Bierbrouwerijen en proeflokalen in Amsterdam
Er is steeds meer belangstelling voor lokale biertjes. Amsterdamse bierbrouwerijen en proeflokalen doen goede zaken. Er zijn inmiddels zes bierbrouwerijen in Amsterdam (brouwerij De Prael, brouwerij De Zeven Deugden, Stoombierbrouwerij De Bekeerde Suster, brouwerij 't IJ, de Bierfabriek en brouwerij Butcher's Tears). Welke bieren brouwen ze en waar zijn deze brouwerijen en proeflokalen te vinden?
Brouwerij De Prael
Brouwerij De Prael bestaat sinds 2002. Het is een sociaal bedrijf waar veel mensen werken met een psychiatrische achtergrond. De bieren worden ambachtelijk gebrouwen en zijn volgens de makers/bedenkers “net zo puur zijn als het Nederlandse levenslied”. De bieren van Brouwerij De Prael hebben daarom allemaal de naam van een beroemdheid van het Nederlandse levenslied zoals Johnny (het eerste biertje van brouwerij De Prael.) Willeke, Heintje, Mary, Andre enzovoorts. Naast de vaste –en seizoenbieren ontwikkelt brouwerij De Prael af en toe speciale bier-edities met namen als ‘Nelis met pijp’ en ‘Nick en Simon milde IPA’.
Adres brouwerij De Prael
Proeflokaal
Oudezijds Armsteeg 26
Amsterdam
Winkel en brouwerij
Oudezijds Voorburgwal 30
Amsterdam
Waar is het bier van brouwerij De Prael te koop?
Uiteraard in het eigen proeflokaal aan de Oudezijds Armsteeg 26, maar ook in verschillende cafés, restaurants, slijterijen, web shops en groothandels.
Proeflokaal
Naast de verschillende bieren zijn er wisselende menu’s en lekkere hapjes, maar ook koffie en thee te krijgen.
Likeurcafé
In de winkel van brouwerij De Prael zijn 10 bijzondere bierlikeuren- en jenevers te proeven die samen met Wynand Focking zijn ontwikkeld. De winkel wordt daarom ook wel likeurcafé genoemd.
Rondleidingen, proeverijen en arrangementen
Er zijn verschillende rondleidingen, proeverijen en arrangementen om de brouwerij en haar producten beter te leren kennen. Voor meer informatie kijk op
De Prael arrangementen. Het proeflokaal is ook te gebruiken als vergaderruimte, voor feestjes en partijen en zelfs bruiloften.
Brouwerij De Zeven deugden
Brouwerij De Zeven Deugden bestaat sinds 2011. Zij heeft in haar statuten als missie opgenomen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden. Het is een sociaal bedrijf waar mensen voor wie een reguliere baan op de arbeidsmarkt niet vanzelfsprekend is, werken in de brouwerij en het proeflokaal. De namen van de bieren zijn gebaseerd op een (aantal spreuken die te maken hebben met) deugden en ondeugden zoals Arm+Zalig, Scherp+Zinnig, Wijs+Neuzig, Ruw+Bolster en Stout+Moedig. Daarnaast worden er ook seizoens- en speciale bieren gebrouwen zoals Spring+Bock en Ale * Anders.
Adres brouwerij De Zeven Deugden
Osdorperweg 578 achter
Amsterdam
Waar is het bier van brouwerij De Zeven Deugden te koop?
Uiteraard bij de brouwerij zelf voor bezoekers. Daarnaast is het bier bij verschillende slijters en horecagelegenheden te koop. Voor meer informatie kijk op http://www.de7deugden.nl/bier_kopen.html
Rondleidingen
Brouwerij De Zeven Deugden organiseert elke week rondleidingen en proeverijen. Voor meer informatie kijk op
http://www.de7deugden.nl/proeftijden.html
Stoombierbrouwerij ‘De Bekeerde Suster’
Stoombierbrouwerij ‘De Bekeerde Suster’ bestaat sinds 2004. De brouwerij met café ligt in het hartje van de stad. Er zijn bieren verkrijgbaar met namen als Witte Antonia, De blonde barbier en De manke monnik.
Adres Stoombierbrouwerij ‘De Bekeerde Suster’
Kloveniersburgwal 6
Amsterdam
Waar is het bier van brouwerij 'De Bekeerde Suster' te koop?
In het eigen café en zustercafés in Amsterdam, Hoorn en Enschede.
Café
In het café zijn naast de eigen bieren ook andere bieren verkrijgbaar uit alle delen van de wereld. Daarnaast kun je er terecht voor lunch en diner.
