Vulkaaneifel en Moezelstreek: wat te doen met kinderen?

Vulkaaneifel en Moezelstreek: wat te doen met kinderen? Wie Eifel zegt, denkt meestal aan lange wandelingen in de natuur of aan wijn proeven in de Moezelstreek. Niet meteen iets waar kinderen vrolijk van worden. En toch is er in de Eifelstreek, en meer bepaald in de Vulkaaneifel, heel wat te doen voor kinderen van alle leeftijden. Denken we maar aan het leuke Tollipark voor de allerkleinsten. De groteren kunnen zwemmen in de maren, kanoën in de Moezel of afzien op de Klettersteig. Voor jong en oud zijn er ook nog een aantal heel interessante musea met uitleg over vulkanen en veel burchten waar je gratis in en op mag.

Waar bevindt zich de Vulkaaneifel?

De Vulkaaneifel strekt zich uit tussen de Rijn in het oosten, de Ahr in het noorden, de Nettebach in het zuiden en de Kyll in het westen. Het gebied wordt gekenmerkt door vulkanen en door maren. De Vulkaaneifel wordt ook wel Hoge Eifel genoemd, omdat zich hier de hoogste toppen van de Eifelstreek bevinden, zoals de Hohe Acht (747 m), een fantastisch skigebied in de winter. Het landschap is erg heuvelachtig en je vindt er weiden, bossen en riviertjes. De Vulkaaneifel (European Geopark) is door de UNESCO erkend als werelderfgoed.

Waar bevindt zich de Moezelstreek?

De Moezelstreek is de streek tussen Vulkaaneifel en Moezel. De streek wordt gekenmerkt door de vele wijngaarden op de flanken van de heuvels naast de Moezel.

Er op uit met kinderen in Vulkaaneifel en Moezelstreek

Dat de Vulkaaneifel en de Moezelstreek veel meer is dan alleen maar wijn en lange wandelingen, bewijzen de volgende tips voor leuke uitstapjes met kinderen.

De Kinderradweg
Lekker fietsen tussen Daun en Gillenfeld, op een tamelijk vlak parcours. Je kan twee kanten uit. Ofwel neem je de Kylltalradweg, die 21,5 kilometer lang is, ofwel de Maare-Mosel-Radweg die 10,6 kilometer lang is. Je kan beide fietsroutes ook in stukjes kappen. Op de Kinderradweg zal je begeleid worden door vier figuurtjes, die elk informatie geven over hun specialiteit. Willi Basalt is een zeshoekig stukje lavasteen. Natuurlijk is zijn specialiteit lava, vulkanen en geologie. Biggi Biene, het bijtje, leert je meer over techniek en bouwkunst. Rare combinatie denk je? Neen hoor. De raten van de bijen zijn erg ingewikkelde constructies en dus zijn de bijen meesters in het bouwen. Elli Eule, de uil, zal je wegwijs maken in de geschiedenis van de Eifelstreek. Het laatste vriendje, Freddi Fledermaus, de vleermuis, laat je de fauna en de flora van de streek ontdekken. Onderweg zijn er tal van rust-en speelplaatsen, waar je rustig kan gaan ontspannen en picknicken. Je kan een folder gaan afhalen op de plaatselijke toeristendienst of je kan alvast een kijkje nemen op www.kinderradweg.de (in het Duits).

De Calmont Klettersteig

Leuke en avontuurlijke beklimming van de steilste wijngaardberg van Europa voor iets oudere kinderen, want je moet toch tredvast zijn. De tocht tussen Bremm en Edinger duurt zo'n drie uur en beslaat zes kilometer. Het hoogteverschil van 400 meter wordt afgelegd door middel van laddertjes, smalle richels en touwen. Niet voor doetjes of voor mensen met hoogtevrees! Vergeet vooral geen water mee te nemen, want veel drinkgelegenheden zal je onderweg niet tegenkomen!

Kanoën op de Moezel

Voor kano's kan je terecht op vele plaatsen naast de Moezel.
 • Ernst: je vindt het verhuurkantoor in de Moselstrasse 45 (www.mosel-kanutours.de).
 • Kinheim: kanoverhuur Moseltours aan de Köningsstrasse 3 (www. kanu-xxl.de).
 • Reil: Moselstrasse 13 (www.moselkanuverleih.de)
 • Cochem: je kan terecht in Klotten, Moselstrasse 6 (www.derbootsplatz.de)

De stroming op de Moezel is laag en voor de kanovaarders zijn er ter hoogte van de sluizen speciale glijgeulen aangelegd. Let wel op dat je de professionele binnenvaart niet hindert. Zij hebben ten allen tijde voorrang en kunnen niet zo maar stoppen voor je.

