Romeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-Dhron

Romeinse overblijfselen aan de Moezel: Neumagen-Dhron Wie Romeinen zegt, denkt vooral aan Italië, Spanje, Frankrijk. Men denkt dan minder aan een land als Duitsland. En toch hebben de Romeinen ook in het Germaanse gebied gezeten. Trier was zelfs de meest noordelijke hoofdstad van het Romeinse Rijk. Overal in de Eifelstreek en rond de Moezel zijn er Romeinse resten te bewonderen. Ook in Neumagen-Dhron zijn heel wat Romeinse overblijfselen en vooral het nagebouwde Romeinse wijnschip, de Stella Noviomagi, is een echte toeristische trekpleister.

Romeinen in Duitsland

Romeinen en Duitsland. Het lijkt echt niet bij elkaar te passen. En toch was een groot deel van Duitsland onderdeel van het immense Imperium Romanum. De grenslijn, of Limes, verbond Katwijk-aan-Zee in Nederland met Constanta in Roemenië. Tussen beide steden liep de Limes over Duitsland, met als natuurlijke grens de Rijn, de Main en de Donau. Daarna liep de grens door Oostenrijk, Hongarije en Roemenië. Op de Limes bevinden zich nu nog tal van castella (forten), wachttorens, palissadewallen, villa's, badhuizen, waterleidingen, etc. In 2005 werd het Duitse deel van de Limes geclasseerd als UNESCO Werelderfgoed.

Het is dus niet verwonderlijk dat er in heel het westelijk deel van Duitsland, meer bepaald in de Eifel, heel wat Romeinse overblijfselen zijn gevonden. Eén er van is de wijnboot in Neumagen- Dhron.

Neumagen-Dhron

Neumagen-Dhron ligt op de Duitse Moezel en bestaat uit twee gehuchten: Neumagen op 110 meter en Dhron op 130 meter. Dhron ligt iets van de Moezel af, in het dal van de gelijknamige beek. Neumagen-Drohn is het oudste wijndorp van Duitsland. Getuige hiervan is de voormalige Romeinse nederzetting Noviomagius, die gelegen was op de heirbaan van Trier naar Bingen. In Dhron en Neumagen werden heel wat Romeinse voorwerpen en zelfs een Romeinse villa opgegraven. Dit alles kan nu bezichtigd worden in het Landesmuseum in Trier.

Romeinse vondsten in Neumagen-Dhron

Romeinse muur

Een eerste belangrijke vondst in Neumagen-Dhron was een muur. De stukken van deze muur werden voor een prikje verkocht aan de stad Trier. Pas later werd ontdekt dat het hier om een authentieke Romeinse muur ging.

Een fantastische ontdekking: een Romeins wijnschip

Tijdens de opgravingen van 1877 werden de resten ontdekt van een oud Romeins stenen wijnschip. Het schip maakte deel uit van een grafmonument van een Romeins wijnhandelaar die in 220 na Christus stierf en is het oudste bewijs van wijnbouw aan de Moezel. Ook in het wapenschild van Neumagen-Dhron staat het mooie wijnschip. Het originele stenen schip vind je in Trier, maar een afgietsel van het wijnschip kan je bezichtigen voor de Sint Peters-Kapelle. In de Ausoniusgarten achter de kapel zijn ook nog reconstructies van Romeinse beelden te bewonderen. Een tweede in steen uitgehakt reliëf, met daarop een onderwijzer en zijn leerlingen, verhuisde ook naar Trier. Al deze vondsten leidden er toe dat Neumagen de naam "Pergamon aan de Moezel" kreeg.

