Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard!

Moezel: de dubbelstad Treis-Karden, een bezoek waard! Op de Moezel ligt de dubbelstad Treis-Karden. Treis ligt op de ene oever, Karden op de andere. Het zijn allebei pittoreske stadjes. Vooral Karden is leuk om te bezoeken. In Treis kan je dan weer meer doen. Je vindt er onder andere een burcht en een Freibad. Verder kan je er winkelen en mini-golfen. In en rond beide stadjes kan je mooie wandelingen maken. Overal zie je wijnranken. Op de Moezel kan je gaan bootje varen of kanoën. En daarna is het tijd om lekker te gaan eten natuurlijk of om te gaan genieten van een lekker glaasje Moezelwijn.

Treis-Karden

Het dubbelstadje Treis-Karden ligt in Duitsland op de Moezel. Je vindt Treis-Karden zo'n 12 kilometer ten noorden van Cochem en zo'n 15 kilometer ten zuid-oosten van Kaisersesch in de Vulkaaneifel. De dubbelstad ligt in de Duitse deelstaat Rijnland-Pfaltz en in de Landskreis Cochem-Zell. Men spreekt over een dubbelstad, omdat Treis op de ene oever van de Moezel ligt en Karden op de andere oever.

Wat is er allemaal te zien in Treis?

Treis en Karden bestonden al ten tijde van de Romeinen. Er was toen een doorwaadbare plaats naar Karden ter hoogte van het huidige Treis-Karden. De eigenlijke Moezelbrug kwam er maar pas in 1925 en toen werden Treis en Karden een belangrijk handelsverkeersknooppunt. Treis en Karden werden verbonden tot Treis-Karden in 1969.

De burchten van Treis

Treis is groter dan Karden maar heeft minder te bieden qua stad. Er is wel meer te doen. Zo zijn er bijvoorbeeld twee burchten: Treis en Wildburg. De burcht van Wildburg werd helemaal verbouwd vanbinnen. Wildburg is echter privé-bezit en kan dus niet bezocht worden. De burgruïne Treis dateert uit de 11de eeuw en moest vroeger de bescherming bieden tegen aanvallen van over de Moezel.

De Pfarrkirche Sint- Johannes van Treis
In Treis staat een baksteenrode Pfarrkirche. De kerk werd gebouwd tussen 1824 en 1831 naar de plannen van Johann Claudius von Lassaulx. Het was de eerste neogotische kerk in het Rijnland. Van welke kant je ook naar Treis komt, overal zal de toren van deze kerk zichtbaar zijn.

De Zilleskapel

De Zilleskapel dateert uit de 12de eeuw en vind je op de flanken naast de Moezel, de Zillesberg. Een stevige klim, maar eens boven heb je een schitterend uitzicht over het Moezeldal.

Marktplein met de Heckedotz

HeckedotzHeckedotz
Op het marktplein van Treis vind je een standbeeld met een klein ventje, de "Heckedotz". Het beeld herinnert aan vroegere tijden. "Häckedetz", zo werden de inwoners van Treis vroeger immers genoemd. Het omhakken van bomen, het verwijderen van de schors en het tot kleine stukken hakken van de stammen was een zeer vermoeiende bezigheid. Daarna moest het hout eerst met mankracht uit de heuvels naar de dichtstbijzijnde weg gebracht worden vanwaar het met een ossenspan vervoerd werd naar de omringende dorpen die soms kilometers ver weg lagen. De Hackedotz waren de kleine kinderen, die hun vaders na school eten brachten. Aangekomen in de "Hecke" maakten ze vuur om de maaltijd op te warmen.

Wat is er allemaal te zien in Karden?

Karden heeft wel veel pittoreske hoekjes en een rijke geschiedenis.

Priester Castor

Vicus Cardena werd rond 350 het eerste christelijke plaatsje aan de Moezel. Priester Castor, afkomstig uit het Zuid-Franse Aquitaine, kerstende de streek die te veel in de ban was van de Romeinen. Hij leefde in holen in het woud nabij het huidige Karden totdat hij het vertrouwen van de bevolking een beetje had gewonnen. Eens dat gebeurd was, leerde hij hen de akkers te bemesten en de kruiden te gebruiken. Op 12 november 937 werd zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Koblenz. In Koblenz werd Castor de patroon van de stad.

