Moezel: Zell an der Mosel, bakermat van de Schwarze Katz

Moezel: Zell an der Mosel, bakermat van de Schwarze Katz Zell ligt aan de Moezel. Het is een zeer gekende stad bij wijnliefhebbers want het is hier dat de Schwarze Katz vandaan komt. Een wijntje waar een legende aan verbonden is. De zwarte kat is de trots van Zell en je vindt het logo dan ook op alles terug, gaande van pennenzakken tot T-shirts. Maar ook niet wijnliefhebbers komen in Zell zeker aan hun trekken. Het stadje is zeer gezellig om te kuieren en er zijn een paar goede restaurants en ijssalons. Voor de sportievelingen is er een pittige klettersteig met als uitsmijter een fantastisch uitzicht op de Moezel.


Zell an der Mosel

Zell ligt in Duitsland. Zoals zijn naam het zegt, ligt Zell op de Moezel, meer bepaald tussen Bullay en Briedel. De Moezel heeft ook als bijnaam Moeder Moezel, in tegenstelling tot Vader Rijn. De Moezel is een kronkelende, lieftallige rivier, terwijl de Rijn stevig en op sommige plekken zelfs gevaarlijk is.

Bezienswaardigheden

Zell is een lieflijke stad, een echte wijnstad. Met meer dan zes miljoen wijnstokken is het de grootste wijnbouwbedrijvende gemeente. Boven de kleine straten van de stad hangen wijndruiven en mooie wijnbladeren. Overal zijn Weinstuben waar men wijn kan gaan uitproberen, drinken en kopen. De belangrijkste wijn, de wijn waardoor Zell beroemd werd, is de Schwarze Katz.

gezellig wijnstadjegezellig wijnstadje
De Zeller Schwarze Katz
De legende wil dat rond het midden van de 19de eeuw drie wijnhandelaren uit Aachen ruzie aan het maken waren bij een aantal tonnen wijn bij wijnbouwer Mayntzer. Ze werden het maar niet eens over welke wijn nu de beste was. Tot een zwarte kat plots op een van de wijnvaten sprong en deze luid blazend en met de haren rechtop verdedigde. De handelaren besloten dat die wijn toch wel speciaal moest zijn als de poes er zo voor tekeer ging. Ze noemden de wijn Schwarze Katz. Ter ere van de poes werd een standbeeld opgericht op de Marktplatz van Zell, bovenop de waterput (zie foto intro). In heel de stad vind je prullaria met een zwarte kat op: tassen, theekommen, slippers, kaften, etc.

Romaanse kerktoren

Vanop het Marktplein met de Schwarze Katzbron kan men de Römerstrasse inlopen, de hoofdstraat van Zell. In de verte ziet men een Romaanse kerktoren uit de elfde eeuw. Velen beweren dat dit de mooiste Romaanse kerktoren is aan de Moezel.

Kurfürstliche Schloss

Verder heeft men het Zellse slot, een imposant, wit gebouw met rode torentjes. Dit gebouw in vroeg-renaissancestijl was vroeger de zetel van de Trierse keurvorsten. Het werd tussen 1530 en 1542 gebouwd in opdracht van keurvorst Johann von Hagen. Nu is er een hotel en een restaurant in gehuisvest. Via een doorgang kom je van de Schlosstrasse in de Jakobstrasse waar je een synagoge vindt. Tijdens de Pogromnacht van 1938 werd de synagoge zwaar geplunderd. Later werd de synagoge gerestaureerd en nu vinden er concerten en lezingen in plaats. De sektkelder Treis vind je dan weer in het Middeleeuws hoofdgebouw van de familie Zandt von Merl.

Kruittoren en Balduinstoren

De stadswallen van Zell werden grotendeels door Franse troepen vernietigd in 1689. In 1848 werd een groot deel van het middeleeuwse Zell verwoest door een grote brand en ook wat nog overschoot van de stadsmuren ging in vlammen op. Twee torens, gebouwd in 1222, bleven echter bewaard. Aan de ene kant zie je de vierhoekige Balduinstoren en boven Zell torent de Runde Turm of Pulverturm, de ronde buskruittoren met Romaans helmdak. Van aan de Runde Turm heeft men een schitterend uitzicht over de stad.