Romeins wijnschip in Neumagen-Dhron en de kopie Stella Noviomagi

De Stella Noviomagi, perfekte kopie van het originele wijnschip

Het oude wijnschip werd helemaal nagebouwd op ware grootte met behulp van antieke plannen. Bedoeling was om alleen gebruik te maken van materialen die voorhanden waren in de tijd van de Romeinen. Geen eenvoudige opdracht! Ervaren botenbouwers van de Fachhochschule in Trier klaarden de klus. Het dorp Neumagen-Dhron leverde al het hout voor de bouw van het schip, dat sinds september 2007 ook echt op de Moezel rondvaart. Een prachtig zicht, zo'n houten wijnschip met de roeiriemen in de lucht wanneer de twee dieselmotoren hun werk doen. Met een lengte van 17,95 meter, een breedte van 4,20 meter, een hoogte van 3,90 meter en een gewicht van 14 ton is het heel imposant. En het leuke is dat je zelf ook kan meevaren met het prachtige wijnschip. Je moet er wel 15 euro voor neertellen als volwassene en 7,50 euro voor kinderen tussen 6 en 14 jaar. Maar deze eurootjes zijn zeker goed besteed want gedurende anderhalf uur zie je schitterende landschappen voorbijschuiven en waan je je zo'n 2000 jaar terug in de tijd. Alleen de Romeinse kledij ontbreekt nog! Als je geluk hebt, mogen de roeiriemen zelfs uitgetest worden en kan je aan den lijve ondervinden hoe zwaar het wel was om zo'n schip verder te krijgen op armkracht. Voor de betaalde prijs krijg je ook nog een lekker glas witte Moezelwijn en een film met de geschiedenis van het dorp en van de making of van het schip. Dit alles in het bezoekerscentrum in de Pelzergasse 5 - 7.

Het wijnschip praktisch

Van Pasen tot oktober vaart het wijnschip uit op zaterdag om 15 u 30 en op zondag om 10 uur. Tijdens de zomervakantie van de deelstaat Rheinland-Pfalz (elk jaar verschillend) vaart de boot ook uit op woensdagmiddag, om 14 uur om precies te zijn. Als groep kan je ook het hele wijnschip charteren. Dit kost dan 380 euro voor een rondvaart van twee uur, matroos en schipper inbegrepen. Lang op voorhand reserveren (zeker twee à drie maanden) is aanbevolen, zowel voor een privé als voor een groepsrondvaart, want het wijnschip Stella Noviomagi is een echte toeristische trekpleister. Reserveren kan telefonisch of op weinschiff@neumagen-dhron.de. Meer info over het schip vind je op www.roemerweinschiff.de.

Munten in Moezel

In de Moezel werden ook heel wat Romeinse munten gevonden. Sommige worden nu nog te koop aangeboden, maar hoed je voor namaak! Echte originele munten, keramiek en stenen overblijfselen kan je gaan bekijken in het Heimatmuseum (Hinterburg 8 in het Sayn-Wiggenstein'schen Amtshaus, het oude gemeentehuis bij de Römerstrasse). Je ziet er ook een model van een laatantieke burcht en oud gereedschap dat betrekking heeft op de wijnbouw.

Alle Romeinse overblijfselen in één wandeling

Als je de archeologische rondwandeling volgt, kom je voorbij alle Romeinse bezienswaardigheden. Meer info kan je bekomen bij het plaatselijke VVV-kantoor, dat gelegen is bij het Heimatsmuseum, Hinterburg 8.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Eifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelEifel: wandelen op de Traumpfaden aan de MoezelTraumpfaden zijn bewegwijzerde wandelwegen in de oostelijke Eifelstreek. Ze ontstonden in 2006 uit protest, omdat deze s…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Romeinse overblijfselen aan de Moezel: de streek rond TrierRomeinse overblijfselen aan de Moezel: de streek rond TrierRomeinen in Duitsland? Ja hoor! Langs de Moezel zijn er heel wat Romeinse overblijfselen. Trier was zelfs de meest noord…
Vulkaaneifel en Moezelstreek: wat te doen met kinderen?Vulkaaneifel en Moezelstreek: wat te doen met kinderen?Wie Eifel zegt, denkt meestal aan lange wandelingen in de natuur of aan wijn proeven in de Moezelstreek. Niet meteen iet…

Vakantie in Macedonië (Ohrid)Macedonië is een unieke vakantiebestemming. Het is een land vol historie, met veel culturele bezienswaardigheden, maar o…
Reizen naar een Schengenland met medicijnenReizen naar een Schengenland met medicijnenVeel mensen gebruiken medicijnen die zonder dat men hiervan op de hoogte is toch vallen onder de Opiumwet. We kunnen hie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MrsBrown, Pixabay
  • www.reisreporter.be
  • www.roemerweinschiff.de
  • ANWB actief - Eifel / Moezel
  • ANWB Goud: Rijn / Eifel / Moezel
  • ANWB wandelgids Moezel
  • Wikipedia
  • Wikipedia images
  • http://www.urlaub-in-rheinland-pfalz.de/urlaub-12067-Heimatmuseum%20in%20Neumagen%20Dhron%20*%20Mosel%20*%20Museen.htm (op 24.05.2016)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-05-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.