Duitsland: kerstactiviteiten aan de Moezel

Duitsland: kerstactiviteiten aan de Moezel Duitsland is gekend voor zijn kerstmarkten. De kerstmarkten dicht bij de Belgische en Nederlandse grens kennen een groot succes. Jaarlijks gaan duizenden Nederlanders en Belgen naar Keulen, Aken of Düsseldorf. Maar ook aan de Moezel zijn er geweldige stadjes waar heel sfeervolle kerstmarkten zijn. Wat dacht je van de kerstmarkt in Cochem, de kerstmarkt van Bernkastel-Kues, de feeërieke kerstmarkt in Koblenz of van de unieke ondergrondse kerstmarkt in Traben-Trarbach? Kom genieten van de geur van Glühwein, kaneel en dennentakken! Jaarlijks trekken duizenden Belgen en Nederlanders met de auto of met een bus naar Duitsland om er een kerstmarkt mee te pikken. Keulen, Aken en Düsseldorf zijn de bekendste kerstmarkten dicht bij de grens. Maar ook iets verderop, aan de Moezel, zijn leuke stadjes met heel gezellige kerstmarkten. Denk maar aan de kerstmarkt van Cochem of aan de unieke ondergrondse kerstmarkt van Traben-Trarbach. In Bernkastel-Kues is ook een sfeervolle kerstmarkt en zeker niet te missen is er het fakkelzwemmen en de grote adventskalender. In Koblenz kan je dan weer naar een kerstmarkt die naadloos overgaat in de grote winkelstraat. En dat op maar een drietal uurtjes rijden!Cochem (A)

Toeristische trekpleister in de zomer

Cochem is het hele jaar door een echte toeristische trekpleister. In de zomer trekken heel wat mensen naar het kasteel op de berg, de beroemde Reichsburg van Cochem. Verder kan je kuieren door de gezellige straten van het stadje, in de voetstappen treden van William Turner of flaneren langs de Moezel .

Troeven in de winterperiode

Maar ook in de winterperiode is Cochem best gezellig. De winkels in het stadje hebben allemaal een kerstjasje gekregen. Ook het stadhuis en de fontein op het marktplein zijn mooi verpakt. Aan de voet van de berg, op de Endertplatz staat een kleine maar sfeervolle kerstmarkt. Deels overdekt en deels in een tent. Traditionele hapjes en drankjes, Glühwein, streekproducten en traditionele Duitse kerstversiering staan in de kraampjes te blinken.

Ecologische ijspiste

Naast de kraampjes vind je een ijspiste. Niet erg groot, maar wel heel ecologisch. Hier geen ijs dat onderhouden wordt met dure elektriciteit. Wel ecologische, synthetische platen die weinig onderhoud vergen en waar maar weinig energie aan te pas komt. Ook het kasteel is in kerstsfeer. Er is een kerstvertelling en de kerststal mag ook niet ontbreken. De kerstmarkt staat er van eind november tot half december. Sommige kraampjes, vooral de eetkraampjes aan de ijspiste, blijven nog langer staan.

Traben-Trarbach (B)

Unieke ondergrondse kerstmarkt

In Traben-Trarbach hebben ze wel een heel originele manier om een kerst- en wijnmarkt te organiseren. Hun unieke kerst- en wijnmarkt "Mosel-wein-nachtsmarkt" is namelijk ondergronds! Hier heb je dus geen last van weer en wind, van regen, koude of sneeuw. De kerstmarkt is van eind november tot begin januari opgesteld in de romantisch verlichte wijnkelders die zich onder de stad bevinden. Wanneer je er binnenwandelt, komen de kerstgeuren je tegemoet: de geur van dennentakken, kaneel en warme glühwein strelen er je reukorgaan. In de sfeervolle en mooi versierde kraampjes bieden ambachtslui uit de Moezelstreek, de Eifel, de Hunsrück en de Rijnstreek tal van decoratieve producten, sieraden en typische kledij te koop aan. Ook wijn en wijnproducten ontbreken niet. Ze zijn immers de trots van deze streken. Met een aantal culinaire specialiteiten, glühwein en gebrande amandelen kan je de innerlijke mens dan weer verblijden. Grappig: ook Belgische pralines en Brusselse wafels zijn hier van de partij!

Verdere activiteiten

Nog wat tijd over? Dan kan je rondjes gaan draaien op de schaatsbaan aan het stadhuis. En heb je geluk, dan ben je er wanneer er de grote modeshow on ice wordt gegeven, er een grappige curlingwedstrijd wordt gespeeld of er live muziek is naast de piste. Begin december is er op en rond de ijspiste de grote Nikolausparty in samenwerking met de lokale radio RPR1 (Rijnland Pfalts Radio) en op 6 december om 15 uur komt Nikolaus in hoogst eigen persoon de kinderen begroeten. Midden december is er een After-workparty. Eind december moet je op de Mont Royal zijn. Hier vertrekt om 17 uur een fakkelwandeling vanaf de Parkplatz tegenover de Segelflugplatz. Verder zijn er ook tal van kerstconcerten en wijnproeverijen. Je kan ook op stap met de plaatselijke nachtwaker. Op 1 januari moet je je naar de oevers van de Moezel reppen want om 14 uur worden hier met saluutschoten het nieuwe jaar ingeluid.

