Vaccinaties en medicijnen op reis

Vaccinaties en medicijnen op reis Welke medicijnen gaan er mee op reis? Natuurlijk in eerste instantie de medicijnen die thuis ook worden gebruikt zowel de receptmedicijnen als de vrij verkrijgbare. Uiteraard is het daarbij nodig om te controleren of het aantal receptmedicijnen voldoende is voor de gehele reisperiode. Zo niet dan is tijdig aanvullen via de huisarts verstandig. Ook op tijd regelen van de nodige vaccinaties mag niet worden vergeten.

Tijdig de nodige vaccinaties

Bij verre reisbestemmingen kunnen ziekten voorkomen die in Nederland niet bestaan zoals buiktyfus, cholera, gele koorts en malaria. Het is goed om tevoren te informeren naar de risico’s daarvoor en maatregelen te nemen. Zeker bij een lang verblijf is het noodzakelijk om enkele maanden voor vertrek reeds naar de GGD of huisarts te gaan voor vaccinaties en informatie over welke tabletten en medicijnen moeten worden ingenomen en meegenomen. Maak daarbij liefst gebruik van een speciaal medicijnenpaspoort waar alle medicijngebruik en vaccins in vermeld staan. Zo’n paspoort is ook handig om op reis mee te nemen als in het buitenland toch nieuwe medicijnen nodig zijn. Het is overigens geen geldig grensdocument voor het bezit van bepaalde medicijnen zoals medicijnen die onder de Opiumwet vallen.

Verklaringen in verband met de Opiumwet

Geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen mogen niet zomaar meegenomen worden naar het buitenland. Hiertoe behoren onder meer: sterke pijnstillers, medicinale cannabis en methylfenidaat tegen ADHD. In veel landen staan strenge straffen op het in bezit hebben van opiaten. Om die medicijnen toch mee te kunnen nemen is een speciale verklaring noodzakelijk zoals een Schengenverklaring voor het reizen naar een Schengenland en een Engelstalige medische verklaring voor andere landen. In een Schengenverklaring staat dat de medicijnen bestemd zijn voor eigen gebruik. Zo’n verklaring moet door een arts worden ondertekend en worden goedgekeurd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. De Engelstalige medische verklaring die nodig is voor landen buiten het Schengengebied moet worden opgesteld en ondertekend door een arts en opgestuurd naar Farmatec van het CIBG waarna hij moet worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Verplichte verbanddoos bij reis naar andere landen

Bij reizen per auto is het vaak verplicht om een verbanddoos voorhanden te hebben. Zeker is dat het geval in de landen: België, Duitsland, Hongarije, Kroatië, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Turkije. Geschikte verbanddozen zijn compleet te koop maar kunnen uiteraard ook zelf worden samengesteld. In een verbanddoos bevinden zich in elk geval:
  • Blarenpleisters
  • Elastische zwachtel
  • Fixatiewindsel
  • Handschoenen
  • Isoleerdeken
  • Koortsthermometer
  • Rolletje hechtpleister of kleefpleister
  • Schaar
  • Snelverband
  • Splinterpincet
  • Steriele gaasjes
  • Tekentang
  • Verbandklemmetjes
  • Wondpleisters

Hoe medicijnen meenemen?

Als er sprake is van een bepaalde bewaartemperatuur van de medicijnen is het raadzaam om geen medicijnen in de vliegtuigbagage te laten zitten omdat het in de bagageruimte van een vliegtuig kan vriezen. Te warm op het lichaam dragen is soms ook niet goed. Maar bij vervoer in de handbagage tellen de nieuwe veiligheidsregels. In de auto, caravan of tent kan een koelbox er voor zorgen dat de medicijnen op de juiste temperatuur blijven.

Vakantiezon en mogelijk tijdsverschil

Sommige medicijnen kunnen als bijwerking sterke zonnebrand veroorzaken. In dat geval is het raadzaam zo min mogelijk in de zon te komen of voor voldoende bescherming te zorgen. Een apotheker kan hierover informatie geven en eventueel een vergelijkbaar medicijn aanraden met minder kans op die bijwerking. Bij het reizen naar landen met een tijdsverschil ten opzichte van Nederland moeten de inneemtijden van medicijnen worden aangepast aan andere slaaptijden. Ook hierover kan een apotheek adviseren.

Lees verder

© 2011 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaccineren en reizenVaccineren en reizenAls je op reis gaat naar een subtropisch land, dan loop je soms het risico op een ziekte. Het is dan verstandig om jezel…
Reizen bij medicijngebruik: denk aan uw medicijnpaspoortReizen bij medicijngebruik: denk aan uw medicijnpaspoortGaat u reizen en gebruikt u medicijnen die door een arts zijn voorgeschreven? Dan heeft u een medicijnpaspoort nodig, oo…
Reizen naar een Schengenland met medicijnenReizen naar een Schengenland met medicijnenVeel mensen gebruiken medicijnen die zonder dat men hiervan op de hoogte is toch vallen onder de Opiumwet. We kunnen hie…

Elke tiende Nederlander beroofd: vakantieonderzoek MondialElke tiende Nederlander beroofd: vakantieonderzoek MondialEén op de tien Nederlanders wordt bestolen op vakantie. En één op de drie wordt ziek. Dat blijkt uit onderzoek van hulpv…
Vrijwilligerswerk buitenland, hoe, wat en waar?Vrijwilligerswerk in het buitenland wordt steeds populairder. Of het nu een vakantie is of een gap year, steeds meer men…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Dfuhlert, Pixabay
  • http://www.apotheek.nl/
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 24-03-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.