Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und Freizeitpark

Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und Freizeitpark Klotten. Een wijndorpje naast de Moezel zoals er tientallen zijn. En toch weer eens iets anders. Het zicht van het dorp wordt bepaald door de witte kerk met rode strepen en burcht Coraidelstein hoog op de berg. Een waar wandelparadijs, zowel op linker- als op rechteroever. Met als kers op de taart een echte veerpont met een vriendelijke veerman die je netjes van de ene oever naar de andere brengt. Even verderop kan je een dagje gaan doorbrengen in het Wild- und Freizeitpark Klotten en terug naar beneden komen met de stoeltjeslift en een bezoekje brengen aan Cochem.

Klotten (A) aan de Moezel

Ligging

Klotten (tot in 1935 geschreven als Clotten met een "c") is een plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, op de oevers van de Moezel, tussen Trier en Koblenz. Klotten maakt deel uit van de Landkreis Cochem-Zell.

Geschiedenis
Reeds vroeg werd deze streek bewoond. Kelten, Romeinen en Franken voelden zich hier thuis. Getuige hiervan zijn restanten van Keltische grafheuvels en enkele Romeinse overblijfselen. Toch zal het tot 698 duren eer Klotten officieel in een oorkonde wordt vermeld.

Van 1040 tot 1049 verbleef Richeza van Lotharingen, de koningin van Polen, na haar uitwijzing uit Polen in Klotten met haar drie kinderen. Richeza was niet van de minsten. Ze was de dochter van Paltsgraaf Ezzo van Lotharingen en de kleindochter van Keizer Otto II. Door het verblijf van Richeza van Lotharingen in Klotten in de elfde eeuw is dit wijndorp voor eeuwig verbonden met Brauweiler, ten westen van Keulen.

Sinds de Middeleeuwen is Klotten bekend om zijn wijnbouw. Rond 1600 volgt een periode van Franse overheersing, tot de Pruisen het roer overnemen. Tot 1935 werd Klotten met een c geschreven, Clotten dus.

Sinds 1972 is Klotten een zusterstad van Berlaimont in het Franse Nord-Pas-de-Calais.

Wapenschild

In het wapenschild van Klotten vind je aan de linkerkant een rode toren. Aan de rechterkant een gele staf op blauwe achtergrond.

Wat is er allemaal te doen en te zien in Klotten?

Klotten is zoals vele Duitse dorpjes: klein, rustig en op het eerste zicht onopvallend. Klotten telt twee highlights: burcht Coraidelstein en het Wild-und Freizeitpark Klotten. Verder zijn er wel schitterende natuurgebieden en een echte, authentieke veerpont!

Wijndorp Klotten
Veel valt er niet te beleven in de dorpskern van Klotten. Je moet er gewoon eens doorlopen voor de sfeer. Het dorpje is tegen de flank van de berg gebouwd. Overal heb je smalle steegjes. Aan vele huizen hangen er wijnranken die vanaf de zomer vol trossen druiven hangen. Ook van de ene kant naar de andere kant van de steeg hangen er wijnranken. Er zijn prachtige, oude vakwerkhuizen en stoere villa's uit vervlogen tijden. Overal zie je kleine kapelletjes. Huisgevels zijn vaak versierd met allerhande geverfde tekeningen gaande van vogels tot slotpoorten. Een leuk rustplekje is het waterbekken met de geschiedenis van koningin Richeza van Lotharingen. De laatgotische Pfarrkirche Sint-Maximinus is ook een bezoekje waard. Er zijn een paar kleine winkeltjes en een superette. Naast de Moezel heb je gezellige cafeetjes waar je een Moezelwijntje kan gaan drinken of een ijsje kan gaan eten.

Burcht Coraidelstein

Je kan er niet naast kijken, van welke kant je ook komt. Hoog op de berg staat burcht Coraidelstein, ook wel burcht Konradstein of gewoon burcht Klotten genoemd. Een eerste verwijzing naar de burcht dateert uit de tiende eeuw. Toen fungeerde de burcht als woonplaats voor Paltsgraaf Hermann I. In 1294 werd er een tweede maal over de burcht geschreven. In 1688 werd burcht Coraidelstein serieus verwoest door Franse troepen. Daarna werd de burcht gedeeltelijk gerestaureerd. Nu is de burcht in privé handen en is ze niet toegankelijk voor het publiek. Er woont een keramiek-ontwerper. Waarom je dan toch de stevige klim naar boven moet maken? Gewoon, omdat het uitzicht op de Moezel, op de wijngaarden en op het dorp er fantastisch is.

De veerpont over de Moezel
In Klotten vaart een echte veerpont! Hij brengt je van Klotten naar het vogelnatuurgebied Pommerner Held aan de overkant of vice versa. Lang duurt de overtocht niet, maar het is wel eens leuk om mee te maken. Het zicht op het dorpje Klotten vanop de rechteroever is zeker de moeite waard. Het veer hangt aan een stevige kabel en vaart rustig over. Je hebt dus zeker tijd om foto's te maken en te genieten van de natuur. Buiten de vakantieperiode van Rijnland-Palts vaart de veerpont enkel in het weekend en op feestdagen uit. Tijdens de Duitse zomervakantie van de streek vaart het veer elke dag. Even opletten dus of je staat er voor niets! Het veer is ook niet gratis. Voor volwassenen moet je 1 euro per persoon neertellen, 1,50 euro als je een fiets bij hebt. Kinderen betalen iets minder. Ben je met een grote groep, dan loopt de kost voor de overtocht toch wel flink op.

