Moezel: Jugendstil in Traben-Trarbach

Moezel: Jugendstil in Traben-Trarbach Traben-Trarbach is geen typisch Moezeldorpje. Het is een dubbelstad met Traben op de ene oever en Trarbach op de andere oever. Trarbach werd helemaal platgebrand in 1857. Je zal er dus weinig typische Moezelhuizen vinden. Het hele dorp werd terug opgebouwd in Jugendstil, het meeste door architect Bruno Möhring. Enig originele overblijfsel is de mooie poort aan de brug aan de kant van Trarbach. In Traben kan je Mont Royal gaan bezoeken. Een fort gebouwd door Vauban ten tijde van Lodewijk XIV waar nog grote delen van zijn overgebleven. Aan de andere kant, in Trarbach, heb je de Grevenburcht, waarvan de overgebleven voorgevel het uithangbord is van de stad. Voor beide bezienswaardigheden heb je stevige kuitspieren nodig!

Waar ligt Traben-Trarbach?

Traben-Trarbach is een dubbelstad op de Moezel waarbij Traben zich op de ene oever bevindt en Trarbach op de andere oever. Traben-Trarbach bevindt zich op zo'n zestig kilometer ten noorden van Trier en zo'n twintig kilometer boven Bernkastel-Kues.

Traben-Trarbach


Traben, de kant met de Mont Royal en Trarbach, de kant met de Grevenburcht

Traben

Traben werd al in 820 voor het eerst in oorkonden vermeld. Toch bleef Traben steeds een dorp. Het was pas in de negentiende eeuw, toen Trarbach bijna volledig afbrandde, dat Traben een dominante positie kreeg. Dankzij zijn ligging op een schiereiland bood Traben betere uitbreidingsmogelijkheden voor de wijnhandel. In 1883 kwam hier dan ook nog eens een aansluiting op het spoorwegnet bij en de Trabenaren waren ook de eersten van Duitsland die konden genieten van elektrische straatverlichting.

Trarbach

Ondanks het feit dat Trarbach pas in 1142 in geschriften wordt terug gevonden, ontwikkelde dit deel zich beter dan Traben. In 1350 werd het deel op de rechteroever door de graaf van Sponheim tot stad verheven. Hij startte ook de bouw van de Grevenburcht. In 1794 vielen de Franse revolutietroepen binnen. In 1857 verwoestte een vernietigende brand bijna de hele stad.

Traben-Trarbach

In 1899 werd tussen Traben en Trarbach een brug over de Moezel gebouwd. Toch duurde het nog tot 1904 vooraleer beide kanten werden verenigd in Traben-Trarbach. Tot op vandaag wordt Traben-Trarbach gekarakteriseerd door een heel bijzondere architectuur.
Aan de kant van Trarbach bleef een mooie poort bewaard. Deze werd in 1899 voltooid door de Berlijnse jugendstilarchitect Bruno Möhring. In de Brückenpoort bevindt zich nu een wijnlokaal. De oorspronkelijke ijzeren boogbrug, eveneens van de hand van Bruno Möhring, werd in 1945 opgeblazen.

Een bezoekje aan Trarbach

De Grevenburg

De Grevenburg werd in 1350 gebouwd door graaf Johann III. Tot in 1437 was de burcht de zetel van de graaf van Sponheim. Tijdens de verschillende oorlogen in Europa in de zeventiende en achttiende eeuw veranderde de burcht dertien maal van eigenaar. In 1734 werd de burcht door de Fransen veroverd en verwoest. De verwoesting was te groot om de burcht weer op te bouwen en vandaag blijft alleen nog de voorgevel van de voormalige woning van de commandant over. Hoog op de bergflank is het het uithangbord van het stadsdeel Trarbach. Een schaalmodel van de burcht en opgegraven voorwerpen kunnen bezichtigd worden in het Mittelmosel-Museum. De ruïne van de burcht zelf is gratis te bezoeken. Het is wel een flinke klim naar boven. Naast de voorgevel is er ook nog een terras waar iets genuttigd kan worden en informatieborden over de burcht.

Het Mittelmosel-museum

Dit museum bevindt zich in de barokvilla Böcking, op de hoek van de Enkircher Strasse en de Moselstrasse. In deze statige barokvilla verbleven ooit Goethe, de Pruisische koning Frederik-Willem IV en de Franse dichter Apollinaire. Nu herbergt het museum in meer dan twintig expositieruimten waardevol meubilair en heel wat kunstobjecten. Je leert er heel wat over de geschiedenis van Traben-Trarbach.

Op stap in Traben

Lorettahaus en Keizerlijk Postkantoor

Wie van Trarbach de brug overkomt en Traben binnenstapt, ziet aan de rechterkant een imposant gebouwencomplex. Het Lorettahaus en het Keizerlijk postkantoor dateren uit de periode 1906-1908. Bernhard Wendhut, een beeldhouwer afkomstig uit Traben-Trarbach zorgde voor de rijke versieringen die op het gebouw werden aangebracht.

Het marktplein

Op het marktplein staat een fontein, in 1907 ontworpen door Bernhard Wendhut. Op de fontein vind je de "Moselblümchen", een druivenplukster in typische klederdracht. De beeldhouwer gaf het beeld de gelaatstrekken van zijn eigen vrouw.

