Reizen naar een Schengenland met medicijnen
Veel mensen gebruiken medicijnen die zonder dat men hiervan op de hoogte is toch vallen onder de Opiumwet. We kunnen hierbij denken aan antidepressiva, medicijnen zoals ritalin voor kinderen maar ook slaaptabletten. Deze medicijnen worden voorgeschreven door huisarts of specialist en verstrekt door de apotheek. Als je op reis gaat neem je deze medicijnen mee. Wat moet je doen om problemen met de douane te voorkomen?
Medicijnen op reis
Veel mensen gebruiken medicijnen. Ook kinderen krijgen soms gedurende een langere periode medicijnen en een groot aantal mensen gebruikt medicijnen zoals slaapmiddelen of medicijnen die behoren tot de categorie antidepressiva. Deze medicijnen worden ons voorgeschreven door huisarts of specialist en ze worden verstrekt door de apotheker. Vaak beseffen we niet dat deze middelen vallen onder de Opiumwet. Als we op reis gaan kunnen er problemen ontstaan bij de douane en er kunnen stevige boetes volgen. Daarom is het goed om op de hoogte te zijn van de voorschriften die hiervoor gelden. In het algemeen kunnen we zeggen dat de volgende medicijnen onder de Opiumwet vallen. Hiervoor is een speciale verklaring nodig:
- Sterke pijnstillers, maar ook bijv. seresta
- ADHD medicijnen zoals ritalin of Concerta
- Antidepressiva
- Medicinale cannabis
Schengenverdrag en de medische verklaring
Schengenlanden zijn landen waarbij geen grenscontroles meer binnen het gebied plaatsvinden. Bij vertrek uit Nederland zal altijd je bagage gecontroleerd worden. Wanneer we reizen binnen de Schengenlanden en we gebruiken medicijnen die onder de Opiumwet vallen dan heb je een verklaring nodig. In deze verklaring staat specifiek opgenomen dat de medicijnen bestemd zijn voor eigen gebruik. De arts moet de verklaring ondertekenen en deze dient te worden voorgelegd aan de Inspectie voor Gezondheidszorg die de verklaring moet goedkeuren. Een verklaring is slechts 30 dagen geldig. Ga je nu langer op reis dan 30 dagen bijvoorbeeld omdat je gaat overwinteren dan zijn er echt twee verklaringen nodig, waarbij de data op elkaar moeten aansluiten. In totaal kan men zes verklaringen aanvragen. Om een verklaring aan te vragen dien je contact op te nemen met:
CAK. Op de website van CAK kun je ook het aanvraagformulier downloaden om een Schengenverklaring aan te vragen. Je dient er rekening mee te houden dat het aanvragen en verkrijgen van een verklaring enige weken in beslag kan nemen. Ook kan het zijn dat je meerdere medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen. In dat geval is voor ieder medicijn apart een verklaring nodig. Bezoekt men meerdere landen binnen één reis dan kunnen op de verklaring maximaal vier landen genoemd worden.
Welke zijn de Schengenlanden
- België
- Denemarken
- Duitsland
- Estland
- Finland
- Frankrijk
- Griekenland
- Hongarije
- Italië
- Letland
- Liechtenstein
- Litouwen
- Luxemburg
- Malta
- Nederland
- Noorwegen
- Oostenrijk
- Polen
- Portugal
- Slovenië
- Slowakije
- Spanje
- Tsjechië
- IJsland
- Zweden
- Zwitserland.
Op reis in een land buiten Schengen dan Engelstalige verklaring
Als je op reis gaat naar een land buiten het Schengengebied dan heeft je weer een andere verklaring nodig. Hierbij gaat het om een Engelstalige verklaring die één jaar geldig is. Je vraagt de arts een verklaring in te vullen en te ondertekenen. Deze verklaring stuur je op naar het CAK. Deze legaliseren de verklaring en sturen deze aan je terug. Let er wel op dat deze procedure minstens vier weken in beslag neemt. Daarna moet het Ministerie van Buitenlandse Zaken de verklaring nog legaliseren.
Het Europees Medisch Paspoort
Veel mensen vragen bij hun arts of apotheek om een Europees medisch paspoort. Dit is handig om bij je te hebben. Mocht je in het buitenland medicijnen nodig hebben dan staat al vermeld welke medicijnen je gebruikt. Let er echter wel op dat dit medisch paspoort de Schengenverklaring niet vervangt! Ook is dit paspoort geen geldig grensdocument.
Originele verpakking tijdens het reizen
Als je medicijnen meeneemt naar het buitenland dan is het altijd verstandig om deze mee te nemen in de originele verpakking. Men kan bij de douane dan zien van welke apotheek deze afkomstig zijn en wanneer ze verstrekt zijn.
Welke medicijnen vallen onder de Opiumwet
Om te weten te komen of de medicijnen vallen onder de bepalingen van de Opiumwet kan men de behandelend arts of apotheker om informatie vragen. Aangezien aan de lijst met medicijnen regelmatig nieuwe worden toegevoegd heeft het geen zin om de lijst binnen dit artikel te publiceren. Men kan dit zelf opzoeken via de website
rijksoverheid.nl.