Stiftskirche Sint Castor

In Karden vind je de Stiftskirche Sint Castor. Deze mooie witte kloosterkerk met drie torens werd gebouwd tussen 1183 en 1295, op de grondvesten van een Karolingische basiliek. De rijkdom van de kloosterlingen was enorm. Zij bezaten wijnranken, akkers, weiden en wouden. Hun rijk duurde tot de invallen van de troepen van Napoleon in 1800. De kloosterkerk met zijn romaanse, gotische en barokke elementen is het belangrijkste sacrale bouwwerk tussen Trier en Koblenz. Deze prachtige kerk wordt door de lokale bevolking ook wel de "Moezeldom" genoemd. Het is dan ook een van de mooiste en grootste bouwwerk uit de Moezelstreek. Binnenin de kerk vind je een laatgotisch terracotta schrijn uit 1420, gemaakt van lokale klei. Het schrijn stelt de Aanbidding van de Driekoningen voor. In de kerk verder ook nog een barokorgel uit 1728 van de beroemde Johann Michael Stumm.

Stiftsmuseum Karden

Onmiddellijk achter de Stiftskirche Sint Castor in Karden vind je het voormalige woonhuis van de domheren uit 1238. In het museum een tentoonstelling over 2000 jaar religieuze geschiedenis met onder andere bijbels, kelken, monstransen en kruisen. Verder kan je er ook de stadsgeschiedenis gaan bestuderen. Je vindt er tal van Keltische, Romeinse en Frankische objecten.

Wat is er allemaal te doen in Treis-Karden?

Freibad Treis
In Treis, op een steenworp van de Moezel en onder de wijnranken, ligt een openluchtzwembad. De kleintjes kunnen hier naar hartenlust ploeteren in een speciaal kinderbadje. De groteren kunnen terecht in het zwembad met glijbaan en met de stroomversnellingen. En voor diegenen die rustig baantjes willen trekken is er nog een derde gedeelte. Naast het zwembad is er ook een cafetaria en een paar ping pongtafels.

Minigolf en tennis

Vlak naast de Moezel ligt een minigolf. Ook hier een cafetaria voor een natje en een droogje. Even verderop vind je tennisvelden.

Rondkuieren naast de Moezel, in Treis en in Karden

Zowel Treis als Karden zijn pittoreske stadjes. Je kan er rustig in rondkuieren en van Treis naar Karden gaan via de bruggen. Ook naast de Moezel kan je een mooie wandeling maken, zowel richting Cochem (12 kilometer) als richting Koblenz. Te voet of met de fiets.

Eten, drinken en shoppen

Zoals overal in de stadjes op de Moezel kan je iets gaan eten en gaan drinken. Vergeet vooral de lekkere Moezelwijn niet te proeven! Zowel in Treis als in Karden kan je op verschillende plaatsen terecht voor een wijnproeverij. Er zijn ook meerdere ijssalons, zowel in Treis als in Karden. Om te shoppen kan je zowel in Treis als in Karden terecht. In Treis heb je ook nog een aantal grote winkels naast de Moezel en naast het Freibad. Zo heb je er bijvoorbeeld Hagebau, een grote winkel met huis- en tuindecoratie. Maar ook voedingswinkels vind je hier.

Wandelen

Vanuit Treis-Karden vertrekken er heel wat wandelingen. Wanneer je in Treis naar de kerk loopt, kan je rechts een weggetje inslaan naar de "Mönchelskopf". Langs dit weggetje kom je naast de wijnranken en kan je tot aan de burchttoren wandelen. Vanuit Treis kan je ook naar de burchten Elz en Pyrmont wandelen. Of je kan een wandeling maken naar de Romeinse tempel op de Martberg van Pommern. Vanop de heuvels heb je overal een prachtig uitzicht op zowel Treis als Karden en op de Moezel.

Jachthaven en kanoën

Op de Moezel tussen Treis en Karden vind je een jachthaven. Je kan ook kanoën op de Moezel. Om een kano te huren moet je in Ernst zijn. De terugweg van Treis-Karden naar Ernst gebeurt met een busje. Ook in Klotten kan je terecht om een kano te huren.

