Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuur

Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuur Voor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op de linker- als op de rechteroever van de Moezel valt er heel wat te beleven. Zowel volwassenen als kinderen kunnen in deze streek heel wat leuke dingen doen. Op het Duitse stuk van de Moezel, van Koblenz tot iets voorbij Trier komen we een paar pittoreske dorpen tegen als Cochem, Traben-Trarbach, Bernkastel-Kues, Klotten en Treis-Karden. In elk van deze dorpen kan je genieten van een mix van cultuur, natuur en ... wijn!

De Moezel

De Moezel is een rivier die door Duitsland, Luxemburg en Frankrijk stroomt. In het Frans heet deze stroom La Moselle. De naam is afkomstig uit het Latijn en betekent "kleine Maas". De Moezel ontspringt op 735 meter hoogte in Frankrijk, meer bepaald in de Vogezen, bij de Col de Bussang. De monding ligt bij Koblenz, waar de 544 kilometer lange rivier in de Rijn vloeit. In Duitsland wordt de Moezel "Moeder Moezel" genoemd, in tegenstelling tot de Rijn, die de naam "Vader Rijn" kreeg.

Linker-en rechteroever

Vele dorpjes die in één adem worden genoemd, liggen eigenlijk aan weerskanten van de Moezel. Zo heb je Treis aan de ene kant en Karden aan de andere kant, maar heel dikwijls wordt over Treis-Karden gesproken. Ook Kues en Bernkastel vormen samen Bernkastel-Kues en Neumagen en Dhron worden Neumagen-Dhron.

Van Koblenz naar Trier

In Duitsland stroomt de Moezel dus van de grens tot Koblenz. Onderweg kan je genieten van heel wat natuur, cultuur en gastronomie. Op beide oevers heel wat pittoreske dorpen en steile flanken met kaarsrechte wijnranken.

Koblenz

Waar de Moezel in de Rijn vloeit, in Koblenz, bevindt zich de Deutsches Eck. Een driehoekig platform met hierop een groot monument ter ere van keizer Wilhelm I. Op de rechteroever kan je fort Ehrenbreitstein gaan bezoeken, na Gibraltar de grootste rotsvesting van Europa. De oudste brug over de Moezel in Koblenz is de Balduinbrug. Deze brug dateert uit de 14de eeuw. Van de brug uit de 1ste eeuw V.C., gebouwd door de Romeinen, werden resten teruggevonden.

Treis-Karden

Treis-Karden is een klein, pittoresk dorpje. Naast de Moezel vind je een leuke minigolf en even verderop, in de bergen, vind je een groot openlucht zwembad. Verder een mooie kerk in Treis en een mooie kerk in een heel andere stijl in Karden.

Cochem

Waarschijnlijk de bekendste stad op de Moezel, want een echte toeristische trekpleister. De stad wordt gedomineerd door een bergslot, gebouwd in de 12de / 13de eeuw. Je geraakt bij de burcht via een lange, steile weg of via de stoeltjeslift. Vanop de burcht heb je een mooi zicht op het Moezeldal. In Cochem vind je ook het Freizeitcentrum, met een groot binnen- en buitenzwembad en fraaie sportaccomodatie. In de winter kan je in Cochem naar een sfeervolle kerstmarkt. In het Suske en Wiske album nummer 237 "De snikkende sirene" staan mooie en herkenbare tekeningen van de burcht en de Moezel in Cochem. Later gaat het verhaal over de Lorelei verder aan de Rijn.

DortebachtalDortebachtal
Martberg Martberg
BeilsteinBeilstein

Klotten

Even buiten Cochem ligt Klotten. Je kan te voet van Cochem naar Klotten lopen wanneer je van de stoeltjeslift komt. In Klotten vind je een dier- en attractiepark. Voor weinig geld kan je hier een hele dag plezier maken. Naast Klotten ligt het Dortebachtal, een natuurgebied met een unieke fauna en flora.

Pommern

Nog in de buurt van Cochem ligt Pommern. Hier vind je op de heuvel, de Pommern Martberg, sinds 2004 een nagebouwde Romeinse tempel met tentoonstelling. De Martberg dankt zijn naam trouwens aan de Romeinse God Mars. In de tentoonstelling veel Romeinse maar ook Keltische overblijfselen. Daarna kan je ook nog een wandeling gaan maken in de omgeving en via informatieborden nog meer leren over Romeinse en Keltische overblijfselen in de streek.

Zell
Tegenover Cochem, maar wel zo'n 30 kilometer lager, ligt Zell. Cochem-Zell is een Duitse Landkreis. Zell is heel bekend om de Zeller Schwarze Katz, een lokale Moezelwijn. Overal in het dorp zie je verwijzingen naar een zwarte kat. Zo staat er bij de Zeller-zwarte-kat-bron uit 1935 een standbeeld van een zwarte kat. De laatste week van juni is er in Zell een Weinfest en wordt een enorme zwarte namaakkat door heel het dorp rondgereden op een wagen. Waarom heel die heisa om een zwarte kat? Volgens de legende moesten wijnkooplieden uit Aken kiezen uit drie wijnvaten. Een moeilijke keuze. Plots sprong een zwarte kat luid blazend op één van de vaten. De kooplieden besloten dan maar voor dat vat te gaan. Als de kat het vat zo verdedigde, moest het wel iets speciaals zijn. De wijn uit het vat bleek inderdaad uitstekend te zijn en zo ontstond de bekende moezelwijn Schwarze Katz met, hoe kan het ook anders, een zwarte kat op het etiket.

Beilstein

Beilstein is een pittoresk dorpje met een burcht waar je te voet naartoe kan. Tussen Beilstein en Ellenz-Poltersdorf vaart een overzetboot. Beilstein beschikt ook over een zwarte Madonna en een immense trap. Het dorpje wordt ook wel "het Doornroosje van de Moezel" genoemd.