Reserveren

Let wel, je moet bijna voor alles reserveren, ook om in de kelders te mogen rondlopen! Het volledige programma met de juiste data en uren alsook de exacte locaties vind je op www.traben-trarbach.de en op www.mosel-wein-nachts-markt.de/verantstaltungen. Op deze site vind je ook een brochure (in het Duits) met het volledige kerstprogramma. Ter plaatse kan je terecht op de toeristische dienst Am Bahnhof 5 of telefoneren op 0 6541-839 80.

Bernkastel-Kues (C)

Tal van activiteiten

Tussen eind november en eind december kan je ook in Bernkastel-Kues terecht voor heel wat kerstactiviteiten. Natuurlijk is er de kerstmarkt met meer dan 40 stalletjes. Maar er is nog veel meer te bewonderen! Je vindt hier ook een traditionele kerstkribbe uit de Moezelstreek, een mooie draaimolen, een imposant klokkenspel en de burcht met de notenkrakersmannetjes.

Adventskalender

Maar hét pronkstuk van de stad is de grote adventskalender op het historische marktplein in het oude centrum. Tussen 1 en 23 december wordt er dagelijks om 17 u 30 een luikje geopend. Het laatste luikje wordt op 24 december om 11 uur geopend. Daarna wordt er iets voorgedragen of opgevoerd, met de nodige natjes en droogjes.

Sint-Nikolaus

Rond zes december komt de Sint om 16 u 30 aan en om 17 uur kan je genieten van Sint-Nikolaus über die Mosel. Niet te missen is ook het fakkelzwemmen. Op 6 december rond 18 uur duiken zo'n 100 sportduikers de Moezel in, gewapend met fakkels. Al zwemmend begeleiden ze de boot van Sinterklaas. Naast al dit moois is er ook nog een gospelconcert, optredens allerhande, Moezelrondvaarten in kerstsfeer met plätzchen (een lokaal koekje) en winterwandelingen met en zonder glühwein. Het volledige programma, de exacte uren en locaties en prachtige foto's vind je op nl.bernkastel.de.

Koblenz (D)

Van eind november tot net voor kerst kan je ook naar de kerstmarkt van Koblenz waar meer dan 100 feestelijk versierde kerstkraampjes op je wachten. Geniet van de vele lokale producten, de handwerkjes, de ambachtelijk gemaakte kerstballen en de heerlijke geur van vers geroosterde amandelen, Glühwein en Lebkuchen. Voordeel van deze kerstmarkt is dat ze naadloos aansluit op de grote winkelstraat van Koblenz. Een waar shoppingsparadijs dus met andere woorden! Voor de nostalgische sfeer zorgen de paardenkoetsen die dagelijks af en aan rijden tussen 13 en 18 u 30. Op het barokke stadhuis gaat er tijdens de adventsperiode iedere dag een venstertje open. Naast de kerstmarkt ook een grote ijspiste. Kers op de taart: op 6 december komt Sint-Nikolaus even langs tussen 15 en 17 uur met een pakje voor alle kinderen.

2020: Corona gooit roet in het eten

In 2020 werd de wereld getroffen door een pandemie: het Covid-19 virus, ook gekend onder de naam corona. Grote mensenmassa's werden een no go en dus werden ook alle kerstmarkten verboden en geannuleerd. Een unicum in de Duitse kerstmarktengeschiedenis en een grote financiële strop voor de vele handelaars die ieder jaar goed verdienen in hun kerstkraampjes tijdens de eindejaarperiode.

Gelukkig vallen er in het Eifelgebied nog heel wat andere dingen te beleven in de winterperiode: mooie wandelingen en met wat geluk besneeuwde landschappen waar je schitterende foto's van kan maken.
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…
Moezel: Jugendstil in Traben-TrarbachMoezel: Jugendstil in Traben-TrarbachTraben-Trarbach is geen typisch Moezeldorpje. Het is een dubbelstad met Traben op de ene oever en Trarbach op de andere…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Tip voor de herfstvakantie: CochemTip voor de herfstvakantie: CochemDe herfstvakantie is altijd een welkome tussenpauze in het jaar zo tussen de zomervakantie die alweer zo lang geleden li…

Vakantiehuis: hoe houd je de kou buiten als je er niet bent?Vakantiehuis: hoe houd je de kou buiten als je er niet bent?Eindelijk heb je je lang gedroomde vakantiehuis! Probleem is, je zal er niet altijd naartoe kunnen en er niet altijd zij…
Activiteiten op OahuOahu is niet het grootste maar wel het bekendste eiland van Hawaï. Het is een lange tijd vliegen, maar dat zal de reis m…
Bronnen en referenties
  • www.dezondag.be 24.11.2013
  • www.traben-trarbach.de
  • www.weihnachtsmarkt-bernkastel-kues.de
  • Nl.bernkastel.de
  • www.rijnland-palts.nl/kerstmarkten.kerstmarkten.0.html (20.11.2014)
  • www.weihnachtsmarkt-koblenz.de
  • www.mosel-wein-nachts-markt.de/verantstaltungen
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 13-12-2020
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.