brex. De twee beken komen samen in het Schlosspark en mondt ever verder uit in de Rijn. Tot 1928 was Sayn een zelfstandige gemeente. Daarna werd het bij Bendorf gevoegd en nu is het een van de vier stadsdelen.

Sayn ten tijde van de Romeinen

Wachttorens en paalschuttingen

De Limes (limès uitgesproken) liep door het huidige Sayn-Bendorf. De Limes was de grens van het Romeinse Rijk. Paalschuttingen en wachttorens dienden om de grenzen te beschermen en te bewaken. Sinds 2005 is de Limes UNESCO-Cultuurwerelderfgoed. In Sayn-Bendorf vind je een reconstructie van een wachttoren en een stukje paalschutting.

Deutsche-Limes-Radweg

Ook komt de Deutsche-Limes-Radweg hier voorbij. Deze fietsweg begint in Bad Hönningen en eindigt zo'n 818 kilometer verder in Regensburg aan de Donau.

Traumpfad Saynsteig en Fernwanderweg Rheinsteig

Ga je liever een eindje te voet? Dan kan je kiezen voor een Traumpfad: de Saynsteig (15,3 kilometer en helemaal in het teken van ridders en Romeinen) of voor de Fernwanderweg (onderdeel van de Rheinsteig). Beide komen ook voorbij een stukje van de Limes.

Van de Middeleeuwen tot nu: burcht en Schloss Sayn

Burcht Sayn

Hoog boven Sayn ligt Burcht Sayn. Tot 1632 was er geen vuiltje aan de lucht maar tijdens de Dertigjarige Oorlog werd de burcht door Zweedse troepen vernietigd. Tot het begin van de negentiende eeuw viel de ruïne onder het Keurvorstendom Trier. daarna kwam het kort in handen van Frederik-Willem van Nassau-Weilburg, die het daarna terug aan Pruisen moest afstaan. In 1848 kwam de burcht terug in handen van de familie Sayn. Deze kocht dan ook het lager gelegen barokke Schloss Sayn aan. Tussen 1981 en 1987 werd de burcht gedeeltelijk gerenoveerd. De ruïne van de burcht uit de twaalfde eeuw kan nog steeds bezocht worden. Je mag er gratis binnen. Je kan naar boven wandelen. Deze stevige kuitenbijter leg je af in een klein kwartiertje. Eens boven heb je natuurlijk ook een prachtig zicht op de omliggende streek.

Schloss Sayn

Schloss Sayn is ontstaan uit een Middeleeuwse voorhof uit de veertiende eeuw van de hoger gelegen Burcht Sayn. In 1757 werd deze voorhof door de graven van Boos-Waldeck verbouwd tot een landhuis in barokke stijl. Toen de familie van Sayn de oude burcht terug kregen, kochten ze meteen ook het barokke landhuis. Ze namen een Franse architect (François Joseph Girard) in dienst om het te verbouwen in neogotische stijl. In 1860 werd er ook een slotkapel aan toegevoegd, gebouwd in de stijl van de Sainte-Chapelle van Parijs. Op het einde van Wereldoorlog II werd het slot bijna volledig opgeblazen door Duitsers die even verderop een brug probeerden op te blazen. De kapel en de crypte bleven ongedeerd. Prins Alexander liet in 1968 de toren terug bouwen in barokke stijl. Van 1995 tot 2000 werd aan het slot zelf gebouwd en het kreeg zijn neogotisch uiterlijk terug. Het slot kan bezocht worden en herbergt ook een museum over gietijzer. Rondom het Schloss ligt een prachtig park in Engelse stijl met fonteinen en een meer. In dit park ligt de Garten der Schmetterlinge, de Vlindertuin van Sayn.

