Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en fauna

Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en fauna Wie Moezel zegt, denkt meestal aan wijndorpjes en wijnproeverijen. Toch biedt de Moezel ook nog andere dingen op allerlei gebieden. Zo is er bijvoorbeeld het Naturschutzgebiet Dortebachtal. Een schitterend stukje natuur tussen Klotten en Treis-Karden. Met een specifieke fauna en flora. Zo vind je er bloemen en planten uit het Mediterrane gebied, maar ook uit de Alpen en kom je er hagedissen en kleine gladde slangen tegen. Op het einde van het dal kom je aan een mooie waterval met veel of weinig water al naargelang het seizoen en de weersomstandigheden. Na de waterval kan je nog zo'n vier kilometer verder wandelen. Aangezien het een lus is, kom je terug bij het beginpunt uit.


Het Dortebachtal

Je vindt het Dortebachtal in Duitsland, even voorbij het wijndorpje Klotten, naast de Moezel. Het Naturschutzgebiet Dortebachtal staat enkel aangegeven met een houten bord met witte letters. Even goed opletten want je bent er zo voorbij. Veel parkeergelegenheid is er niet, er kunnen hooguit vijf auto's staan, naast de baan (B 49). Vanuit Klotten is het zo'n kleine kilometer rijden, vanuit Treis-Karden is het zo'n zeven kilometer. Bij de parkeerplaats staat ook een informatiebord met gratis foldertjes over het natuurgebied en over Klotten. Om in het natuurgebied te komen, moet je de spoorweg onder door. Daarna kan je kiezen tussen links of rechts.

Op wandel in het Dortebachtal

Laat je vooral niet misleiden door de naam. Het Dortebachtal mag dan al een dal zijn, het is er zeker niet plat! Het pad gaat meteen flink de hoogte in! Je kan maar best stevige wandelschoenen aantrekken en indien het warm is, ook wat drinken meenemen. Honden mogen mee maar moeten overal aan de leiband. Heb je een drukke of oude hond, dan kan je hem best niet meenemen want er zijn best smalle en moeilijke stukjes. De totale rondwandeling bedraagt ongeveer vijf kilometer. Reken op een dikke twee uur. De weg naar de waterval bedraagt zo'n 700 meter. Je kan onderweg altijd teruggaan. Dit stukje natuur maakt ook deel uit van de Moselsteig en van de Mosel Erlebnisroute.

Naar de waterval
Eens je de spoorweg onderdoor bent gelopen, ga je naar links. De wandeling wordt aangeduid door een gele hagedis op houten palen. Het pad klimt flink. Je gaat meermaals over een beekje via houten bruggetjes. Na zo'n 300 meter kan je naar rechts, een bruggetje over. Je kan kiezen: ofwel ga je rechtdoor en dan kom je aan de waterval en ga je daarna verder naar boven. Uiteindelijk kom je op dit kruispunt terug uit. Ofwel ga je naar rechts en doe je de weg in de andere richting. Rechtdoor is de weg naar de waterval zo'n 700 meter. Net voor je aan de waterval aankomt, moet je een smal stenen trapje op. Er is een touw om je aan vast te houden. In natte periodes is de waterval indrukwekkend. Tijdens strenge winters is het een ijscascade en echt wel spectaculair. Tijdens droge periodes is het slechts een waterstraaltje en loop je er makkelijk voorbij. Naast de waterval staat een bank waar je even kan uitrusten en genieten. In het plasje of de plas, afhankelijk van het weer, zwemmen kleine garnaaltjes en andere waterdiertjes.

Nog hoger en dan terug

Langs kronkelende, steile padjes gaat het dan verder tot aan het bergplateau in het "Klottener Neuwald" en naar de "Annischerhoff". Daarna volgen weilanden. Op het hoogste punt aangekomen, de "Kasteschkopp", heb je een schitterend uitzicht op zowel Klotten, Treis-Karden, Pommern als op Cochem. Overal zie je ook de terrassen met de wijngaarden. Het stuk Moezel tussen Klotten en Treis-Karden is het enige stuk Moezel zonder meanders. Dit gedeelte Moezel is dus kaarsrecht. Na genoten te hebben van het uitzicht gaat het eindelijk bergafwaarts. Ook langs kleine, kronkelende paden. Uiteindelijk kom je terug in het dal uit en op de parkeerplaats. Natuurlijk kan je de wandeling ook andersom maken. Maar het zal altijd naar boven gaan en dan pas naar beneden … Het hoogteverschil tijdens de wandeling bedraagt 240 meter.

