Vulkaaneifel: het schilderachtige dorpje Monreal
Monreal in het Elztal, in de Duitse Vulkaaneifel. Het mooiste dorp van de Eifel, een titel die het dorp al meerdere keren verkreeg en dit met recht en rede. Op zo’n vijftien kilometer van Kaisersesch en ongeveer even ver van Mayen. Een pittoresk en schilderachtig dorpje, echt iets voor op een postkaart. Middeleeuws, met mooie vakwerkhuizen, burchten en stenen bruggen. De mini versie van Monschau, dus schattiger en minder toeristisch. Wat wil een mens nog meer om heerlijk weg te dromen en een romantische middag door te brengen?
Monreal: ligging en oorsprong naam
Waar vind je Monreal?
Monreal ligt in Duitsland, meer bepaald in de
Vulkaaneifel. Je vindt Monreal op zo’n zeven kilometer van
Mayen, vijftien kilometer van
Kaisersesch en op zo’n vijfentwintig kilometer van Cochem aan de
Moezel. Het mooie dorpje ligt in de vallei van de Elz. De Elz is een klein riviertje dat stroomt in het Elztal. Het dorpje telt slechts 860 inwoners maar lokt jaarlijks talrijke toeristen. Je kan er komen met de auto of met de bus Andernach – Mayen – Kaiseresch. Vroeger kwam hier ook de
Eifelquerbahn voorbij, maar sinds 2013 is dit spijtig genoeg geschiedenis...
Oorsprong van de naam
De naam Monreal komt van het Latijnse Mons regalis, letterlijk vertaald dus Koningsberg. Het Duitse Monreal is sinds 1994/1995 verzusterd met het Zuid-Franse Montreal in het departement Aude.
Het schilderachtige dorpje met de twee burchten
Löwenburg en Phillippsburg
Monreal ligt aan de voet van twee burchten: de burg Monreal (of Löwenburg) en de Phillippsburg. De Löwenburg dateert uit 1229 en was de basis van het dorpje Monreal. De burcht werd gebouwd door de Graven van Virneburg. De kleine burcht werd steeds groter. Hij werd twee maal verwoest. Eenmaal door Zweedse troepen tijdens de Dertigjarige oorlog in 1632 en eenmaal door Franse troepen van Lodewijk de Veertiende (de Zonnekoning) in 1689. Je kan beide burchten bezoeken door eerst langs een trap en daarna via smalle wandelweggetjes naar boven te klauteren. Op de Löwenburcht mag je niet op, op de Philippsburcht wel. Het bezoek aan de twee burchten is trouwens gratis. Let ook op de namen van de verschillende plaatsen in de burcht, geschreven met witte verf op de stenen. Zo zie je onder andere overblijfselen van de kapel, van de ridderzaal, van de paardenstal, van de wachttoren, etc. Je vindt er ook een kleine maquette van de twee burchten, met op de zuil er onder een korte uitleg in het Duits, het Engels en het Frans. Van bovenop de imposante toren heb je een schitterend uitzicht op de omgeving.
Traumpfad Monrealer Ritterschlag
Om en rond de twee burchten kan je het
Traumpfad Monrealer Ritterschlag afleggen. Over de heuvels, in de vallei, door de bossen. Smeer wel je beentjes in, want het is zo’n 13,5 kilometer op en af. Vergeet ook vooral je fototoestel niet, want in ruil voor de moeite krijg je wel een paar schitterende plaatjes te zien.
Drie stenen bruggen over de rivier Elz
Monreal ligt in de vallei van de Elz, een kabbelend bergriviertje. Over de Elz zijn drie stenen bruggen. Op een van de drie bruggen, namelijk de Johannesbrug, vind je aan de ene kant een laatgotisch kruisbeeld met leeuwen, een verwijzing naar de Löwenburg, en aan de andere kant het beeld van de
heilige Johannes van Nepomuk, de brugheilige. Deze brug is de middelste brug.
Vakwerkhuizen en pottenbakkerijen
Lakennijverheid
Het stadje bloeide in de 18de eeuw op door de lakennijverheid, mede door toedoen van de vele schaapherders uit de buurt. De vele wevers woonden in de talrijke vakwerkhuizen, die dateren van de 14de tot de 17de eeuw. Zij werden liefdevol gerestaureerd en keurig onderhouden.