Garten der Schmetterlinge: Vlindertuin van Sayn

parende vlindersparende vlinders

Vlinders, rupsen, poppen en vogels

Als je in de buurt bent, sla dan zeker de vlindertuin Sayn niet over. Hij is misschien niet erg groot, maar je bent er al snel een uur of twee zoet. In twee paviljoenen die in 1987 werden opgericht door Vorst Alexander en Vorstin Gabriela Sayn-Wittgenstein-Sayn fladderen honderden prachtige vlinders rond tussen planten, bloemen, bruggetjes en waterpartijen vrij rond. Ze zetten zich op de neergelegde bananen en sinaasappelen om te eten en rusten uit op de vele planten. Met wat geluk zie je zelfs parende vlinders. Ook kan je er rupsen zien kruipen en poppen zien hangen. De verzorgers komen de poppen geregeld halen om ze in broedkasten te hangen. Ook verschillende soorten vogels fladderen hier rond en je moet oppassen dat je niet op een schildpad trapt. In kasten zitten ook nog spinnen en hagedissen en een heuse leguaan. Overal hangen informatieborden met de ontwikkeling van de vlinders en tekeningen van de verschillende soorten vlinders. Voor (amateur)fotografen is dit een waar paradijs!

Exotische vlindertuin versus vlinderkoepel

De Vlindertuin van Sayn is een exotische vlindertuin. Dit betekent dat op een kunstmatige manier planten en bloemen worden gekweekt in serres zodanig dat hier vlindersoorten uit de hele wereld terecht kunnen. Dit in tegenstelling tot een vlinderkoepel zoals bijvoorbeeld in het Belgische Lieteberg. In een vlinderkoepel vind je enkel Europese soorten. Er worden hier geen serres gebruikt, wel koepels in gaas. Op deze manier leven de vlinders op een natuurlijke manier met de weers- en levensomstandigheden van Europa.


Rond de Vlindertuin: Lehrpfad met libellen, bijen en nog meer vlinders

Rond en achter de Vlindertuin kan je nog een kleine wandeling maken. Op het Lehrpfad kom je bijen tegen in de insectenhotels, nog meer vlinders en mooie libellen. Je geniet er van mooie planten en bloemen en leert nog wat meer over de natuur op de informatieborden die je overal tegenkomt. Er is ook een kruidentuin en een vijvertje.

Kletterwald Sayn

In Sayn kan je ook een hoogteparcours gaan afleggen tussen de bomen. Hiervoor moet je in Kletterwald Sayn zijn. Het Kletterwald Sayn is van dezelfde organisatie als het Kletterwald van Mayen.
© 2019 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de RijnWie Eifel zegt, denkt niet meteen aan de Rijn. Toch vormt de Rijn de grens van de Eifel in het Noorden. Aan de Rijn zijn…
Vulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtVulkaaneifel: Traumpfad Virneburg rond stad en burchtDe Duitse Vulkaaneifel is een wandelgebied bij uitstek. Je hebt er wel wat conditie voor nodig want hoewel het gebied 's…
Duitsland - Dierenparken en -attractiesWist u dat er in Duitsland roofvogelshows zijn waarbij de vogels op uw hand komen zitten? En dat u er een boottocht kunt…
Romeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-DhronRomeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-DhronWie Romeinen zegt, denkt vooral aan Italië, Spanje, Frankrijk. Men denkt dan minder aan een land als Duitsland. En toch…

In de vergetelheid geraakt: De verloren tuinen van HeliganIn de vergetelheid geraakt: De verloren tuinen van HeliganDe verloren tuinen van Heligan is een botanische tuin in Engeland die tegenwoordig toegankelijk is voor het publiek. Het…
Seven Sisters: natuurverschijnsel in NoorwegenSeven Sisters: natuurverschijnsel in NoorwegenWie wel eens in Geiranger in Noorwegen is geweest, heeft vast van de naam Seven Sisters gehoord. Dit is de benaming van…
Bronnen en referenties
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Deutscher_Limes-Radweg (op 02.06.2019)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Sayn (op 02.06.2019)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Burcht_Sayn (op 02.06.2019)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Slot_Sayn (op 02.06.2019)
  • https://www.romantischerijn.nl/sayn-bendorf.html (op 02.06.2019)
  • http://www.sayn.de/garten-der-schmetterlinge (op 02.06.2019)
  • Foldertje Vlindertuin Sayn (zomer 2018)
  • Foldertje Schloss Sayn (zomer 2018)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.