Ontstaan van het Dortebachtal

Het Dortebachtal is het oudste natuurgebied in het Moezeldal. Na de laatste ijstijd ontstond hier een speciaal microklimaat. Dieren uit het Middellandse Zeegebied, van de Zwarte Zee, van de Atlantische Oceaan en uit de Alpen gedijen wonderwel op de kurkdroge en hete hellingen waar de zon vaak loodrecht op staat. Het V-vormig zijdal van de Moezel, uit leisteen gesneden, staat onder bescherming sinds 1930.

Fauna en flora

In het Dortebachtal vind je een grote variëteit aan bloemen, planten en dieren. Je vindt er zowel soorten uit het Mediterrane gebied, van de Zwarte Zee, van de Atlantische Oceaan als uit de Alpen. Het gebied is prachtig in ieder seizoen, omdat niet alle soorten tegelijk bloeien en aanwezig zijn. Ook de waterval is in elk seizoen anders.


Fauna

Je komt er reptielen tegen: muurhagedissen, smaragdhagedissen en gladde slangen. Ook veelkleurige vlinders, onder andere de grote vos, de kleine ijsvogelvlinder, de koningspage, het bonte zandoogje, de apollovlinder en het boomblauwtje. Ook vogels kunnen het hier best vinden. Zo kan je met wat geluk op een boomklever stoten, op een grijze gors of op een ijsvogel. Het vliegend hert kan je hier ook tegenkomen. Een grote zwarte kever met vooraan iets dat op een gewei lijkt!

Flora
Qua flora zal je vetkruid tegenkomen maar ook huislook, Spaanse zuring, vuurwerkplanten, bosanemonen, brilkruid, bloedooievaarsbek en vingerhelmbloemen. Speciaal is hier ook de Zuid-Europese Franse esdoorn. Verder ook kalkasters, verschillende soorten varens, klavertjes en kamperfoelie. In het voorjaar zal je kunnen genieten van de geelster die niet echt van de warmte houdt en dus al in februari te voorschijn komt.

Vuilbakjes

Duitsers lijken wel iets tegen vuilbakken te hebben. Je vindt er maar heel weinig. Ook tijdens deze wandeling vind je er nergens. Er zijn heel wat bankjes om uit te rusten of om iets te nuttigen. Je lege flesjes of je verpakkingsmateriaal zal je evenwel zelf terug moeten meenemen! Denk er aan en neem eventueel een plastic zak mee om je vuil in te doen.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkMoezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkKlotten. Een wijndorpje naast de Moezel zoals er tientallen zijn. En toch weer eens iets anders. Het zicht van het dorp…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Romeinse overblijfselen in Duitsland: de MartbergRomeinse overblijfselen in Duitsland: de MartbergTussen Pommern en Karden aan de Duitse Moezel ligt de Martberg (Mons Martis). Deze kan je enkel bereiken via de Lenus-Ma…
Vulkaaneifel: specifieke fauna en flora in de zomerVulkaaneifel: specifieke fauna en flora in de zomerDe Duitse Vulkaaneifel staat garant voor een bijzondere fauna en flora mede door het specifieke vulkaanlandschap. Denken…

Tasmanië: het eiland van InspirationTasmanië: het eiland van InspirationMen reist niet enkel om de wereld te verkennen of om er gewoon even tussenuit te zijn.. Mensen reizen ook om zichzelf te…
Het Gardameer als vakantiebestemmingJaarlijks gaan er weer veel Nederlanders op vakantie naar het Italiaanse Gardameer. En dat is niet voor niets. Het azuur…
Bronnen en referenties
  • Brochure Naturschutzgebiet Dortebachtal
  • www.eifelnatur.de/Niederländisch/seiten/NSG Dortebachtal.html (op 25.07.2015)
  • www.moezeldal.nl/klotten.html (op 25.07.2015)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 12-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.