De werking van het openbaar vervoer in Rome

Rome wordt ook wel de eeuwige stad genoemd. Als u er geweest bent, zult u weten waarom! Het verleden en heden zijn hier duidelijk in elkaar verweven. Om u naar alle mooie plekjes en bezienswaardigheden te leiden, beschikt Rome over een uitgebreid metro-, bus-, en tramnetwerk. Er zal worden uitgelegd hoe dit netwerk werkt en waar u de tickets kunt kopen. Rome beschikt momenteel over twee metrolijnen: lijn A en lijn B en een zijlijn van lijn B, namelijk lijn B1. Verder zijn lijn C en D in aanbouw. Momenteel is er maar één punt waar men kan overstappen op de andere lijn, namelijk bij Termini, dit is tevens het centraal station van Rome. In principe kunt u prima alleen van de metro gebruik maken om bij alle populaire bezienswaardigheden te komen -deze liggen vrijwel allemaal op maximaal tien minuten loopafstand van een metrostation- en heeft u bussen of trams niet nodig. Bent u wat slechter ter been dan is het aan te raden om wel gebruik te maken van de bus en/of tram of de speciale toeristenbus: lijn 110.

Metro

De metro’s rijden af en aan en u hoeft hoogstens een paar minuutjes te wachten tot er eentje arriveert. Van zondag t/m maandag rijdt de metro van 5:30u tot 23:30u en op vrijdag en zaterdag van 5:30u tot 1:30u. Hieronder zullen voor de populairste bezienswaardigheden vermeld worden welke lijn u kunt gebruiken en welke halte u uit moet stappen.

Uitstaphalte Lijn Bezienswaardigheid
BarberiniAFontana di Trevi, Pantheon, Piazza Navona
SpagnaASpaanse trappen, Via del Condotti (luxe winkelstraat)
FlaminoAVilla Borghese, Piazza del Popolo
OttavianoAVaticaanstad
CiproAVaticaanse musea
ColosseoBColosseum, Forum Romanum, Palatijn
Circo MassimoBCircus Maximus

Bus

Vindt u het prettig om wat minder ver te lopen dan biedt de bus een uitkomst. De bussen rijden door de hele stad en kunnen u dichtbij alle bezienswaardigheden brengen. Doordat het verkeer in Rome nogal druk is, komt het wel regelmatig voor dat de bus vertraging heeft en/of in de file staat.

Tram

Naast het uitgebreide busnetwerk beschikt Rome ook nog over een tramnetwerk. Net als de bussen, geldt ook voor deze trams dat ze soms te maken hebben met opstoppingen en vertragingen. Echter, ze kunnen u wel door de gehele stad brengen!

Tickets

Tickets in Rome zijn geldig voor zowel bus, tram en metro. Er zijn verschillende soorten tickets, hieronder zullen ze uitgelegd worden. Bij elke metrostation staan ticketautomaten waar u tickets kunt kopen. Daarnaast kunt u ze ook bij een loket kopen, dat kan bij de volgende metrostations:
  • Lijn A: Battistini, Ottaviano, Lepanto, Termini, Spagna en Anagnina
  • Lijn B: Laurentina, EUR Fermi, Termini, Ponte Mammolo en Conca d’Oro.
Ook kunt u ze ook kopen in de zogenaamde Tabacchi, deze ‘winkels’ zijn te herkennen aan een blauw bord met een witte T erop, bij bars en grote bushaltes.

Welk ticket u nodig heeft, ligt voornamelijk aan de lengte van uw verblijf. Er zijn verschillende soorten tickets (deze tickets gelden niet voor de hop on/hop off bussen!):
  • BIT ticket €1,50 Dit ticket is na het stempelen 100minuten geldig voor een onbeperkt aantal bus/tramreizen en één metrorit.
  • BIG ticket €6,00 Geldig tot 00:00u op de dag van stempelen voor een onbeperkt aantal bus/tram/metro reizen.
  • BTI ticket €16,50 Geldig tot 00:00u twee dagen nadat deze gestempeld is / Geldig voor een onbeperkt aantal bus/tram/metro reizen.
  • CIS ticket €24,00 Geldig tot 00:00u 6 dagen nadat deze gestempeld is. Geldig voor een onbeperkt aantal bus/tram/metro reizen.

Hop on/hop off bussen

In Rome zijn er ook een aantal organisaties die werken met het zogenaamde hop on/hop off systeem. Hierbij kunt u in de bus plaatsnemen en evt. via een koptelefoon luisteren naar informatie over de bezienswaardigheden waar u langs rijdt. U kunt als u wilt ook uitstappen. Zo’n elk kwartier rijdt er een bus langs waar u dan weer in kunt stappen om naar de volgende bezienswaardigheid te gaan. Trambus open 110 is zo’n bus en deze kost €15,- voor één dag en €20,- voor twee dagen. Deze kunt u hier kopen: www.trambusopen.com

Er zijn nog anders organisaties, zoals: City Sightseeing Roma (rood met gele logo’s), Roma Cristiana (geel), Rome Open Tour (geel en groen) en GreenLine (grijs). Echter, deze laatste raad ik u af. Ze beschikken over weinig bussen, dus ze zitten vaak vol en de audio geeft vaak te laat of te vroeg informatie over een bezienswaardigheid.

Let op: Let in de bus/tram/metro goed op uw spullen en houd er rekening mee dat het soms erg druk kan zijn!
© 2013 - 2024 Cmwk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het openbaar vervoer in RomeBinnen een grote stad als Rome is het handig je met het openbaar vervoer te verplaatsen. Wanneer je nog nooit in Rome be…
Excursie naar Rome vanuit Civitavecchia tijdens cruisereisEen cruise op de Middellandse Zee is een geweldige manier om in een korte tijd veel verschillende landen (en bijbehorend…
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…

Sunny Beach (Bulgarije): voor- en nadelenSunny Beach (Bulgarije): voor- en nadelenSunny Beach (Zonnestrand) is een van de populairste bestemmingen voor jongerenvakanties. Een mooie vakantie voor weinig…
Eifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealEifelcamino: Jakobus achterna van Namedy naar MonrealIedereen heeft al wel eens horen praten over de Camino naar Santiago de Compostela. Velen zouden hem wel eens willen lop…
Bronnen en referenties
  • www.trambusopen.com
Cmwk (2 artikelen)
Gepubliceerd: 17-09-2013
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.