Elke tiende Nederlander beroofd: vakantieonderzoek Mondial
Eén op de tien Nederlanders wordt bestolen op vakantie. En één op de drie wordt ziek. Dat blijkt uit onderzoek van hulpverlener en reisverzekeraar Mondial Assistance. Welke maatregelen kun je nemen om die narigheid te voorkomen? Wat doen andere reizigers? In welke landen voelen we ons veilig.. en in welke niet? Lees verder voor cijfers én verrassende feiten.
Vakantieplezier, daaraan denk je het eerst bij het zoeken naar een leuke vakantiebestemming. Maar toch is er een andere factor. Veiligheid. Hulpverlener en reisverzekeraar Mondial Assistance deed onderzoek naar ons gevoel van veiligheid in vakantielanden. Ook varieert soort en frequentie van ziekterisico's per land. Ook onze gezondheid op reis nam Mondial mee in het onderzoek.
Veilig in Frankrijk, griezelen in Griekenland
Uit het onderzoek blijkt dat mensen zich het minst veilig voelen in de landen Tsjechië, Griekenland en Italië. Dat is verrassend, want wat betreft die laatste twee, gaat het om landen die prijken in de top 10 van populairste vakantiebestemmingen. Minder verrassend is de uitkomst als het gaat om de vraag waar vakantiegangers zich dan wel goed op hun gemak voelen. De top drie van landen waar mensen zich het veiligst voelen bestaat uit (bijna)buurlanden Duitsland, België en.... Frankrijk. Dus aan alle redenen waarom Frankrijk voor velen vakantiebestemming nummer één is, kunnen we er bij deze nog een toevoegen: veiligheid, of althans het gevoel dat dat er is.
Veiligheidsmaatregelen
Het onderzoek dat Mondial Assistance uitvoerde, ging ook in op preventie. Wat blijkt? Bijna elke vakantieganger neemt voorzorgsmaatregelen, met name tegen beroving en ziekte op vakantie. Sowieso geeft het onderzoek aan dat nota bene de helft van de ondervraagde Nederlanders op vakantie niet alleen over straat gaat. Van invloed zijn wel bepaalde factoren, zoals het vakantieland of het tijdstip. Vallend duister is een logisch voorbeeld van zo'n factor. 16% van de geenqueteerde Nederlanders waagt zich na zonsondergang niet meer alleen op straat. Ook is praktisch iedereen wel bedacht op diefstal. Wat we dan doen? Goed op je tas letten (74%), niet te veel contant geld meenemen (65%) én zorgen dat je waardevolle bezittingen niet in het oog springen (55%) - dat is overigens ook van belang voor claimen bij je vakantieverzekering als je toch pech hebt en bestolen wordt. Toch wordt ruim één op de tien Nederlanders ofwel 12% bestolen bij de vakantie in het buitenland. Dat is veel. Té veel.
Het onderzoek: hoe en wat
Bovenstaand artikel is gebaseerd op een onderzoek van Mondial Assistance inzake veiligheid en gezondheid op reis. De hulpverlener en reisverzekeraar heeft het doel Nederlanders te helpen en adviseren bij het beperken van veiligheidsrisico’s en gezondheidsproblemen op reis. Het gaat hier om een online onderzoek naar veiligheid op reis, afgenomen door Stadspeil / Isiz, en wel via een representatieve steekproef onder 1059 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Een derde wordt ziek op reis
Er is voldoende op gewezen door allerlei reisorganisaties: veel heb je zelf in de hand als het erom gaat om niet ziek te worden in het buitenland. Het onderzoek wijst dan ook uit dat de meerderheid van de Nederlanders inderdaad maatregelen neemt om ziekte te voorkomen. Mensen passen vooral op met het kraanwater dat niet in alle landen even betrouwbaar is. Ook eten reizigers geen rauw vlees of rauwe vis. Wij Nederlanders vermijden 'braaf' ijsklontjes in drankjes, en eten weinig of geen rauwe groenten omdat die met verdacht water gewassen kunnen zijn. Magertjes is wel het aantal reizigers dat voor het vertrek advies inwint over medische zaken zoals inentingen: maar 63% van de reizigers doet dat. En ondanks het feit dat we per saldo best serieus bezig zijn met onze gezondheid, blijft het feit dat 31% van de Nederlanders, ofwel praktisch één op de drie, wel eens ziek wordt op vakantie.
Pas op je koffers
Helaas hebben wij Nederlanders hier en daar nog wel een slechte gewoonte als het gaat om de veiligheid voor en op vakantie. Zo blijkt dat wie met de auto op reis wil, de ingepakte koffers vaak de avond voor vertrek al in de auto zet. Niet zo'n goed idee natuuriljk. Ook tijdens de reis worden spullen nogal eens in de auto achtergelaten bij een tussenstop: precies één op de twee reizigers ofwel 50% doet dat. Wie met het vliegtuig gaat, reist al heel wat veiliger. Van de vliegtuigpassagiers stopt het merendeel de dure spullen in de handbagage. Toch laat 7% van de reizigers kostbaarheden over aan de (schijn)veiligheid van de koffer. Mondial wijst er terecht op dat jaarlijks miljoenen koffers zoekraken.... De Nederlander vermoedt zelf toch voor zo'n 1000 euro aan spullen in de koffer te stoppen. Maar vooral als je een optelsommetje maakt van bijvoorbeeld mobiele telefoon, fotocamera, laptop, videocamera, MP3spelers, spelcomputer en/of iPad, is Mondials advies om voor de reis even te kijken of de dekking van je reisverzekering voldoende is en niet verhoogd hoeft te worden.
Mondial Assistance: elke 2 seconden een hulpaanvraag
De Mondial Assistance Group is internationaal marktleider in hulpverlening en reisverzekeringen. Mondial Assistance heeft ruim 10.000 werknemers, die in totaal meer dan 40 talen spreken. Medewerkers werken over de hele wereld met een netwerk van 400.000 dienstverleners en 180 correspondenten. Er maken 250 miljoen mensen (ofwel 4% van de wereldpopulatie) gebruik van wereldwijde dienstverlening van Mondial Assistance Group. Mondial Assistance is een onderdeel van de Allianz Group. Kijk voor meer informatie op www.mondial-assistance-nederland.nl of www.mondial-assistance.nl.