Traben- Trarbach

In Traben-Trarbach vind je de Mont-Royal. Een voormalige vesting die deel uitmaakte van de noordelijke vestingsgordel van het kanaal via Luxemburg tot Straatsburg en Bazel. Het bouwwerk is van de hand van maarschalk Vauban, die onder andere ook de vestingswerken van het Noord-Franse stadje Bergues uittekende.

Piesport

Piesport bevindt zich op de rechteroever van de Moezel, tussen Trier en Bernkastel-Kues. Men spreekt hier over de Moezellorelei, in navolging van de Loreley aan de Rijn. Op de steile flanken geen wegen, zelfs geen wandelwegen. Alleen wijngaarden. De wijnbouw dateert er al uit de Romeinse tijd. Men vond er zelfs een Romeinse druivenpers en wijnkelder. Traditioneel wordt hier nu Riesling verbouwd.

Neumagen-Dhron

Ook in Neumagen-Dhron werd al vroeg aan wijnbouw gedaan. De Romeinen vonden de wijn geweldig en bouwden wijnschepen om de wijn te vervoeren. Resten van zo'n wijnschip werden in deze streek teruggevonden. Er werd zelfs een heus Romeins wijnschip nagebouwd. Met dit wijnschip kan je nu tochtjes op de Moezel maken. Ook van op de oevers is het een spectaculair zicht om het majestueuze wijnschip voorbij te zien varen!

Riol

In Riol vind je het vrijetijdscentrum Triolago. Naast een meer met strand en een minigolf, is er ook een 1170 meter lange rodelbaan. Een groot voordeel is dat je zelf je snelheid kan bepalen, dus ook angsthazen kunnen mee!

Bernkastel-Kues

Bernkastel- Kues is nog zo'n typisch Duits dorpje met heel wat vakwerkhuizen. Naast een leuke wandeling door het dorp is er ook de Historische Bonbonmacherei Bonbon-Willi in de Burgstrasse 8. Je kan er meer leren over het maken van snoepjes en soms mogen kinderen zelfs meehelpen.

Sint-Aldegond

In Sint-Aldegond ligt een mooie sluis. Interessant om vanop de hellingen het scheepvaartverkeer in het oog te houden!

Trier

Trier is samen met Worms één van de twee oudste steden van Duitsland. Trier ligt op de rechteroever van de Moezel. De vele Romeinse monumenten, de Dom en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn geklasseerd als UNESCO-Werelderfgoed sinds 1986. Op een Keltische nederzetting gaf de Romeinse keizer Augustus in de 16de eeuw voor Christus opdracht om een stad te bouwen. Augusta Treverorum, de Augustusstad van de Treveri. Trier was ook de hoofdstad van het hele West-Romeinse Rijk. De stad werd toen ook Roma secunda genoemd, het tweede Rome. De Porta Nigra, de zwarte poort uit de 2de eeuw, is de best bewaarde Romeinse stadspoort ten noorden van de Alpen. In het Romeins amfitheater kan je na reservatie genieten van een rondleiding met gladiator Valerius. In Romeinse outfit leidt deze gids je door de catacomben en over het strijdperk. Leuk voor de kids! Het eerste weekend van september marcheren de Romeinen trouwens jaarlijks door de stad voor een groots spektakel. Van een oude brug uit de tweede eeuw over de Moezel bleven de pijlers, bekleed met basaltblokken, bewaard. Later werden hier bogen op gebouwd. Tijdens Wereldoorlog II speelde deze brug een grote rol. Aangezien ze niet werd opgeblazen door de Duitsers, konden de Amerikanen via deze brug Trier binnenvallen.

Watersporten op de Moezel

Wie water zegt, zegt watersporten. Op de Moezel kan je dus ook gaan kajakken en kanovaren in de zomer. Soms zijn er ook mensen die gaan zwemmen in de Moezel. Aangezien de Moezel druk bevaren wordt door de beroepsvaart, moet je wel goed oppassen.

Wandelen op de Traumpfaden

Wie Moezel zegt, denkt ook aan lange wandelingen. Hou je er niet van om zomaar op pad te gaan zonder doel, dan kan je één van de vele Traumpfaden langs de Moezel volgen. Perfect uitgewerkte wandelingen, prima bewegwijzerd aan de hand van oranje bordjes met een wit pad op. Voor meer avontuurlijk aangelegde wandelaars is er ook de Calmont Klettersteig. Hier volg je niet altijd keurig uitgestippelde paden, maar moet je ook al eens een touwenparcours volgen of een ladder opklimmen. Mensen met hoogtevrees, gelieve zich te onthouden!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…
Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkMoezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkKlotten. Een wijndorpje naast de Moezel zoals er tientallen zijn. En toch weer eens iets anders. Het zicht van het dorp…
Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaMoezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaWie Moezel zegt, denkt meestal aan wijndorpjes en wijnproeverijen. Toch biedt de Moezel ook nog andere dingen op allerle…

Bierbrouwerijen en proeflokalen in AmsterdamBierbrouwerijen en proeflokalen in AmsterdamEr is steeds meer belangstelling voor lokale biertjes. Amsterdamse bierbrouwerijen en proeflokalen doen goede zaken. Er…
Kasteel DoornenburgKasteel DoornenburgEr zijn nog mooie kastelen in Nederland, als je ze weet te vinden. Aan de noordkant van de Waal bij Nijmegen, enkele kil…
Bronnen en referenties
  • Wikipedia
  • www.een.be - Vlaanderen Vakantieland - Tine Embrechts in de Moezel
  • Marco Polo reisgids
  • "De snikkende sirene", Suske en Wiske 237
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 24-07-2018
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.