Rondleidingen
Elke vrijdagmiddag is de brouwerij te bezoeken. Voor meer informatie kijk op http://www.debekeerdesuster.nl/?p=60
Brouwerij ’t IJ
Brouwerij ’t IJ bestaat sinds 1985. Een deel van de bieren zijn biologisch. Alle bieren hebben bijzondere namen als Zatte (het eerste biertje van brouwerij t IJ’), Natte, Plzeñ, Columbus, Struis, IJwit (witbier), IJbok, PaasIJ (vroege lentebok), I.P.A. (Indian Pale Ale), IJndejaars (ieder jaar een beetje anders van smaak),No.1 en VLO. Het bier wordt inmiddels in twee brouwerijen gebrouwen. In het voormalig badhuis Funen naast molen De Gooyer waar ook het proeflokaal zit worden de tapbieren gebrouwen. En 500 meter verderop aan het Zeeburgerpad worden de flesbieren gebrouwen.
Adres brouwerij ’t IJ
Funenkade 7
Amsterdam
Waar is het bier van brouwerij 't IJ te koop?
Uiteraard in het eigen proeflokaal aan de Funenkade 7, maar ook in verschillende Amsterdamse cafés, restaurants, slijterijen en webwinkels.
Proeflokaal
Naast bier van brouwerij ’t IJ is er in het proeflokaal ook wijn te krijgen, appelsap en perensap en spa rood en groen. Daarnaast zijn verschillende kleine hapjes te bestellen (kaas, worst, pinda’s).
Rondleidingen
Er zijn verschillende rondleidingen te volgen. Kijk op
http://www.brouwerijhetij.nl/rondleidingen/ voor meer informatie.
‘Amsterdamsch Bruin’
Dit biertje is het resultaat van de samenwerking tussen brouwerij ’t IJ en brouwerij De Prael. Het bier is gebrouwen met de gist van brouwerij ’t IJ in de ketels van brouwerij De Prael. Het is een bruin bier met een bittere citrussmaak. Het alcoholpercentage is 4,7%. ‘Amsterdams Bruin’ werd voor het eerst gepresenteerd op 30 mei 2013, de dag van het Amsterdams bier.
De Bierfabriek
De bierfabriek bestaat sinds oktober 2011 en is een brouwcafé. Een mix van brouwerij, restaurant en café. Er worden biologische en maatschappelijke bieren geproduceerd en het eten is zoveel mogelijk biologisch. De bieren van De Bierfabriek hebben namen als PUUR (dit biertje werd door de Limburgse Alfa brouwerij voor de Bierfabriek ontwikkelt), NERO en ROSSO.
Adres van De Bierfabriek
Rokin 75/Nes 92
1012 KL Amsterdam
Waar is het bier van De Bierfabriek te koop?
In het eigen biercafé.
Biercafé
Er staan jutezakken met pel pinda's voor iedereen en er kan lekker gegeten worden. Er zijn taptafels te huur voor borrels en feesten.
Brouwerij Butcher's Tears
De bieren van Butcher's Tears worden al gebrouwen sinds 2012 met behulp van de brouwfaciliteiten van brouwerij Gulden Spoor (België). In het najaar van 2013 heeft Butcher's Tears haar eigen brouwerij en proeflokaal geopend.
Het doel van Butcher's Tears is de biercultuur te verrijken. Hun bieren hebben namen als Green Cap (het eerste biertje van Butcher's Tears), Raggle Taggle, Misery King, Lipreader 2012 en Witchfinder.
Adres brouwerij/proeflokaal Butcher's Tears
Karperweg 45
1075 LB Amsterdam
Waar is het bier van brouwerij Butcher's Tears te koop?
Uiteraard in het eigen proeflokaal maar ook bij verschillende slijterijen en bij diverse horeca gelegenheden. Meer informatie is te vinden op http://www.butchers-tears.com/distribution
Proeflokaal
Naast de eigen bieren zal er ook Nederlandse cider, wijn, speciale buitenlandse bieren en een speciale koffie te krijgen zijn. Soms met lekkere hapjes.
Brouwerij de Vriendschap
Twee goede vrienden brouwen sinds 2013 hun bieren voor het 'grote publiek.' Medio juli 2014 wordt hun eigen brouwerij in Amsterdam noord geopend.
Postadres Brouwerij de vrienschap
Kometensingel 383
1033 BK Amsterdam
Waar is het bier van Brouwerij de Vriendschap te koop
In verschillende café's, slijterijen en bierwinkels.
Proeflokaal
Brouwerij de Vriendschap heeft (nog) geen eigen proeflokaal, maar verzorgt met regelmaat proeverijen in verschillende café's en biermarkten.
Lees verder