Activiteiten in Treis-Karden

 • Palmzondag: wandeling op het Buchsbaumpfad
 • Mei met Onze-Heer-Hemelvaart:: Waldfest Marienhöhe
 • Pasen: Paasmarkt op Paasmaandag
 • Juni: tweede zondag in juni - Johannimarkt
 • Juni: eind juni - Kermis in Treis
 • Juli: eerste weekend - vissersfeest
 • Augustus: midden augustus - Kermis in Karden
 • September: 2de weekend - Wein-und Heimatfest
 • november: 2de zaterdag in Treis - Katharinenmarkt

Kerstperiode in Treis-Karden

In het tweede adventsweekend is er zoals op vele plaatsen aan de Moezel ook steeds een kerstmarkt in Karden. Maar hier stopt het niet. Er is ook ieder jaar een adventsconcert in de Pfarrkirche van Treis. Op 24 december is er een Kinder-Krippenspiele om 16 uur, ook in de Pfarrkirche van Treis. Om 18 uur zijn er Weihnachtsliedjes in Treis. Na het kerstliedjesconcert is er buiten nog van alles te beleven. De glühwein en de lekkernijen staan al op je te wachten en ook hier is er nog muziek, door de muziekgroep van Treis.

Wat kan je nog meer doen in de buurt van Treis-Karden?

De burchten Eltz en Pyrmont

Niet ver van Treis-Karden liggen de mooie burchten van Eltz en Pyrmont. Tijdens de zomermaanden pendelt een toeristenbus tussen Treis-Karden en de twee burchten. Deze lijnbus staat bekend als de BurgenBus en rijdt met het nummer 330. Van Burg Pyrmont tot Treis-Karden ben je ongeveer een uur onderweg. Onderweg kan men genieten van een aantal toeristische attracties en van het mooie landschap. Na het bezoek aan de burchten of het afleggen van een Traumpfad neem je gewoon de bus terug naar Treis-Karden.

Gallo-Romeinse tempel op de Martberg bij Pommern

Tussen Pommern en Karden ligt de Martberg. Rond 200 N.C. waren hier heel wat tempels te vinden. Eén van die tempels was gewijd aan de Romeinse god Mars en het is aan hem dat de heuvel zijn naam dankt. Mons Martis werd Martberg. In een gereconstrueerde tempel is nu een tentoonstelling over Kelten en Romeinen in de streek.

Wild-und Freizeitpark Klotten

Even verderop ligt Klotten en in de heuvels ligt een park dat dieren en attracties combineert, het Wild- und Freizeitpark Klotten. Goed voor een ganse dag plezier voor groot en klein, voor jong en oud.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Moezel: Jugendstil in Traben-TrarbachMoezel: Jugendstil in Traben-TrarbachTraben-Trarbach is geen typisch Moezeldorpje. Het is een dubbelstad met Traben op de ene oever en Trarbach op de andere…
Moezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaMoezel: Natuurgebied Dortebachtal, specifieke flora en faunaWie Moezel zegt, denkt meestal aan wijndorpjes en wijnproeverijen. Toch biedt de Moezel ook nog andere dingen op allerle…
Moezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkMoezel: wijndorp Klotten met het Wild-und FreizeitparkKlotten. Een wijndorpje naast de Moezel zoals er tientallen zijn. En toch weer eens iets anders. Het zicht van het dorp…

Thailand, wat moet ik weten?Thailand, wat moet ik weten?Reizen naar Thailand is een eitje, want het land heeft een toerist-vriendelijk beleid, evenals een uitgebreid netwerk va…
Klimaat Egypte door het jaar heenKlimaat Egypte door het jaar heenVeel mensen bezoeken Egypte om van de zon, de zee en het strand te bezoeken. Ook de oude schatten van Egypte zoals de pi…
Bronnen en referenties
 • Wikipedia
 • Plaatselijke brochures
 • Langs Duitse rivieren, Guido Elias, Roularta Books, 2002
 • www.moezeldal.nl
 • Cochem-Zell aktuell - 8 - 15/2013
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 05-07-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.