Dortebachtal
Aan de kant van het wijndorp Klotten heb je richting Pommern, achter de spoorlijn, een prachtig natuurgebied, het Dortebachtal (B). Het is het oudste Naturschutzgebied van de Moezel en zeker de moeite waard. Door de tegenstelling van de kurkdroge, hete hellingen en de vochtige, koele bossen bezit het gebied een uitzonderlijke fauna en flora. Op sommige plaatsen vind je planten die enkel in het Middellands zeegebied voorkomen, op andere plekken heb je dan weer flora uit het hooggebergte. Al deze planten lokken natuurlijk ook heel wat mooie vlinders en insecten. Het toegankelijk deel van het Dortebachtal is zo'n 800 meter lang. Het eindigt bij een kleine maar schitterende waterval. Daarna kan je nog verder wandelen en een lus van zo'n vijf kilometer maken.

Wild-und Freizeitpark Klotten
Zo'n twee kilometer verderop, in de bergen richting Landkern en Kaisersesch, midden in de natuur, heb je het Wild- und Freizeitpark Klotten (D). Een combinatie van dierenpark (allerhande vogels, everzwijnen, herten, beren, etc) en van attracties voor jong en oud die zeker de moeite waard zijn. Voor een schappelijke prijs kan je hier een heerlijk dagje uit doorbrengen. Meer hierover vind je in het artikel Vulkaaneifel: Dier- en Pretpark Klotten of op de website van het park www.klotti.de. Wanneer je het Dierenpark verlaat, kan je de stoeltjeslift naar Cochem nemen of te voet naar Cochem gaan. Groot voordeel: het is steeds bergaf.

Vissen, kanovaren, zwemmen, fietsen en wandelen

In en rond Klotten kan je nog vele andere dingen doen. Zo kan je gaan vissen aan de oevers van de Moezel, met vergunning weliswaar. Voor vreemdelingen zijn vergunningen per dag te koop, de Duitsers moeten een echt visexamen afleggen voor ze een lijn mogen uitwerpen. Of je kan een kano huren en een tochtje op de Moezel maken. Het verhuurkantoor voor kano's bevindt zich in het dorpje Klotten maar is slechts op vrijdag en zaterdag bemand. Je ziet hier ook mensen in de Moezel zwemmen of spelen met plastic bootjes. Het is toegelaten, maar er bestaat altijd het gevaar van een druk bevaren rivier. Binnenschepen en toeristenschepen varen geregeld voorbij en zelfs de pleziervaart zorgt voor hevige golven die je op de stenen aan de kant kunnen doen belanden.

Om veilig te gaan zwemmen (C) moet je zo'n drie kilometer verderop naar Cochem-Cond gaan. Hier vind je het Moselbad van Cochem. Een schitterend binnenzwembad met vele mogelijkheden en in de zomer een fantastisch buitenzwembad met grote ligweide.

Wandelen kan je in en rond Klotten overal. Je kan het wijndorpje in alle richtingen doorkruisen. Richting Pommern heb je het hierboven beschreven Dortebachtal. Ook kan je van hieruit naar de Martberg, waar een reconstructie staat van een Romeinse villa. Ga je richting Cochem, dan kom je na drie kilometer stappen in het levendige Cochem met de vele winkels. Steek je daarna de brug over, dan kan je langs de andere oever terug komen via een rustig weggetje tussen Moezel en natuurgebied. De overkant bereik je terug via het veerpont (zie vaartijden hierboven of op www.klotten.de). Je kan aan de andere kant naar Treis-Karden wandelen, maar dit is wel een kleine acht kilometer stappen. Ook hier kan je naar de overkant via een brug en in Klotten via de veerpont. De liefhebbers van geocaching kunnen in deze streek ook hun hartje ophalen: er zijn heel wat caches te vinden op alle routes.

In Klotten kan je ook een fiets huren en naar wens een korte of flinke fietstocht maken. Je kan vertrekken in Klotten richting Cochem, de brug oversteken en langs de overkant naar Treis-Karden fietsen. In Treis-Karden de brug oversteken en terug naar Klotten fietsen. Of je kan het betere klimwerk aanvatten en de bergen intrekken, richting Kaisersesch of het Wild-und Freizeitpark Klotten.

Festiviteiten

Zoals elk wijndorpje rond de Moezel heeft ook Klotten zijn typische feesten, vaak met het nodige vuurwerk. Zo zijn er de Wijnfeesten in augustus, het Winzerhoffest in september, het Herbstfest in oktober en de Oldie Party, eveneens in oktober.
© 2014 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard!Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard!Op de Moezel ligt de dubbelstad Treis-Karden. Treis ligt op de ene oever, Karden op de andere. Het zijn allebei pittores…
Vulkaaneifel: dier- en pretpark KlottenVulkaaneifel: dier- en pretpark KlottenWie Vulkaaneifel zegt, denkt vooral aan natuur en wandelen. Toch valt er ook nog wat anders te beleven in deze mooie str…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Saarburg: Het romantische wijndorp aan de SaarSaarburg: Het romantische wijndorp aan de SaarBent u op vakantie in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts, dicht bij het drielandenpunt, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk,…
Het Kaapverdische eiland SalHet Kaapverdische eiland SalDe Kaapverdische eilanden (Cabo Verde) begint steeds bekender te worden onder de vakantiegangers. Een van de mooie eilan…
Bronnen en referenties
  • www.wikipedia.org
  • www.klotten.de
  • www.kasteelroutes.be
  • www.moezeldal.nl
  • Plaatselijke brochures
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 01-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.