Eifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het Ahrdal

Eifel: bezoek Ahrweiler en Bad Neuenahr in het Ahrdal Het Ahrdal is het gebied rond de rivier de Ahr. Naast de Ahr kan je gaan fietsen en genieten van de vele wijngaarden. Deze streek is beroemd om zijn lekkere Ahrwijn, maar nog bekender is misschien wel het bronwater Apollinaris. Weinig mensen weten dat dit bronwater uit het Ahrdal komt! Dorpjes in het Ahrtal die zeker een bezoek waard zijn, zijn: Ahrweiler, Bad Neuenahr en Altenahr. Je waant je in de Middeleeuwen met de pittoreske straatjes en de vele burchten.

Het Ahrdal of Ahrtal

Waar vind je het Ahrdal?

Hoewel het Ahrdal tot de Eifelstreek wordt gerekend, maakt het er bestuurlijk geen deel van uit. Het wordt links begrensd door de Noordeifel en rechts door de Vulkaaneifel.

De Ahr

Het Ahrdal is vernoemd naar het riviertje de Ahr, dat in Blankenheim ontspringt en in Kripp/Remagen in de Rijn stroomt. De Ahr is zo'n 90 kilometer lang. Je kan de weg naast de rivier volledig affietsen op de Ahr-Radweg. Het is een makkelijke tocht van zo'n 77 kilometer. De Ahr kan in het voorjaar een wild kolkende stroom worden door de overvloedige regenval en het smeltwater, wat haar de naam "wilde dochter van de Rijn" heeft opgeleverd.

Druiven

Ondanks de steile rotswanden naast de Ahr worden hier in de streek heel wat druiven geteeld. Hiervan worden schitterende wijnen gemaakt, onder andere de Spätburgunder, een pinot noir. In het gebied heerst een microklimaat, wat de druiven natuurlijk zeer ten goede komt. Belangrijkste dorpen in het Ahrdal zijn Ahrweiler, Bad Neuenahr en Altenahr.

Blankenheim

Hoewel Blankenheim geen deel uitmaakt van het Ahrdal (het ligt in de Noordeifel), gaan we hier toch even eerst een kijkje nemen. Het is immers de plaats waar de Ahr ontspringt. De precieze plek vind je in het oude centrum, onder het mini- vakwerkhuis Brunnenstube. Het beeldhouwwerk van de brugheilige Nepomuk waakt over de vier bronnen van de Ahr die hier samenkomen. Het is heerlijk vertoeven in het middeleeuws stadje, dus trek gerust wat tijd uit om er rustig in rond te kuieren. Ten zuiden van Blankenheim ligt een klein natuurreservaat met heel wat jeneverbessen. Op de Freilinger See kan men aan watersport doen. Men kan er ook duiken en vissen of mooie wandelingen maken.

Altenahr

Middeleeuwen

Het eerste plaatsje dat we tegenkomen na Blankenheim is Altenahr, een echt wijndorp en het meest bezochte dorp van het Ahrtal. Het dorpje ligt in een hoefijzervormige bocht van de Ahr en dateert uit de Middeleeuwen. Het lijkt wel of je uit een teletijdmachine gestapt bent wanneer je in het dorpje rondloopt met zijn vestingsmuren, de poorttorens en de mooie vakwerkhuizen in de smalle straatjes. Ook Burg Are draagt bij tot de sfeer. Deze burcht werd gebouwd rond 1100, maar in 1714 werd hij grotendeels verwoest. Vanop de ruïne van de burcht heb je een schitterend uitzicht op het dal en op de omliggende wijngaarden. Deze wijngaarden leveren druiven voor de bekende Ahrwein.

Rodelen

Zoals in vele Eifeldorpen, kan je ook in de buurt van Altenahr gaan rodelen. De rodelbaan is 550 m lang. Naast de rodelbaan kan je ook ponyrijden en picknicken. Voor de kleintjes is er een speeltuin. Meer info? Kijk op www.sommerrodelbahn-altenahr.de.

Zetellift

Vergeet ook geen tochtje te maken met de Sesselbahn, de stoeltjeslift, die over de rivier naar de top van de Ditschhardtheuvel gaat. Ook hier weer een prachtig uitzicht.

Wandelen

Geologiepad

Wandelaars kunnen ook in dit deel van de Eifel hun hartje ophalen. Zo is er een geologiepad (Geologischer Wanderweg) van 7 kilometer. Je loopt er door het natuurgebied Langfigtal.

Rotweinwanderweg

Voor de geoefende wandelaar is er de Rotweinwanderweg. Deze wandeling is 35 kilometer lang, enkele reis. Hiervoor moet je de bordjes volgen met de rode druiventrossen. Je vindt er ook geregeld bordjes met uitleg over de verschillende druivenrassen en met heel wat weetjes over wijnbouw. Gelukkig loopt er naast deze wandelweg de Ahrtalbahn. Ben je moe, dan kan je de trein op om terug te keren. Je kan zo opstappen in Ahrweiler, Mayschoss, Rech, Denau, Walporzheim en Altenahr. De trein rijdt elk uur in beide richtingen en fietsen mogen gratis mee. Meer info op www.rotweinwanderweg.de en www.ahrtalbahn.de.