Mont Royal

Mont Royal valt minder op dan de Grevenburcht aan de overkant. Je zou het niet verwachten maar op de bergflank werd in de periode 1688 tot 1698 in opdracht van Zonnekoning Lodewijk de Veertiende door de geniale bouwmeester Vauban een schitterende vesting gebouwd. Het is niet toevallig dat Mont Royal hier op deze plaats werd gebouwd. De grote bocht in de Moezel heeft door de steile bergflanken een strategisch zeer belangrijke positie. Dit was de Fransen niet ontgaan. Na de Vrede van Rijswijk werd het nog onvoltooide bouwwerk door de Fransen zelf verwoest. Plattegronden van de imposante vesting, met meer dan 50 ha en 115 stukken geschut, alsook opgegraven voorwerpen staan tentoongesteld in het Mittelmosel-Museum in Trarbach. Mont Royal kan eenmaal per maand in groep bezocht worden, en dit telkens de derde zondag van de maand. Je bent al snel anderhalf uur kwijt wil je alles zien.

Bruno Möhring

De Berlijnse Bruno Möhring is gekend als de jugendstilarchitect. In Traben-Trarbach vind je heel wat monumenten van zijn hand. Zo heb je de mooie Brückentor, Hotel Bellevue, Villa Huesgen, Wohnhaus Dr. Breucker, het gebouw dat het Buddha-museum herbergt en het Ayurveda-hotel.

Wandelen en fietsen naast de Moezel

Wandelen en fietsen zonder moeite

Zoals bijna overal is er ook in Traben-Trarbach een mooie promenade naast de Moezel. Hier kan je lekker kuieren of fietsen. Naast de Moezel is het lekker vlak en dus kan je zonder moeite naar het volgende stadje fietsen, daar iets nuttigen, de brug oversteken of de veerpont nemen en dan rustig terug fietsen.

Mosel Radweg

Deze fietsroute van zo'n 240 kilometer voert de fietser van Schloss Thorn naar Koblenz. Je kan hem het beste in vier keer afleggen. De eerste etappe voert je van Schloss Thorn naar Trier, zo'n 38 kilometer. De tweede dag ligt het tempo al heel wat hoger. Over een kleine 100 kilometer rijd je van Trier naar Reil. Meteen ook de zwaarste etappe van de vierdaagse trektocht. Op dag drie leg je de zestig kilometer tussen Reil en Treis-Karden af. Dag vier is dan de slotetappe van 38 kilometer. Je rijdt dan van Treis-Karden naar Koblenz. Deze fietstocht langs de Moezel maakt het mogelijk om rustig te genieten van de vele dorpjes naast de rivier. En natuurlijk ook van de plaatselijke specialiteiten!

Een boottocht op de Moezel

Vanuit Traben-Trarbach kan je verschillende malen per dag op een schip stappen en een tochtje op de Moezel maken. Zo kan je naar het nabijgelegen Bernkastel-Kues of verder weg, helemaal tot in Koblenz aan de ene kant of naar Trier naar de andere kant. Goedkoop zijn deze Moezeltochtjes niet. Reken toch zeker op tien euro per uur per persoon (2017). Een tochtje naar verder weg kost je al gauw zo'n 25 euro per persoon (2017).

Bad Wildstein

In het stadsdeel Bad Wildstein vind je de Mosel Therme. Een toeval maakte van dit deel van Traben-Trarbach een kuuroord. In een kopererts-mijn in het Kautenbachdal drong in 1799 in een hoofdtunnel een dusdanig sterke warmwaterbron binnen dat de bergbouw moest worden opgegeven. Later werd hier een badhuis opgericht. Bij latere opgravingen bleek dat de Romeinen op deze plaats ook al een bron hadden ontdekt. In het Kautenbachdal vind je ook een leuk blotevoetenpad.

Kerst in Traben-Trarbach

Ieder jaar van eind november tot begin januari vindt in de Traben-Trarbach Unterwelt een kerstmarkt plaats. Een unieke ervaring om onder de stad, beschut tegen regen, koude en sneeuw, te genieten van lokale specialiteiten en cadeau-artikelen tentoongesteld door nationale en internationale handelaars. Kuier door de vier enorme, zestiende-eeuwse kelders die romantisch verlicht zijn en geniet van een Moezelwijntje of een Glühwein met gebrande amandelen. Naast de unieke sfeer van de ondergrondse kerstmarkt kan je buiten op de ijsbaan enkele rondjes schaatsen of genieten van muziek en spektakel.
© 2017 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duitsland: kerstactiviteiten aan de MoezelDuitsland: kerstactiviteiten aan de MoezelDuitsland is gekend voor zijn kerstmarkten. De kerstmarkten dicht bij de Belgische en Nederlandse grens kennen een groot…
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Kerstmarkt in OberhausenHet is een gezellige tijd. December. De kerstboom wordt van zolder afgehaald het huis wordt versierd, en we gaan gezelli…

Bezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexBezienswaardigheden in het Engelse graafschap SussexSussex is een graafschap in Zuid-Engeland, dat voor bestuurlijke doeleinden is verdeeld in East Sussex en West Sussex, H…
Rondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerRondreis Argentinië: El Calafate en Perito MorenogletsjerHet toeristenstadje El Calafate is de uitvalsbasis voor excursies naar de Perito Morenogletsjer, één van de indrukwekken…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Polybert49, Flickr (CC BY-SA-2.0)
  • Toeristische folders van de stad (2017)
  • De Moezel van Trier tot Koblenz, Schoning Verlag
  • http://www.moezeldal.nl/mosel-radweg.html (2017)
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Bruno_M%C3%B6hring (2017)
  • https://de.wikipedia.org/wiki/Traben-Trarbach (2017)
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.