Waterplezier in de maren
Maren zijn kogelronde, diepe putten boven in een oude vulkaan. De meeste maren liggen rond Daun. Er zijn drie of vier grote maren en daarnaast ook nog tal van kleinere. In sommige maren kan je zwemmen, maar je kan er ook bootje varen, waterfietsen, zeilen of vissen. Voor 2 euro per persoon kan je een hele dag plezier beleven.

Tollipark in Mayen

Een grote binnen-en buitenspeeltuin met een klimterrein, een waterspeelplaats, een kartbaan en een kinderboerderij. Vlak naast de autoweg naar Mayen. Voor kinderen tot een jaar of twaalf.

Burgfestspielen in Mayen

In de Genovevaburcht en op de binnenplaats van de burcht van Mayen worden ieder jaar heel wat toneelstukken opgevoerd. Deze zijn natuurlijk in het Duits, maar aangezien er heel wat klassiekers tussen zitten, is het ook met kinderen goed te doen. In 2012 werd er bijvoorbeeld "Rond de wereld in 80 dagen" van Jules Verne opgevoerd en "De kleine Prins" van Antoine de Saint-Exupéry, in 2013 kwamen de sprookjes van Grimm aan de beurt. Meer info over de Burgfestspiele vind je op www.mayen.de onder Kunst en Cultuur.

Bron: Hpgruesen, PixabayBron: Hpgruesen, Pixabay
Eifelquerbahn
Een spoorlijn tussen Gerolstein, Daun en Kaisersesch/Ulmen en Andernach. In juli en augustus rijdt er dagelijks een rode trolleybus uit de jaren 60. De trolleybussen hebben ook een optimale verbinding met de fiets-en wandelroutes. Zo geeft de trolleybus uit op de Kylltalfietsroute in Gerolstein, de Maare-Moezel-fietsroute in Daun en de Vulkaan-fietsroute in Ulmen. Mogelijkheid om de fiets gratis mee op de trein te nemen. Maar het hoogtepunt was zonder twijfel de mooie, historische stoomlocomotief die iedere woensdag van begin juli tot 31 augustus door het Eifellandschap tufte. Spijtig genoeg wordt deze spoorlijn niet meer uitgebaat sinds 2013, bij gebrek aan middelen. Na 12 jaar stopte deze leuke attractie tot groot ongenoegen van de plaatselijke bevolking en de toeristen!

Dierenparken

 • Adler-und Wolfspark Kasselburg: dit natuurpark van zo'n 20 ha groot ligt bij Pelm. Je kan er adelaars gaan bekijken, gieren, valken, uilen, wolven, etc. Er zijn roofvogeldemonstraties en je kan er kijken hoe de wolven gevoederd worden.
 • Wild-und Freizeitpark in Klotten: een mix van dieren en attracties. Een dag plezier voor jong en oud, voor dierenliefhebbers en fans van actie. In de buurt is er ook een sprookjesbos. Je kan naar Klotti met de auto of met de stoeltjeslift vanuit Cochem.
 • Dierenpark Daun: een dierenpark met everzwijnen, reeën, apen, beren en nog veel meer.
 • Eifelpark Gondorf: een mix van dieren en attracties. Apen, wolven, reeën en roofvogels verwelkomen groot en klein.

Moselbad in Cochem
Een fantastisch binnen- en openluchtzwembad, midden in de natuur met spectaculaire glijbanen aan zeer democratische prijzen. Goed voor een dagje ontspanning na al de cultuur en het wandelen.

Adventure Forest in Traben-Trarbach

In de bossen bij Mont-Royal bevindt zich een spectaculair klim - en glijparcours. Plezier gegarandeerd voor jong en oud. Meer info op www.adventureforest.de. Een ander klimparcours van dezelfde firma vind je in Mayen.

Met de Romeinen op de boot in Neumagen

In Neumagen kan je meevaren met een nagebouwd Romeins wijnschip. Sinds 2008 vaart de Stella Noviomagi over de Moezel met telkens een veertigtal passagiers. De boot vaart op motor maar wanneer er genoeg sterke mannen aan boord zijn, worden de roeiriemen al wel eens uitgehaald en kan men aan den lijve ondervinden hoe zwaar het wel was om zo'n schip vooruit te krijgen!

