Excursie naar Rome vanuit Civitavecchia tijdens cruisereis

Een cruise op de Middellandse Zee is een geweldige manier om in een korte tijd veel verschillende landen (en bijbehorende hoogtepunten) aan te doen. Een cruise op de westelijke Middellandse Zee gaat in sommige gevallen gepaard met een stop in de haven Civitavecchia (Italië). Vanuit Civitavecchia is het mogelijk om de hoofdstad van Italië en de bijhorende bezienswaardigheden in deze oude stad te bewonderen. Vanuit de cruisemaatschappijen worden veelal excursies naar Rome aangeboden. Het voordeel van deze georganiseerde excursies is dat je zelf niks hoeft te regelen. Het nadeel is dat deze georganiseerde excursies vaak best veel geld kosten en soms bezienswaardigheden in het pakket hebben, waar jij eigenlijk niet zoveel belangstelling voor hebt. Het is ook mogelijk om Rome vanuit Civitavecchia op eigen houtje te bezoeken, waardoor de kosten voor een bezoek aan Rome goedkoper zijn dan een georganiseerde excursie.

Van Civitavecchia naar Rome op eigen houtje

De beste manier om vanuit Civitavecchia naar Rome te reizen is met de trein. Het treinstation ligt op ongeveer tien minuten lopen vanaf de uitgang van de haven ter hoogte van het Fort Michelangelo. Bij de wandeling naar het treinstation is het belangrijk om de zee aan de rechterkant te houden. Na ongeveer tien minuten staat er een bordje met 'Stazione' aan de linkerkant. Je kunt hier de weg oversteken en met een trap omhoog loop je het station van Civitavecchia binnen. Aan de balie of bij de ticketautomaat kun je het beste een kaartje genaamd: BIRG (Biglietto Integrato Regionale Giornaliero, oftewel in het Engels: Integrated Regional Daily Ticket) kopen. Dit kaartje kost twaalf euro per persoon (informatie zomer 2016) en is één dag ongelimiteerd geldig voor bus, trein en metro in Rome. De treinen van Civitavecchia naar Rome vertrekken ongeveer om het half uur. Dit is echter afhankelijk van de dag in de week en het tijdstip van de dag. Je moet de trein nemen richting Roma Termini. De treinreis duurt tussen de 40 en 60 minuten afhankelijk van het treinstation waar je uitstapt.

Keuze uit bezienswaardigheden

Afhankelijk van de te besteden tijd in Rome en de keuze voor welke bezienswaardigheden je wilt bezoeken, kun je bij verschillende treinstations uitstappen.

Bezoek aan Vaticaanstad

Als je een bezoek wilt brengen aan Vaticaanstad, kun je het beste uitstappen bij het treinstation Roma San Pietro. Vanaf hier is het San Pietro plein op loopafstand.

Bezoek aan het Colosseum en Roman Forum

Als je een bezoek wilt brengen aan het Colosseum en het Roman Forum, heb je twee opties. Je kunt doorreizen naar het eindstation Roma Termini, waar je de metro kan nemen in verschillende richting van de stad. Om bij het Colosseum te komen neem je metrolijn A richting Laurentina en stap je uit de bij de halte Colosseo (ongeveer twee minuten met de metro). Een andere (en misschien wel betere) optie is om bij het station Roma Ostiense uit te stappen. Dit is een paar haltes eerder dan Roma Termini. Vanuit hier kun je lopen naar de metro halte Piramide. Vanuit hier kun je metrolijn B richting Termini nemen. Je kunt hier ook het beste uitstappen bij de halte Colosseo (ongeveer vijf minuten met de metro). Wanneer je hier de metro uit loopt, zie je direct voor je het Colosseum.

Wanneer je gedurende een cruise vakantie het Colosseum in wil, zou het een goed idee kunnen zijn (in verband met de drukte) om de kaartjes, die eveneens geldig zijn voor het Roman Forum, van te voren online te kopen. Dit scheelt een hoop wachttijd. Bij het Colosseum is een speciale rij voor mensen met online kaartjes, zodat je sneller het Colosseum in kunt.

Wanneer er voldoende tijd is, is het ook mogelijk om het Colosseum te combineren met Vaticaanstad. De slimste manier is om eerst het Colosseum te bezoeken. Op de terugreis met de trein kom je langs het treinstation Roma San Pietro. Het is mogelijk om hier nog uit te stappen en Vaticaanstad te bezoeken. Vanaf dit treinstation kan vervolgens de treinreis naar Civitavecchia vervolgd worden.
© 2016 - 2024 Solovely1231, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Italië Rome, een historische hoofdstadEigenlijk heb je aan een paar dagen niet genoeg om alles in Rome te kunnen bekijken. Daar mag je veel meer tijd voor uit…
De veroveringen van RomeDe veroveringen van RomeNadat Rome een republiek was geworden, groeide het snel uit van een kleine stadstaat tot een wereldrijk. Door een gedisc…
Naar Rome met kinderenNaar Rome met kinderenWie een vakantie boekt naar Rome doet dit meestal om cultuur te snuiven en van de kunst te genieten. Met kinderen zul je…

Een dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenEen dag rond het aquaduct in Håverud te Dalsland, ZwedenPrince Eugen zei eens: Dalsland is Zweden in het klein. Dalsland is een provincie in het zuidelijk deel van Zweden, tege…
Zwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisZwitserland: wandelen langs suonen/bisses in UnterwallisIn het Zwitserse kanton Wallis zijn diverse irrigatiekanalen te vinden. Een aantal van deze zijn al eeuwen oud. Deze kan…
Bronnen en referenties
  • http://www.shorebee.com/nl
  • http://www.maps.google.nl
  • http://www.italiarail.com
  • http://www.coopculture.it/en/colosseo-e-shop.cfm
Solovely1231 (2 artikelen)
Laatste update: 26-10-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Bezienswaardigheden
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.