Rathaus

Het Rathaus van Zell uit 1881, in de Balduinstrasse 44, herbergt een fantastisch uitgebreide toeristische dienst en het Wein-und Heimatmuseum. De toeristische dienst op het gelijkvloers bestaat uit een aangename zaal waarin men naar een film kan kijken over de streek. Er is drinkwater voorhanden en er liggen heel wat gratis foldertjes. In een apart lokaal kan men streekproducten en brochures kopen, speciale informatie verkrijgen, wandelkaarten kopen en biljetten voor evenementen.

geschiedenis van Zellgeschiedenis van Zell
Het Wein- und Heimatmuseum is gratis toegankelijk. Het is open op woensdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 14 tot 17 uur. Je leert er meer over de Kelten die hier leefden in het huidige stadsdeel Merl, over de resten van een Romeins badhuis die zo’n dertig jaar geleden werden gevonden in Zell (van het Latijnse Cella, pakhuis), je kan er een wandschilderij bewonderen van de doortocht van Keizer Maximiliaan I in Zell, je leert er natuurlijk meer over de wijnbouw in het algemeen en over de Schwarze Katz in het bijzonder, je maakt kennis met de Joodse gemeenschap die hier verbleef en je ziet heel wat oude voorwerpen. Zo bijvoorbeeld een hele verzameling die te maken heeft met de sigarenproductie die hier erg belangrijk was in de jaren 1900. Ook op de mooie muur kan je de geschiedenis van Zell in woord en beeld volgen.

Wandelen in en rond Zell

Buiten de stad zijn er heel wat toffe en soms pittige wandelingen te maken.

De Moselpromenade

Naast de Moezel is een wandelpad, lekker vlak. Je kan er wandelen of fietsen en er zijn heel wat tavernes en ijssalons. Ook zijn er geregeld paviljoenen waar je kan gaan zitten tussen de wijndruiven.

uitrusten naast de Moezeluitrusten naast de Moezel
Collis Steilpfad
Het Collis Steilpfad vertrekt aan de Zeller Schwarze Katz Brunnen en leidt naar de Collis-toren, een ronde toren uit rode baksteen die in 1906 gebouwd werd. Van hier heeft men een schitterend uitzicht op het Moezeldal. Lang is het pad niet (slechts 1,2 kilometer) maar het is wel een pittige wandeling, met een aantal Klettersteigen. Klettersteigen zijn stukken waar men naar boven moet met ijzeren ladders of op steile, stenen trappen. Stevig schoeisel is dus zeker aanbevolen! Wie niet wil “klettern” kan langs het alternatieve pad zonder ladders en klimtoestanden. Onderweg kan men genieten van de fauna en flora met Alpijns karakter: hagedissen en gladde slangen als fauna, een beetje zoals in het verder gelegen Dortebachtal en wilde appeltjes en wilde stekelbessen als flora.

Collis –Weg

Wie het Collis Steilpfad wat te kort vindt, kan nog verder lopen op de Collis-Weg. Deze is zo’n zeven kilometer lang en loopt door de wijnbergen tot aan het uitzichtspunt “Lönshöhe”.

Moselsteig

Ook komt de Moselsteig voorbij Zell. De Moselsteig is een wandeling van 365 kilometer in 24 etappen tussen Perl en Koblenz. Etappe 14 gaat van Reil naar Zell en etappe 15 vertrekt in Zell en gaat naar Neef.

Fietsen in en rond Zell

Vanuit Zell kan je mooie fietstochten maken. Fietsen kan je op verschillende plaatsen huren. Reken tussen 6 en 10 euro per dag voor een gewone fiets en tussen 20 en 25 euro voor een elektrische fiets. Voordeel is dat het naast de Moezel tamelijk plat is en dat het dus makkelijk fietsen is. Vanuit Zell kan je naar de andere stadjes naast de Moezel. Wil je naar de overkant, dan zijn er op verschillende plaatsen (betalende) overzetboten. Moe of te ver gereden? Neem de bus terug. Op de meeste bussen kunnen fietsen gratis mee.
© 2015 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Standbeelden van dieren en hun betekenisStandbeelden van dieren en hun betekenisIn een groot aantal plaatsen op de wereld vind je standbeelden opgericht ter nagedachtenis aan een speciaal dier. Niet z…
Duitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurDuitse rivieren: de Moezel, een mix van cultuur en natuurVoor wie houdt van natuur, water, cultuur en gastronomie is de streek rond de Moezel een ideale vakantieplek. Zowel op d…
Bernkastel aan de MoezelHet middeleeuwse stadje Bernkastel-Kues is om verschillende redenen een bezoekje waard. Al 2000 jaar lang zijn de vallei…

Victoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria: bezienswaardigheden, algemene informatieVictoria is de hoofdstad van Britisch Columbia gelegen aan de zuidpunt van Vancouver Island. De stad is goed te bereiken…
Florida: alle ingrediënten voor toeristen en bewonersIedereen kent de staat Florida in het zuidoosten van de Verenigde Staten. Heel populair bij toeristen maar zeker ook bij…
Bronnen en referenties
  • De Moezel van Trier tot Koblenz, Schöning Verlag, 13de oplage, ISBN 978 3 89917 128 0
  • Brochure en bezoek Wein-und Heimatmuseum
  • www.zellerland.de
  • Moselsteig – wandern auf dem Moselsteig – brochure 2015
  • Brochure Colls Steilpfad, 2014
  • Mosel, Nicole Hess, Dumont Reise-Taschenbuch, 2014
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 25-09-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.