Ahrweg

Ook de Ahrweg voert je via rustige wegen naar de mooiste plaatsjes. Nu eens op de rechteroever, dan weer op de linkeroever van de Ahr en soms helemaal naar boven op de rotsen om te genieten van prachtige vergezichten. Meer info op www.ahrweg.de.

Walporzheim en zijn Bunte Kuh

Spraakverwarring alom

Of waar een spraakverwarring toe leiden kan! De Franse troepen die ten tijde van Louis XIV, de Zonnekoning, in dit dorpje lagen, dronken al wel eens wat Ahrwein. Chauvinistisch als de Fransen kunnen zijn, en de Franse Bourgogne gewoon, vonden ze des al niettemin de Duitse Ahrwein "bon de goût" (goed van smaak). De Duitsers dachten dat ze zeiden Bunte Kuh en daarom draagt nu een van de rotsen van Walporzheim de naam Bunte Kuh!

Bad Neuenahr

Kuuroord

Bad Neuenahr is, zoals de naam "Bad" het al aangeeft, een Kneipp-kuuroord en staat dus helemaal in het teken van de gezondheid. Er zijn vijf geneeskrachtige bronnen in Bad Neuenahr. Die vind je in het Kuurpark. Het water dat uit de Grosse Sprudel komt, wordt veelvuldig bij drinkkuren gebruikt. De andere bronnen, de Willibrordus Sprudel, de Augusta, de Victoria en de kleine sprudel zijn iets bescheidener van omvang. Ook de Appolinarisbron, van het gelijknamige bronwater, bevindt zich hier in de buurt. Willibrordus is de beschermheilige van de bronnen en hij kreeg hiervoor een standbeeld en ook een kerk werd naar hem genoemd. Verder zijn er in het Kuurpark Bad Neuenahr een kruidentuin, een rozentuin, monumenten, een casino en een concerthal.

Zwemmen

In de Ahr-Thermen kan je genieten van water met een temperatuur van 36°C. Verder is er ook een saunacomplex. Je betaalt 10 euro voor 2 uur, 20 euro voor een dagkaart plus sauna.

Beethoven

In Bad Neuenahr bevindt zich ook het Beethovenhuis. Beethoven bracht tussen 1786 en 1792 de zomers door bij de familie von Storkhausen in Bad Neuenahr. Bad Neuenahr is verzusterd met het Belgische Brasschaat.

Ahrweiler

Middeleeuwse sfeer

Samen met Bad Neuenahr vormt Ahrweiler één gemeente. De twee dorpen liggen nochtans een paar kilometer van elkaar en Ahrweiler heeft een compleet verschillende uitstraling. Net als Altenahr waan je je er in de Middeleeuwen. Daar zorgen ook hier de muren met de vier torens (Obertor, Niedertor, Ahrtor en Adenbachtor) en de stadspoorten voor. Voor een overzicht van de geschiedenis van de stad vanaf de Middeleeuwen kan je terecht in het Museum der Stadt.

Romeinen

Ga je liever verder terug in de tijd? Als je van Romeinen houdt, moet je beslist eens naar Museum Römervilla. Ook in Ahrweiler vertoefden de Romeinen graag en aan de rand van de stad zijn resten gevonden van een immense Romeinse villa met een ingenieus verwarmingssysteem en prachtige wandversieringen.

Wijn

Hou je meer van wijn? Dan moet je naar het Ahrweinforum. Hier vind je een tentoonstelling over wijnbouw en druivenpluk.

Wijn en druiven

De streek staat helemaal in het teken van de druiven en de wijn. Van september tot oktober worden er dan ook overal wijnfeesten gehouden. De rest van het jaar kan je bij de boeren gaan proeven en kopen.
© 2012 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fietsen en wandelen in het AhrdalFietsen en wandelen in het AhrdalWie wil er niet voor weinig geld op vakantie? In een mooie omgeving waar je lekker kunt eten en drinken. Waar je kunt wa…
Eifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisEifel: een toffe vakantieplek dicht bij huisWie Eifel zegt, denkt bossen, heuvels, rivieren en weilanden. Klopt helemaal. De Eifel is een gebied in Duitsland, dicht…
Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?Vulkaan Laacher See: is vakantie naar de Eifel wel veilig?De Eifel in Duitsland is met zijn prachtige natuur en vele bezienswaardigheden voor velen een geliefd vakantiegebied. Vo…
Eifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandEifel: skigebieden dicht bij huis in DuitslandZin in een dagje ski niet ver van huis? Waarom dan niet naar de Duitse Eifel trekken? Op gemiddeld zo'n 150 kilometer va…

Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel?Wat kan je allemaal doen in de Duitse Sudeifel?De Sudeifel is een klein stukje Eifel, geprangd tussen België, Luxemburg en de Vulkaaneifel. Het Naturpark Sudeifel is e…
Eilandvakantie in de Pacifische OceaanTussen de continenten Azië en de Amerika´s ligt de Grote, Pacifische of Stille Oceaan. In dit gebied liggen honderden pi…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Zemzina, Flickr (CC BY-2.0)
  • ANWB extra - Eifel
  • Op weg - het Ahrdal
  • Wikipedia
  • ANWB - Rijn, Eifel en Moezel
  • Plaatselijke folders en brochures
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Reizen en Recreatie
Subrubriek: Buitenland
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.