Het Kaapverdische eiland Sal

Het Kaapverdische eiland Sal De Kaapverdische eilanden (Cabo Verde) begint steeds bekender te worden onder de vakantiegangers. Een van de mooie eilanden die toeristen kunnen bezoeken, is het eiland Sal. Op dit eiland bevindt zich het eerste internationale vliegveld van Cabo Verde, het Aeroporto International Amilcar Cabral. De naam van het vliegveld verwijst naar de Afrikaanse landbouwkundig ingenieur, schrijver en politicus, Amilcar Lopes Cabral. Dit was een belangrijk persoon in Cabo Verde omdat hij onder andere onafhankelijkheidsbewegingen leidde. Cabral is in 1973 om het leven gebracht door de Portugese geheime politie.

Geschiedenis

In het jaar 1640 ontdekten de Portugezen het eiland en vernoemden dit naar Llana (plat). Tot de opkomst van de toerisme op het eiland, was zoutwinning de belangrijkste inkomstenbron voor het eiland. Nog voor de zoutindustrie op het eiland, werd Sal vooral gebruikt door de bewoners van het eiland Boa Vista, zij lieten er het vee grazen.
In 1939 financierde Italië de bouw van de eerste internationale luchthaven. De luchthaven werd toen gebruikt, door South African Airways, als benzinestation tijdens lange vluchten over de Atlantische Oceaan. Omdat het in die tijd niet toegestaan was, voor Zuid-Afrikanen, om gebruik te maken van andere Afrikaanse luchtruimen, door de apartheid, was het vliegen om Afrika heen de enige optie voor de Zuid-Afrikanen.

Sal

Sal, of Illha do Sal genoemd, is een eiland van Cabo Verde. Het eiland telt ongeveer 25.779 inwoners en heeft een oppervlakte van 216 vierkante km. Cabo Verde heeft 22 gemeenten en Sal is er hier 1 van. De hoofdplaats van deze gemeente ligt in het midden van het eiland en is Espargos.
Het eiland kent een vrij vlak landschap en er is maar weinig groen te bekennen, door vulkanische activiteit op het eiland zijn er enkele bergen en is er in de omgeving van de hoofdstad landbouw van gewassen mogelijk. Het klimaat van het eiland is tropisch en de gemiddelde temperatuur is minimaal 18-24 graden en maximaal 24-29 graden. Slechts zes dagen per jaar regent het op het eiland en deze dagen vinden meestal plaats in de maanden augustus en september.

Bron: Bela-vista.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Bela-vista.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Toeristische informatie

Het prijsniveau op Sal is relatief hoog, dit komt doordat veel van de goederen die op het eiland verkocht worden, moeten worden geïmporteerd. Het drinkwater is schaars op het eiland en het water uit de waterleidingen die er zijn, is niet drinkbaar. Wel beschikt het eiland over een installatie die ervoor zorgt dat er van zout zeewater, zoet water kan worden gemaakt. Het eiland werft haar inkomsten uit zoutwinning en visserij en daarnaast is toerisme de belangrijkste inkomstenbron van het eiland. Inmiddels wordt het eiland door steeds meer toeristen bezocht, één van de meest toeristische plekken is het 8 km lange witte zandstrand. Een andere toeristische plek, is de plaats Santa Maria in het zuiden van het eiland.
Toeristen kunnen zich op het eiland vervoeren door gebruik te maken van een taxi. Er is geen openbaar vervoer op het eiland, maar de taxi kost in vergelijking met Nederland "niks".

Op het eiland is er de mogelijkheid tot verschillende watersporten, waaronder:
  • Windsurfen;
  • Duiksport;
  • Waterscooter;
  • Zeilen;
  • Vissen.

Ook worden er regelmatig grote feesten georganiseerd waar o.a. Nederlandse DJ's draaien. Deze DJ's zijn vooral afkomstig uit de Nederlandse plaats Rotterdam en zijn onder de Rotterdamse en Kaapverdiaanse jongeren erg bekend. De Kaapverdische eilanden bieden voor een ieder wat moois. Er is naast de watersport en de feesten, de mogelijkheid om lange wandelingen te maken, excursies over het eiland te maken, cultuur te snuiven en erg lekker te eten. De bevolking is er vriendelijk en gastvrij.

Andere bezienswaardigheden:
  • Zoutmijnen van Pedra de Lume;
  • Buracone, natuurlijk zwembad en 1 van de beste duikplaatsen.

Reisinformatie

Een vlucht naar de Kaapverdische eilanden duurt ongeveer 7 uur. Om hierheen te reizen is een paspoort en een visum nodig. Voor het visum wordt ongeveer 25 euro per persoon gerekend en deze wordt vaak door de touroperator geregeld voor een verblijf van 30 dagen. Het is mogelijk langer in het land te blijven door dit met de plaatselijke politie te regelen. Hiervoor moet u uw paspoort, hotelreservering en vliegticket overleggen. Het tijdsverschil bedraagt in de zomer 3 uur eerder en in de winter 2 uur eerder dan in Nederland.

Op de toeristische plekken is het mogelijk om met de euro te betalen maar de gangbare valuta op de Kaapverdische eilanden is de Escudo. De banken zijn er over het algemeen geopend van 8:00 uur 's ochtends tot 15:00 uur in de middag en het is er mogelijk om met een creditcard geld op te nemen. Ook kunnen er bij de banken Traveler Cheques ingewisseld worden.

Een voordeel is dat het het gehele jaar door mooi weer is en dat het dus een prima bestemming is buiten het hoogseizoen.

Bron: Cayambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Cayambe, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
© 2014 - 2024 Facts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het Kaapverdisch eiland SalEilanden waar de zon altijd schijnt,doen denken aan wuivende palmen en tropische natuur, maar niet op het Kaapverdische…
Sagres en Cabo Vincente: het einde van de wereld via FaroSagres en Cabo Vincente: het einde van de wereld via FaroSagres en Cabo Vincente: het einde van de wereld? Vlak bij Sagres in Portugal ligt het uiteinde van Europa. Op deze wind…
Portugal, Costa VerdeNoord-Portugal wordt ook wel Costa Verde, ofwel groene kust, genoemd. Door de invloed van de Atlantische Oceaan en de no…
Boa Vista, het zand en duinen eiland van KaapverdiëSamen met enkele andere Kaapverdische eilanden is Boa Vista zeer in trek bij vakantiegangers de laatste jaren. De mix va…

Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkMoezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkKlotten. Een wijndorpje naast de Moezel zoals er tientallen zijn. En toch weer eens iets anders. Het zicht van het dorp…
Kelantan 'de wieg van de Maleise cultuur'Kelantan is gelegen op het Maleisische schiereiland in het noordoosten en het grenst aan Thailand. Het is van de westeli…
Bronnen en referenties
Facts (16 artikelen)
Gepubliceerd: 09-07-2014
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.