Viergebelhaus met schandpaal
Ook het Viergebelhaus, het huidige Gemeentehuis, is de moeite waard. Het dateert uit 1452 en werd in 2002 gerestaureerd. Naast het Viergebelhaus bevindt zich de Schandbaum, een schandpaal die vooral door de kinderen zeer wordt geapprecieerd. Je kan je handen door de boeien schuiven, maar voor het hoofd is het gat te klein. Overal in het dorp hangen en staan prachtige bloemen en planten. In de smalle straatjes van de historische stadskern van dit mini-dorpje vind je nu brocante en souvenirwinkels en ook enkele pottenbakkers.
Parochiekerk en eetgelegenheden
De mooie katholieke parochiekerk Kreuzerhöhung dateert uit 1460, de nog oudere laatgotische Friedhofskapel dateert uit de 13de eeuw. Verder natuurlijk heel wat gezellige cafeetjes en eetgelegenheden, waarvan eentje romantisch gelegen naast de rivier (zie verder).
Mooiste dorp
In 2004 won het dorpje de wedstrijd “Unser Dorf soll schöner werden – unser Dorf hat Zukunft”, iets waar ze terecht fier mogen op zijn en waarvan een groot bord bij de ingang van het dorp getuigt. Overal in het dorp vind je bordjes met daarop uitleg over de geschiedenis van de stad. Deze bordjes zijn wel in het Duits.
Monreal als toneel voor een Duitse krimi
Dat de Eifelstreek zeer geliefd is voor de Duitse krimimakers, bewijst het stadje Hillesheim. Maar ook Monreal diende als set voor de komedie “Der Bulle und das Landei” met Uwe Ochsenknecht en Diana Amft, uitgezonden door de ARD.
Eten en drinken
Vlak naast de Elz kan je sinds begin 2018 in de oude pastorij achter de kerk heerlijke zoute flammenkuchen gaan eten en een speciaal Vulkanbier uit Mendig gaan drinken. Je kan buiten of binnen gaan zitten. De tuin is erg groot en gezellig. Aan een tafel buiten heb je bovendien een schitterend zicht op het dorpje en op de rivier. In de Elz kan je zomaar forellen voorbij zien zwemmen. In de hoofdstraat van Monreal heb je een Italiaans restaurant. Goed voor een pizza of een pasta. Bij de bakker in de hoofdstraat kan je terecht voor lekkere kuchen om ter plaatse op te smullen of om mee naar huis te nemen. Voor een lekker pintje moet je dan weer bij Café Plüche zijn. Mogelijkheden genoeg om de innerlijke mens te versterken na de vermoeiende wandeling op het dertien kilometer lange raumpfad. Naar het gezellige restaurant Arenz (zie foto hiernaast) moet je niet meer zoeken. Het gezellige Flammenkuchenrestaurant sloot jammer genoeg zijn deuren in december 2017. Velen zullen de zoete en zoute Flammenkuchen, de lekkere huisgemaakte taarten en de vriendelijke gastvrouw zeker missen.
Moselschieferstrasse
De
Moselschieferstrasse is een toeristische route om met de auto af te leggen. Ze is 110 kilometer lang en voert je langs
Mayen, Monreal,
Kaisersesch, Cochem,
Treis-Karden en Münstermaifeld. Je volgt ze door de bruine borden te volgen met de tekening van twee gekruiste hamers met twee puntjes boven. Deze plaatsen zijn getuigen van het rijke verleden van de leisteen, een product waarvoor deze streek bekend stond. Begin september is deze route trouwens het traject voor de ADAC-Moselschiefer-Classic. Honderden oldtimers nemen deel aan deze koers. Meer info op www.moselschieferstrasse.de.
Festiviteiten in Monreal
Naast de ADAC-Moselschieferstrasse-Classic (steeds eind augustus - begin september) zijn er nog talrijke andere festiviteiten in dit wondermooie dorpje. Zo is er begin september om de twee jaar (op de pare jaren) een historische Handwerk-en Boerenmarkt. Het zal nu dus wachten zijn tot 2018 tot men er terug naar toe kan. Verder is er ook een groot feest met karnaval, een Junggesellenfest, een bloemenmarkt, een kermis, een sportweek, een Schnürenhoffest, een Weinfest en een sfeervolle Adventsmarkt.
Meer info over en mooie foto's van dit postkaartdorp op www.monreal-eifel.de.