Wat te doen in de herfst en in de lente?

In de herfst en in de lente zijn natuurlijk tal van attrakties buiten gesloten en is het geen weer meer om buiten aan watersport te gaan doen. Geen nood! In de vele bossen kan je gezellig gaan wandelen, bijvoorbeeld op de Traumpfaden en in sommige dorpen en steden kan je een leerpad afleggen. Met bordjes wordt er dan uitleg gegeven over de plaatselijke fauna en flora.

Op de paden naast de Moezel is het vaak plat en kan je gemakkelijk fietsen, steppen of skeeleren.

Halloween- en heksenweekend in Mayen

Herfst is ook Halloweentijd. Waarom je Duits eens niet wat gaan oefenen? "Susses oder Sauers" en je krijgt snoepgoed of centjes, ook in Duitsland. In Mayen is het gedurende twee dagen in het laatste weekend van oktober heksen- en magieweekend. Je kan er dan naar een griezelstoet gaan kijken op zaterdag, er zijn verschillende workshops voor klein en groot tijdens het hele weekend, er is op zondag een vuurshow en ook een heksenmarkt in de Genovevaburcht.

In de talrijke musea kan je heel wat gaan opsteken over vulkanen. Zo is er het Vulkanhaus in Strohn en het Eifel-Vulkanmuseum in Daun. In Mayen in de Genovevaburcht leer je meer over vulkanen en over het vroegere leven in de Eifelstreek.

Wat te doen in de winter?

In de winter is het in de Vulkaaneifel een pak kouder dan in onze contreien. Tijd om een sneeuwballengevecht te organiseren, om een mooie sneeuwman te maken, om een ijsiglo ineen te knutselen, etc. Wandel ook eens naast de riviertjes. Het ijs en het water vormen er prachtige figuren, waar je je fantasie de vrije loop bij kan laten gaan. Aangezien het gebied erg heuvelachtig is, kan je er met kinderen naar hartenlust sleeën. Voordeel is dat in de vele weilanden en bossen geen auto's komen. Op de Hohe Acht en in andere skigebieden kan je gaan skiën en snowboarden.

Eind november, begin december is het natuurlijk ook de tijd van de kerstmarkten. Ook leuk om met kinderen te doen, want Duitsers maken heel veel mooie dingen met hout en glas.

Schaatsbanen zijn iets minder dik gezaaid dan bij ons. In Cochem bijvoorbeeld staat een kleine schaatsbaan van ongeveer 10 bij 7 meter. Niet met kunstijs maar met plastiek platen. Ecologisch, dat wel, maar niet erg handig. Als het regent kan je er niet goed op schaatsen. Verder is er ook een schaatsbaan in Koblenz en een enorme overdekte schaatsbaan (Cascade) in Bitburg.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsVulkaaneifel in de zomer, een waar paradijsDe Vulkaaneifel is een fantastische streek om een paar dagen, een week of zelfs een hele maand door te brengen. In de zo…
Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel?Wat kan je allemaal doen in de Vulkaaneifel?Niet zo gek ver hier vandaan, op zo'n 300 kilometer van Antwerpen en zo'n 150 kilometer van Heerlen ligt de Vulkaaneifel…
Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Vulkaaneifel: geen ritjes meer met Eifelquerbahn vanaf 2013!Gedurende twaalf jaar hebben heel wat toeristen gebruik kunnen maken van de Eifelquerbahn. Deze trein verbond de steden…
Vulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenVulkaaneifel: Totenmaar gaat aan authenticiteit inboetenDe maren zijn een bijzonder geologisch fenomeen in de Duitse Vulkaaneifel. De kraters van uitgebarsten vulkanen vulden z…

Reizen naar een Schengenland met medicijnenReizen naar een Schengenland met medicijnenVeel mensen gebruiken medicijnen die zonder dat men hiervan op de hoogte is toch vallen onder de Opiumwet. We kunnen hie…
Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Wat kun je allemaal doen op het Griekse eiland Samos?Samos is een van de groenste eilanden van Griekenland en het ligt vlakbij de Turkse kust. Samos kent een groot aantal wa…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: FHgitarre, Flickr (CC BY-2.0)
 • ANWB Goud: Rijn, Eifel, Moezel, 2012
 • www.eifelquerbahn.de
 • www.mayen.de
 • www.ferienregion-daun.de
 • www.kinderradweg.de
 • Wikipedia images
 • Afbeelding bron 1: Hpgruesen, Pixabay
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 08-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.